Deel via

Aanrader: bezoek eens een rozentuin. Nu zijn de rozen op hun mooist!

June 2011

De zomer is ongetwijfeld het jaargetijde van de roos. De koningin der bloemen staat dan in volle bloei. De rozenpracht is werkelijk overweldigend en nu is hét moment om deze schoonheden te bewonderen. In de romantische rozentuin van François en Fernande mochten we ons vergapen aan duizenden bloeiende rozen in meer dan 300 soorten. Het koppel gaf een rondleiding aan de tuinliefhebbers van hun SenNet groep 'Reizen'. SenNet Magazine glipte mee én legde een impressie vast in een filmpje.

Koningin van de bloemen

Je ruikt ze al van op straat. En dan kom je op de oprit van Villa Rose en weet je niet wat je ziet. Rozen, overal waar je kijkt! De roos als teken van liefde heeft heel wat geheimen prijs te geven. We volgen de rondleiding van François en leren dat geen roos hetzelfde is.

'De roos is de koningin van de bloemen, de mooiste bloem die er is!'

'De roos is de koningin van de bloemen, de mooiste bloem die er is!' Zegt François terwijl hij met een brede armzwaai naar zijn tuin gebaart, naar een oogverblindende bloemenpracht in schitterende kleurengroepen.

Idyllische rozenpracht

De schakeringen gaan van licht- tot donkerrood en van lila tot fuchsia. Naast rozengroepen in crème of spierwit staan rozen te pronken in fris geel of vrolijk oranje. 'Vorige week stonden ze nog mooier', zegt François. 'Door het warme weer is de bloei 14 dagen vroeger begonnen dan normaal. Nu is het de eerste bloeiperiode. De tweede is altijd iets minder. Maar ik heb het ganse jaar door bloemen in mijn tuin.'

Romantische toetsen

De rozentuin oogt idyllisch met een treurwilg en een romantisch prieel, een ecologische zwemvijver vol koivissen en een waterelement te midden van het gazon. In de borders staan drieduizend rozenstruiken in bloei. Het gaat om 300 verschillende soorten. François kent ze allemaal bij naam.

Uit de hand gelopen hobby

In de borders staan drieduizend rozenstruiken in bloei.

'Die soorten heb ik allemaal zelf gekozen en geplant. Mijn rozen zijn eigenlijk een uit de hand gelopen hobby', zegt de voormalige fruitkweker, 'en het stopt nooit'.

Oneindig veel soorten

Mijn fascinatie voor rozen begon met drie struiken van de Queen Elisabeth roos. Die stonden in de tuin toen ik hier 15 jaar geleden kwam wonen. We hadden verder nog andere bloemen in de tuin, maar die waren stuk voor stuk na een paar dagen uitgebloeid. Ik wilde altijd bloeiende bloemetjes om van te genieten. Daarom ben ik verder gegaan met rozen. Dan heb je bloesem van half april tot het vriest. Bovendien zijn er rozen in alle variaties, kleuren, geuren, vormen en hoogte. Je hebt ze in struik, op stam, als klimroos. En de naam klinkt vaak als uit een gedicht.

What's in a name? Everything!

Romance, Guirlande d'Amour, Waterloo... De namen zijn ook prachtig! Eden Rose - een klimroos waarvan de kopjes naar beneden hangen, de Harlekijn - een roze trosroos, de witte Iceberg of roze Heidetraum... 'Hier hebben we de Pelgrim', wijst François, 'deze Engelse roos is normaal geen klimmer, maar ik praat ertegen', grapt hij.

Leonardo Da Vinci in jouw tuin?

'Kijk, dit is de Leonardo Da Vinci. Die zou in ieder tuintje moeten staan. Ze is heel sterk en kan tegen de regen. Aan elk trosje prijken 5 bloemetjes. Als je er één takje afdoet heb je meteen al een boeket rozen. Heerlijk om in huis te hebben!'

Blijf met je neus uit dat boeket!

'Nooit ruiken aan een boeket rozen uit de winkel', waarschuwt François. Snijrozen worden voor de verkoop bespoten met chemicaliën om de houdbaarheid te verlengen. 'Het is verleidelijk om je neus in de bloemen te steken, maar het is ongezond. Snijrozen worden voor de verkoop bespoten met chemicaliën om de houdbaarheid te verlengen. Je ruikt trouwens meestal toch niets. Heb je nooit gemerkt dat de meeste rozen in de winkel helemaal niet geuren?'

Het parfum

Hier in de tuin kunnen we alleszins rijkelijk genieten van de geuren. Deze zijn bedwelmend, verleidelijk en romantisch. De geuren van donkere rozen zijn het sterkst. Witte en gele rozen neigen naar zachte geuren. Rozen blijken vier hoofdgeuren te hebben: mirre, oude rozengeur, thee- en fruitgeur. Maar voor ons leken zijn die soms moeilijk te omschrijven of herkennen.

'Je moet die Chartreuse de Parma eens ruiken, heerlijk gewoon', zucht Thor genietend. Ze staat gebogen over een struik grote fuchsia rozen, praktisch zonder doornen. Sommige bloemen hebben een doorsnede van wel 20 cm. 'En die Jasmina hier', klinkt het iets verder, 'die geurt dan weer heel bescheiden'.

'Die Sunset Boulevard heeft voor mij een snoepjesgeur' , merkt Tinky op. 'Wist je trouwens dat iedereen een geur anders waarneemt?', voegt ze er aan toe. 'En dat de geurvermogens van een ouder persoon verschillen van die van een jonger iemand?'

Rozengeur en zonneschijn

Natte rozen geven geen geur af. Maar als de zon schijnt na een buitje, ruiken ze des te meer. Net als tijdens de vroege frisse ochtenduren. Rozen blijken vier hoofdgeuren te hebben: mirre, oude rozengeur, thee- en fruitgeur. De geuren van donkere rozen zijn het sterkst, zo leren we. Net als rozen met dikke fluweelachtige of heel veel bloemblaadjes. Witte en gele rozen neigen naar zachte geuren. Zij moeten het van hun heldere kleur hebben om vlinders en bijtjes aan te trekken voor bestuiving.

Lievelingsrozen

De Samaritaan is de absolute lievelingsbloem van François. Het is een harkness roos die lichtroze kleurt en achteraf oranje wordt. François roemt de uitbloei van de Samaritaan die hij zeer boeiend vindt. 'Ze bloeit van mei tot dat het vriest en valt nooit zonder rozen. De geur is fruitig. Het is werkelijk de mooiste roos in mijn tuin.'

De bezoekers zijn dan weer weg van 'Double Delight', een ranke roos met prachtige kelkvormige fijne blaadjes. Het is de meest geurige roos. Zij wordt uitgeroepen tot de lievelingsbloem van het hele gezelschap.

Dure hobby?

'Als je rozen koopt, pas dan op voor de prijzen', adviseert François. 'Voor struiken vraagt men soms 35 tot 40€. Dat is te duur. Ik kan ze krijgen voor 6 tot 7€.'

Passie

'Je mag de tuin niet beschouwen als werk', lacht echtgenote Fernande. 'Als fruitkwekers hebben we lang genoeg gewerkt, We willen geen slaaf van onze tuin zijn. soms meer dan 100 uur per week. We willen geen slaaf van onze tuin zijn.'

We wandelen vrijwel elke dag langs de rozen, om ervan te genieten. Dan zijn we benieuwd welke struiken er nu weer bloeien, hoe de bloemen erbij staan. Tegelijkertijd halen we de dode knoppen van de steeltjes. Of wat er nodig is. Wij doen bijvoorbeeld de zaadbollen weg, omdat die veel voeding vragen en alle kracht aan de bloemen onttrekken. De bloemblaadjes laten we liggen. Dat is prima stikstof voor de struiken. En de natuur is ook niet proper, hè!

Eerst zien, dan kopen

We reizen graag. Zo komen we net terug van Normandië. Daar hebben we weer nieuwe rozensoorten ontdekt. We bezichtigen veel tuinen. Het is belangrijk om rozen met je eigen ogen te kunnen zien. Het is belangrijk om rozen met je eigen ogen te kunnen zien. In boeken staan alle rozensoorten aantrekkelijk voorgesteld, maar soms blijken die in werkelijkheid echt tegen te vallen. Daarom gaan we graag naar tuinen kijken.

Rozentuinbezoek als bonus voor mailgroep 'Reizen'

Voor de tuinliefhebbers van de mailgroep 'Reizen' was de bezichtiging van de rozentuin van François en Fernande in Zetteren (Limburg) een mooi extraatje.

'François en zijn vrouw zijn lid van onze mailgroep, vandaar dat ze hun rozentuin voor ons openstelden', zegt mentor Gretl. 'Onze groep focust normaliter meer op stadsbezoeken, ook in het buitenland. Of we doen geleide uitstappen naar interessante plaatsen. We gaan ook jaarlijks op sneeuwvakantie. En in juni maakten we een cruise naar de Griekse eilanden. De bezichtiging van deze rozentuin is een mooi extraatje', lacht ze. 'De mailgroep benut alle interessante buitenkansjes!'

Tips voor rozen in een vaas:

  • Verse rozen uit de tuin voor in een vaas, snijd je best 's morgens af als ze nog vers en fris zijn.
  • Voeg aan het water een snuifje suiker en een koffielepel appelazijn toe.
  • Om de rozen langer te bewaren snijd je ook best om de twee dagen schuin een stukje van de steel af.

Heb je zin om de mailgroep op één van hun volgende uitstappen of reizen te vergezellen? Wil je meer weten over de mailgroep 'Reizen'? Surf dan naar www.SeniorenNet.be, klik op 'Mailgroepen' en ga naar de mailgroep 'Reizen'.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels