Deel via

SenNet reisspecialist: Daarom moet een mens reizen!

October 2012
Veronika
Waarom een moet een mens reizen? We kwamen het te weten van SenNet reisspecialist en wereldburger Guido Vermeulen. Al 36 jaar begeleidt Guido als tourmanager groepsreizen bij verschillende touroperators. Hij inspireert je in dit magazine af en toe met betoverende fotoverslagen van buitengewone bestemmingen. En hij heeft bruikbare adviezen voor reizigers. Zelfkennis, daar gaat het om. Hij vertelt er over op onze beurs in de Limburghal komend weekend. Wil je meer weten?
 

Dichtbij of ver weg. Hij wordt op handen gedragen door de reizigers die hij met warmte en enthousiasme gidst én altijd iets speciaals laat zien. Een interessant gesprek met een ervaren reiziger die ook elke dag een voordracht geeft, dit weekend op de Actief50 beurs in de Limburghal.

Mexico, Chitzen Itza.

Egypte, Abu Simbel.

India, Taj Mahal.

China, de grote muur.

Portugal, Lissabon, straatje in de Alfamawijk.

Guido Vermeulen

Guido Vermeulen reisspecialist

Van Afrika tot in Amerika...

Als SenNet Magazine Guido aan de lijn krijgt is hij nét terug uit Andorra en Lissabon. Zijn koffer staat altijd ingepakt. Op 21 oktober reist hij met een groep van 450 opnieuw af, naar Turkije dit keer, voor een programma voor TV1.

Wat een reiservaring!

Met stijgende verbazing bekijken we de 'Travel Experience' of reiservaring van SenNet reisspecialist Guido Vermeulen. De lijst gaat maar door: Rusland, Kazachstan, Jordanië, Iran, Nepal, Vietnam, China, Japan, Indonesië, Cuba, Guatemala, Indië... het is maar een greep uit een eindeloos lange lijst bestemmingen. Ook zowat alle landen van Europa kent Guido op zijn duimpje.
Ook zowat alle landen van Europa kent Guido op zijn duimpje. Hij blijkt veel te werken voor VRT en andere media. Dat hoor je aan zijn mooie stem, die enthousiast en gedreven klinkt. Aan een reiziger die al 36 jaar zélf enthousiast reist én groepen naar de mooiste plaatsjes op onze aarde loodst kan SenNet Magazine deze vraag wel stellen:

'Waarom moet een mens reizen, Guido?'

Guido Vermeulen (zonder aarzelen): "Om zijn grenzen te verleggen. Je reist niet alleen voor de cultuur of natuur. Dat is natuurlijk prachtig om te ontdekken, maar een reiziger moet eerst en vooral interesse voor andere mensen hebben. Het gaat om de etnologie, de ontmoeting, de uitwisseling van ervaringen, het leren kennen van de levensgewoonten en het denken van anderen. Dát maakt reizen interessant. En dat is verrijkend en relativerend tegelijkertijd. Anders kan je evengoed op een onbewoond eiland gaan zitten. Het is een keuze of je rustig wil verpozen tijdens een strandvakantie of nieuwe bestemmingen gaat ontdekken.
Het is een keuze of je rustig wil verpozen tijdens een strandvakantie of nieuwe bestemmingen gaat ontdekken. Maar zelfs mensen die ergens in de zon aan zee willen bijtanken gaan 's avonds iets eten of ontmoeten in het hotel anderen. Ménsen, die vormen de kern bij het reizen.

SenNet Magazine: 'Je reiservaring is zo groot. Je weet zoveel over heel wat landen. Jij hebt de reismicrobe echt te pakken?'

Guido Vermeulen: (lacht) 'Het is geen ziekte hoor! Wel een passie. Met mijn ouders kreeg ik de kans al veel op reis te gaan. Weliswaar niet naar zulke verre bestemmingen. We bleven in Europa: Spanje, Portugal, Corsica, Italië. Maar voor een kind van pakweg 10 of 12 jaar was dat in die tijd toch bijzonder. Later deelde ik de reispassie met mijn vrouw.'

SenNet Magazine:' Op de SenNet beurs dit weekend geef je elke dag een voordracht. Wat kunnen de mensen verwachten?'

Guido Vermeulen: 'Ik heb het over reisgedrag en over keuzes maken. Voor welke bestemmingen kies je, op welke manier wil je reizen? Ga je alleen een land verkennen of doe je dat in groep? Je moet weten wat je het fijnste vindt en wat je graag doet. Sommige mensen vinden het maar niets, een groepsreis. Ze gaan liever alleen op pad. En kunnen dat ook perfect. Wat past er bij jou? Alles draait eigenlijk om zelfkennis!

En hoe bepaal je je keuzes als je bijvoorbeeld naar grote gebieden gaat als Indië of China? Wat ga je dan zien? Soms denken mensen: 'Ik ga eens naar Thailand, dat is pas ver'. hoe bepaal je je keuzes als je bijvoorbeeld naar grote gebieden gaat als Indië of China?
Hun vrienden zullen zeggen: 'Wauw, ga je daar naar toe?' Maar dat is geen basis om te kiezen. Wel of de cultuur je ligt, is het geschikt voor een eerste kennismaking, houd ik van het eten, ben ik nieuwsgierig naar de mensen?'
Verder heb ik een aantal 'tips&tricks' voor de voorbereiding van je reis. Bijvoorbeeld over de genres van touroperators of bestemmingen die in deze tijd van het jaar aantrekkelijk zijn. Ik breng ook zaken ter sprake om aan te denken als je vertrekt of die je tegen komt als je op reis gaat. Die overloop ik op basis van het alfabet. N staat bijvoorbeeld voor 'natuur', 'nieuwsgierig'- bijvoorbeeld naar de politieke situatie in een land en voor 'nieuwigheden'. Onder de letter S staan 'schoenen' of 'sociaal zijn'. Ik hoop wel dat de mensen die naar mijn voordracht komen reageren, dat er een interactie is, dat ze vragen stellen. Want dat maakt het natuurlijk boeiend. Dus ik zou zeggen: Schroom niet en kom je vragen stellen. Achteraf kan je me ook nog altijd vinden in het SenNet dorp als je een extra woordje uitleg wilt.'

SenNet Magazine: 'We kunnen beter vragen waar je nog niet bent geweest als we je reiservaring bekijken, Guido!'

Guido Vermeulen: 'Er zijn toch nog veel landen die ontbreken. Alaska, Ushuaia Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland, Namibië... dat zijn bestemmingen die ik nog moet doen.'

SenNet Magazine: 'Moet doen, zeg je? Is dat een levensdoel?'

Guido Vermeulen: 'Zoals ik zei, reizen is een passie. Mijn vrouw en ik delen die. Zij doet trouwens hetzelfde werk als ik. En wij gaan eerst altijd zelf een land verkennen voor we een groep begeleiden. We proberen altijd nét iets anders en iets extra te laten zien dan je gewoonlijk te zien krijgt. Bijvoorbeeld in Indië een plaatselijke tempel bezoeken waar nooit toeristen komen. Wij zoeken ook voor de groepen die we begeleiden de 'Couleur locale', het buitengewone! Dat geeft kleur aan de reis. Dat maakt het interessant. We volgen het reisprogramma maar voegen er altijd iets aan toe. Maar dat moet je natuurlijk tot in de puntjes voorbereiden en regelen, vooraf. Het is altijd wel een bomvol programma, ja! (lacht). Maar ook als er eens een 'vrije middag' is en mensen zeggen: 'Maar dat wil ik helemaal niet, ik boek daarvoor juist een groepsreis', dan stippel ik voor hen ook een aantrekkelijk programma uit op dat moment.

Mensen vragen me wel eens: 'Hoe lang speel je al reisbegeleider?' Maar ik speel dat niet. Ik zeg altijd: 'Ik ben dag en nacht te bereiken op reis, vraag maar raak! En ook tijdens het reizen op de bus of aan tafel vertellen we nog van alles over het land, de cultuur, de natuur!'

SenNet Magazine: 'Bedankt, Guido. We zien er naar uit je te horen vertellen op onze beurs!

Heb je ook zin gekregen om naar de voordracht van Guido te komen? Je kan hem vinden in het auditorium van de Limburghal. Zijn voordracht begint stipt:

  • vrijdag 12 oktober om 14 uur
  • zaterdag 13 oktober om 13 uur
  • zondag 14 oktober om 13 uur

Druk hier je gratis toegangsticket af voor de beurs.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels