Deel via

Meer bijverdienen door 65-plussers?

March 2013
pensioen
Mensen met een lange loopbaan kunnen voortaan onbeperkt bijverdienen met behoud van hun pensioen. Voor mensen met een kortere loopbaan zijn de regels versoepeld en de grensbedragen geïndexeerd. Dat is eerder dit jaar met een ontwerp van koninklijk besluit en een wetsontwerp goedgekeurd door de ministerraad. Het is wel even goed nagaan welke regel voor jou geldt. De nieuwe regels gaan in vanaf dit inkomstenjaar.

Voor wie professioneel aan de slag wil blijven.

Nog anderen hebben zo'n mager wettelijk pensioen dat het een noodzaak is om een extra inkomen te hebben.

Sommigen zijn heel blij dat ze eindelijk met pensioen kunnen. Anderen zijn blij met hun carrière en willen nog professioneel aan de slag blijven. Nog anderen hebben zo'n mager wettelijk pensioen dat het een noodzaak is om een extra inkomen te hebben. Het was al langer mogelijk om je pensioen aan te vullen met een extra inkomen. Maar dat was wel begrensd. Er is nu een versoepeling van de regels, maar regels zijn er nog steeds. Welke zijn er van toepassing op jouw situatie?

Onbeperkt bijverdienen na lange loopbaan.

"Mensen met een lange loopbaan kunnen voortaan onbeperkt bijverdienen met behoud van hun pensioen. Dit is een belangrijke stap vooruit voor wie er na zijn 65ste zelf voor kiest om de handen uit de mouwen te steken", zegt vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo.

De ministerraad keurde daarvoor begin dit jaar in eerste lezing een ontwerp van koninklijk besluit en wetsontwerp goed. De regels zullen gelden vanaf het inkomstenjaar 2013.

Wat houdt de 'lange loopbaan' in?

Wie lang studeerde, in legerdienst is geweest en eens een sabbatjaar nam, zal geen 42 jaren professionele jaren kunnen voorleggen.

Om onbeperkt te mogen bijverdienen bovenop je volledig pensioen moet je als 65-plusser minstens 42 loopbaanjaren kunnen bewijzen. Dat is een 'lange loopbaan'. Dus concreet is dat niet voor zoveel mensen weggelegd. Wie lang studeerde, in legerdienst is geweest en eens een sabbatjaar nam, zal geen 42 jaren professionele jaren kunnen voorleggen. Wie voor zijn 23ste aan de slag ging en altijd bleef werken, wél.

Anderen nog steeds maar beperkt bijverdienen.

Wie jonger met pensioen gaat of een kortere loopbaan heeft mag nog altijd maar beperkt bijverdienen. Dus goed opletten als je je volledig pensioen wilt behouden. Je bijkomende inkomsten moeten onder een grensbedrag blijven.

Soepeler regels.

Alleen al bij de groep van zelfstandigen zijn er zo'n 80.000 mensen die na hun pensioen bijverdienen.

Maar voor mensen met een minder lange loopbaan versoepelen de regels wel en worden de bestaande bijkomende inkomensplafonds na jaren van stagnatie eindelijk geïndexeerd. "Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor weduwen met een overlevingspensioen. Zij mochten steeds minder bijverdienen en werden zo uit de arbeidsmarkt geduwd."

De nieuwe regels zijn goed nieuws voor tienduizenden mensen die nog actief willen blijven. Alleen al bij de groep van zelfstandigen zijn er zo'n 80.000 mensen die na hun pensioen bijverdienen.

Hoe was het?

Tot nu toe werd bij een overschrijding van het toegelaten bedrag bijkomende inkomsten met 15 procent of meer het pensioen geschorst. En dat gedurende het hele jaar van de overschrijding van de inkomensgrens. Een zware straf, want je kreeg met andere woorden, gewoon een jaar geen pensioen meer omdat je 15 procent meer had verdiend dan toegelaten.

Hoe is het na de pensioenhervorming.

Nu is die overschrijdingsgrens van je bijkomende inkomen verhoogd tot 25 procent. Maar de zware sanctie blijft dezelfde. Dus als je nu de toegelaten inkomensgrens met 25 procent of meer overschrijdt verlies je ook een jaar pensioen. Is het minder dan 25 procent dat je meer bijverdient dan toegelaten, dan wordt je pensioen verminderd met het percentage dat gelijk is aan de overschrijding.

Geldt niet voor man of vrouw van gepensioneerde.

Opgelet, als je echtgeno(o)t(e) bent van een gepensioneerde met een gezinspensioen mag je bijkomend inkomen de gestelde grenzen niet overschrijden. Als je in deze situatie teveel verdient wordt het gezinspensioen verminderd naar een alleenstaandenpensioen.

Inkomensgrenzen verhogen.

En vanaf volgend jaar volgen de inkomensgrenzen de automatische indexering voor werknemers.

De huidige inkomensgrenzen worden ook onmiddellijk geïndexeerd met 2 procent. En vanaf volgend jaar volgen de inkomensgrenzen de automatische indexering voor werknemers. Dat is wel belangrijk. Want als de inkomensgrenzen hetzelfde blijven en alles wordt duurder, mag je eigenlijk steeds minder bijverdienen om je pensioen te blijven ontvangen.

Aangifteplicht verdwijnt.

Daarnaast worden ook een aantal belangrijke administratieve vereenvoudigingen doorgevoerd, zowel voor werkgever als werknemer. Zo zullen de drie pensioendiensten voortaan de wettelijke regels op dezelfde manier toepassen. Dat zal meer zekerheid geven aan mensen met een gemengde loopbaan. Ook de aangifteplicht verdwijnt, zowel voor de gepensioneerden als voor de werkgevers.

Het onbeperkt bijverdienen na je pensioen was al erg lang beloofd door erg veel partijen. Deze regering maakt daar nu werk van.

"Het onbeperkt bijverdienen na je pensioen was al erg lang beloofd door erg veel partijen. Deze regering maakt daar nu werk van. Het is opnieuw een volwaardige pensioenhervorming die langer werken beloont," aldus nog Alexander De Croo.

Wij denken dat deze nieuwe regels voor bijverdienen na je pensioen een mooie aanzet zijn. Als we weten dat 20 procent van de gepensioneerden een inkomen heeft dat onder de armoedegrens ligt is er misschien nog werk aan de winkel.

En wat vind jij? Laat het ons weten op redactie@sennetmagazine.be of reageer hieronder.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels