Deel via

Vecht mee tegen Alzheimer

January 2013
dementie
Vecht jij ook mee tegen Alzheimer? Dat is de vraag aan jou van de Stichting Alzheimer Onderzoek en prof. Dr Christine Van Broeckhoven. Zij proberen de broodnodige fondsen bijeen te krijgen voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie. De overheid geeft immers geen steun. Stichting Alzheimer Onderzoek roept heel Vlaanderen op om tot 21 september – Wereld Alzheimerdag- acties op touw te zetten en buttons te kopen om geld in te zamelen. Want zonder geld kan er geen onderzoek gevoerd worden naar deze verschrikkelijke ziekte.

De button 'Ik vecht mee tegen Alzheimer kost €2 en is te bestellen via de website www.vechtmeetegenalzheimer.be. 90 procent van dat bedrag gaat naar het onderzoek naar dementie.

Wilfried Nijs, de voorzitter van de Stichting Alzheimer Onderzoek en Prof Dr. Christine van Broekhoven die de Wetenschappelijke Adviesraad van de Stichting voorzit. Die Raad verdeelt de ingezamelde fondsen over nieuwe beloftevolle onderzoeksprojecten van Belgische Onderzoekers aan Belgische Universiteiten.

Professor Bart De Strooper uit Leuven windt er ook geen doekjes om: 'Zelfs als we écht medicatie vinden om iets aan dementie en Alzheimer te doen zal het door alle testen nog 15 tot 20 jaar duren eer die op de markt zal komen.'

Toots Thielemans is 'Peter' van de Stichting Alzheimer Onderzoek
Foto: Jos Knaepen.

Onze overheid heeft het belang van wetenschappelijk onderzoek naar dementie kennelijk nog niet ingezien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Frankrijk die wél enorme fondsen hebben vrijgemaakt voor onderzoek naar dementie.

De knoop rond de vinger symboliseert 'om niet te vergeten'.

Eind deze maand gaat de inzamelingsactie ten voordele van onderzoek naar dementie ook van start in Wallonië.

Geld inzamelen is een 'must'.

Het is misschien een beetje verwarrend. Studio Brussel had eind vorig jaar haar actie 'Music for Life' om Alzheimer bespreekbaar te maken en het taboe rond dementie te doorbreken. Zij verkochten buttons. Maar een inzamelingsactie met het Glazen Huis kwam er niet.

Tekort aan geld voor onderzoek.

Dat er geen inzamelingsactie kwam vindt de Stichting Alzheimer Onderzoek een gemiste kans. Want die heeft de centjes zo broodnodig om onderzoek naar dementie te kunnen financieren.

De Stichting Alzheimer Onderzoek is de enige stichting of orgaan dat ervoor zorgt dat er geld is voor wetenschappelijk onderzoek. De Stichting krijgt hiervoor geen overheidssteun en moet het hebben van giften van partikulieren en van bedrijven of van mensen die de Stichting erfgenaam maken via een legaat of duo-legaat.

Voor alle giften aan de stichting van minimaal 40 EUR levert zij ook een fiscaal attest af aan de milde schenker.

Eigen actie: Vecht mee tegen Alzheimer

De Stichting Alzheimer Onderzoek zette daarom een eigen actie op touw. 'Vecht mee tegen Alzheimer'. SAO vraagt iedere Vlaming om mee geld in te zamelen voor het onderzoek naar Alzheimer. Via een wafelenbak of een quiz, auto's wassen of een grotere actie of evenement. Er is een speciale website www.vechtmeetegenalzheimer.be waar je jouw actie kan aankondigen.
SAO vraagt iedere Vlaming om mee geld in te zamelen voor het onderzoek naar Alzheimer. Via een wafelenbak of een quiz, auto's wassen of een grotere actie of evenement. Je vindt op de website ook het rekeningnummer om de ingezamelde centen over te maken en je kan er de speciale 'Ik vecht mee tegen Alzheimer!' button(s) bestellen. Die kosten €2 + 65 ct (verzendingskosten).

Wij gingen praten met Wilfried Nys, voorzitter van de Stichting Alzheimer Onderzoek (SAO)

SenNet Magazine: Jullie waren ontgoocheld dat er dit jaar bij Studio Brussel geen inzamelingsactie kwam voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie?

Wilfried Nys: "Ja, wij stonden toch wel te kijken dat Studio Brussel voor dementie geen inzamelingsactie met het Glazen Huis organiseerde.
Er is een enorm tekort aan gelden voor wetenschappelijk onderzoek. De jongerenzender was van mening dat er al genoeg geld was voor onderzoek naar Alzheimer. (fel). Over een misvatting gesproken. Er is een enorm tekort aan gelden voor wetenschappelijk onderzoek. Samen met Prof. Christine Van Broeckhoven vond SAO dit dan ook een gemiste kans.

Belgische regering nog niet wakker.

We hebben dan ook fors gereageerd. De Belgische regering is nog niet wakker en investeert niet in wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer. Daar waar bijvoorbeeld president Obama in de Verenigde Staten en de toenmalige president van Frankrijk Sarkozy wél enorm veel miljoenen voor dit doel hebben uitgetrokken.

Obama wil stop aan dementie tegen 2025.

In de VS is het zelfs zo dat ze willen dat dementie tegen 2025 bestreden is, dat de ziekte dan stopgezet zal kunnen worden. Dat is natuurlijk een ambitieus plan. En niemand binnen de wetenschappelijke kringen durft zich vast te pinnen op die streefdatum. Maar het is een doel en de Amerikanen onderkennen wél de omvang van het probleem van dementie en zijn kostprijs aan de maatschappij. '

SenNet Magazine: Wilfried, kan je de ernst van het probleem van dementie nog eens schetsen?

Wilfried Nys: Momenteel telt Belgïë 130.000 gediagnosticeerde Alzheimer patiënten. Maar volgens Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven is dit slechts het topje van de ijsberg, want in realiteit zijn het er minstens 3X zoveel of zo'n kleine 400.000 dementerenden.
Volgens Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven is dit slechts het topje van de ijsberg, want in realiteit zijn het er minstens 3X zoveel of zo'n kleine 400.000 dementerenden. Er is dus een groot verschil tussen de officiële cijfers en het werkelijk aantal Alzheimer patiënten die thuis in alle 'stilte' opgevangen en verzorgd wordt. Dat is te wijten aan het taboe dat er nog steeds rust op dementie en Alzheimer. Hopelijk heeft de Music for Life actie van Studio Brussel dat taboe een beetje doorbroken door het probleem echt bespreekbaar te maken, zodat de omgeving van de patiënt ook meer met het probleem naar buiten durft te komen en zich niet meer hoeft te verschuilen achter de 'gênante stilte'.

SenNet Magazine: Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven is nu al zo lang met het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer bezig. Hoe ver staat het daar eigenlijk mee?

Wilfried Nijs: 'Wel, ik herhaal hier een uitspraak van Christine Van Broeckhoven, onlangs nog bevestigd door een Amerikaanse professor: de wetenschap kent nog maar 10% van hoe onze hersenen in elkaar zitten, van hoe een gezond brein werkt. Met het besef dat we 90% van het functioneren van het menselijk brein nog moeten ontdekken kunnen we dus stellen dat het wetenschappelijk onderzoek nog (steeds) in de kinderschoenen staat.'
De wetenschap kent nog maar 10% van hoe onze hersenen in elkaar zitten, van hoe een gezond brein werkt.

SenNet Magazine: Maar er is toch al medicatie tegen dementie of Alzheimer op de markt?

Wilfried Nys: 'Wel, dat klopt. Er is medicatie en dat is tegelijkertijd positief en negatief. Er zijn nu een 4-tal middelen te verkrijgen die er voor zouden moeten zorgen dat de ziekte vertraagd kan worden. Het is positief dat deze middelen er zijn.
Negatief is dat deze medicatie slechts bij een heel klein percentage van de patiënten echt lijkt te werken. Negatief is dat deze medicatie slechts bij een heel klein percentage van de patiënten echt lijkt te werken. Het zijn eigenlijk lapmiddelen.

Er zal nooit een pil zijn tegen Alzheimer.

Christine Van Broeckhoven is daar duidelijk over: 'Eigenlijk is er nog altijd niets', erkent ze. En er zal nooit een pil zijn tegen dementie, voegt ze daar nog aan toe. Wel gaat de wetenschap (zeer) goed vooruit. Wat de eigenlijke oorzaak is van de ziekte van Alzheimer is nog steeds niet duidelijk gekend. Alleen weten we dat het te maken heeft met bepaalde genen en eiwitten die zorgen voor het ontstaan van amyloïde plakken in de hersenen. Maar Professor Bart De Strooper uit Leuven windt er ook geen doekjes om.

Zelfs als we écht medicatie vinden om iets aan dementie en Alzheimer te doen, zal het door alle testen nog 15 tot 20 jaar duren eer die op de markt zal komen, zegt hij.'

SenNet Magazine: Dat klinkt allemaal niet zo hoopvol. Hopen dan maar dat we de ziekte niet krijgen. En kan men zich laten onderzoeken of men dementie heeft?

Wilfried Nys: 'Bij klachten en/of eerste indicaties kan men opteren voor een 1e lijnsonderzoek, zijnde bloedonderzoek, EEG, MRI-scan of neurologisch onderzoek in een gespecialiseerde 'geheugenkliniek'. Daarna kan beslist worden om een diepgaander 2e lijnsonderzoek uit te laten voeren, gaande van PET-scan tot DNA onderzoek.
Bij personen zonder klachten en/of familiale precedenten is diagnose veel moeilijker."

SenNet Magazine: Maar heeft het zin om te weten dat je dementie hebt of gaat krijgen als je er toch niets aan kan doen?

Wilfried Nys: 'Ja, dat is een goede vraag. Het vraagt wel lef of moed om zich te laten testen. Ik weet ook niet of ik het zelf wel zou willen weten. Maar ik begrijp ook de personen die dit juist wel wensen zodat ze hun leven toch nog een bepaalde zin kunnen geven.'

SenNet Magazine: Eens je Alzheimer hebt kan de aftakeling soms wel verschrikkelijk snel gaan, heb ik wel eens gehoord...

Wilfried Nys: 'Dat hangt er van af. We kennen Alzheimer als ouderdomsziekte. Hoe ouder we worden hoe meer risico op dementie . Bij oudere mensen met dementie kan de ziekte of de aftakeling 6, 7, 8, 9 jaar of soms wel nog veel langer in beslag nemen.

Voor alle duidelijkheid, Alzheimer is een vorm van dementie die zo'n 70 % van de gevallen vertegenwoordigt.

Maar het grote raadsel waar we nu tegenaan kijken is dat het aantal jong dementerenden zo schrikbarend stijgt. Voor alle duidelijkheid, Alzheimer is een vorm van dementie die zo'n 70 % van de gevallen vertegenwoordigt. Hoe jonger je dementeert, hoe sneller het ziekteproces verloopt. Zo heeft iemand van pakweg 40 jaar die de ziekte krijgt nog amper 2 jaar te leven."

Onderzoek is hoop.

SenNet Magazine: Het is ondertussen duidelijk dat wetenschappelijk onderzoek nodig is. En dat we meedoen met jullie actie 'Vecht mee tegen Alzheimer' om dit mogelijk te maken. Wat kunnen we doen?

Wilfried Nys: 'Onderzoekers hebben de sleutel in handen tot een wereld zonder Alzheimer. Dus help alsjeblieft om geld in te zamelen zodat er onderzoek kan plaatsvinden.

Help alsjeblieft om geld in te zamelen zodat er onderzoek kan plaatsvinden.

Organiseer een actie of een evenement. Van klein tot groot, alle beetjes helpen. En koop onze buttons, ze kosten €2.

Je kan jouw actie, die van je club of vereniging, instelling, stad, gemeente, bedrijf, school ... aankondigen op onze website. Wij kunnen je ondersteunen door info over onze Stichting en over Alzheimer toe te sturen. Tevens stellen we gratis materiaal ter ondersteuning van je acties ter beschikking: flyers, affiches en stickers.

Website: Vecht mee tegen Alzheimer.

Op onze website www.vechtmeetegenalzheimer.be kan je jouw actie aankondigen. De ingezamelde centjes kan je overmaken op het speciale rekeningnummer BE93 2300 0602 8467. Elke dag zie je op de website ook hoeveel geld er tot dan is ingezameld. De actie loopt tot 21 september, dan is het Wereld Alzheimerdag.

De ingezamelde fondsen worden dan door onze Wetenschappelijke Adviesraad van SAO, voorgezeten door Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven, na een strenge selectieprocedure verdeeld over nieuwe beloftevolle onderzoeksprojecten van Belgische onderzoekers, uiteraard aan Belgische Universiteiten. De best scorende projecten worden eerst gefinancierd, en dit tot uitputting van het budget. In 2012 hebben we opnieuw 10 onderzoeksprojecten gefinancierd voor een totaal bedrag van 850.000 EUR (waarvan 150.000 EUR i.s.m. Koning Boudewijnstichting fonds Aline en fonds AB.

SenNet Magazine: We wensen je heel veel succes met 'Vecht mee tegen Alzheimer!" Bedankt voor het gesprek en houd ons op de hoogte!

Dit mooie nummer 'Voor ik vergeet' van de Nederlandse groep Spinvis sluit eigenlijk naadloos aan bij de actie 'Vecht mee tegen Alzheimer'.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels