Deel via

Zo schep je een kleurrijke bloemenpracht uit bloembollen en -knollen.

February 2013
De Tuindokter
Stefaan Bingé
Jan Schils
Als krokussen, hyacinten of narcissen in de tuin de kop opsteken, krijgen we meteen een lentegevoel. Maar de bloembollen en -knollen had je vorig jaar moeten planten. Het is nog niet te laat om over een maand of twee heerlijk geurende meiklokjes (lelietjes-van-dalen), dahlia's of begonia's in je tuin te hebben. SenNet Tuinspecialist Stefaan Bingé vertelt hoe je omgaat met bollen en knollen.
 

De ideale plantdiepte is 3 keren de bol.

De vlezige massa van een aardappel.

Een planttouw zorgt dat alles mooi op 1 rij staat.

Handige planttoestelletjes... komt beslist van pas in elke moes- en siertuin.

Je kan aardappelen in stukken snijden en uitplanten, er zullen nieuwe planten uit groeien.

Stefaan leest toch gauw even de verpakking.

De bloemen voor het lentegevoel.

Krokussen, hyacinten, narcissen, tulpen, amaryllis... We vinden ze in ontelbare kleuren, gaande van zuiver wit tot kanariegeel, zacht lila, paars, knalrood,… Vaak denken we pas aan deze mooie bloemen wanneer ze in de winter en vroege lente hun bloemenpracht tonen. Maar dan is het te laat om ze nog te planten.

Bollen in de grond.

De meeste soorten bollen en knollen gaan immers best de grond in tijdens de herfstmaanden. Oktober geniet de voorkeur en het is daarom dé plantmaand bij uitstek om dan al de 'lente' te planten.

In februari kan je wél nog meiklokjes, dahlia's of begonia's planten. Dit zijn ook bol- en knolgewassen.

Met de zeer zachte herfstmaanden van de voorbije jaren kon je gerust ook in november of zelfs december nog vlug een paar bollen of knollen planten in je tuin. In de bloembak op je terras of vensterbank is ook een idee.

In februari kan je wél nog meiklokjes, dahlia's of begonia's planten. Dit zijn ook bol- en knolgewassen.
Weet jij eigenlijk nog wat het verschil is tussen bollen en knollen?

Wat is verschil tussen een bol en een knol?

Een bol bestaat uit verschillende 'rokken' boven elkaar. Sommige mensen noemen het ook wel schubben. Je kan ze pellen, laagje per laagje of rok per rok dus. De bekendste bol is beslist de ui of ajuin. In een bol is eigenlijk al een hele plant aanwezig, zij het dan in gedrongen, samengeperste vorm.

De bekendste bol is beslist de ui of ajuin.

Een knol daarentegen bestaat uit één vlezige massa. Het bekendste voorbeeld is de aardappel of 'patat'.
In een knol is dus nog geen gedrongen plant aanwezig. Een knol bevat ook veel meer vocht dan een bol. Om dat te onthouden kan je denken aan "een taaie knol". Dat zeggen we soms tegen een oud paard, dat eigenlijk ook vlezige, taaie massa is. Ook oude 'patatten' zijn taai. Langs de buitenkant (= de schil) zie je kleine puntjes. Dat zijn de 'ogen' of de knoppen waaruit zich later de scheuten en stengels zullen ontwikkelen. In een knol is dus nog geen gedrongen plant aanwezig. Een knol bevat ook veel meer vocht dan een bol. Ze kan daardoor makkelijker rotten of beschimmelen. Bollen (vb. uien, tulpen, narcissen,…) kan je daarom veel langer en makkelijker bewaren.

Wat hebben bollen en knollen met elkaar gemeen?

Beiden zijn ondergrondse plantendelen die reserve voedingsstoffen bevatten. Daardoor kunnen ze langere tijd bewaard worden en in passieve periodes zoals de winter overleven in de natuur. Met behulp van een handig bloembollen en -knollen planttoestelletje kan je ze heel makkelijk en zonder veel moeite op de juiste diepte planten.

Hoe diep plant je een bol of knol?

De ideale plantdiepte voor een bol of knol staat ook duidelijk vermeld op de verpakking.

De plantdiepte bedraagt ca. 2,5 tot 3,5 keer de grootte van de bol of knol. Een bol van 2 cm plant je dus ongeveer 6 cm diep in de grond of in je bloembak.
TIPS:

  1. De ideale plantdiepte voor een bol of knol staat ook duidelijk vermeld op de verpakking. Vaak zelfs met een tekeningetje.
  2. Het is weldra tijd om de zomerbloeiende bollen en knollen te planten. Dat kan natuurlijk niet als de grond nog bevroren is.

Wat gebeurt er als je te diep plant?

Als je bloembollen en -knollen veel dieper zou planten dan bestaat de kans dat ze niet (of veel minder) hoog groeien of minder goed bloeien. De reservestoffen gaan immers al deels opgebruikt of uitgeput zijn. De bollen en knollen ontwikkelen zich daardoor zeer zwak en kunnen ook makkelijker gaan rotten waardoor ze dan een prooi en voedingsbron worden voor allerlei bodeminsecten en schimmels.

Nadelen van te ondiep planten.

Als je ze te ondiep plant dan bestaat de kans dat ze te vroeg zouden opschieten en daardoor worden ze ook zeer zwak. Voorts zitten ondiep geplaatste knollen en bollen minder stevig in de grond waardoor ze kunnen omvallen.

Wat moet ik doen als de bloemen uitgebloeid zijn?

Wie wil kan de bollen of knollen gerust in de grond of bloembak laten zitten. Je kan ze rooien, maar het hoeft niet. De uitgebloeide bloemen en de zaadbeginselen (= verdikkingen) knip je best weg, samen met de stengel. Ze vergen immers energie van de bol of knol en dat is minder goed als je volgend jaar opnieuw van mooie bloemen wil genieten. De bladeren laat je staan! Net zoals je het loof van uien in de moestuin ook laat 'verdrogen'.
De uitgebloeide bloemen en de zaadbeginselen (= verdikkingen) knip je best weg, samen met de stengel. Zij zorgen immers voor de fotosynthese en ze bevatten bovendien nog superveel reservestoffen die terugkeren naar beneden… naar de bol of knol dus!

Wat zijn de behoeften van bloembollen en –knollen?

De meeste bollen en knollen houden van een doorlaatbare en luchtige bodem. Ze zouden anders heel gemakkelijk kunnen rotten. Naast voldoende lucht in de bodem houden ze ook van de juiste voedingsstoffen. Die kunnen ze makkelijk uit de grond halen wanneer er voldoende wortelbevorderende bacteriën en nuttige organismen aanwezig zijn. Hoe dat in z'n werk gaat dat kan je hier nalezen.

Bekijk meer foto's

 
De Tuindokter Stefaan Bingé
Onze tuinspecialist Stefaan Bingé werkt gepassioneerd als "De Tuindokter", tuinarchitect en tuinadviseur. Hij is tv-gezicht, geeft lezingen, lessen en cursussen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels