Deel via

Zo voel je meer verbondenheid met je partner.

January 2013
Veronika
Had jij ook het idee dat je alleen "de ware" moet vinden en dat dan alles perfect gaat zijn? Wel, dat leerden ons de sprookjes. De gouden waarheid is dat liefde een werkwoord is. En dat je zelf heel wat kan doen om je meer verbonden te voelen met je partner, je kinderen of dierbaren. Met de tips van SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko kan je jouw geluk in je relatie(s) verdiepen. Of je nu al jaren samen bent of als 50-plusser een nieuwe relatie aangaat of bent begonnen.
 

Mensen die van elkaar houden raken elkaar vaak aan.

De prins op het witte paard drijft zijn vrouw ook gek.

Sta er even bij stil welke weg je op wil met je partner. Waar houden jullie van? Wat maakt jullie zo uniek en sterk?

Beleef samen de mooie momenten.

Belangrijke levensgebeurtenissen kunnen jullie dichter bij elkaar brengen, of net een uitdaging vormen.

Zulke hevige ruzies zijn te vermijden door de juiste communicatie.

Zwijg niet voor de goede vrede, praat om verbonden te zijn.

Een goede relatie is niet voorbestemd, je moet het maken.

Intens gelukkig zijn.

Een gevoel van verbondenheid is wat een mens echt intens gelukkig maakt; verbondenheid met je gezin, je buren, kinderen, je partner.
Thuis komen met een gevoel dat je je veilige haven binnen stapt, een plaats waar je wordt aanvaard om wie je bent, is zalig.

Knuffeltherapie.

Hand in hand door het park wandelen of lekker dicht bij elkaar in de zetel zitten… Neen, dat is geen voorrecht van uitsluitend jongeren. Nu, met de winter in zijn volle pracht en stilte, is het één van de meest romantische seizoenen. We zoeken elkaars warmte op en komen samen om te genieten van elkaars gezelschap.

Aanraken doet aanraken.

Mensen die verliefd zijn raken elkaar veel aan en kijken elkaar in de ogen. Wist je dat het omgekeerde ook werkt?
Mensen die verliefd zijn raken elkaar veel aan en kijken elkaar in de ogen. Wanneer je relatie of huwelijk in een sleur zit, of wanneer je veel conflicten hebt, neem je ook lichamelijk meer afstand van elkaar. Het gekke is dat als je elkaar weer aanraakt, hoe subtiel ook, je gevoel van verbondenheid veel sterker wordt.

Liefde is een werkwoord.

"Liefde is een werkwoord", wordt wel eens gezegd. En dat is een gouden waarheid. Een relatie heeft voeding nodig. Soms moet je zelfs echt "werken" om het te doen lukken.

De kern is dat een relatie niet zomaar uit zichzelf goed is. Het idee dat je "de ware" moest vinden en dat dan alles perfect ging zijn is iets dat we leerden in sprookjes. Als de realiteit anders blijkt te zijn kan dit voor heel wat ergernissen zorgen.

Opluchting: niets is vanzelf perfect.

Wanneer je weet dat een huwelijk of relatie, met de ogenschijnlijk "perfecte partner" niet vanzelf sprekend perfect zal zijn, geeft dit wel een hele nieuwe kijk op je relatie en op je eigen invloed daarin.
Het maakt niet uit hoe lang je al samen bent met je partner. We bekijken eens wat je zelf kan doen. Het maakt niet uit hoe lang je al samen bent met je partner. En als je een nieuwe relatie aangaat of bent begonnen heb je kans om nieuwe gewoontes aan te leren en een frisse start te maken.

Weet wat je wil.

Wat wil je in je leven? Welke relatie wil je hebben? Het is de moeite om daar bij stil te staan.
Het gaat hier niet over dingen zoals "Hij moet de afwas doen.", of "Zij moet mijn vrienden aanvaarden". Het gaat er om welke waarden er echt belangrijk voor je zijn: begrip, aanvaarding, verbondenheid, zorg… Er zijn er zoveel mooie waarden, maar deze lijken vaak belangrijk.

De sleutel tot een mooie relatie ligt vaak verscholen in de waarden.

Neem je verantwoordelijkheid.

Wanneer je weet wat je belangrijk vindt, kan je verder denken over hoe je er voor gaat zorgen dat deze waarden voldoende aandacht krijgen in je leven en in je relatie.

"Wat kan ik doen om meer verbondenheid in onze relatie te brengen?" is bijvoorbeeld een vraag die je veel dichter bij je partner gaat brengen dan: "Waarom kan mijn partner geen zinvol gesprek met me hebben?"

Het is werkelijk heel bevrijdend om te weten dat je zelf invloed hebt op je relatie.

Samen groeien.

Je bent nu waarschijnlijk niet meer exact dezelfde persoon die je 20, 30 of 40 jaar geleden was. De kans dat je partner nog dezelfde is, is ook zo goed als nihil.

Als mens groei je, je krijgt andere interesses en andere dingen worden belangrijk voor je. Het is logisch dat je relatie ook mee groeit en een nieuwe invulling krijgt.

Blijf vragen stellen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat partners in het begin van hun relatie heel veel vragen stellen aan elkaar. Na een tijd denk je dat je je partner goed kent en stel je veel minder vragen. Wees er toch niet zo zeker van dat je je partner door en door kent, je zou er eens naast kunnen zitten!

Verlies elkaar niet uit het oog.

Belangrijke groeimomenten voor een koppel zijn de knoopmomenten in het leven. Let er op dat je elkaar niet uit het oog verliest op deze momenten. Dit zijn gebeurtenissen zoals je eerste kind krijgen, kinderen die naar school gaan, kinderen die het huis verlaten, belangrijke veranderingen op je werk, grootouder worden, op pensioen gaan,...

Let er op dat je elkaar niet uit het oog verliest.

Dit zijn de momenten waarop we elk onze eigen verwachtingen hebben, vaak onder invloed van onze opvoeding. Dit zijn de perfecte momenten om een goed gesprek te voeren met je partner en oprecht geïnteresseerd te luisteren naar de overtuigingen van de persoon waarmee je je leven deelt.

Kan jij goed praten?

Een goede manier van praten met elkaar kan je zien als je werkmateriaal om tot een goede en warme relatie te komen.

Als je het goed bekijkt, zeggen we heel zelden wat we écht willen zeggen. Oh nee, we maken het ons véél moeilijker. We zwijgen om "de lieve vrede" in stand te houden. Of het omgekeerd, we zijn heel grof terwijl we eigenlijk bang zijn.

Werkelijk zeggen wat je bedoelt is een kunst die we onder de knie moeten krijgen.

Zwijgen kan dodelijk zijn.

Wist je dat 'zwijgen' koppels vaker uit elkaar drijft dan dat het de lieve vrede bewaart? Terwijl we daar zo naar hunkeren.
Als je met iets zit dat belangrijk voor je is, dan gaat het aan je knagen. Als je met iets zit dat belangrijk voor je is, dan gaat het aan je knagen. Uiteindelijk stroomt het ongenoegen uit al je poriën. Je wordt bot, je kunt niets meer verdragen en vliegt uit om iets onbenulligs.

Zeggen wat je meent.

Gelukkig zijn er goede manieren om je ongenoegen te uiten, zonder dat dit de ander onnodig hard kwetst.

Wanneer je je ergert en een escalatie wil vermijden, kan je je partner op de volgende manier aanspreken:

  • Begin je zin met "ik".
  • Zeg welk gevoel je hebt: "Ik voel me geïrriteerd".
  • Zeg dan welk gedrag van de ander zorgt voor dat gevoel "Ik voel me geïrriteerd wanneer je je kleren laat rondslingeren."
  • Geef je partner een reden hiervoor: "Zo heb ik extra werk."
  • Sluit dan af met een suggestie voor je partner en welk voordeel hij/zij er bij zou hebben: "Ik zou graag hebben dat je je kleren in de wasmand gooit, dan hebben we meer tijd om samen koffie te drinken."

Deze manier van praten komt niet bedreigend over. Hierdoor zal de andere persoon niet snel in de verdediging springen en zullen er minder conflicten ontstaan.

Maak er een gewoonte van om niet lang te wachten voordat je iets zegt wanneer iets je stoort.

Ik wens jullie allen een heel mooi 2013, waarin je je verbonden mag voelen met de mensen rondom je en je hart open kan staan voor de liefde om je heen.
Veronika

 
Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels