Deel via

Nieuwe trend: Online therapie. Nooit meer op de bank bij de psych!

November 2012
Veronika
Je hoeft nooit meer naar de praktijk van je hulpverlener! Dus gedaan met je druk te maken over zijn reacties, je uiterlijk of je tranen. Er is nu namelijk ook online therapie. De behandeling voor je probleem verloopt gewoon via mail, chat of Skype. Makkelijk, goedkoper én even effectief of zelfs met meer resultaat dan sessies bij een therapeut, zo blijkt uit onderzoek. SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko vertelt je er alles over. Zij geeft zelf ook online therapie.
 

Via online behandelingen vinden nu meer mensen de weg naar hulp, ook doelgroepen die vroeger moeilijk hulp konden vinden.

Hulp is dichter dan je denkt, zowel op het internet als daarbuiten.

Het instituut Interapy.nl boekt al 10 jaar geweldige resultaten bij diverse problematieken.

Met behulp van het internet is er een zeer ruime verbreding gekomen op het gebied van therapie en hulpverlening.

Behandelingen via mail komen snel tot de kern van de problematiek. Zo komen mensen sneller tot hun doel en geluk in hun leven.

Typen en schrijven ordenen onmiddellijk je gedachten. Zo kalmeert de chaos en kan je weer helder nadenken.

Voor heel urgente problematieken zoals zelfmoordgedachten, is een online behandeling niet de beste oplossing.

Om van start te gaan met een online therapeut, moet je niet foutloos of mooi kunnen schrijven. Dat je graag schrijft is veel belangrijker.

Even tot jezelf komen met een tasje thee en je gedachten. Daar waar piekeren zijn rust vindt en geluk op je ligt te wachten.

Afstandstherapie wérkt.

Mailen, informatie vinden, filmpjes bekijken, winkelen… We voelen ons meer en meer vertrouwd met het internet, en de computer heeft een steeds grotere plaats in ons leven ingenomen.

De hulpverlening heeft lange tijd de handen afgehouden van dit medium. Maar nu ziet ze het nut in om mensen via online coaching te helpen hun problemen op te lossen. Meer nog, steeds meer onderzoek toont aan dat behandelingen via het internet even effectief zijn en soms meer effect hebben als 'face to face' behandelingen.
Dit gegeven en een groeiende vraag bij cliënten naar alternatieve behandelingsvormen dan sessies bij een therapeut, maken dat meer hulpverleners behandelingen via mail en Skype aanbieden.

Wat is online hulpverlening?

Online hulpverlening is hulpverlening waarbij de psycholoog of therapeut zijn cliënten coacht en begeleidt via mail, video-telefonie, chat of 'lotgenoten contact'. Online hulpverlening is hulpverlening waarbij de psycholoog of therapeut zijn cliënten coacht en begeleidt via mail, video-telefonie, chat of 'lotgenoten contact'. Je wordt dan -ook via online kanalen- in contact gebracht met mensen die met hetzelfde probleem kampen als jij.

Nieuw in ons land.

In België is online hulpverlening nog heel nieuw. De laatste jaren wint het meer en meer aan populariteit.
In Nederland wordt er al veel langer hulp aangeboden via andere kanalen dan bezoekjes aan de therapeut of psycholoog.

Nut bewezen.

Al in 1997 was er in Nederland de mogelijkheid om te chatten met de 'Telefonische Hulpdienst Utrecht'. Onderzoek daar bewees dat behandelingen waar therapeut en cliënt elkaar niet zien zeer effectief is.
In het zelfde jaar werd aan de Universiteit van Amsterdam het project 'Interapy' opgestart. Onderzoek daar bewees dat behandelingen waar therapeut en cliënt elkaar niet zien zeer effectief is. Daarom ging de universiteit in 2001 van start met haar eigen online behandelinstituut: 'Interapy.nl".
Ondertussen bestaan er bij onze Noorderburen heel veel initiatieven voor online behandelingen; van zelfhulpprogramma's voor depressie tot behandelingen voor alcoholproblemen.

Verschillende soorten online behandelingen.

Hoe een online behandeling er uitziet kan heel verschillend zijn. Er zijn immers veel soorten hulpverlening mogelijk.
Ten eerste bestaan de volledig gestandaardiseerde programma's. Daarbij loopt de hele coaching eigenlijk automatisch, volgens een vast programma, zonder interactie met een hulpverlener.

Op de tweede plaats zijn er de semigestructureerde programma's. Bij deze programma's liggen een groot deel van de taken die je moet doorlopen vast. Maar krijg je ook feedback op je proces en de ingeleverde taken van je vaste behandelaar. Vaak zijn het grotere ondernemingen die op deze manier werken.

Tenslotte kan je je wenden tot individuele therapeuten. Zij doen online behandelingen via mail of Skype. Sommige therapeuten vragen een vergoeding per beantwoorde mail, terwijl anderen met jou een prijs afspreken per periode.

Goedkoper... en nog meer troeven!

Een behandeling via mail of Skype heeft heel wat voordelen voor de cliënt.
Wat het gewoonweg aantrekkelijk maakt is dat een online behandeling (veel) goedkoper is in vergelijking met een 'face to face' behandeling. Wat het gewoonweg aantrekkelijk maakt is dat een online behandeling (veel) goedkoper is in vergelijking met een 'face to face' behandeling. Het is ook heel gemakkelijk dat je geen verplaatsingen hoeft te doen of op een vast tijdstip van de week bij je hulpverlener op afspraak aanwezig moet zijn. Dat is een uitkomst voor mensen die een druk (gezins)leven hebben. Maar ook veel gemakkelijker als je bijvoorbeeld moeilijk te been bent of minder mobiel, als je ziek bent, bij stervensbegeleiding of als je niet graag buiten komt omdat je last hebt van angsten...

Sneller tot de kern komen.

Naarmate mensen bezig zijn met een online behandeling, zien ze ook de andere voordelen. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen meer te maken of in de war gebracht te worden door de reactie van je psycholoog of therapeut. Via mail zie je zijn gezichtsuitdrukking of lichaamstaal immers niet. Dit maakt dat veel mensen in hun mails opener zijn dan bij oogcontact bij de hulpverlener. Ook blijkt dat ze bij schrijven sneller tot de kern van het probleem komen.
Nog een voordeel is dat je je niet hoeft aan te passen aan de openingsuren van een praktijk of beschikbaarheid van de psycholoog. Vaak is er geen sprake van wachtlijsten.

Warm en persoonlijk?

Is zo'n behandeling via mail dan niet onpersoonlijk? We zien dat het mailcontact tussen begeleider en cliënt al snel heel warm en persoonlijk wordt.
Mensen die nieuw zijn in online behandelingen vragen zich dit vaak af.
Neen, online therapie is helemaal niet onpersoonlijk. We zien dat het mailcontact tussen begeleider en cliënt al snel heel warm en persoonlijk wordt. Je bouwt dus al snel een goede relatie op met een therapeut die je enkel via mail of Skype 'spreekt'.

Bevrijdende ervaring.

'Kan zo'n afstandstherapie wel werken?' Dat is nog een vraag die zich stelt. Het blijkt een heel bevrijdende ervaring te zijn om het gewoon met woorden te doen. Woorden zijn alles wat je nodig hebt. Je hoeft je over een aantal zaken geen zorgen meer te maken. Niet over je uiterlijk, niet dat je tranen laat en ook minder hoe je antwoorden geeft…
Je kan helemaal op jezelf, achter je computer, je gedachten de vrije loop laten. Bovendien kan je wat je opschrijft nog eens laten bezinken. En het dan nog eens anders formuleren.
Het hele schrijfproces op zich werkt al heel therapeutisch en meditatief. Als je emoties en problemen 'van je af schrijft', geeft dat vaak al onmiddellijk een gevoel van opluchting . Er valt al iets van je af. Je ordent je gedachten. En je houdt jezelf al een spiegel voor.

Niet voor iedereen!

Hoewel we hebben aangetoond dat er veel voordelen zijn verbonden aan online hulpverlening, is ze zeker niet voor iedereen aangewezen. Online hulpverlening is een verruiming van het huidig aanbod van hulpverlening. En er zijn mensen die zich beter voelen bij de klassieke manier, waarbij je persoonlijk contact hebt met een psycholoog bij je behandeling. Zij willen een gesprek hebben. En natuurlijk blijft die manier resultaten boeken.

Online hulpverlening is ook niet de beste manier om zeer urgente problemen te behandelen. Mensen met zelfmoordgedachten bijvoorbeeld zijn er niet bij gebaat. Dat komt omdat bij dat soort problemen onmiddellijk hulp moet worden geboden. Online verstrijkt er altijd tijd tussen het versturen van een mail en het ontvangen van een antwoord.

Iets voor jou of niet?

Dat je geen direct contact hebt met je therapeut is voor de één een gemis. Voor de ander is dat juist een voordeel. Die ervaart de therapeut dan bijvoorbeeld niet als 'storende factor'. Hij of zij vindt het fijner online op zijn gemak, met alle tijd die hij nodig heeft, zich volledig op zijn eigen gevoelens te concentreren. Introspectie kan je sprongen vooruit brengen. En betekent sneller resultaat en minder 'sessies'.

Houden van schrijven en computer.

Nog een voorwaarde om met een online behandeling te starten is dat je vertrouwd bent met de computer en er graag gebruik van maakt. En natuurlijk moet je geen hekel hebben aan schrijven. Het gaat niet om foutloos schrijven. Wél moet je in staat zijn je gedachten te formuleren. Als je niet graag schrijft of niet graag met de computer werkt, is hulpverlening via mail niets voor jou...

Privacy en rust.

Tot slot dien je bij online therapie privacy te kunnen hebben of creëren. Je moet in alle rust je computer kunnen gebruiken, een beetje tijd kunnen creëren voor jezelf. Als je geen eigen e-mail adres hebt en je partner of huisgenoten kunnen (mee)lezen wat je schrijft is dat niet ideaal. Het is misschien wel het laatste wat je wilt dat je partner de mailcorrespondentie met je psycholoog leest.

Bij wie kan je terecht?

Als je geïnteresseerd bent in een online behandeling, informeer dan welke therapeuten online behandelingen aanbieden. Waar zij wonen speelt geen enkele rol, dus in die zin kan je uitgebreid zoeken. Als je een online therapeut hebt gevonden kan je hem of haar voorleggen wat je zou willen oplossen. Vraag dan of je in aanmerking komt voor een online behandeling.

 
Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels