Deel via

ZELF MAKEN: Herfstkrans met verzameld materiaal

October 2012
Veronika
De herfst(vakantie) is ideaal om er gezellig met de hele familie een dag op uit te trekken en in bossen en velden herfstmateriaal te verzamelen. Het is niet alleen de perfecte manier om tijd met elkaar door te brengen en de laatste zonnestralen op te vangen. Maar ook uitstekend om met je 'oogst' deze sfeervolle krans te maken. De Groenacademie legt je in 10 stappen uit hoe je dat doet!
 

AAN DE SLAG.

Ben je uitgewaaid en heb je al je herfstspulletjes verzameld?
Dan kan je aan de slag om deze herfstkrans te maken. Je kan op voorhand beter al volgend doe-het-zelf materiaal voorzien.

WAT HEB JE NODIG?

  • een krans uit piepschuim, 35cm diameter
  • één blok steekschuim
  • vier stengels trosroosjes (hier: Pepita)
  • tandenstokers
  • juteband van drie cm breedte
  • steekkrammen
  • donkere binddraad/ijzerdraad
  • scherp mesje
  • schaar
  • snoeischaar
  • lijm

Diverse natuurlijke materialen, bijvoorbeeld:

  • gekleurde herfstbladeren (hier: eikenblad)
  • twijgjes (hier: eik)
  • maïsbladeren en -pluimen
  • vruchten (hier: eikels, kastanjes en beukennootjes)
  • groenblijvende takjes (hier: Pistacia)
  • verschillende stukjes schors
  • sierappeltjes
  • kleine denappeltjes
  • bloemen van klimop (opgelet, deze zijn giftig!)

HOE GA JE TE WERK?

Stap 1
Bevestig het jutelint aan de krans m.b.v. een steekkram. Wikkel het lint eerst een aantal keer om de krans, dan zit het steviger vast.

Tip: Door eerst een blad onder het lint te leggen, is er achteraf geen wit piepschuim meer zichtbaar.

Stap 2
Laat het steekschuim ongeveer één uur lang water opslorpen. Bijvoorbeeld in een emmer of in de spoelbak. Snij er daarna een halvemaanvorm uit. Let op dat het halve maantje schuin afloopt aan de hoeken en dat het steekschuim in het midden slechts een paar centimeter dik is. Anders wordt het te zwaar in verhouding tot de rest van de krans. Zet het steekschuim vast door het met watervaste tape rond de krans te plakken.

Tip: Wil je liever een krans die meteen indroogt? Gebruik het steekschuim dan onmiddellijk droog.

Stap 3
Vouw de gekleurde bladeren in de breedte dubbel en plooi dan onderaan de uiteinden samen tot een punt. Hoe nonchalanter je vouwt, hoe natuurlijker het resultaat zal ogen. Zet de bladeren vast m.b.v. een steekkram door de gevouwen punt. Begin aan de linkerzijde bovenaan. Het eerste blad overlapt grotendeels de juteband. Drie of vier bladeren naast elkaar overspannen de breedte van de krans, van buitenrand tot binnenrand. Werk zo dakpansgewijs naar beneden toe, richting het steekschuim, tot de linkerzijde van de krans volledig bedekt is. Laat het steekschuim wel vrij. Herhaal daarna dit werkje aan de rechterzijde, tot er geen piepschuim meer zichtbaar is.

Stap 4
Knip de groenblijvende takjes in kleine toefjes. Steek deze toefjes op een compacte manier in het steekschuim. Begin aan de rand en werk dan kransgewijs naar het midden toe, tot het volledige stuk steekschuim bedekt is.

Tip: Wij gebruikten Pistacia, maar je kan bijvoorbeeld ook coniferen, taxus, buxus of iets gelijkaardigs gebruiken.

Stap 5
Verknip de stengels met trosroosjes tot kleinere toefjes of tot stengeltjes met één bloem of knop. Let wel op dat je minstens een stengeltje van een vijftal centimeter overhoudt. Verdeel de roosjes over het steekschuim, tussen het groen.

Tip: Begin in het midden en werk zo straalsgewijs naar buiten toe. Laat de roosjes de richting van de krans volgen.

Stap 6
Knip enkele korte, grillige stukjes van de twijgen en prik deze links en rechts van het steekschuim vast in de krans.

Stap 7
Bind de hederabloemen met behulp van ijzerdraad per twee vast op een tandenstokers. Prik de kastanjes en/of de kastanjebolsters op een tandenstoker vast. Schik er hiervan enkele aan de linker- en de rechterzijde van de krans, daar waar het groene blad overgaat in het herfstblad.

Stap 8
Verdeel enkele denappeltjes, eikels en beukennootjes tussen de kastanjes. Zet deze met lijm vast.

Stap 9
Steek enkele maïspluimen vast aan de linker- en rechterhoek van het steekschuim. Scheur de nerf uit het gedroogde maïsblad. Zo hou je twee natuurlijke en zwierige 'linten' over. Zet deze met een steekkram vast aan de onderkant van de krans.

Stap 10
Prik een aantal sierappeltjes op tandenstokers. Verdeel deze vooral tussen de roosjes. Je kan er ook enkele tussen de andere vruchten prikken.

Wie wil kan nog andere materialen, zoals bijvoorbeeld kleine stukjes schors, op de krans verdelen. Laat je creativiteit de vrije loop!

Gefeliciteerd!

Je hebt een goede wandeling gemaakt en je houdt er een prachtige krans aan over waar je een hele poos van zal kunnen genieten.

HANG JE KRANS OP.

Nu enkel nog op zoek gaan naar een leuk plekje om de krans te hangen! Let wel op wanneer je met nat steekschuim hebt gewerkt, laat de krans dan eerst nog een tijdje op een dweil liggen om het overtollige water op te vangen.

Tip: Leg op gewenste hoogte een knoop in het jutelint, zo kans je de krans makkelijk vasthaken zonder dat het lint uitrafelt.

Bekijk meer foto's

 

Toffe workshops bij De GroenAcademie.

Bij de GroenAcademie kan je workshops bloemschikken volgen rond allerlei thema's. Nu komt er natuurlijk een workshop 'kerstkrans maken' aan. Verder is er een ruim cursusaanbod waar je onder meer kan leren 'Beelden en meubels patineren', 'Werken aan bomen', 'Werken met eetbare planten', 'Een moestuin beginnen'. En nog veel meer!
Je kan de workshops volgen op meer dan 15 locaties in Vlaanderen.
Voor meer info: www.groenacademie.be.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels