Deel via

Tip: Ontdek eens een ambachtelijk gebrouwen streekbiertje!

December 2012
Tablet
Het je al eens een Buffalo Belgium Stout geproefd, een Broeder Jacob triple, een Wolf of het aperitiefbier Ferme Framboos? Het zijn streekbiertjes van de kleinere (hobby)brouwers, die enkel beroemd zijn onder de eigen kerktoren. Het is de moeite eens zo'n lokaal bier te proeven. Of ga op bezoek in een kleine brouwerij. En dames, er zijn ook biertjes die niet bitter smaken.
 

Met passie gebrouwen.

België is een bierland bij uitstek, dat weten we allemaal. Maar wist je dat in ons land zo'n 350 kleinere brouwerijtjes zijn waar met passie bier wordt gebrouwen. Vaak is zo'n Kwibus of Turfke alleen bekend in eigen dorp. De (hobby) bierbrouwers hebben niet de marketing budgets om zich bij het grote publiek te promoten zoals de grote biermerken, maar hun brouwsels zijn het wél waard om geproefd te worden.
De (hobby) bierbrouwers hebben niet de marketing budgets om zich bij het grote publiek te promoten. Denk daar eens aan als je na een fietstocht of wandeling in het plaatselijke café terecht komt. Vraag naar een lokaal bier, proef en geniet!

Passie voor artesanale bieren

Erwin Servranckx heeft een passie voor artisanale bieren. Hij begon zopas met een splinternieuw bedrijfje dat je ambachtelijke biertjes wil laten ontdekken die gewoonlijk enkel bekend zijn in eigen dorp, stad of streek. Je ontdekt er biertjes als 'Kwibus', een bier van hoge gisting of 'Ferme Framboos', een aperitiefbier dat ook dames kan bekoren. En wist je dat er ook bier met koffiesmaak bestaat?

Wist je dat er zelfs een bier met koffiesmaak bestaat? Dat klinkt misschien gek, maar is écht lekker!

Hier is dat ambachtelijk bier.

Erwin Servranckx:
"Vroeger had elk dorp zijn eigen brouwer. Langzaam raakte dat uitgestorven. Maar ondertussen zijn er heel wat jongeren opgestaan die de passie voor ambachtelijk bier brouwen te pakken hebben. Het is trouwens een leuke uitstap om zo'n brouwerij te gaan bezoeken. Sommigen pakken het heel professioneel aan, anderen hobbybrouwers zoals Danny brouwen hun bier in de garage."

Het is trouwens een leuke uitstap om zo'n brouwerij te gaan bezoeken

Rare 'Kwibus'.

"Brouwerij Danny uit Mere brouwt 'Kwibus', een blond en donker bier van hoge gisting van 6,4 %. Hij doet alles zelf, in zijn vrije tijd. Zelfs de houten bierbakjes maakt hij eigenhandig. Ik weet niet wanneer hij slaapt. Het is een rare kwibus die een fantastisch bier brouwt. Vandaar de naam, zeker." (lacht).

Vrouwen kunnen dit ook smaken.

"De Leuvense Brouwerij de Vlier is ook een mooi voorbeeld. Die maakt de 'Ferme Framboos', een aperitiefbier dat een perfect alternatief is voor een flesje Cava. Ze werkt samen met een lokale frambozenkwekerij en mengt bier met frambozen. Vaak zeggen vrouwen dat ze geen bier lusten. Maar dit is een biertje dat ook zij heerlijk vinden."

Productie van bier.

België is het enige land ter wereld waar nog bieren van spontane gisting worden gebrouwen. De basisingrediënten voor bier zijn graan, hop, gist en natuurlijk water. De bittere smaak van bier komt van de hop. De bloem van de plant geeft het fijne aroma aan de smaak. Bovendien dragen de hopbestanddelen bij aan de schuimvorming en de houdbaarheid van het bier.

Foodpairing.

"Artisanale biertjes lenen zich ook goed bij het koken en voor 'Foodpairing', dit is combinaties maken die op het eerste gezicht onwennig lijken maar toch een streling voor de tong blijken.
Waarom eens geen bierproef avond organiseren in plaats van de klassieke wijn proefavond? Zo zijn kaas en bier vaak een heerlijke combinatie, die het kan opnemen tegen de traditionele kaas en wijn. Wist je trouwens dat je naast bijvoorbeeld een klassieke wijnproefavond, ook een bierproefavond kan organiseren bij je thuis?."

SenNet Magazine: 'Schol, Erwin en bedankt voor dit gesprek.

 

Ontdek lokale biertjes met OxyTiME!

Met je OxyTiME kaart krijg je 20 procent korting op allerlei ambachtelijk gebrouwen biertjes. Klik hier om rechtstreeks naar de OxyTiMEaanbieding te gaan.

Heb jij al een OxyTiME? Surf naar www.oxytime.be en ontdek het Paspoort voor de Levensgenieter!

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels