Deel via

Hebt u het gehoord? Er is een splinternieuw dossier ‘Beter horen is beter leven’ op SeniorenNet.

February 2013
thailand
'Wat zegt u?', 'Neen, ik heb mijn gsm niet gehoord', 'Kan je wat luider spreken, schat', 'Vindt u écht dat de tv te luid staat?' Zijn dit zaken die u bij uzelf herkent? Of bij een ander? Dat kan best want 1,4 miljoen Belgen kampen met gehoorverlies. Wat dit is, welke symptomen u kan herkennen, welke (hoogtechnologische) hooroplossingen er bestaan, wat u thuis kan doen en nog veel meer vindt u in ons splinternieuwe dossier 'Beter horen is beter leven'. Doe meteen ook de online test.

Leef niet langer als in een luchtbel. Beter horen is beter leven. Praat erover.

Als uw gehoor achteruitgaat, is dat op zich niet ongebruikelijk. Heel wat mensen in verschillende levenfasen krijgen te maken met gehoorverlies.

Als u 50 jaar of ouder bent of als het meer dan twee jaar geleden is dat u voor het laatst een hoortest hebt gedaan, dan is het aangeraden een afspraak te maken met een hoorspecialist in uw buurt.

Iedereen is uniek en daarom is ook elk hoorprobleem anders. De hooroplossingen worden samen met de audioloog in functie van het gehoorverlies en de behoeften gekozen.

De nieuwste generatie hoortoestellen zijn wondertjes van elektronica en design, gemaakt om vrijwel onzichtbaar in uw oor te passen.

Hoe goed hoort u nog?

Misschien hebt u nog nooit bij deze vraag stilgestaan. Het kan ook dat ze u aan het denken zet. Het is zo dat ons gehoor stapje voor stapje achteruit gaat. We zouden kunnen zeggen dat er' slijtage' op komt. Dus vaak hebt u het zelf niet door dat uw gehoor niet meer zo scherp is.

Het ligt niet aan u?

U hebt eerder de indruk dat sommige mensen lijken te mompelen. En in het restaurant is er wel veel omgevingslawaai, dus is het logisch dat u de conversatie van uw gezelschap niet zo goed kan volgen. U kan ook plots beseffen dat u tegenwoordig wel vaak vraagt: 'Wilt u het nog eens zeggen?', 'Wat zegt u?'of 'Wablieft?'

Eerst zelf online testen.

Op SenNet vindt u nu een splinternieuw dossier waarin je werkelijk alles te weten komt over horen en hoorproblemen.

Ten eerste kan u uw gehoor zelf op verschillende manieren testen. U kan bijvoorbeeld de online vragenlijst invullen. Zo komt u te weten hoe goed u in verschillende situaties kan horen. Er zijn immers verschillende soorten hoorproblemen en er bestaan ook heel wat gradaties. Na de test weet u al wat meer hoe het zit. U wordt ook doorverwezen waar u terecht kan voor een gratis hoortest* bij een specialist in uw buurt.

Wat nu?

Maar voor u die stap zet, kan u beter nog wat snuisteren in het dossier 'Beter horen is beter leven'. Daarin staat bijvoorbeeld dat de eerste stap op weg naar een beter gehoor is dan dat u goed begrijpt hoe het gehoor werkt. Dat wordt allemaal omstandig uitgelegd.

Ontdek het hoorplezier.

Het goede nieuws is dat u via een paar eenvoudige stappen na enkele weken al beter kan horen. Of beter verstaan. Als u slecht hoort kan er een nieuwe wereld voor u open gaan. Soms zijn gehoorproblemen zo ernstig dat u het gevoel hebt in een luchtbel te zitten. Dat kan u lezen bij de getuigenissen van mensen die het hoorplezier weer ontdekten.

Maar zo kunt u mij ook beter... horen.

Misschien hoort u zelf nog wel goed, maar iemand in uw omgeving niet. Als uw partner of één van uw ouders met hoorproblemen kampt, is dat immers niet alleen voor die persoon knap lastig, maar het maakt het voor u ook niet gemakkelijk. Het is vervelend te moeten schreeuwen of uzelf voortdurend te moeten herhalen.

U wilt niet lijdzaam toezien.

Daarnaast is het net zo vervelend te zien, dat iemand waarom u geeft, geïsoleerd raakt en bepaalde aspecten van het leven niet meer meekrijgt. Of te zien dat iemand die belangrijk voor u is echt in gevaar komt doordat hij of zij ingeval van brand het rookalarm niet zou horen of een naderende auto op een kruispunt.

We willen ons niet oud voelen.

Wij geven niet graag toe dat we ouder worden - meestal omdat we ons niet oud voelen. Het gebeurt dus vaak dat iemand ontkent een hoorprobleem te hebben of dat hij of zij het wel weet, maar de oplossing nog voor zich uitschuift.

De wetenschap schrijdt voort.

Realiseert u zich hoe anders de moderne digitale hoortoestellen zijn dan de apparaten die onze ouders en grootouders droegen? Ze zijn klein, en meestal vrijwel onzichtbaar.

Als u goed geïnformeerd bent, luisteren anderen misschien beter. In het dossier 'Beter horen is beter leven' komt u te weten hoe u iemand kan helpen of overtuigen om iets aan zijn of haar gehoorprobleem te doen. U vindt er ook gedetailleerde informatie om een weloverwogen besluit te kunnen nemen over de beste manier om het hoorprobleem op te lossen, rekening houdend met eenieders behoeften en wensen. Bij een hoortoestelaanpassing is er namelijk meer dan de prijs alleen… Lees meer over gehoorverlies en hoortoestellen voor alle verschillende vormen van gehoorverlies.

Klik hier om naar het dossier te gaan. Je vindt het ook op de homepage van SeniorenNet onder 'Gezond Leven'.

*zonder medisch doel

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels