Deel via

Tip. Verken de bruisende stad Antwerpen. Deze foto’s zijn de moeite.

November 2012
Veronika
Het fotografisch oog ziet toch altijd meer dan wij als 'gewone' bezoeker. Zelfs rasechte Antwerpenaren gaan nog versteld staan van deze foto's over hun stad. En als je zin hebt de metropool zelf eens te verkennen, heb je via dit fotoverslag van de groep Fotografie meteen een uitstekende gids. De groep bezocht de stad in augustus. Maar de stad is mooi in élke tijd van het jaar!
 

Een échte Antwerpenaar als gids.

Wat kan men beter doen dan een echte Antwerpenaar te vragen om gids te zijn in zijn eigen stad. Zeker als hij dan ook nog eens lid is van onze mailgroep Fotografie, dus weet waar wij prachtige plaatjes kunnen schieten. Wimper heeft ons al de mooie hoekjes en kantjes van de stad leren kennen. Bovendien kregen we uitleg over de geschiedenis van bouwwerken en beroemde personages. Dat delen we graag met jou.

 

Dit station is een 'spoorwegkathedraal'.

We hadden afspraak in het Centraal Station van Antwerpen, door de Antwerpenaren niet voor niets de 'Spoorwegkathedraal' genoemd. De architect van dit prachtige station blijkt tot mijn verbazing een Bruggeling te zijn (ik kom ook uit Brugge). Louis Joseph Jean Baptiste Delacenserie is een befaamde Belgische architect uit de 19de, begin 20ste eeuw.

 

Wie Antwerpen zegt, denkt natuurlijk aan de wereldhaven. Maar de stad is nog meer bekend vanwege haar schilders die er hun opleiding volgden en werkten.

Zo is barokschilder Peter Paul Rubens een van de bekendste schilders ter wereld (foto rechts). Een van zijn lievelingsleerlingen was Antoon van Dyck (foto links), eveneens barokschilder, die samen met Rubens werkte in het Rubenshuis. waar de productie plaats vond van vele beroemde schilderijen.

 

Maar nu even verder wandelen naar de Meir, waar je de Stadsfeestzaal van Antwerpen vindt. Die werd in het jaar 2000 door een verwoestende brand volledig vernield. Ondertussen is ze werkelijk prachtig heropgebouwd. We hebben genoten van alle pracht en praal die er te zien is. Omhoog kijken is ook zeker de boodschap.

 

Je krijgt zin om aan de bar iets te gaan verbruiken, als je de stoelen zo uitnodigend ziet staan.

 

Maar er zijn nog andere bekende monumenten te bezichtigen. We trokken dus maar verder naar de bekende Boerentoren. Het gebouw, in art-decostijl, was tot in de jaren 1950 een van de hoogste wolkenkrabbers van Europa. Destijds was dit een bank, waarbij veel boeren aangesloten waren, vandaar de naam Boerentoren. De oorspronkelijke bank is echter over de kop gegaan.

Nog zo'n bezienswaardigheid vind je om de hoek van de Boerentoren, op de Groenplaats. Het gaat om het standbeeld van Rubens dat je hier gefotografeerd ziet voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in gotische stijl. De bouw is begonnen in 1352 en de toren werd voltooid in 1518. De toren is 123 m hoog en een van de hoogste kerktorens der Nederlanden.

 

Aan de voorkant van de kathedraal werd ook een monument gewijd aan een van de bouwmeesters, Appelmans. (foto links hieronder)

Spijtig genoeg hadden we de tijd niet om binnen in de kathedraal de befaamde schilderijen te gaan bezichtigen, zoals de Kruisafname. Maar heb toch even het hoofd door de deur gestoken om snel een foto te maken. (foto rechts hieronder)

 

Buiten de drukke plaatsen waar toeristen zich verdringen, hebben we midden in de stad toch een rustig plaatsje gevonden. In de Vlaeykensgang is stilte troef. En je kan er genieten van het prachtige decor.

Eens we de Vlaeykensgang doorgelopen zijn, komen we terecht op de Grote Markt van Antwerpen.

 

Daar staat het monument van Brabo en het mooie stadhuis. Ook de oude Gildehuizen, zijn een lust voor het oog van de fotografen.

 

Nu zetten we onze wandeling verder tot aan Het Steen, het oudste gebouw van Antwerpen. De bouw begon in 1200 en duurde 25 jaar. Volgens Antwerpse folklore woonden de reuzen Druon Antigoon en Lange Wapper vroeger in Het Steen. Sinds 1963 staat er van de laatste dan ook een door Albert Poels ontworpen standbeeld aan de ingang.

Het Steen werd voor veel doeleinden gebruikt. Zo heeft het ooit onderdak geboden aan de voormalige rechtbank en was het een tijdje gevangenis. Misschien ken je het nog van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Maar dat is nu verplaatst naar een nieuw gebouw, het MAS. En dat is nu onze bestemming.

 

Het Museum aan de Stroom is een nog splinternieuw gebouw en helemaal hedendaags van stijl. Het is gebouwd met hand gekliefde Indische rode steen, heeft gebogen ramen die tot 6 meter hoog zijn en is aan de buitenkant versierd met een 3000 aluminium handjes.

 

Op het groot ontmoetingsplein voor het Museum aan de Stroom kan je gezellig uitrusten en een praatje maken. Er verschuilt zich een kunstwerk dat enkel van boven goed te zien is. Het gaat om 'Dead Skull' van Luc Tuymans

 
Van op het dakterras hebben we een fabuleus panoramisch uitzicht over Antwerpen. Speciaal voor de fotografen zijn er gaten in het glas gemaakt zodat ze geen last hebben van weerspiegelingen in het glas bij het schieten van de plaatjes.

 

Net als in elke grootstad is er vertier en animatie in de straten. Vooral de 'levende standbeelden' trekken onze aandacht. Bij deze bakkersvrouw kreeg je bij elke cent die in het potje werd gestoken een wolkje bloem te zien.

Of wat denk je van deze man. Hij houdt zich uren vast aan een paaltje en 'zweeft' boven de grond.

 

Moe, maar tevreden over de dag, kunnen we maar concluderen dat er nog zoveel te bezoeken valt in Antwerpen. We hebben tijdens deze rondleiding nog maar enkel de 'buitenkant' van de stad gezien. Dit was een goede introductie. Volgende keer gaan we wat dieper in de stad verdwalen.

Met fotografische groeten,

Tobias
Mentor Mailgroep Fotografie

 

Heb je interesse in fotografie en wil je meer weten over de groep? Stuur een mailtje naar tobias@seniorennet.be.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels