Deel via

Thailand blijft je fascineren!

February 2013
thailand
Het wonderlijke koninkrijk Thailand is méér dan zijn schitterende tempels, exotische dieren, tropische eilanden, azuurblauwe zeeën en dromen van stranden. Het is jammer dat Thailand vaak alleen geassocieerd wordt met het sekstoerisme, want dit land heeft een zeer fascinerende geschiedenis en een unieke cultuur. Die omvat ook rijke tradities van heerlijke Thaise gerechten en traditionele wellness. Ontdek het 'Land van de glimlach'.

Tempel van de Liggende Boeddha.

Mae Taeng (bamboovlotten).

Mae Taeng (bamboovlotten).

Khao Sok National Park.

Jungletrekking Thailand (olifanten).

Khao Sam Roi Yot National Park (Phraya Nakhon grot).

Karen (stamdorp).

Hua Hin kustlandschap.

Hua Hin kust.

Hua Hin kust.

Klong.

Erawan National Park.

Bangkok by night.

Grand Palace.

Grand Palace.

Damnoen Saduak drijvende markt.

Chao Praya Rivier.

Phusoidao National Park.

Hmong (stamvrouwen).

Doi Sutheptempel by night.

Doi Sutheptempel.

Chiangmai nachtmarkt.

Bergstam oude vrouw.

Het 'Land van de glimlach' met haar vele mogelijkheden.

Er is de moderne, wervelende hoofdstad Bangkok. Daarnaast nodigen de beschermde Nationale Parken en een overweldigend mooie natuur dan weer uit tot bijvoorbeeld een avontuurlijke trekking in ongerepte regenwouden. Of wat denk je van een olifantensafari naar afgelegen bergstammen?

De innemende, vriendelijke bevolking belichaamt de reputatie van Thailand als "land van de glimlach"!

Vervul je jeugddroom.

Heel wat reizigers (senioren) hebben in hun jonge jaren een aantal reisdromen niet kunnen waarmaken. Verre reizen naar exotische landen waren destijds immers nog vrij duur en voor heel wat mensen niet te realiseren.

Avontuurlijke reizen vaak al helemáál niet. Die leken meer voor excentriekelingen met veel tijd en geld.

Verre reizen naar exotische landen waren destijds immers nog vrij duur en voor heel wat mensen niet te realiseren.

Er staat geen leeftijd op avontuurlijk reizen.

Vandaag ligt Thailand bij wijze van spreken aan onze achtertuin en er naartoe reizen ligt in ieders bereik. Avontuurlijke reizen in Thailand richten zich bovendien niet alleen tot jongeren. Er staat geen leeftijd op een trekking in de jungle, een exploratie van het regenwoud, een olifantensafari bij de bergstammen of een soft rafting per bamboevlot op een bergrivier.

Want dat soort avontuurlijke reizen vragen geen bijzondere conditie. Als je gezond bent en normaal 'uit de voeten' kan ga je enorm genieten van het avontuur.
Er staat geen leeftijd op een trekking in de jungle, een exploratie van het regenwoud of een olifantensafari bij de bergstammen. We noemen het 'soft adventure' want er worden geen prestaties verwacht. Het gaat allemaal om de fantastische ervaring!

Bangkok, metropool van contrasten.

Wie aankomt in Bangkok wordt getroffen door haar moderne centrum van de gigantische metropool. Die heeft zo'n 15 miljoen inwoners en een vrij chaotisch verkeer.

Wie aankomt in Bangkok wordt getroffen door haar moderne centrum.

Bangkok ontstond als havenstadje van Ayutthaya, ooit een der rijkste steden van de toenmalige wereld (13° eeuw). Na het verval van Ayutthaya in 1767 richtte de koning een paleis op in Krungtep (Bangkok) dat zich ontwikkelde tot de huidige hoofdstad.

Met de boot naar de klongs.

De opbouw van de stad gebeurde vanuit de 'klongs', een uitgebreid netwerk van kanalen met houten huizen op palen. Tegenwoordig kan je de klongs bezoeken per gemotoriseerde prauw.

De klongs steken schril af tegen de moderne stad met haar adembenemende skyline. De machtige Chao Phraya rivier is nog steeds de levensader van de stad en aan haar oever vind je onder meer het Grand Palace, het voormalige koninklijk paleis. In de buurt liggen nog de Tempel van de Liggende Boeddha (43 m lang en 15 m hoog) en de Tempel van de Gouden Boeddha.

Grand Palace Bangkok: typisch voorbeeld van Thaise architectuur.

Het voormalige koninklijk paleis is een stad op zich. Het bestaat uit een verzameling gebouwen in de typisch Thaise architectuur, maar evengoed uit paleizen in neostijlen, tempels en pagodes die gekenmerkt worden door een rijke decoratie met veel bladgoud. Je vindt er ook een replica van 'Angkor Wat' en zelfs een school voor traditionele Thaise massage.

Smaragden Boeddha vereerd.

De Smaragdgroene Boeddha is van onschatbare waarde. Het wordt door de Thaise bevolking aanzien als de beschermer van het land. De meest bekende tempel is die van de Smaragdgroene Boeddha. Het beeld is gehouwen uit één enkele diepgroene jadesteen en mogelijk afkomstig uit India. In Thailand heeft het beeld in de loop van de geschiedenis een hele omzwerving gemaakt. De Smaragdgroene Boeddha is van onschatbare waarde. Het wordt door de Thaise bevolking aanzien als de beschermer van het land en diep vereerd.

Tempel van de Gouden Boeddha: 5,5 ton puur goud!

Toen een eeuwenoud bepleisterd Boeddhabeeld van meer dan 5 ton in 1935 een onderkomen kreeg in een nieuwe tempel in Bangkok, kwam tijdens het transport een stuk van de bovenlaag van het beeld los. Onder de centimeters dikke laag kwam metaal tevoorschijn. Omzichtig werd de bovenlaag afgekapt en tot ieders grote verrassing bleek het hele beeld te bestaan uit massief geel metaal: 5.500 kg zuiver goud!

Het beeld was afkomstig uit het Sukhothai van de 13e eeuw en werd in de 14e eeuw overgebracht naar Ayutthaya dat de macht van Sukhothai had overgenomen.
Onder de centimeters dikke laag kwam metaal tevoorschijn. Omzichtig werd de bovenlaag afgekapt. Toen Ayutthaya in 1767 op zijn beurt werd veroverd door Birmaanse invallers had men het beeld bedekt met een dikke laag cement om het goud aan het oog van de vijand te onttrekken. De koning vluchtte naar Bangkok, bouwde daar zijn nieuw paleis en liet het beeld overkomen waar het gedurende 168 jaar onder een afdak stond. Vijf generaties later bleek niemand dat nog te weten.

Koninklijke steden: grandeur en ongeëvenaarde rijkdom.

In zijn reisverhalen "De wonderen van het Sukhothai koninkrijk" uit 1288 steekt Marco Polo zijn immense bewondering voor de eerste hoofdstad van Siam niet onder stoelen of banken. Hij verhaalt over de grandeur van Sukhothai en de zichtbare rijkdom van de stad en spreekt over 10.000 gebouwen met gouden daken.

Marco Polo zag in het land ook de draaischijf van de toenmalige wereldhandel tussen China en India inzake zijde, katoen, porselein, kruiden, thee, koper, tin, aromatische harsen, horens van neushorens, parels, zwaluwnesten, dierenhuiden en suiker. In zijn tweede reisverslag uit 1294 wordt voor het eerst in de geschiedenis de naam Thailand vermeld. In 1350 zal Ayutthaya de macht van Sukhothai overnemen en de hoofdstad blijven tot 1767. Vandaag zijn de sites van Sukhothai en Ayutthaya de stille getuigen van een indrukwekkende cultuur.

Chiangmai: de roos van het Noorden.

Wie met het vliegtuig in Chiangmai aankomt ziet door het raampje één groen tapijt, mooi gedrapeerd over de bergen. Dit is de stad van de etnische minderheden, vaardig in vele kunstambachten: zijdeweven, houtsnijwerk, parelmoerinleg, de bewerking van zilver, goud en edelstenen, het fijn beschilderen van parasols...

Vanop de prachtig gelegen Doi Suthep tempel die je bereikt langs een brede trap van 300 treden, heb je een uniek uitzicht over de vallei en de stad. Het centrum is heel levendig, zelfs na het invallen van het donker want dan begint de zeer populaire "night market".
Wie met het vliegtuig in Chiangmai aankomt ziet door het raampje één groen tapijt, mooi gedrapeerd over de bergen. Chiangmai is tevens de uitvalsbasis voor allerlei avontuurlijke activiteiten.

Noord-Thailand: Etnische mozaïek.

In heel Noord-Thailand hebben zich in de bergen etnische volkeren gevestigd. Ze zijn afkomstig uit Tibet, China en Birma. Meestal vindt men hen in verschillende landen: Laos, Cambodja, Vietnam, Zuid-China, Birma. De meest bekende etnische volkeren zijn de Karen, de Lisu, de Akha, de Hmong en nog een 30-tal andere.

Door hun isolatie in de bergen hebben zij hun kleurrijke tradities weten te behouden. Meestal hebben ze opvallende kleurrijke kledij en een opvallende haartooi. Ze weven volgens oeroude patronen, leven van de landbouw en ambachtelijke vervaardiging. Maar ze zijn erg verarmd sedert de koning het verbod op opiumteelt invoerde gelijktijdig met reconversieprojecten voor de teelt van koffie, thee en andere gewassen.

Gouden Driehoek: vroeger opiumparadijs.

In de buurt van Chiangrai vloeien de landsgrenzen van Thailand, Laos en Cambodja samen. Rond dat drielandenpunt tierde de optiumteelt welig en die maakte de handelaars rijk. De arme boeren, die meestal behoorden tot een van de vele etnische minderheden in de streek, helaas niet.

In 1969 startte de Thaise koning Bhumibol een campagne om de opiumteelt te vervangen door 150 andere gewassen. Dit omdat de sociale ellende bij de opiumtelers, die zelf gebruikers waren geworden, niet meer te overzien was. Thailand is het enige land ter wereld waar een dergelijke campagne met succes werd bekroond en de opiumteelt een halt werd toegeroepen, zonder de lokale boeren in de armoede te drijven.

Rond dat drielandenpunt tierde de optiumteelt welig en die maakte de handelaars rijk.

Jungle Trekking: ultieme verbondenheid met de natuur.

Een Jungle Trekking is een aanrader. Wij vertrekken 's morgens per overhuifde pick-up vanuit Chiangmai tot aan de grens van de jungle, waar alle wegen ophouden. In het laatste dorp slaan we proviand in voor drie dagen. Nog even een picknick lunch bij een waterval in Mae Tang en vervolgens naar een nederzetting van de Shan stam. Daar begon de eigenlijke trekking onder leiding van een natuurgids. Die leert ons observeren en maakt ons attent op allerlei wonderen van de natuur.

We zijn nu ver van de bewoonde wereld, alléén met de overweldigend mooie natuur en haar geluiden.

Overweldigend natuurschoon.

Te voet door de jungle gaan we naar de warmwaterbronnen om halt te houden voor een verkwikkend bad. Daarna trekken we verder naar een nederzetting van een Karen bergstam voor het avondmaal en de overnachting. We zijn nu ver van de bewoonde wereld, alléén met de overweldigend mooie natuur en haar geluiden.

Het is met alle zintuigen genieten van de zonsondergang, waarbij insecten, vogels en andere dieren zorgen voor een indrukwekkend concert.

In het olifantenkamp.

De volgende morgen, na een hartig ontbijt, gaan we te voet verder naar een Karendorp. De inwoners zijn olifantenmenners bij uitstek. Vervolgens bezoeken we hun olifantenkamp en gebruiken daar het middagmaal.

Nu volgt een olifantensafari door de jungle tot aan een nederzetting van de Lahu stam, een andere etnische minderheid waar we overnachten bij de lokale bevolking.

Op dag drie varen we de Mae Taeng rivier af met bamboevlotten door een schitterend natuurgebied. We moeten zelfs enkele (lichte) stroomversnellingen nemen. Het middagmaal nuttigen we in een Shan dorpje. Na verkenning van het dorp per overhuifde pick-up truck keren we terug naar Chiangmai voor overnachting in het hotel.

Schilderende olifanten? Niet mogelijk zeg je?

Olifanten kunnen ook knielen met één of twee poten, gaan zitten, staan op de achterste poten alléén, een dansje uitvoeren en een schilderij maken op doek.

In het noorden van Thailand zijn de olifanten sedert mensenheugenis de beste vrienden van de lokale boeren. Zij worden ingezet in de bosontginning. Daar versjouwen de 'reuzen van het woud' moeiteloos zware boomstammen.

Van deze op het zicht 'logge dieren' met een enorm geheugen is dan weer minder bekend dat ze ook in staat zijn om hun poten tot op een millimeter op de juiste plaats te zetten. Of dat ze steile hellingen kunnen afdalen zonder hun evenwicht te verliezen. En dat ze met hun vijf ton tot heel fijne en precieze bewegingen in staat zijn. Olifanten kunnen ook knielen met één of twee poten, gaan zitten, staan op de achterste poten alléén, een dansje uitvoeren en als ultieme uitdaging: een schilderij maken op doek met verf en penseel. Ook dát is het gevolg van hun 'olifantengeheugen'. Je zal versteld staan van hun 'kunstwerken', bvb van een boeket bloemen in diverse kleuren, nét echt!

Nachttrein naar Bangkok: some like it hot!

Wie ooit de komische film 'Some like it Hot' uit 1959 met Marilyn Monroe, Tony Curtis en Jack Lemmon heeft gezien, zal zich de knettergekke scène herinneren in de nachttrein. Daar zijn de couchettes in de lengterichting van de trein geplaatst met de gang in het midden. Alleen gordijntjes geven wat privacy tegen de overburen. Welnu, zo'n nachttrein rijdt dagelijks tussen Chiangmai en Bangkok. Ze is een niet te missen ervaring als afwisseling op de mooie comfortabele hotels of de eenvoudige jungle accommodatie.

Azuurblauwe zeeën, witte zandstranden, wuivende palmen...

De brochures beloven zoveel over Thailand, je ziet prachtige foto's van zonovergoten stranden, mooie hotels, de lekkere keuken, azuurblauwe zeeën en gebruinde mensen… Wel, de werkelijkheid is niet anders!

Neem nu bijvoorbeeld Cha Am-Hua Hin, makkelijk te bereiken op twee uren rijden van Bangkok. Het is een lange mooie kustlijn aan de Golf van Siam met een schitterende hotellerie in alle klassen. Zelf de Thaise koning bezweek ervoor en liet hier zijn zomerresidentie bouwen.

Zonovergoten stranden, mooie hotels, de lekkere keuken, azuurblauwe zeeën en gebruinde mensen.

Geniet van de heerlijke vakantiesfeer in deze badplaats met haar ontelbare restaurants die je uitnodigen tot culinaire verwennerij. Een mooiere afsluiter na een ontdekkingsreis door het 'Land van de glimlach' kan je je niet voorstellen!

Bekijk meer foto's

 

Praktische informatie Thailand


Visum en paspoort

Voor periodes van minder dan 30 dagen is een visum niet verplicht, een internationale reispas volstaat. (LET OP: deze moet bij het vertrek nog minstens 6 maanden geldig zijn).

Verzekering

Een verzekering tegen eventuele medische verzorging, repatriëring, schade of verlies van bagage is aangeraden. Raadpleeg uw reisagent voor verdere informatie.

Munteenheid

De plaatselijke munteenheid in Thailand is de Baht. Het is niet nodig om vooraf geld te wisselen, bij de Thaise banken in de steden kan geld afgehaald worden (hiervoor is wel maestro vereist). Omgerekend is 1.00 EUR een 40.00 THB, in vergelijking met onze Europese landen is Thailand zeer goedkoop.

Tijdsverschil

Tijdens de winter is ons tijdsverschil met Thailand +06u00, tijdens de zomer is dit +05u00.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht.

Kledij

Het tropisch klimaat vraagt katoenen kleding. Aanbevolen is het dragen van een pet tegen zonnebrand. Voor een bezoek aan tempels vraagt men om ontblote lichaamsdelen te bedekken. Hou er rekening mee dat je in sommige tempels je schoenen moet uitdoen.

Eten en drinken

Het is aangeraden om enkel water en andere dranken uit blik of uit gesloten flessen te consumeren. Thaise gerechten zijn dikwijls sterk gekruid. In veel restaurants is dit aangegeven met een sterrenquotering. Hoe minder sterren hoe minder gekruid. Hou als regel dat 2 sterren de Europese norm is. Geen sterren betekent dat het zoet is. Vers fruit is er in overvloed en heel lekker.

Fooien

Het is gebruikelijk om chauffeurs van toeristenbussen en taxi's fooien te geven. Ook bij kamermeisjes, sjouwers en gidsen is hun inkomen grotendeels afhankelijk van de fooi die ze ontvangen. In de restaurants is een fooi van 10 à 15% gebruikelijk zelfs als het geafficheerd is als inbegrepen, ook als je met een kredietkaart betaalt.

Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat, dit wil zeggen dat hoge temperaturen gepaard gaan met een hoge luchtvochtigheid in bepaalde regio's. Thailand heeft maar 2 seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen, ook tijdens het regenseizoen zijn de temperaturen hoog. In de wintermaanden liggen de temperaturen tussen de 28 en 33 graden, in het voorjaar en in de zomer loopt dit op tot 30 - 36 graden.

Elektriciteit

De netspanning in Thailand bedraagt 230 volt met een frequentie van 50 Hertz. De netspanning is dus dezelfde als deze in België, om uw elektrische apparaten op te laden of te gebruiken is er wel een adapter nodig doordat de stopcontacten verschillen. Deze zijn soms ter plaatse voor handen, maar het is aangeraden om deze vooraf aan te schaffen.

Noodnummers.

Ambulance: 1669
Toeristenpolitie: 1155
Brandweer: 199

Nuttige adressen en telefoonnummers

Belgische Ambassade
Sathorn Square Building
Verdieping 16
Sathorn Square
98 North Sathorn Road
Silom, Bangrak
Bangkok 10500
Tel: 0066 021 081 800

Meer weten?

Klik hier voor meer info over Thailand en de reis.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels