Deel via

Dit wordt het nieuwe tv kijken! 8 X vergaande en fascinerende tv-technologie.

March 2013
tv
Straks bedienen we de tv met onze stem, ogen of een armbeweging, en rollen we het scherm gewoon op... Er zijn zoveel veranderingen op til die van tv-kijken een heel nieuw avontuur gaan maken. Het lijkt op Science Fiction maar deze 8 nieuwigheden gaan er -waarschijnlijk- komen, zegt Pascal Vyncke. Zijn volledige artikel vind je in het splinternieuwe nummer van OxyTiME Magazine dat nu in de winkel ligt. Of abonneer je nu en krijg dit nummer gratis in je bus.

OxyTiME

Science Fiction aan je voordeur.

Is de tv besturen met je ogen of een televisie die je favoriete sportprogramma opzet als je de kamer binnenkomt toekomstmuziek? Als we zien hoeveel op korte tijd veranderd is met Interactieve Digitale Televisie of 3D TV, dan kunnen we begrijpen dat er de komende jaren nog veel meer vernieuwing op til is: hoogtechnologisch en revolutionair. We vragen ons af of 'Beam me up, Scotty' uit Startrek dan toch ooit realiteit wordt, want een aantal zaken die je hieronder leest gebeurden al in deze (stokoude) SF-televisieserie...

P.S.: Bij elk onderwerpje stelt SenNet Magazine wel meteen al een kritisch vraagje, want er rijzen héél veel vragen over wat dit praktisch allemaal teweeg gaat brengen...

Ahum: Maar wat als we allemaal door elkaar praten? Kan de tv naar verschillende mensen uit een gezin leren luisteren? Dat wordt ruzie?
  • Spreken tegen je televisie.
    Gooi de afstandsbediening maar weg, want je kunt straks gewoon met je stem commando's geven aan je televisie. Het volume zachter zetten, zappen naar een andere zender, de televisie uitzetten... je doet het allemaal met je stem.
Ahum: Oeps, wat zou er gebeuren als ik tijdens het tv kijken een 'breedvoerige uitleg doe met armbewegingen? Of tijdens de match rechtsta en juich bij het doelpunt. Zou de tv dan van zender veranderen?
  • Met armbewegingen zappen.
    Ook je armen komen straks aan bod: dankzij camera's kan de televisie je straks scannen en kun je met een veegbeweging die je met je armen maakt (net zoals je dat met je vingers doet op je smartphone) naar het volgende kanaal zappen.
 
Ahum: Kan handig zijn, maar hoe krijg ik die info weg, weg, weg, als ik juist naar interessante beelden aan het kijken ben...
  • Websites die zich aanpassen.
    Websites die je bekijkt, zullen zich straks aanpassen aan de zender die je hebt opstaan. Zo kunnen sites spontaan informatie tonen over een gelijkaardig onderwerp waar je naar kijkt of je krijgt extra achtergrondinformatie bij het nieuws. Wordt er in het nieuws gesproken over het Tahirplein in Egypte, dan kan er spontaan een kaart van het gebied te zien zijn met basisinformatie, zoals grootte of geschiedenis, of actuele berichten en live-camerabeelden.
Ahum: Daar gaat mijn privacy... ? Niets kan ik nog geheim houden... Dat ik stiekem verslaafd ben aan 'Desperate Housewives' of heimelijk kijk naar...
  • Televisie die jou herkent.
    Je televisie wordt persoonlijker en zal je straks herkennen op basis van beelden of dankzij je mobiele telefoon die je bij je hebt. De televisie kan dan een suggestie doen, je bijvoorbeeld je favoriete programma's of een paar interessante YouTube-filmpjes voorstellen. Komt je partner binnen, dan zal de televisie wellicht heel andere programma's voorstellen, tailor made op zijn wensen.
Ahum: Eindelijk dat lelijke zwarte scherm uit mijn huiskamer... Maar als het nieuwe scherm uitrolt neemt het wel een gigantische plaats in...
  • Oprolbare tv.
    Nieuwe schermen worden straks zo dun en flexibel dat ze kunnen worden opgerold. Hierdoor kan de schermafmeting enorm groot worden, terwijl je ze toch in kleine ruimtes kunt opbergen. Je rolt je televisie dan als het ware als een gordijn omhoog.
Ahum: En mijn schilderijen dan, mijn kaders, foto's, lampen, kunst...? Wordt de hele inrichting opgeofferd aan de tv?
  • Je hele woonkamer één grote televisie.
    Nog futuristischer is dat we in de toekomst waarschijnlijk televisies zullen hebben in de vorm van een soort behangpapier. Je televisie kan daardoor overal rondom je aanwezig zijn. 'Midden in de actie zitten' krijgt op die manier wel een heel letterlijke betekenis.
Ahum: Niet leuk als mijn dochter een horrorfilm opzet waar ik niet van hou... Hoe vaak zal ik op de vlucht moeten slaan?
  • Hologram-tv.
    Eveneens toekomst, al zou dat wel een revolutie zijn: helemaal geen tv-scherm meer, maar een holografisch beeld. Het beeld verschijnt daarbij gewoon in de lucht en je kunt de beelden langs alle kanten bekijken. Op die manier hoef je niet langer in je luie zetel te zitten, maar kun je 'rondwandelen in de actie'.
  • Besturen met je ogen.
    Tenslotte is er nieuwe technologie beschikbaar waarmee je de televisie kunt besturen met je ogen. Zo kun je bijvoorbeeld door enkel naar het programma in een menu te kijken, het activeren. De televisie selecteert dan automatisch je keuze.

De nieuwe technologie is al zover gevorderd dat de schermen meer contrast en meer kleuren kunnen weergeven dan onze ogen kunnen onderscheiden.

'Zie' je het allemaal al voor je? Het volledige artikel met ook 12 shifts in ons kijkgedrag, vind je in ons splinternieuwe OxyTiME Magazine, Tijd om te genieten. Het voorjaarsnummer ligt nu in de (betere) (kranten) winkel.

Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie of neem meteen een abonnement en krijg het nummer gratis in je bus.

OxyTiME

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels