Deel via

Column Jan Schils: Worden in ons land binnenkort zes wettelijk christelijke feestdagen afgeschaft?

January 2013
Column
Jan Schils
Jan Schils
Vieren we binnenkort in België géén Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag of Allerheiligen meer? Als het van de Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joëlle Milquet (cdH) afhangt worden deze christelijke feestdagen afgeschaft. En vervangen door dagen die meer in de lijn liggen van de multiculturele samenleving. SenNet columnist Jan Schils heeft daar zo zijn eigen(zinnige) mening over. En wat vind jij?
 

feestdagenAls Allerheiligen niet meer bestaat als feestdag, gaan we dan op een gewone werkdag toch nog naar het kerkhof op 1 november?

feestdagenZegt Joëlle Milquet 'non' tegen de Christelijke feestdagen of zeggen wij 'non' tegen Joëlle Milquet?

feestdagenDe Waalse Parlementariër Laurent Louis wil zelfs Kerstmis afschaffen als officiële feestdag. Zouden we dan op den duur nog wenskaarten sturen?

feestdagenEn alle Leopold II-straten, -pleinen, -standbeelden zouden een andere naam moeten krijgen?

Noot van de redactie.

Een columnist mag schrijven wat hij wil. De redactie van SenNet Magazine wenst dan ook te benadrukken dat zij niet verantwoordelijk is voor de mening van de columnist.

België buitenbeentje in Europa als zes wettelijke christelijke feestdagen zouden worden afgeschaft.

"Vieren we binnen enkele jaren in België als enig land in Europa géén Kerstmis, Pasen en Pinksteren meer? Dat kun je je afvragen als sommige politici, op advies van "experts" in de multiculturele samenleving, hun zin krijgen.

Bijna één eeuw communisme in Rusland en andere Oost-Europese landen slaagde er niet in deze feestdagen uit te roeien.

Bijna één eeuw communisme in Rusland en andere Oost-Europese landen slaagden er niet in deze feestdagen uit te roeien. Op het Cuba van Castro lukte dat evenmin. Of dat in België dan wél het geval zal zijn, is zeer de vraag.

Het idee alleen al...

Ook deze keer zal de soep waarschijnlijk niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend. Maar toch! Alleen het idee al dat er in België lieden rondlopen die een soort Franse Revolutie willen ontketenen tegen onze aloude Europese waarden, tradities en gewoonten "omwille van de multiculturele samenleving" (zeg maar om de islam tegemoet te komen), is totaal onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

"Als de tijd rijp is..."

Desondanks wil Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joëlle Milquet (cdH), ondanks eerdere massale protesten en petities, "als de tijd daarvoor rijp is" af van de meeste wettelijke katholieke feestdagen (behalve Kerstmis) en deze vervangen door dagen, die méér in de lijn liggen van de multiculturele samenleving. Desondanks wil minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joelle Milquet af van de meeste wettelijke katholieke feestdagen.

Coalitiepartners verzetten zich.

Daarmee houdt "Madame Non" (berucht om haar onverzettelijkheid) vast aan haar voornemen om grotendeels gevolg te geven aan de zwaar omstreden aanbevelingen in het eindrapport van de door haar georganiseerde "Interculturele Dialoog".

Aanvankelijk was het de bedoeling van Milquet om die aanbevelingen tijdens de huidige regeerperiode - Di Rupo I- erdoor te drijven. Ze stuitte daarbij echter meteen op verzet van haar coalitiepartners.

Afschaffing feestdagen heeft geen draagvlak.

Binnen de federale regering wordt namelijk algemeen beseft dat voor de afschaffing van Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Maria Hemelvaart (15 augustus) en Allerheiligen (1 november) anno 2013 totaal geen maatschappelijk draagvlak bestaat en tot een storm van verontwaardiging onder de bevolking (gelovig of niet gelovig) zou leiden.

Afstraffing.

"Zou de federale regering Milquet wel haar zin geven, dan zouden de huidige regeringspartijen bij de parlementsverkiezingen van 2014 daarvoor genadeloos worden afgestraft, zeker in Vlaanderen en waarschijnlijk ook in Brussel en Wallonië", zo voorspelt een vroegere toppoliticus van de CD&V.

Vlaanderen genegeerd.

Ook minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft het omstreden plan van Milquet ondubbelzinnig afgeblokt. Hij wil alle zes christelijke feestdagen behouden als wettelijke feestdag. Bovendien is Bourgeois en met hem de N-VA niet te spreken over het feit dat Vlaanderen niet officieel heeft mogen meedoen aan de Interculturele Dialoog en dat de Vlaamse Regering evenmin gevraagd werd te reageren op de aanbevelingen van de opstellers van het eindrapport.

Slap argument.

Toch klinkt het argument dat Bourgeois gebruikte tegen de plannen van Milquet niet overtuigend. Daarover verklaarde hij in het Vlaamse Parlement: "Dat zou een ramp zijn voor de toeristische sector."
"Dat zou een ramp zijn voor de toeristische sector." Het zou de minister gesierd hebben als hij ervoor was uitgekomen, dat het vooral onze diep ingewortelde Europese waarden en tradities zijn die door Milquet en haar medestanders te grabbel gegooid dreigen te worden. Of mag dat ook al niet meer worden gezegd om de (niet-Europese)minderheden te "sparen"? Aan CD&V-kant pleitte tot nu toe alleen Minister van Defensie De Crem voor afschaffing van één wettelijke christelijke feestdag, nl. Tweede Pinksterdag.

Steun.

Milquet vindt wel steun bij de Waal Laurent Louis, die een éénmansfractie vormt in het Federale Parlement als oprichter van de Mouvement Libéral Démocrate (MLD).
Louis wil nog verder gaan dan Milquet en in ware stijl van de Franse Revolutie alle katholieke feestdagen (dus ook Kerstmis) afschaffen. Louis wil nog verder gaan dan Milquet en in ware stijl van de Franse Revolutie alle katholieke feestdagen (dus ook Kerstmis) en die van andere godsdiensten in België afschaffen en door andere dagen vervangen. Zijn voorstel werd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers wel in overweging genomen.

Louis in opspraak.

Louis - een totaal onbekende in Vlaanderen - kwam vorig jaar zwaar in opspraak. Dat gebeurde toen hij op een persconferentie foto's toonde uit het autopsierapport van Julie en Melissa, die in de jaren negentig van de vorige eeuw door de pedofiel Marc Dutroux werden vermoord. De Brusselse onderzoeksrechter Olivier Anciaux heeft daarop zelfs een psychiatrisch onderzoek naar de man bevolen.

Welke verplichte feestdagen dan wel?

Als Milquet en de leden van het comité van de Interculturele Dialoog ooit hun zin zouden krijgen, blijven als verplichte feestdagen over: 1 januari, 21 juli, 11 november en 25 december.

Blijven als verplichte feestdagen over: 1 januari, 21 juli, 11 november en 25 december.

Voort moeten we allemaal drie nieuwe verplichte niet-religieuze feestdagen gaan vieren op 8 maart (Internationale Vrouwendag), op 21 maart (Internationale Dag tegen het Racisme) en op 21 mei (Werelddag van de Culturele Diversiteit). Bovendien mag iedereen zelf willekeurig twee feestdagen kiezen. Over de Vlaamse feestdag (11 juli) wordt niets gezegd in het rapport, zéér tot ongenoegen van minister Bourgeois.

Comité: weg met Leopold II!

Uit de Interculturele Dialoog zijn nog meer aanbevelingen gekomen, die bij menige Belg niet in goede aarde zullen vallen omdat ze manifest anti-Belgisch en discriminerend zijn voor de eigen bevolking. Zo zegt het comité dat België een "betwistbare koloniale geschiedenis" heeft en zijn spijt moet betuigen over "de dramatische gebeurtenissen", waarmee de rol van België in Congo wordt bedoeld. "Namen die de mensen afkomstig uit de voormalige kolonies kwetsen, moeten worden verwijderd", zo luidt het. Waarmee in de eerste plaats koning Leopold II wordt bedoeld.

Andere straatnamen?

Zo wil het comité dat de namen van bestaande Leopold II- straten, -lanen, -pleinen en standbeelden in heel België worden gewijzigd en er geen nieuwe soortgelijke namen meer bij komen.
Zo wil het comité dat de namen van bestaande Leopold II- straten, -lanen, -pleinen en standbeelden in heel België worden gewijzigd Over de rol van koning Leopold III, die (om het met de woorden van N-VA-voorzitter Bart De Wever te zeggen) "bij Hitler op de koffie ging", rept het comité met geen woord. Dat zou Milquet trouwens onder het huidige politieke klimaat zeer ongelegen komen. Ze zou vrijwel zeker een forse uitbrander krijgen van koning Albert II, zoon van Leopold III.

Voorrang benoemingen minderheden.

Ronduit discriminerend is de aanbeveling van het comité dat de overheid en de privébedrijven, die openbare aanbestedingen willen krijgen, met tijdelijke quota moeten werken om meer mensen uit minderheden aan het werk te zetten. Mensen uit etnische en culturele minderheden moeten dan bij gelijke bekwaamheid bij voorrang worden benoemd...

Steun aan dierenbeulen.

Hemeltergend is ook de aanbeveling dat het slachten van dieren door moslims onverdoofd moet kunnen blijven gebeuren. "Anders wordt de godsdienstvrijheid geschonden", meent het comité.
Je zou daartegenover kunnen stellen dat geen enkele God uit welke religie ook een dergelijk barbaars gebruik heeft bevolen. Daarmee toont het comité geen enkel begrip voor het onnoemelijk dierenleed dat elk jaar hier en elders ter wereld wordt aangericht uit naam van de godsdienstvrijheid. Je zou daartegenover kunnen stellen dat geen enkele God uit welke religie ook een dergelijk barbaars gebruik heeft bevolen en dat het enkel van mensen afkomstig is.

Absurde voorstellen.

Zoals bekend moet de NMBS haar perrons toegankelijk maken voor blinden en rolstoelgebruikers. Het comité vindt dat dit ook moet gebeuren voor culturele en religieuze minderheden. Wat hiermee wordt bedoeld, begrijpt waarschijnlijk niemand. Liggen er voor deze groepen mensen dan bepaalde obstakels in de weg?

Ook de aanbeveling dat moslimvrouwen mogen eisen om alleen door vrouwelijke artsen behandeld te worden en dat ziekenhuizen daarvoor speciale voorzieningen moeten treffen (behalve voor spoedgevallen), is niet meer van deze tijd.
Tot zover deze - hier en daar absurde - aanbevelingen van een totaal niet voor de bevolking representatief comité, dat (ten overvloede) de belastingbetalers handen vol geld heeft gekost en dat maar één bestemming verdient: de prullenmand."

 

De "kerstboom" die
geen kerstboom was.

"In Brussel is vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis, zonder de bevolking te raadplegen, een inmiddels zwaar omstreden concessie gedaan aan de multiculturele samenleving: de traditionele kerstboom op de Grote Markt moest er plaats maken voor een (voor andere godsdiensten minder storende) stalen constructie van energiereus Electrabel (GDF Suez), de Xmas Tree.

Het gaat om een 24 meter hoog gedrocht van staal, bedekt met hout en een projectiedoek. Deze "boom" (die nooit een boom was) was versierd met lichtslingers, led-lichtjes en produceerde videoprojecties.

Overdag mochten bezoekers dit gevaarte beklimmen en werd hen tegen enkele euro's entreegeld een panoramisch uitzicht voorgeschoteld dat niet verder reikte dan de huizen op de Grote Markt... Het enige goede dat te melden valt is, dat de opbrengst van deze fake "kerstboom" naar armen en daklozen ging.

Het enige goede dat te melden valt is, dat de opbrengst van deze fake "kerstboom" naar armen en daklozen ging.

Aanvankelijk zou de Xmas Tree tot 6 januari van dit jaar de Grote Markt blijven ontsieren. Maar door de aanzwellende kritiek uit binnen- en zelfs het buitenland (o.m. tienduizenden protesten op Facebook) en dreigementen dat het gevaarte tijdens de jaarwisseling zou worden vernield, werd dit Electrabelproduct na Kerstmis ijlings afgebroken... Het blijkt 45.000 euro te hebben gekost. "Minder dan een traditionele kerstboom uit Oostenrijk of Finland", laat het stadsbestuur van Brussel weten. Maar dat gelooft zelfs geen hond, als je weet dat deze kerstbomen jaar-in-jaar-uit door deze en andere landen werden geschonken. Eén ding heeft Brussel wel geleerd: volgend jaar staat er op de Grote Markt weer een echte kerstboom!"

 
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels