Deel via

5 tips voor betere portret- en modelfotografie in de studio.

March 2013
thailand
Heb je zin om foto's van portretten en modellen te maken? Of wil je deze stijl van foto's aanzienlijk verbeteren? Het DigitCrea Forum wil je in dit artikel tips meegeven voor mooie foto's. Je krijgt informatie over de inrichting van een studio (of wat hiervoor moet doorgaan), welke flitsers, lampen, diffusers en reflectieschermen je kan gebruiken en hoe je het licht moet plaatsen. Dan nog een model of toffe karakterkop vinden om voor je te poseren en je kan met deze tips aan de slag.

Tip 1. Zorg voor voldoende ruimte in je studio:

Probeer je studio zo groot mogelijk te maken. Standaard achtergrondpapier is ongeveer 2m70 breed en 11m lang. Op rol is dit heel gemakkelijk te gebruiken.
Om je lichten op te stellen heb je dus eigenlijk 2m70 + twee keer plaats aan de zijkant nodig. Ook de hoogte van je lichten is belangrijk. Minimum 3m is goed. Dan kan je een model "ten voeten uit" vastleggen op foto.
Voor portretfotografie is er minder ruimte nodig. Hier is het wel belangrijk dat je voldoende afstand hebt tussen de geportretteerde en de achtergrond.

Tip 2. Welk licht gebruik je wanneer?

Meestal werken we met studioflitsers. Maar ook reportageflitsers kunnen dienen. Er zijn ook fotografen die graag werken met vaste lichten of lampen.
Voor portret- en vooral modelfotografie gebruiken we zacht licht (anderen verkiezen hard licht, dit is een persoonlijke keuze) door voor de flitskoppen een diffusor te plaatsen. Deze zijn er in verschillende maten en groottes. Ook voor reportageflitsers zijn er paraplu's en softboxen.

Tip 3. Zo stel je de lichten op:

Om juist uit te lichten plaatsen we eerst een voorwerp -ongeveer de grootte van het model of portret- op de voorziene plaats. Dan plaatsen we de lichten. Hoe meer lichtbronnen je hebt, hoe uitgebreider je kan belichten.

Met één lichtbron, zie figuur 1:
Dit is ons hoofdlicht. Plaats dit zo hoog dat het onder een hoek van 45° staat t.o.v. het portret of het model schuin ervoor. We meten met de lichtmeter vanaf het model of hoofd richting lichtbron. Deze waarde stellen we in op de camera en we zijn vertrokken. (Heb je geen lichtmeter? Dan kan je de lichtwaarden zien via de historiek op de camera).

Met twee lichtbronnen, zie figuur 2:
We plaatsen de eerste lichtbron opnieuw zoals in figuur 1. De tweede lichtbron of het tegenlicht plaatsen we schuin achter het model of portret, ook onder een hoek van 45°. Deze lichtbron mag bij meting een halve stop of hele stop hoger zijn als het hoofdlicht.

Met drie lichtbronnen, zie figuur3:
De eerste twee lichtbronnen blijven geplaatst zoals eerder gezegd, maar met de derde lichtbron belichten we de achtergrond. Deze mag tot twee stops hoger zijn als het hoofdlicht.

Tip 4. Zo stel je de camera in:

Bij flitslichten werken we met vaste waarden die ingesteld moeten worden op de camera. Dus stellen we deze in op de manuele stand.
De sluitertijd is dezelfde als de flitssynchronisatie of iets langzamer. Persoonlijk stel ik deze in op 1/80sec.
Het diafragma stel je in zoals de lichtmeter aangeeft via de meting van het hoofdlicht.
Iso waarde stel je in op een zo laag mogelijke waarde.
De kleurtemperatuur tenslotte wordt ingesteld op ongeveer 5500 Kelvin. Dit kan je terugvinden bij de info van de flitsers.

Tip 5. En nu fotograferen maar:

Nu plaats je het model of karakterhoofd op de voorziene plaats en maak je een proefopname met deze camera-instellingen.
Via de historiek kan je zien of de belichting juist is.
Nu maak je de compositie en ga je afdrukken. Alle foto's die je nu maakt op deze plaats zullen allemaal de correcte belichting hebben, dus dat moet je verder niet aanpassen.
Laat je fantasie de vrije loop en probeer met andere composities boeiende beelden vast te leggen, zou ik zeggen.
Probeer alle lichtsituaties zoveel mogelijk uit en zoek naar een aantrekkelijke foto.
Je kan ook silhouetten fotograferen of tegenlichtopnames maken door alleen het tegenlicht te gebruiken en de andere flitsers af zetten. Zo zal het model donker afgebeeld worden. Enkel de contouren aan de kant van het licht gaan zichtbaar zijn. Experimenteren is de boodschap.


Meer informatie kan je vinden op het DigitCreaForum: http://fotografie.seniorennet.be/forum/gevorderden/ of een mailtje sturen naar digitcreaforum@gmail.com kan ook altijd.

Hier zie je enkele voorbeelden:

Foto 1 (rechts) is gemaakt met twee lichtbronnen. Het hoofdlicht bevindt zich rechts voor het model, het haarlicht of tegenlicht schuin achter het model, met één stop overbelichting.

Model Bo Ackaert
Mua: Bo Ackaert
Fotografie: Nies & Lydia

 

Foto 2 (links) is gemaakt met de drie flitsers: het hoofdlicht voor het model, het tegenlicht schuin achter het model en de achtergrondbelichting met een oranje gelfilter zodat de achtergrondkleur in een mooie verhouding t.o.v. het model staat.

Model Charlene
Mua: Lydia
Fotograaf: Nies & Lydia

 

Hier nog enkele voorbeelden:

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels