Deel via

Zo verdrijf je mollen? De mol heeft fans.

November 2012
De mol
Niet iedereen blijkt in te zitten met molshopen in zijn tuin. Mensen houden van de mol en zien geen reden om de mol te verdelgen of weg te jagen. Dat bleek uit de reacties die op onze redactie belanden. Er waren dus tegenstanders van de bestrijdingsmiddelen die Stefaan De Tuindokter aanreikte. Anderzijds zijn er ook voorstanders met tips die misschien het proberen waard zijn.

De machine blijft het best 5 tot 10 minuten ter plaatse staan.

De rook verspreidt zich in het gangenstelsel. Zelfs tot 20 meter verder kan er rook verschijnen uit andere molshopen en gaten in de bodem!

Zo ga je te werk. Je graaft eerst de molshoop weg. Daarna plaats je de stolp bovenop de gang. Daarna dek je de rest weer af met aarde, zodat er niet teveel rook ontsnapt.

Je ziet de rook tevoorschijn komen als je een gang vrijmaakt.

Deze bestrijdingstechniek is vindingrijk en doeltreffend. Bovendien is ze veilig voor kinderen en huisdieren. Dit is een snelle en betaalbare oplossing om mollen te verdelgen. Maar je pakt er ook woelratten en andere ondergrondse probleemdieren mee aan.

Dit zijn nog (vriendelijke?) tips om mollen weg te jagen.

Gebruik van gekamde haren.

Ik weet ook een goede oplossing tegen mollen en die is heel diervriendelijk: steek de 'kam haren' van een hond of poes in de gangen van een mol. Voor hen geeft dat de geur af van een roofdier. Als je zelf geen hond of poes hebt ga je de haren zeker kunnen krijgen in een trimsalon.
Yvette D. (58) Wingene

Zijn 'Coffeepads' dé oplossing?

Ik heb reeds alle manieren geprobeerd : er staan trillers op verschillende plaatsen, metalen palen met flessen . Een winter zie ik geen mollen, maar dan wel bij de buren. Een andere winter zie ik tientallen molshopen. De laatste winter heb ik in al de gaten de gebruikte koffie van coffeepads geplaatst. Eerst moet je de hoop wegdoen en dan zoveel mogelijk koffie erin gieten. Ik zou durven zeggen dat het geholpen heeft, maar niets is zeker.
Georgette (73) Tongeren

Een middeltje dat zes maanden werkt.

Molshoop voorzichtig openmaken tot de gangen vrij komen (15cm brede opening). Neem het karton van een keukenrol, stop er een doekje in (niet volproppen) en giet er een weinig mazout (diesel) op. Steek de rol voorzichtig in de gang. Je moet dus een verbinding maken tussen de twee openingen. De mol blijft 6 maanden uit je tuin weg!
Dirk V.N.(59) Averbode

Waarom geen teentjes look proberen?

Mollen zijn erg nuttige dieren in de tuin. Niet alleen eten ze veel insecten, maar hun ondergronds gangensysteem is bovendien een goed drainagesysteem voor de tuin. Bij ons werkt deze methode zeer goed tegen molshopen. Ze is milieu- en diervriendelijk. Steek in de gangen opgesneden teentjes look.
D. (63) De Pinte

Gebruik van mottenballen is onschuldig en doeltreffend.

Een vriendelijke en zeer doeltreffende manier om mollen te verdrijven ( heb ik zelf 20 jaar geleden toegepast en ik heb nooit meer een mol gezien ): Breng enkele bollen naftaline ( mottenballen ) in de gangen. Ik heb er ongeveer 10 gebruikt voor 5 molshopen. De mottenballen zijn (waren) verkrijgbaar in de apotheek.
Alfred D. (72) Ertvelde

Vangen en weer ingraven.

Laat die beestjes toch met rust, verdomme! De mol is een zeer nuttig diertje dat ons veel ander onheil bespaart. Als je er toch een zou kunnen vangen, graaf hem dan terug in... LEVEND.
Noel D.L (67) Deinze.

Bij mij zijn mollen welkom.

Dit zijn goede tips voor een bepaald soort mensen, maar Ik vind ze stuk voor stuk wreed. Als je mollen nu zou vangen zonder ze te doden en ze dan ergens op een plaats kon zetten waar ze naar hartenlust hoopjes konden maken, zou ik het er mee eens zijn. Maar ze uitmoorden? Neen. Wij mensen vergeten dat wij in het leefgebied van de mol zijn gedrongen, zij niet in het onze. Dat is zo bij zo veel dieren die we als schadelijk ervaren. In mijn tuin zijn de mollen welkom. Ik heb niet zoveel behoefte aan een mooi gazon. Aan diegene die willen uitpakken met een mooi geschoren grasveld : leg namaakgras.
Magda P. (74) Antwerpen

De mol dient beschermd te worden.

Ik begrijp de mensen niet. Men wil de natuur beschermen, maar al wat stoort moet weg. De mol die nuttig is en veel insecten eet, moet dood. Dit sympathieke diertje verdient bescherming. Men wil ecologisch leven , maar men vergiftigt de natuur en men verschiet dat de mens ziek wordt. Je kan de mol op andere gedachten brengen. Ik raap de molshoop op en gebruik de aarde voor mijn bloempotten. De mol vindt dit niet fijn en na een tijdje, als de ondergrond verlucht is en ontdaan van insecten, gaat ze verder op stap.
Speedy (69) Vilvoorde

Elk dier mag genieten van mijn tuin.

Ik trek mij het niet aan dat er mollen in de tuin zitten. Mijn echtgenoot meer, omdat het gras moeilijk wordt om af te rijden wegens de molsgangen. Maar ik zeg steeds: onze hond geniet ook van onze tuin en alle vogeltjes. Waarom de mol niet? We hebben bijna nooit slakken. We doen het met een fles op een stokje in de molshoop en hij verdwijnt na een tijdje. Wel naar de buren, maar die doen dan het zelfde . Dus "laat de mol a.u.b. leven! "
Marie R.(64)Buggenhout

Mollen zijn nuttige dieren.

Mollen zijn, net als andere insecteneters zoals egels, spitsmuizen en vleermuizen, interessante dieren. Het is de vraag of bezitters van een grasveld ze moeten (laten) doden, alleen omdat ze molshopen maken. Mollen zijn nuttige dieren, omdat ze goede bestrijders zijn van de larven van de meikever (engerlingen). Engerlingen vreten aan de ondergrondse delen van de grasplant en kunnen in de zomer hele delen van het gazon laten afsterven (ook op boomkwekerijen kunnen ze veel schade aanrichten). Molshopen zijn alleen een cosmetisch bezwaar. De trilpalen vind ik dan ook een vriendelijker optie voor mensen die geen molshopen in hun grasveld kunnen accepteren.
Harry M.(69) Nijmegen

Veel te mooi om te doden.

Ik meen dat mollen beschermde dieren zijn die niet gedood mogen worden. Heb je ooit zo'n mooi diertje levend in je handen gehad? Wedden dat je de molshopen er bij neemt?
Nora J. (75) Deurne

Kan geen dier kwaad doen.

Als ik molshopen heb, maak ik de aarde weer gelijk met de grond. Ik kan dieren niets aandoen. Zij verdwijnen wel weer vanzelf.
Nadine (75) Avelgem

Beschermde diersoorten laat je met rust.

Volgens mij horen de mollen tot de beschermde diersoorten, dus mag je ze niet uitroeien. Plaats een fles zonder bodem in de grond. De wind veroorzaakt trillingen zodat je ze wel verjaagt maar niet uitroeit. Denk aan de dieren. Waar mollen zijn is de grond vruchtbaar.
A.VDE (74) Essen

De diertjes zijn wondermooi.

Ik heb vroeger eens een paar mollen gevangen met een klem. Maar achteraf had ik er veel spijt van. Je moet die diertjes eens goed bekijken, wondermooi zijn ze. Ik zet nooit klemmen meer. Dat hoopje zand kan echt geen kwaad voor het gazon. Na een maand of zo zie je er niks meer van.
Alex B. (61) Merksem

Mollen zijn slimmer dan je denkt.

Ik heb over de honderd mollen gepakt, meestal met klemmen, maar wel klemmen die maar van één richting werken en soms zijn de beestjes nog springlevend. Trilstaven en rookstaven waren allemaal boter aan de galg. Dit type éénrichtingsklemmen waren de oplossing. Hopelijk blijven ze werken. Als je naast een weide woont dan komt het beestje zeker jouw kant uit!! Ik heb zelfs mollen bezig gezien die mottenballen uit hun gang wurmen. Sommigen zijn zéér slim, andere laten zich na het plaatsen van dergelijke klem binnen de TIEN minuten verrassen dus volhouden.
Jacques V. (68) Bredene

Niet vergeten hoeveel nut ze hebben.

Ook mollen hebben een bepaald nut in de natuur. Ze verluchten de grond. Mollen reageren ook op frequenties. Neem een batterij van 12 volt , steek de + - zijde van de batterij in de grond naast de batterij van de -(min) pool. Verbindt die met een geleider van koper naar alle hoeken van de hof en steek ze ongeveer 40 cm diep in de grond .Binnen de kortste tijd zijn ze weg. Spreek af met je buurman om hetzelfde te doen. Niemand heeft er dan nog last van. Doe dit tijdens de maanden maart en mei. Vermits de mollen ronddolen in de omgeving van hun nest heb je er de rest van het jaar geen last meer van .Goed hé? Geen gerammel in de hof en geen kosten.
Michel (58) Berendrecht

Geen duurzame bondgenoot uitmoorden.

Als professioneel tuinarbeider weet ik dat deze methoden maar een pleister zijn op oud zeer. Want niet altijd heeft de bestrijdingsmethode het gewenste effect. De klem heeft een beperkt gebruik. Zeker op plekken waar kinderen spelen is dit uit den boze. De trilstaafmethode heeft snel effect maar de dieren leren ook snel. Eenmaal ze zich heeft aangepast is het effect weg.

De rookmethode is duur en ondoeltreffend. Gassen zijn vluchtig, dus als de mol diep genoeg zit heeft ie er geen last van. Waarom een duurzame bondgenoot uitmoorden? Hoeveel schadelijke insecten zal het dier niet verorberen tijdens zijn leven? Allemaal uitgespaarde bestrijdingsmiddelen!! Dat er meer schadelijke insecten komen als bv. De engerling is niet de schuld van de mol. Men moet de oorzaak aanpakken, niet het gevolg. Het artikel getuigt m.i. van onwetendheid. Meer respect voor onze bondgenoot zou welkom zijn. Bv. door schade die de mol zou veroorzaken te gedogen als betaling voor bewezen diensten.(= insektenverdelging).
K.T. (54) Lille

De mensen komen in hun leefwereld en niet omgekeerd.

Mollen kennen geen grenzen. De mensen maken de grenzen en maken binnen deze grenzen hun eigendom. Met welk recht doodt de mens de mollen? Zijn ze zich niet bewust van het ecologisch evenwicht? Ze beschouwen ze als schadelijk en daarom moeten ze dood. Dit is toch wel een foutieve redenering. Als de mollen dood zijn zal men de insecten moeten verwijderen met vergif. En dat vergif komt dan weer in het voedsel terecht. En dit alleen om een mooi gazon te hebben of een worteltje meer. Ik heb nog nooit een mol gevangen. Gewoon de gang opengemaakt en mol ging zijn leven voortzetten op een andere plaats.
Roger J. (63) Zoersel

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels