Deel via

Natuurlijk Zoet - Snoep gezond(er) met deze twee heerlijke recepten.

January 2013
hilde-demurie
Natuurlijk hebben we wel eens zin in iets zoet. Meer nog, onze hersenen reageren op de smaak van zoet door dopamine aan te maken en daarom voelen we ons blij als we iets zoet eten. Maar geraffineerde suikers en chemische suikervervangers berokkenen ons lichaam schade. Daarom krijg je twee heerlijke dessertjes met pure, natuurlijke zoetmakers om onbeschaamd te genieten.

Chocolademousse

Citroenkoekjes

Natuurlijk zoet is beter.

Hilde Demurie geeft in haar boek 'Natuurlijk Zoet' 100 recepten om gezond(er) te snoepen. En jij krijgt onderaan dit artikel twee van haar heerlijke recepten om Moeleux en Speculaaswafels te maken.

Er is niets mis met trek in zoet.

Misschien mag er na de feestdagen wel een kilootje af. Of heb je goede voornemens gemaakt om minder te snoepen? Maar er is niets mis met zin hebben in iets zoet. Een reep chocolade, een koekje of een lekker stukje taart kan enorm goed smaken.

Zoet vergroot het geluksgevoel.

We genieten niet alleen van zoet, maar we vinden er ook vaak troost in. Je hersenen reageren op de smaak van zoet door dopamine aan te maken. Die stof is verantwoordelijk voor het geluksgevoel, dus daarom voel je je blij als je iets zoet eet.

Eenvoudige recepten met zo weinig mogelijk ingrediënten.

In Natuurlijk Zoet probeert Hilde Demurie zoveel mogelijk pure en natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Verder zijn de receptjes eenvoudig en moet je niet op zoek naar een massa ingrediënten. Zij kiest voor biologische producten omdat ze een pure smaak hebben en geen bewaarmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen bevatten.

(Zo nodig) zoeten met honing.

Om gerechten (indien nodig) te zoeten maakt ze gebruik van honing. Geraffineerde en veredelde granen zoals tarwe zijn volgens haar slecht voor ons immuunsysteem en de spijsvertering. Daarom kiest ze liever voor (oer)granen zoals spelt, rijst, kamut, boekweit en haver.

Zonder koemelk en geraffineerde suikers.

Koemelk werd vervangen door rijstmelk –zeer heilzaam voor de darmen- of door perfecte alternatieven als amandelmelk.

Geraffineerde suikers en chemische suikers zijn vitaminerovend, verslavend en kunnen ons lichaam schade berokkenen. Ze maken onze smaakpapillen gewend aan mierzoet. De recepten met natuurlijk zoet zullen ietsje anders proeven, maar zijn wel verrassend lekker. Je leert de originele smaken opnieuw appreciëren én geniet gewoon gezonder.

Hieronder vind je 2 heerlijke recepten terug. Je kan ze hier ook downloaden in pdf formaat.

Moelleux:

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 120 g pure chocolade
  • 40 g roomboter of ghee
  • 2 eieren
  • 20 g rijstbloem

Bereiding:

  1. Smelt de boter samen met de chocolade.
  2. Kluts de eieren in een kom en roer daarna kort de rijstbloem eronder.
  3. Roer het boterchocolademengsel er kort onder tot je een homogene massa krijgt.
  4. Neem 4 kleine, vuurvaste kommetjes (diameter 8 cm), beboter ze en strooi er wat bloem over.
  5. Verdeel het beslag in de kommetjes. Let op: vul de kommetjes slechts voor 2/3, want het beslag zal nog rijzen in de oven.
  6. Bak de cakejes 8 min in een oven van 210°C. Respecteer de baktijd: 1 minuut te lang in de oven en de moelleux zijn overgaar!
  7. Serveer de moelleux onmiddellijk. Aan de buitenkant heeft het cakeje een korstje, maar binnenin is de chocolade 'vloeibaar'. Als de moelleux gelukt is, kun je hem zo uit het kommetje halen en op een bordje opdienen.

Varianten:

  • Meng stukjes peer onder het beslag.
  • Steek in elke kommetje een stukje muntchocolade (bijvoorbeeld After Eight) of witte chocolade in het chocoladebeslag vooraleer je ze in de oven zet.
  • Vervang de pure chocolade door witte chocolade. De moelleux krijgt dan een mooi lichtbruin gevlekt korstje.

Speculaaswafels:

Ingrediënten (voor 12 stuks)

  • 75 g roomboter of ghee
  • 75 g honing
  • 15 g speculaaskruiden
  • 3 eieren
  • 75 g spelt- of rijstbloem
  • 75 g speculaaskoekjes
  • snuifje zeezout

Bereiding:

  1. Zet de boter tijdig op kamertemperatuur. Meng de zachte boter met de honing, het zeezout en de speculaaskruiden. Klop de eieren tot een schuimige, witte massa en voeg ze aan het botermengsel toe.
  2. Roer kort de bloem eronder, tot je een homogene massa krijgt.
  3. Meng de verbrijzelde (0,5 cm) of de fijngemixte speculaaskoekjes onder het beslag.
  4. Bak de wafels in een wafelijzer. Leg, met behulp van 2 koffielepels, ronde hoopjes beslag op het wafelijzer. Je kunt kleine of grote wafeltjes maken.

Varianten:

  • Vervang de speculaaskruiden en de speculaaskoekjes door 25 g cacaopoeder en 25 g geraspte chocolade. Zo krijg je heerlijke chocoladewafels (zie foto).
  • Laat de speculaaskruiden en de speculaaskoekjes weg en meng (10 g) cacaopoeder onder de helft van het deeg. Giet nu deels wit beslag en deels cacaobeslag in het wafelijzer en bak marmerwafels.
 

'Natuurlijk Zoet', 100 recepten om gezond(er) te snoepen van Hilde Demurie is een uitgave van Davidsfonds Uitgeverij.
Klik hier om het boek online te verkrijgen.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels