Deel via

SenNetter maakt film over Leuven. Bekijk hem op de website van de stad.

January 2013
leuven
Als je geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van Leuven, zijn stadhuis, kerken, universiteit en begijnhoven, is het filmpje van Guido Kestens een absolute aanrader: Guido ofwel wama4040 is mentor van de groep filmen. De stad vond zijn film op YouTube en was er zo enthousiast over dat ze het filmpje op de stadswebsite 'Leuven Leeft' hebben gezet. En daar bleef het niet bij...

'De Kotmadam'- een eerbetoon aan alle kotmadammen van Leuven.

Guido in actie bij 39 graden Celsius

Het Gotische stadhuis van Leuven.

Het stadhuis van Leuven.

Leuven - Sint-Pieterskerk.

Oude markt Leuven - De langste toog van België (35 cafés).

Sint-Pieterskerk - zicht vanuit het Pieter de Somerplein in Leuven.

Universiteitsbibliotheek.

Vooraanzicht Stadhuis Leuven.

Wama (uiterst links) aan het filmen.

Van YouTube naar de website van de stad.

Twee maanden lang was SenNetter Guido Kestens bezig met de voorbereidingen van zijn filmpje over Leuven. Maar men zegt niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Uiteindelijk verliepen de opnames vlot en was het monteren geblazen. Drie dagen nadat hij het filmpje op YouTube had gezet kreeg de mentor van de groep filmen een mailtje van de stad Leuven met de vraag of die de film op hun website 'Leuven Leeft' mocht zetten. Daarna kwamen er nog andere filmpjes van hem op die website te staan.

SenNet Magazine belde naar Wama om daar meer over te weten.

Guido Kestens: "Als Leuvenaar ken ik mijn stad natuurlijk, maar toen ik het idee kreeg om Leuven in de kijker te zetten heb ik ter voorbereiding toch een boek gekocht om mij eerst te verdiepen in de bezienswaardigheden. Met de filmgroep waarvan ik mentor ben hebben we die ook allemaal bezocht. Daarna schreef ik het scenario."

SenNet Magazine: 'Je hebt de opnames wel in een recordtijd kunnen doen ...'

Guido Kestens: "Mijn vrouw en ik zijn op zondag 19 augustus 2012 met een temperatuur van 39 graden om 8 uur 's morgens naar Leuven getrokken. Waarom op een zondag? De meeste kerken zijn alleen dan open. En het filmpje belicht kerken, het stadhuis, het begijnhof en dergelijke.

Samen met mijn vrouwtje hebben we tot 21 uur 's avonds alle bezienswaardigheden afgelopen. En opnames gemaakt natuurlijk.

Alleen de bibliotheek was gesloten en daarom ben ik die de donderdag nadien gaan filmen. Ik wilde immers een zo goed mogelijk beeld van de stad. Het resultaat is niet volledig, maar anders werd de film te lang. Nu duurt hij 22 minuten. En dat is haalbaar voor de kijker (lacht).

SenNet Magazine: 'Maar toch brengt de film wel degelijk de bijzonderste monumenten van de stad in beeld? Zo wordt het toch gezegd op de stadswebsite.'

Guido Kestens: "Dat vind ik wel. Leuven is een stad die leeft. Alhoewel dat juist die zondag niet te zien was omdat het zo heet was (lacht).

Ergens is het wel spijtig dat je geen volk in de beelden ziet. Maar ja, wie filmt nu met zulk warm weer? Je krijgt ook hoofdzakelijk stilstaande beelden te zien, omdat het nu eenmaal gaat om gebouwen, kerken, het stadhuis..."

SenNet Magazine: 'Had je reactie van de stad Leuven verwacht?'

Guido Kestens: (verbaasd). "Neen, helemaal niet. Ik had de film op YouTube geplaatst en op de mailgroep filmen.
Na drie dagen kreeg ik een mailtje van de stad met de vraag of ze de film op hun website mochten zetten. Na drie dagen kreeg ik een mailtje van de stad met de vraag of ze de film op hun website mochten zetten. Natuurlijk gaf ik daar toestemming voor en nu staat hij er onder de titel: 'In the moving picture: Leuven en haar geschiedenis.

SenNet Magazine: 'En heeft burgemeester Louis Tobback de film gezien?'

Guido Kestens: (lacht) 'Dat weet ik niet, vermoedelijk. De tweede film die ik heb gemaakt in ieder geval wél. De stad kwam immers nadien met de vraag om de uitreiking van het Unesco certificaat aan het 'Jaartallen Leven' ook te filmen. Het gaat om een Leuvense traditie die al 122 jaar bestaat. 'De Jaartallen' is uniek in de wereld en daarom wilde de Unesco die met de uitreiking van de certificaten als werelderfgoed beschermen.

'De Jaartallen' is uniek in de wereld en daarom wilde de Unesco die met de uitreiking van de certificaten als werelderfgoed beschermen.

SenNet Magazine: 'De Jaartallen, daar hebben wij nog nooit over gehoord. Vertel!'

Guido Kestens: 'Iedere man die 40 wordt in Leuven krijgt de uitnodiging om zich aan te sluiten bij een jaargroep. Dit jaar is die dus voor de mannen die in 1973 geboren zijn. De mannen doen 10 jaar lang van alles samen. Iedere 14 dagen is er een activiteit. Dat gaat van cafébezoek tot optochten, vergaderen, kleine of grote reisjes, een bezienswaardigheid bezoeken enz. De Jaartallengroep blijft dus een decennium samen, tot in het jaar dat ze samen hun vijftigste verjaardag vieren. Daarna wordt de jaargroep officieel ontbonden, maar de meeste mannen blijven elkaar daarna nog zien hoor.'

SenNet Magazine: 'Dat moet een boeiende film zijn geworden.'

Guido Kestens: "Was het maar waar. Er is heel wat van te maken. Maar mij is gevraagd om de uitreiking van de Unesco certificaten te filmen. En dat is langdradig hoor, het zijn niets dan toespraken." (lacht)

Ik heb het voornemen om de mannen van het jaar een jaar lang te volgen en enkele van hun bijeenkomsten te filmen.
Op 23 december hebben ze met hun koor Leuvense kerstliedjes gezongen.
Nu volgt nog de carnavalstoet, de kinderdag, de meiboomplanting en ik weet nog niet wat. In de film geeft de voorzitter uitleg over het initiatief.
Enfin, die kan je sinds vorige week dus ook bekijken op de website 'Leuven Leeft'.

SenNet Magazine: 'En wat is je volgende project, Guido?'

Guido Kestens: "Nu ben ik bezig aan een film over het ziekenhuis Gasthuisberg.
We hebben in december met de Mailgroep Reizen Gasthuisberg bezocht en toen heb ik beelden opgenomen. Later heb ik gefilmd hoe de 8000 maaltijden worden bereid en verdeeld. Dat gaat met tractors. Want Gasthuisberg beslaat 5 ziekenhuizen op een oppervlakte van 75 hectaren.
Ik heb ook in het ziekenhuis opnames gemaakt. Maar dat was erger dan filmen in Rusland. Ik ben ook een hele dag buiten gaan filmen om te laten zien hoe de grijze gebouwen in de loop der tijd zijn geëvolueerd naar een meer kleurrijke architectuur en ik heb ook in het ziekenhuis opnames gemaakt. Maar dat was erger dan filmen in Rusland; het was immers streng verboden patiënten of bezoekers in beeld te brengen, laat staan dat ik met hen mocht praten. Ik ben nu volop aan het monteren. Hopelijk is die klus snel klaar, want dan moet ik opnieuw voor Leuven filmen omdat ze een nieuw stadslied hebben. Meer weet ik daar nog niet over. Jaja, het is druk." (lacht)

SenNet Magazine: 'Dat zou ik denken, Guido! Succes met je projecten.'

 

Meer info.

Wil je de film over Leuven bekijken? Klik hier

Voor de film over de uitreiking van de Unesco certificaten aan de Jaartallen, klik hier

Benieuwd welke filmpjes er in de groep Filmen worden gemaakt? Klik hier om ze te bekijken.

Lijkt het je interessant om (gratis) lid te worden van de groep Filmen, klik hier of ga op de startpagina van SeniorenNet naar Mailgroepen en vind daar de mailgroep filmen.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels