Met passie gebrouwen.België is een bierland bij uitstek, dat weten we allemaal. Maar wist je dat in ons land zo'n 350 kleinere brouwerijtjes zijn waar met passie bier wordt gebrouwen. Vaak is zo'n Kwibus of Turfke alleen bekend in eigen dorp. De (hobby) bierbrouwers hebben niet de marketing budgets om zich bij het grote publiek te promoten zoals de grote biermerken, maar hun brouwsels zijn het wél waard om geproefd te worden. Passie voor artesanale bierenErwin Servranckx heeft een passie voor artisanale bieren. Hij begon zopas met een splinternieuw bedrijfje dat je ambachtelijke biertjes wil laten ontdekken die gewoonlijk enkel bekend zijn in eigen dorp, stad of streek. Je ontdekt er biertjes als 'Kwibus', een bier van hoge gisting of 'Ferme Framboos', een aperitiefbier dat ook dames kan bekoren. En wist je dat er ook bier met koffiesmaak bestaat? Wist je dat er zelfs een bier met koffiesmaak bestaat? Dat klinkt misschien gek, maar is écht lekker!Hier is dat ambachtelijk bier.Erwin Servranckx: Rare 'Kwibus'."Brouwerij Danny uit Mere brouwt 'Kwibus', een blond en donker bier van hoge gisting van 6,4 %. Hij doet alles zelf, in zijn vrije tijd. Zelfs de houten bierbakjes maakt hij eigenhandig. Ik weet niet wanneer hij slaapt. Het is een rare kwibus die een fantastisch bier brouwt. Vandaar de naam, zeker." (lacht). Vrouwen kunnen dit ook smaken."De Leuvense Brouwerij de Vlier is ook een mooi voorbeeld. Die maakt de 'Ferme Framboos', een aperitiefbier dat een perfect alternatief is voor een flesje Cava. Ze werkt samen met een lokale frambozenkwekerij en mengt bier met frambozen. Vaak zeggen vrouwen dat ze geen bier lusten. Maar dit is een biertje dat ook zij heerlijk vinden." Productie van bier.België is het enige land ter wereld waar nog bieren van spontane gisting worden gebrouwen. De basisingrediënten voor bier zijn graan, hop, gist en natuurlijk water. De bittere smaak van bier komt van de hop. De bloem van de plant geeft het fijne aroma aan de smaak. Bovendien dragen de hopbestanddelen bij aan de schuimvorming en de houdbaarheid van het bier. Foodpairing."Artisanale biertjes lenen zich ook goed bij het koken en voor 'Foodpairing', dit is combinaties maken die op het eerste gezicht onwennig lijken maar toch een streling voor de tong blijken. SenNet Magazine: 'Schol, Erwin en bedankt voor dit gesprek. |
Ontdek lokale biertjes met OxyTiME!
Met je OxyTiME kaart krijg je 20 procent korting op allerlei ambachtelijk gebrouwen biertjes. Klik hier om rechtstreeks naar de OxyTiMEaanbieding te gaan.
0 reacties