Deel via

Groot, groter, grootst: reis mee naar China!

December 2012
China
1,3 miljard Chinezen en een oppervlakte van bijna 10 miljoen km² of 300 keer België, dit is China of zoals het officieel heet: De Volksrepubliek China. Maar naast deze duizelingwekkende cijfers is er nog zoveel meer: het land heeft een enorm boeiende geschiedenis achter de rug, herbergt nog zo vele cultuurschatten en heeft enorm veel tradities in ere gehouden. Geniet van het reisverslag en de unieke foto's van China.

6.440km lange muur.

De muur, over berg en dal...

De verboden stad.

Deze man vond ruim 30 jaar geleden een deel van een terracotta beeld in zijn waterput.

Een klein deel van een groot leger.

Li-rivier doorkruist Longji.

Fitness in het park.

Het karstgebergte rond Longji.

Longji, spectaculair landschap.

Wat een drukte!

Als we aankomen in Peking (hoofdstad van China, ook Beijing genoemd) merken we het direct, het is hier druk! Dat kan natuurlijk ook niet anders, de Chinezen maken bijna 20% van de wereldbevolking uit!

Sociale Chinezen.

Wat mij onmiddellijk opvalt en verrast is het sociale aspect van de Chinese samenleving. Bij het ontwaken van de stad stromen de parken vol.
's Morgens bij het ontwaken van de stad stromen de parken vol en komt de lokale bevolking fitnessen, kaarten, dansen,… met honderden tegelijk komen ze elke ochtend opnieuw samen. Muziek weerklinkt, er wordt gedanst, er is een groepje bezig met Tai Chi, enkele joggers komen voorbij en de vele (openlucht-) fitnesstoestellen zijn allemaal in gebruik.

Duizenden kilometers.

Wie naar China op reis gaat moet keuzes maken ofwel héél veel tijd hebben...

Wie naar China op reis gaat moet keuzes maken ofwel héél veel tijd hebben... Ik kies voor het traject van Peking over Xian en Guilin naar Shanghai. Ik overbrug enkele duizenden kilometers maar met het goed uitgeruste spoorwegennet en moderne en efficiënte luchthavens komen we vlug China door.

Het is een wereldwonder.

"Dé muur…" en iedereen weet direct waarover het gaat. Een 6.440 km lang bouwwerk opgetrokken ter verdediging van het land. De eerste constructie dateert al van 200 v.Chr. Een aarden wal werd toen opgetrokken als bescherming tegen rondtrekkende invasielegers.

De muur zoals we deze nu kennen dateert echter van de Ming-dynastie en werd in steen gebouwd tussen de heuvels (periode 16-17de eeuw). Langs de muur werden meer dan 1.000 wachttorens en forten opgetrokken en stonden meer dan één miljoen mensen in voor de bewaking van China! In 2007 werd het bouwwerk trouwens in de lijst van de nieuwe 7 wereldwonderen opgenomen.

Mausoleum van Mao.

Terug in het centrum van de stad ga ik naar het Tiananmen-plein. Onmiddellijk zie ik een enorme rij wachtende Chinezen, mooi uitgelijnd over tientallen (honderden?) meters. Blijkbaar staan die allemaal aan te schuiven aan het mausoleum van Chairman Mao, die ze nog steeds als hun grote leider beschouwen.

De verboden stad, die niet meer verboden is…

Ik pas ervoor om in de rij te staan en steek het plein over richting verboden stad.

Ik pas ervoor om in de rij te staan en steek het plein over richting verboden stad. Deze "stad-in-de-stad" was gedurende 500 jaar de residentie van de keizers en verboden voor het gewone volk, vandaar de naam. Paleizen, zalen, huizen, pleinen,... dit is één groot openluchtmuseum!

Smakelijk!

's Avonds geef ik mij over aan de lokale specialiteiten: Dumplings. Dit zijn kleine hapjes verpakt in "deegzakjes", zowel met vegetarische als met vleesbereidingen. Lekker!

Een leger van ruim 2.000 jaar oud.

Met de nachttrein begeef ik me naar Xian. Precies op tijd -na 11 uur en 30 minuten rijden- kom ik aan in Xian. Tot ongeveer 30 jaar geleden was Xian een onbekend, onbeduidend provinciestadje tot enkele boeren bij het graven van een waterput een terracotta soldaat opgroeven. Onmiddellijk werden de opgravingen opgestart. De levensgrote beelden bleken gemaakt en mee begraven met de eerste keizer van China (Qin Shi Huangdi, 221-214 v.Chr. ).

Ondertussen zijn al meer dan 1.000 van de vermoedelijk 7.000 terracotta soldaten opgegraven. Die vind je in het museum dat op en rond de opgravingen werd opgetrokken. De lokale boeren hebben hun waterput ondertussen gelaten voor wat die was en signeren nu in het museum de fotoboeken voor de toeristen.

Van cultuur naar natuur.

Van Xian ga ik met een korte binnenlandse vlucht door naar Guilin. Daar wacht mij een prachtige natuur. In Longji (op een uurtje rijden van Guilin) trek ik de heuvels in. Zo ver ik kan zien strekken zich groene rijstterrassen uit en heuvels.

Langste haar.

Ik lunch bij één van de "long-hair" vrouwen. Zo wordt de lokale stam genoemd waar vrouwen uit traditie hun haar nooit knippen. Het haar wordt mooi opgeknoopt en gedraaid om het hoofd. De haren los laten hangen kan immers niet, want dan sleept het over de grond!

De haren los laten hangen kan immers niet, want dan sleept het over de grond!

Sprookjesachtig karstgebergte.

Even verder ligt Yanshuo, een pareltje qua natuur. Yanshuo is omgeven door ontzagwekkende karstgebergtes en bevloeid door de Li Rivier. Het sprookjesachtige Zuid-Chinese karstlandschap en kalkmassief is weelderig begroeid met groen en is volgens een Chinees gezegde het mooiste van de wereld. Het is dan ook beroemd in de hele Volksrepubliek en intrigeert alle bezoekers. Het gebergte dat naar schatting 360 miljoen jaar oud is, werd sinds 2007 opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

Het gebergte dat naar schatting 360 miljoen jaar oud is, werd sinds 2007 opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

Met de kajak.

Tijdens een kajaktocht zie ik de traditionele aalscholvervissers aan het werk. Deze vissers sturen hun getrainde aalscholvers het water in om vissen te vangen. Hun keel wordt met een touwtje lichtjes dicht gebonden zodat ze de vissen niet kunnen inslikken maar wel aan hun 'visser' kunnen geven.

Eén van de grootste wereldsteden.

Mijn tocht door China eindigen doe ik zoals ik mijn reis begonnen ben, in de grootsheid van een wereldstad. Maar nu gaat het om Shanghai. Met zijn 23 miljoen inwoners is dit één van de grootste steden ter wereld.

Grootste haven van de wereld.

Shanghai groeide in 150 jaar tijd uit van een vissersstadje tot de belangrijkste wereldhaven (ze heeft deze status in 2004 overgenomen van Rotterdam). Shanghai heeft grote lanen met relatief vlot verkeer en de hoogste gebouwen ter wereld, afgewisseld met traditionele huizen en tempels. Een promenade om U tegen te zeggen is de Bund.
Met de zonsondergang op de Bund, krioelend van tienduizenden Chinezen, neem ik afscheid en keer ik terug naar ons kleine landje.

Bekijk meer foto's

China praktisch.

  • Visum.
    • Voor China is er een visum nodig. Hiervoor kan je online een formulier invullen. Je moet wel zelf je paspoort naar het Visa Application Service Center brengen met de code van je online registratie.
  • Periode.
    • China bezoek je best tussen april en oktober. In de winter kan het bitter koud zijn. In de zomer is het warm ( gemiddeld 30° ) en redelijk vochtig.
  • Reistijd.
    • China is een zeer groot land. Maak dus keuzes voor je vertrekt. In 2 weken kun je al veel zien als je georganiseerd reist.
  • Best met gids.
    • De Chinezen zijn zeer vriendelijk maar de taal is dikwijls een probleem. Zeker buiten de toeristische plaatsen spreken ze geen andere talen. Daarom ook is het aangeraden om georganiseerd te reizen met een gids. Een gids kan je zonder veel tijd te verliezen gemakkelijk de mooiste plaatsjes laten zien en geeft ook veel uitleg over de gebruiken en gewoonten van het land.
  • Namen ook in Engels.
    • Namens van steden, langs de weg of in treinstations zijn bijna altijd ook in het Engels aangeduid.
  • Eten en drinken.
    • De prijzen voor eten en drinken verschillen enorm tussen de grote steden en het platteland. In de grote steden betaal je voor een maaltijd of een drankje gemakkelijk de prijs zoals bij ons, op het platteland ligt dit ruim de helft lager.

Wil je meer info over een reis naar China? Klik hier

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels