Deel via

Daarom is Oman de moeite! Bekijk de prachtige foto’s.

October 2012
Veronika
Het sultanaat Oman is een vakantieparadijs dat het meer dan waard is om te ontdekken: bruisende watervallen, mysterieuze woestijnen, ruige berglandschappen, vele ruïnes uit een legendarisch verleden én een eindeloze kust met hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Benieuwd naar wat deze authentieke Arabische bestemming allemaal te bieden heeft? Bekijk de prachtige foto's in dit reisverslag.
 

Typisch berglandschap onderweg.

Een Dhow, typisch vissers- en vrachtschip in Oman.

Een van de vele Omani forten in de omgeving van Nizwa.

Een verfrissende oase in de eindeloze woestijn.

Met ruim 3000 km kustlijn geen overbevolkte stranden...

Altijd zon in Oman.

Hypermoderne luchthaven.

Het valt direct op als je op de luchthaven van Muscat aankomt: ze is groot, modern en uiterst clean. Niet meteen wat we verwachten in een 'woestijnland' als Oman. Maar het scherpt wél meteen onze verwachtingen aan!

Dit lijkt een modern land.

Ook als we op weg zijn naar ons hotel wordt deze eerste indruk bevestigd: we rijden op grote boulevards met heel veel rijstroken waar het verkeer vlot zijn weg vindt. Muscat is de kleinste en na Singapore schoonste hoofdstad ter wereld. Dat Oman veel meer te bieden heeft dan woestijn, bergen en zee, ontdekken we als we nader kennis maken met Muscat.

De bevolking staat met open armen te wachten om hun mooie land te laten zien.

Muscat, hoofdstad van het sultanaat.

Muscat presenteert zich als een overzichtelijke stad met een historisch oud centrum geflankeerd door hypermoderne gebouwen en dito jachthaven.

Dwalen door de 'soeks'.

De overdekte 'soeks' prikkelen onze zintuigen: kruiden en specerijen, kleurrijke stoffen, houtsnijwerk, tapijten, kletterend koper en goud,... zoals het hoort in een 'echte' soek. Het sultanaat Oman is een rijke schatkamer, een land met hoge bergen, grote woestijnen en hagelwitte stranden aan een azuurblauwe zee.
In de Arabische wereld in een soek een markt, een belangrijk onderdeel van het leven in het Midden-Oosten. De kooplieden bieden een breed assortiment producten aan...

Swarovski kroonluchter van 8 ton.

De moskee van Sultan Qaboos is een opmerkelijke architecturale prestatie. Dit is één van de meest indrukwekkende gebedsruimten ter wereld. Onder meer door een oogverblindende kroonluchter. Het gaat om een 8 ton zware kroonluchter van Swarovski-kristal. 1.120 lampen doen de juwelen schitteren. Verder is er het fabelachtig, 21 ton zwaar, handgeknoopt tapijt.

3.165 km kust.

De kust van Oman is 3.165 km lang!

Oman ligt in het Noordoosten van het Arabisch schiereiland langs de Indische Oceaan en de Arabische Zee.
De kust van Oman is 3.165 km lang!

Paradijs voor watersporters en golfers.

Om en rond Oman zijn ook tal van watersporten te beoefenen. Het land is al jaren in opmars als duikbestemming en ook zeilers, snorkelaars en vissers kunnen hier uitstekend terecht. Met name rond Musandam, in het noorden van Oman, Salalah in het zuiden en rond de hoofdstad Muscat zijn duik- en snorkelspots te vinden. Oman is ondertussen ook een paradijs voor de golfliefhebber.
Wij zijn niet meteen golfers, maar wie de golfmicrobe te pakken heeft vindt hier prachtige banen in oogverblindend groen.

Woestijn 10 keer België.

Uiteraard is de zee een uiterst belangrijk gegeven voor de Omani, naast de woestijn die 300.000 km² groot is. Dat is zo maar eens eventjes 10 keer de oppervlakte van België. Verder zijn de belangrijkste economische activiteiten in Oman de olie (uiteraard!) , de visvangst en de scheepvaart. In Sur bezoeken we dan ook een scheepswerf waar we de constructie van de traditionele Dhow zien. Dhows zijn karakteristiek gekromde schepen met een grote laadruimte.

De woestijn beslaat maar eventjes 10 keer de oppervlakte van België!

Iets voorbij Sur ligt Ras Al Hadd. Daar komen de zeeschildpadden aan land om er hun eieren te leggen.

Woestijn, zand en duinen... en wadi's.

Van zodra we van de kust wegrijden zitten we met onze 4 x 4 in de woestijn. Het avontuur wenkt. Indrukwekkende bergen, oneindige zandvlaktes en duinen wisselen elkaar af met af en toe een schitterende wadi. Wadi's zijn rivierdalen die tijdens hele periodes droog staan maar zich tijdens het regenseizoen vullen en plots omgetoverd worden tot weelderig groene landschappen en oases. In de woestijn bevinden zich talrijke tentenkampen. Een must om te genieten van de rust, de stilte en de duisternis van de woestijn.

Burchten en forten.

Nizwa is ongetwijfeld één van de meest charmante steden van Oman. De grote blauwe koepel van de moskee domineert de stad en net erachter bevinden zich de soeks. Nizwa is het centrum van de ambachten met vooral houtsnijwerk en het maken van khanjas (de Omani kromdolken). De groene omgeving van Nizwa doet al vlug de woestijn vergeten. Ongelooflijk welke afwisselende landschappen al zijn gepasseerd.
Het imposante fort van Nizwa is één van de mooiste voorbeelden van de Omaanse architectuur. Het werd gebouwd in de 17de eeuw en was vroeger de bestuurszetel van de imams. Dit meest bezocht monument van Oman geeft een goed beeld weer van de geschiedenis door de jaren heen.

Landschappen van altijd wisselende schoonheid.

Vanuit Nizwa rijden we terug naar de kust langs een schitterende natuur. Palmentuinen, thermische bronnen, dadelplantages, enorme akkers… Een frisgroene natuur, gevoed door het heldere water van de falaj (ondergrondse waterkanalen). Bruisende watervallen, groene oases, mysterieuze woestijnen en ruige berglandschappen naast prachtige monumenten en musea.
Eens terug aan de kust is het geen moeite om een gepast hotel te vinden: zelfs 4, 5 of zowaar 6-sterrenhotels... zalig... nog enkele dagen nagenieten en verwerken van de vele indrukken die Oman nalaat.

Bekijk meer foto's

Praktische tips

De beste periode voor een reis naar Oman is de winter (dat is ook onze winter). Dan liggen de temperaturen rond de 20 à 25°C. In de zomer stijgt het kwik gemakkelijk tot boven de 35°C
De temperatuur van het water gaat nooit onder de 22-23°C in de winter. In de zomer klimt deze tot 30°C!

Meer weten over deze reisbestemming? Klik hier voor meer info.

1 reactie

MyriamC
Wij waren er de eerste helft van december. De temperatuur lag er nog ver boven de 30 graden en het zeewater was 28 graden! Het was een prachtige reis waarin we heel veel gedaan en gezien hebben. Hoogtepunt was een nacht onder de sterren (en de volle maan) in de Wahiba Sands woestijn. Om nooit meer te vergeten.
22/12/14 22:09 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels