Deel via

Kies zitcomfort op jouw maat! 13 aandachtspunten. En zo onderhoud je leder!

October 2012
Binnenhuisarchitect
Ann De Weerdt
Ann De Weerdt
Op een zekere leeftijd weet je het wel: zo zit je goed! Comfortabel. De ene wil diep in de kussens wegzakken, een ander wenst voldoende steun in rug en nek… Kiezen voor zitcomfort op jouw maat is geen kwestie van luxe. Maar van gezondheid. En ook een oplossing als je kampt met rugklachten, spier- of gewrichtspijn, als je lange benen hebt of juist klein bent. Interieurarchitecte Ann De Weerdt legt uit hoe je zitcomfort op maat kiest.

Een voorbeeld van een elegante zetel. Voor je tot aankoop overgaat moet je een aantal zaken overwegen. Wie gaat hier het meeste inzitten? Is deze zetel comfortabel als je bijvoorbeeld lange benen hebt?

Als je in je woonkamer verschillende soorten fauteuils en zetels zet is er voor ieder wat wils.

Een fauteuil met een hoge rug biedt voldoende steun aan nek en hoofd om achteroverleunend ontspannen naar televisie te kijken.

Een aantrekkelijk licht salon? Donkere kleuren. Bij zetels op maat kies je zelf de aankleding maar ben je verzekerd van degelijk materiaal heerlijk zitcomfort voor de rest van je leven.

Kiezen voor een bekleding met een dessin schept sfeer en soms praktischer voor wie veel volk over de vloer krijgt. Je ziet er minder vuil op. De losse kussens maken het stofzuigen gemakkelijker.

Op zekere leeftijd weet je wel hoe je het gemakkelijkste zit. Comfortabel en ontspannen in de zetel zitten is goed voor lijf en leden.

Het model 'Grace' is een voorbeeld van een zetel met optimaal zitcomfort dat volledig aan de wensen van de klant kan worden aangepast. Dit model heeft een losse rug en hoge poten.

Het model 'Grace' in dezelfde bekleding, maar met een vaste rug.

Een heel ander uitzicht krijg je als je de zetel 'aankleedt' met een grote rok die de poten onzichtbaar maakt.

Kies voor zitcomfort op maat.

Hoe ouder we worden, hoe meer we zitten. En dan willen we goed zitten. En ook gemakkelijk uit de zetel kunnen opstaan.

Als je in een te grote zetel zit krijgt je lichaam te weinig ondersteuning. Mensen met lange benen of kleine mensen hebben vaak problemen om de juiste zetel te vinden. En mensen met structurele rugklachten verfoeien soms de zetel die niet stevig genoeg is. De ene wil ook eens een 'power nap' kunnen doen in de zetel. De ander wil zijn benen kunnen strekken. Als je in een te grote zetel zit krijgt je lichaam te weinig ondersteuning. Zwaardere mensen vinden het ook niet aangenaam te krap te zitten, of met hun benen half van de zetel te vallen.

Als we wat 'rijper' zijn weten we wat we precies wat we willen. Hoe we goed zitten en wat we mooi vinden. Het perfecte moment dus om te kiezen voor zitcomfort op maat.

Ontwerp zélf je perfecte fauteuil of zetel.

De grote troef van zitcomfort op maat is dat je als klant zowat alles kan krijgen naar jouw specifieke wensen. Dat je kan kiezen uit verschillende zitkwaliteiten, tal van kleurencombinaties, vormen en afmetingen.

Je kiest dus zelf de zithoogte, de zitdiepte en de rughoogte van je bank. Dat is ook handig als de bank op een bepaalde plaats moet staan.

Jij kiest ook wat er het beste past bij je lichaamslengte en je zitgewoonte. En je bepaalt natuurlijk welke kwaliteit, materialen en stijl je wenst.

Nooit meer 'moe' van het zitten.

Jouw zetel wordt dan op maat gemaakt. Voorts weet je, dat je in je zetel je lichaam een perfecte ergonomische houding biedt. En dat is een genot voor mensen met rugklachten.
De positie vermindert de druk op de wervelkolom, met als resultaat een ontspannend gevoel.

Kies eerst met je verstand.

We zijn allemaal uniek. Voor je 'verliefd' wordt op een zetel, bekijk je best eerst eens de basisvoorwaarden voor de perfecte bank.
Ik hoor regelmatig mensen klagen die bijvoorbeeld een lederen salon hebben gekozen, of een strakke design zetel zo mooi in hun interieur vonden passen, dat ze er eigenlijk niet lekker ontspannen in zitten. Dat het heerlijk is om te genieten van een mooie film wanneer je nek ondersteund wordt, bedenk je bijvoorbeeld niet meteen als je ergens een zetel kiest. Dat ondervindt je met scha en schande. Dus voor je kiest voor een bepaalde stijl houd je best rekening met het volgende:

Met deze 13 aandachtspunten kies je jouw perfecte bank.

  1. Kies de functionaliteit.
    Hoe ga je de zetel of fauteuil gebruiken? Op welke momenten zit je er in? Wil je alleen comfortabel zitten of soms ook een dutje doen?
  2. Kies de gewenste hardheid.
    Wens je zacht te zitten of eerder stevig? Medium kan ook, natuurlijk.
  3. Voorzie een goede neksteun.
    Achterover kunnen leunen is ook fijn als je een boek leest of een goed gesprek hebt in je salon. Wie niet van te hoge rugleuningen houdt kan bijvoorbeeld een model kiezen met opklapbare neksteun.
  4. Ondersteuning van de wervelkolom.
    Goed voor de rug.
  5. Juiste steun aan de lendenen.
    Dat maakt dat je nooit meer 'moe' wordt van het zitten.
  6. Juiste hoek tussen zitvlak en rugleuning.
    Comfortabel zitten is niet 'wegzakken' of veel te rechtop zitten.
  7. Armlegger hoogte.
    Zit je graag in een hoek van de zetel of in jouw eigen fauteuil. Zie dan wat de perfecte hoogte is voor jou om je arm op te leggen. Anders krijg je een zere nek of spierpijn.
  8. Zitdiepte.
    Wie zit er het meeste op de canapé? Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde man 12 cm groter is dan de vrouw. Lichaamslengte is maar één van de zaken die van tel zijn bij de zitdiepte. Het hangt ook af van persoonlijke voorkeur.
  9. Zithoogte.
    Je benen mogen niet boven de grond bengelen. Grote mensen wensen ondersteuning van hun hele bovenbeen en willen niet half van de bank afvallen.
  10. Leder of stof.
    Ga na wie er allemaal op de bank komen zitten. Krijg je veel gasten? Komen er regelmatig (klein)kinderen over de vloer? Wordt er vaak 'gemorst' met drankjes? Welke bekleding is vriendelijk in onderhoud en welke niet? Is de stof vuilafstotend of vlekwerend? Hoe moet je ze reinigen?
    Heb je het graag fris in huis? Weet dan dat sommige ledersoorten koud kunnen aanvoelen. Wat vind jij het fijnste?
  11. Afwerking.
    Bepaal zelf het karakter van je bank door de stoffering en afwerking aan te passen naar wens.

    Kies je voor toon op toon? Wens je een enkel stiksel of een dubbel? Wil je een bies, enkel contrast, dubbel contrast?
  12. Pootjes.
    Kies je houten pootjes? In welke houtkleur dan? Of zie je liever een 'legger? Moet er met de zetel geschoven worden? Gaat dat gemakkelijk? Welke vloer heb je? Moet die beschermd worden tegen het schuiven van je zetel? Of wens je geen pootjes te zien en kies je liever voor een rokje of een houten bolpoot?
  13. Kussens.
    Je kan voor vaste kussens kiezen. Kan je er dan gemakkelijk tussen stofzuigen? Of heb je liever losse (rol)kussens. Blijven die goed op hun plaats liggen?
Download hier de 13 tips.

TIPS EN WEETJES voor lederen salons.

  • Houd rekening met plooivorming.
    Door de rekbaarheid die elke ledersoort bezit, zal er door het gebruik lichte plooivorming gaan optreden.
  • Zonnig huis?
    Vermijd directe blootstelling aan een verwarmingselement of zonlicht
  • Ban deze middeltjes.
    Gebruik nooit afwasmiddelen, oplosmiddelen, detergenten, boenwas, schoencrèmes of terpentijn op je lederen bank.
  • Help een vlek!
    In geval je morst met vloeistof of eten probeer je met een lepel of spateltje zoveel mogelijk vuil of vloeistof weg te nemen zodat het niet verder uit elkaar wordt geveegd.
  • Vlekken verwijderen.
    Vervolgens dep je de resten weg en gebruik je het gepaste reinigingsproduct. (leder cleaner)

    Behandel niet alleen de bevuilde plek, maar ook het aangrenzende oppervlak.
  • Wrijf nooit te hard!
    Wrijf nooit plaatselijk te hard om een vlek te verwijderen. De poriën verstoppen dan ter plaatse en er blijft een glimmende plek achter.

    Dep steeds meteen op wat gemorst wordt, zodat het vocht niet de kans krijgt om in het leder te dringen. Is dat toch het geval, gun het leder dan de tijd. Een vlek zal meestal na verloop van tijd in het leder wegzakken.
  • Zacht reinigen.
    Vlekken kan je het best verwijderen met een zachte, neutrale zeep of een specifiek product. Nogmaals: vlekken moet je dus altijd deppen en niet proberen uit te wrijven, dit kan de vezel beschadigen. Het is belangrijk om er snel bij te zijn en om van de buitenkant van de vlek naar binnen toe te werken.
  • Vlekkenbescherming.
    Preventief behandelen met een vlekkenbescherming is aanbevolen. Vraag een specifieke vlekkentabel aan.
  • Vochtigheidsgraad.
    Houd de vochtigheidsgraad op peil in huis. Leder voelt zich dan het beste. Ook voor jezelf en je planten is het prettig dat de lucht niet te droog is in huis.
  • Afstoffen.
    Regelmatig (wekelijks) afstoffen met een licht bevochtigde zeem of een lauwe, vochtige doek af te wassen. Zo wordt het proper en behoudt leder zijn matte glans.
  • Houd reinigingsdoekjes apart.
    Reserveer een zeemleer en zachte doek speciaal voor de meubelen, zodat reinigingsmiddelen en vuil niet op het leder van het meubel kunnen inwerken.
  • Stofzuig met zachte borstel.
    Naden en knopen regelmatig schoonmaken met de stofzuiger. Je stofzuigt best op de laagste stand en met een zachte borstel die geen krassen maakt..
  • Jaarlijks onderhoud.
    1 tot 3 keer per jaar mag het leder ook voorzichtig schoongemaakt worden met een neutrale leder cleaner. Arm- en hoofdsteunen mogen iets vaker behandeld worden omdat het leder er meer blootgesteld is aan zweet en vet haar.
  • Voeden.
    1 tot 3 maal per jaar moet je het leder daarna voeden met de daarvoor bestemde onderhoudsmiddelen. Je kan een plantaardige ledermelk gebruiken of een gespecialiseerd product (Cosmetic for leather). Na het zachtjes inwrijven, even wachten vooraleer het product wat opgedroogd is en dan pas afvegen.
 
binnenhuisarchitect Ann De Weerdt
Ann De Weerdt is gerenommeerd interieur- en exterieurspecialiste. Voor decoratie en styling, kleuradvies en inrichting, tot de totale aankleding van je woning.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels