Deel via

De meeste mensen zijn blij dat slenteren gezond is.

March 2013
slenteren
'Toen ik dit las voelde ik meteen een stuk beter'. Dat was maar één van de vele reacties op het artikel van de Universiteit van Maastricht, dat zegt dat slenteren gezonder is dan sporten. Het onderzoek was niet echt breedvoerig om dat aan te tonen én had louter betrekking op jongeren. Sommigen vinden het onderzoek dan ook een aanfluiting.

Iedereen die al eens een paar uur winkel in winkel uit geslenterd heeft, weet dat dit verschrikkelijk vermoeiend is. Maar wie had kunnen denken dat je gewoon gezond bezig was.

Als je echt van intensief sporten of fitness houdt moet je dat niet laten, maar weet dat lage intensiviteit beweging zelfs nog beter is voor je gezondheid.

Snel wandelen of Nordic Walking is echt niet noodzakelijk. Wandel gewoon en je bent goed bezig.

Dit doet goed!

Eindelijk eens een artikel dat slenteren ook kan goed zijn. Ik heb COPD , kan niet meer sporten , dus ben ik blij dat slenteren ook eens vernoemd wordt als een vorm van bewegen. De mensen hebben al zoveel onbegrip, dus dit doet goed !
Gonda D.(58) Kortrijk

Veel sporten is iets onnatuurlijks.

Mensen die meer dan drie keer per week de sportschool bezoeken, zijn verslaafd geraakt aan het stofje dopamine, dat een geluksgevoel teweeg brengt. Deze mensen blijven naar de sportschool gaan en dan gaat het helemaal niet meer om afvallen of spieren kweken. Die mensen zullen dus helemaal niet gevoelig zijn voor het argument dat slenteren gezonder is dan sporten. Veel sporten is iets onnatuurlijks en daarom niet goed. Gewone dagelijkse bezigheden zijn veel gezonder om te doen. Ikzelf sport nooit en toch ben ik gezond en niet dik. Ik heb geen rijbewijs en dat scheelt enorm!
Catharina (60) Hilversum

Blij dat wat ik doe niet nutteloos is.

Toen ik dit las voelde ik mij meteen een stuk beter. Ik probeer namelijk dagelijks één tot twee km te wandelen. Alleen bij zeer slecht weer blijf ik thuis. Een andere sport zou ik niet aankunnen wegens lichamelijke beperkingen. Ik ben dan ook blij dat wat ik doe niet nutteloos is en zelfs gezond.
Maria H.(60) Westende

Op een normaal, eigen tempo.

Ik ben wel van mening dat te intensief sporten zeker niet goed is en dan zeker niet als men het enkel doet op verlof en men dit anders niet gewoon is. In ieder geval ik ga veel te voet en per fiets om boodschappen te doen en dit op een normaal eigen tempo .
Marie-Jeanne D.W.(65) Veurne

Mijn hobby blijkt gezond te zijn.

Heel gelukkig bij het lezen van de resultaten met dat onderzoek. Ik voelde mij steeds alles behalve sportief en nu blijkt mijn hobby nog gezond te zijn ook.... en ik sportief!
Christiane L. (64) Heist-op-den-Berg

Vroeger was 'werken' voldoende sport.

Bewegen is een must en bewegen kun je op allerhande manieren. Vroeger dachten de mensen dat werken alleen al voldoende was en eigenlijk was dat ook zo een beetje, gezien er toen zo geen uitgebreide hulpmiddelen voorhanden waren, die het werk lichter konden maken? Toch, zij het schoorvoetend, zijn de fitness zalen als paddenstoelen uit de grond gekomen en wordt er ondertussen druk aan sport gedaan.

Top sport is weggelegd voor mensen die bepaalde kwaliteiten in zich hebben en daar geld mee willen verdienen.
Gustaaf R. (72) Wommelgem

Hoeveel jonge mensen sterven tijdens het sporten?

Ik heb in gans mijn leven nooit aan sport gedaan, maar in mijn jonge jaren (-30) veel gefietst maar geen lange afstanden. Daarna enkel gewandeld, en hard gewerkt. Ik ben nog nooit in mijn leven ziek geweest. Hoeveel jonge mensen sterven plots tijdens het sporten????
V.M.(82) Borgerhout

Je krijgt er een groot hart van.

Ik heb altijd al gezegd dat sporten niet altijd gezond is. Vooral mensen die van sport hun beroep hebben gemaakt, want intensief en maximaal sporten is slecht. Je krijgt er een te groot hart van. Normaal een half uurtje lopen is veel beter. An(71)Nijverdal
Ik word onrustig als ik niet sport en...
Ik heb uw artikel gelezen. Zelf sport ik al mijn hele leven lang. Ik doe hardlopen als duurtraining en spierinspannende en ontspannende oefeningen en voel mij uitstekend. Mijn ervaring is dat wanneer ik niet regelmatig beweeg mijn lichaam reageert. Als ik enige tijd niet sport gaat mijn conditie voor mijn gevoel achteruit en word ik onrustig. Tevens word ik er dikker door. Ik weet niet of er in dit onderzoek gebruik is gemaakt van mensen die nooit wat doen of mensen met een doorsnee beweging en heb het idee dat de vergelijking bij bewegen niet helemaal juist is.
John (65) Udenhout

Ik begrijp niet wat mij bezielde.

Sinds zes jaar ga ik alleen nog rustig wandelen, gemiddeld vier maal per week, en eenmaal zwemmen aan een gezapig tempo.

Gedurende 20 jaar deed ik met veel plezier intensief aan competitiesport (16 tot 36jaar). Nadien om gezondheidsredenen (rugoperatie) iets minder intensief en buiten competitie. Sinds zes jaar ga ik alleen nog rustig wandelen, gemiddeld vier maal per week, en eenmaal zwemmen aan een gezapig tempo. Heb mij nooit zo gezond gevoeld en ben niet meer ziek. Was vroeger geregeld ziek of verkouden en altijd moe, maar deed gewoon door. Heb wel nog lang de drang naar competitie gehad. Begrijp nu niet wat mij in al die jaren van intensief sporten bezielde. Als ik nu zie wat voor plezierige dingen je allemaal nog kan doen in plaats van je dag voor dag af te matten ten koste van je gezondheid en niet voor je gezondheid.
Herman M. (58) Leopoldsburg

Versleten gewrichten.

Klopt, sporten is echt niet zo gezond als men denkt. Ik heb vroeger heel veel gesport en was heel actief. Nu heb ik heel veel last van mijn gewrichten, veel pijn, ze zijn allemaal versleten. Ik heb ook altijd gezond gegeten en veel melk gedronken en toch heb ik nu osteoporose. Dit allemaal omdat ik gezond wilde zijn. Pas dus op wat je doet en doe het rustig aan.
Jacqueline D. (51) De Klinge

Ik ben niet verbaasd.

Het verwondert mij helemaal niet dat "rustig" bewegen goed is voor de gezondheid : intens sporten of bewegen vraagt te grote en te plotse inspanningen van het hart en plotse "overbebloeding" van spieren, maar te weinig in de andere organen . Rustig bewegen brengt een gematigde, betere werking mee van hart en bloedvaten.
Rik K.(80) Brussel

Een hart onder de riem.

Na al dat gedoe over de noodzaak van sporten, al die campagnes die me bijna een minderwaardigheid complex bezorgden, komt men nu tot de wetenschappelijke conclusie dat het allemaal absoluut mis en verkeerd was. Rustig werken in de tuin, zonder jachtig te doen, dat ook is beslist goed voor de gezondheid. Je begrijpt meteen dat die geleerde heren met hun studie mij een hart onder de riem gestoken hebben om te volharden in mijn rustige levenswijze.
Louis G. (74) Portugal

Wetenschappers blind voor de rest.

Af en toe eens tot het uiterste van je mogelijkheden gaan houd je scherp

Ik wil best geloven dat slenteren goed is voor de gezondheid. Duizend stappen minimum per dag is goed. Maar dat het beter is dan sporten zoals, wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, dat zal niet in dat onderzoek verslag staan. Wetenschappers die een stelling willen bewijzen zijn meestal blind voor de rest. Als ik met (trage) vrienden slenter door een straat, dan heb ik daar last mee. Als ik een van hoger genoemde sporten intens beoefen dan voel ik mij na een frisse douche als herboren. Af en toe eens tot het uiterste van je mogelijkheden gaan houd je scherp en de dokter uit je leven. Voor hij die het wil, veel slenter plezier.
Willy A.(66) Wenduine

Pas op met dit onderzoek.

1. Besluiten dat dit onderzoek revolutionair is, is erg gevaarlijk want gebaseerd op 18 personen, en zoals jullie zelf zeggen: gevolgd over vier dagen. Bovendien zijn dit jonge mensen met een andere stofwisseling dan zestigplussers.

2. Het slenterregime zegt dat het beter is om 6 uur gewoon te bewegen dan 1 uur intensief te sporten en de overige 23 uur als een aardappelzak in een zetel te hangen. Dat lijkt me niet onlogisch - probleem is dat vele mensen niet toekomen aan 6 uur slenteren... Dus is het advies van sporten motiverender dan zelfgenoegzaam te denken dat het OK is als je een beetje rondhangt in de keuken en de tuin schoffelt.

3. Je vraag is misleidend: je vraagt of we ons gezond voelen? Het onderzoek peilde niet naar het gezond voelen, wel naar cholesterol- en andere waarden. En die leren ons niets over ons voelen.

4.Ja, ik sport, maar ik neem ook de trap naar de zesde verdieping. En ik voel me erg gezond. Denk ook dat ik dat ben maar kan dat niet bewijzen (tenzij door te stellen dat ik geen medicatie neem en zelden een dokter nodig heb). Wat dit bewijst? Niets.
Simonne V.(61) Mechelen

Niet omdat het van de universiteit komt dat het waar is.

Het is niet omdat het van de universiteit komt dat het waar is. Persoonlijk denk ik dat slenteren niet veel bijbrengt voor een goede conditie. Ik ga meermaals in de week joggen en ondervind daarvan de gunstige gevolgen. En zoals ik deze week nog mocht horen is het aan mij te zien. We spreken dan wel niet van excessieve sportbeoefening, dat is wat anders.
V.D. (79) Bocholt

Nooit zat ik stil.

Ik ben het volledig eens met de conclusie van Dr. Savelberg. Ik ben 87 jaar en heb nooit aan sport gedaan in mijn reeds lange leven en ben heel gezond. Nooit zat ik stil en was steeds bezig, (dus regelmatig bewegen). Was ik moe dan rustte ik even uit. Nu ik oud ben en niet zoveel kan bezig zijn of aan beweging doen, heb ik mij een Nordicwalking aangeschaft, waarop ik driemaal per dag 500 stappen doe, en ik voel me prima.
Agnes P. (87) Kortenberg

Uit de sportschool met een rood hoofd.

Ben het daar helemaal mee eens, altijd een tegenzin gehad in keihard sporten, als ik al die vrouwen uit de sportschool zie komen, met meestal rood hoofd denk ik "dit kan niet goed zijn", maar goed, wie ben ik, ik slenter de hele dag, soms een wat stevigere wandeling, en heb nooit geloofd in sporten in een sportschool...
Marina C. (75) Overijse

Ik ken geen beroepsrenner van 89.

Ik heb dit al lang in gedachten: mensen die beroepshalve aan sport doen leven niet zo lang. Ik ken geen enkele beroepsrenner die 89 geworden is.
Vera M. (66) Francorchamps

Zeer slecht artikel.

Ik vind dit een zeer slecht artikel met een volkomen misleidende titel. De belangrijkste zin is : "Savelberg concludeert dat, wanneer het energieverbruik gelijk is, een langere duur van lage-intensiteit-beweging tot grotere gezondheidsvoordelen leidt dan kortere perioden van intense activiteit." Dus het energieverbruik moet hetzelfde zijn!!!! Dus als je 4 uur wandelt per dag heb je inderdaad een betere levenshouding dan als je een half uur sport. Als je even lang wandelt (bv. een half uur per dag) dan je sport, is dat niet zo goed.
V. (54) Zaventem

Eindelijk een einde aan 'moeten'.

Vroeger heb ik intens aan sport gedaan en voelde me daardoor echt niet beter of slechter dan nu.

Wat ben ik blij dat er eindelijk een einde komt aan dat MOETEN SPORTEN. Vroeger heb ik intens aan sport gedaan en voelde me daardoor echt niet beter of slechter dan nu. Vaak gaan lichamelijke gebreken , zoals een slechte rug, gepaard met niet graag meer willen sporten, maar daarover wordt zeer weinig gezegd. Als je sport gaat het veel beter gaan zegt men, maar ik heb wel degelijk het tegendeel ondervonden.
Edith V. (61) Turnhout

Huishoudelijke taken zelf doen.

Ik kan me goed indenken dat een gewoon actief dagelijks leven meer bijdraagt tot de gezondheid dan een paar keer in de week zich intensief afbeulen. Als je je gewone huishoudelijke taken zolang mogelijk zelf doet en regelmatig geniet door een wandeling te doen, dan voel je je goed als je natuurlijk gespaard blijft van ziektes.
Simone D. (71) Merksem

Alles doen maar niet overdrijven.

Nooit aan sport gedaan maar wordt in juni 80. Wel wandelen, zwemmen en fietsen bij gelegenheid. Veel van de jongere vrienden die wel intens aan sport deden,... zijn dood! Men mag wel sporten, je kan alles doen maar niet overdrijven.
Adolf E. (79) Salou, Spanje

Er moet meer onderzoek komen.

In de eerste plaats is de onderzoeksgroep volstrekt onvergelijkbaar met de groep lezers van dit blad: 19-24 jarigen versus 50+. Dat hoeft niet te betekenen dat Savelberg's onderzoeksresultaten niet van toepassing zouden zijn op de vijftigplussers, maar dat dient nader te worden onderzocht. Ook de duur van het onderzoek speelt mogelijk een rol die nader dient te worden uitgezocht. Wat de implicaties zijn van een onderzoek dat een paar dagen duurt, voor een duurzame levenshouding die vooral jarenlang dient te worden volgehouden, is eveneens onbekend, althans niet uit dit onderzoek af te leiden.
John H. (73) Castricum (NL)

Drang vanuit de media opgelegd.

Het doet deugd om te lezen dat "gewoon wandelen", laat staan dus "slenteren", ook zijn kwaliteiten heeft. Ik ben helemaal niet sportief aangelegd, nooit geweest, maar heb in de voorbije jaren al "af en toe" een poging genomen om te lopen, meer vanuit een soort drang die je hele dagen vanuit media opgelegd voelt dan wel uit ambitie. Helaas, telkens na korte tijd afgehaakt. Wandelen daarentegen doe ik heel graag. Dus fijn om te lezen dat wanneer ik dat geregeld doe, ik eigenlijk even goed bezig ben…of mag ik daaruit zelfs concluderen "beter" bezig ben dan kort intensief maar dan afhaken.
Katrien F. (50) Moerkerke

En tot slot nog deze reactie met een verwijzing naar een Britse site.

Ongeveer een maand geleden heb ik een "Horizon"documentaire op de BBC gezien. Daarin werden de resultaten van een dergelijk onderzoek wel degelijk aangetoond. In dit programma werden de resultaten van een andere studie onderzocht. 3 minuten zeer intensief sporten per week zou zelfs veel beter zijn dan uren in de gymzaal trainen. Zie onderstaande link. In hetzelfde programma werden ook de voordelen van een gelijkaardig onderzoek als het onderzoek uit Maastricht belicht. Hier werden de proefpersonen gedurende een jaar gevolgd. De proefpersonen varieerden in leeftijd en fysieke gezondheid en daar uit bleek dat wat meer lopen en staan elke dag veel meer opleverde dan uren intensief sporten. Toch wel interessant voor de mensen die sporten niet leuk vinden of lichamelijk om gezondheidsredenen niet in staat zijn om heel intensief te sporten. http://www.bbc.co.uk/programmes/b006mgxf


Nancy .G

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels