Deel via

Uittip: Laat je betoveren door de bloesemzee in Haspengouw!

March 2013
Bloesems
Het duurt ongeveer 2 weken en in april kan jij het fenomeen weer meemaken. In de tweede helft van april verandert het Limburgse Haspengouw in één kleurrijke bloesemzee. Alle fruitbomen staan in bloei. Het is een natuurfenomeen dat maar op enkele plekken in de wereld voorkomt. De regio viert de bloesemtijd volop. Met fruitterrassen, fruittochten, fruitige picknicks. Maak een fruitveiling mee of laat je rondleiden in een fruitbedrijf. Beleef een bloesemroute tijdens een wandeling, op de fiets, in een golfwagentje of per huifkar. Een overzicht.

Hoeves, kastelen... in Haspengouw vind je ze te over. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Gedurende de bloesemtijd waan je je in Haspengouw als in een sprookje. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Je hebt maar 2 weken om de fruitstreek in volle bloei te zien. Op de fruitkalender kan je de bloesemontwikkeling op de voet volgen. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Tussen Borgloon en Sint-Truiden zijn er prachtige bezienswaardigheden. Bekijk het filmpje onderaan voor tips. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Perenbomen dragen altijd witte bloesems. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Het parfum van de bloesems is een belevenis voor je reukorgaan. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Op wijngebied maakt Haspengouw ook al naam. Tijdens de bloesemfeesten kan je wjndomeinen bezoeken. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Hoe lang is het geleden dat jij nog hebt gepicknickt? Boterhammetjes, hardgekookte eitjes, kippenbilletjes, een dekentje... En genieten maar tussen de bloesems. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Wie niet graag fietst kan Haspengouw verkennen met een golfwagentje, een fietstaxi, een huifkar... Er zijn mogelijkheden zat. Bron: 'Toerisme Limburg'.

De bewegwijzerde wandelroutes brengen je op de mooiste plekjes. Bron: 'Toerisme Limburg'.

Haspengouw viert feest!

Appels, peren, kersen, aardbeien, bramen, bessen, zelfs wijndruiven … Haspengouw is na Zuid-Tirol de grootste fruitstreek van Europa. En die regio staat zo'n twee weekjes per jaar vol voorjaarsbloesems. De oogstverse lekkernijen en fruitige activiteiten zijn langer te beleven dan 2 weken, namelijk van april t/m oktober . Van mei tot en met oktober oogsten de fruittelers hun fruit. De meeste fruittelers vind je tussen Borgloon en Sint-Truiden.

Sprookjesachtige witte en roze bloesemzee.

In april, als de fruitbomen in bloei staan, verandert Haspengouw in één kleurrijke bloesemzee. Het is een zeer bijzonder natuurfenomeen dat maar op enkele plekken in de wereld voorkomt. Het ruikt dan ook heerlijk in de streek en de natuur is een lust voor het oog. Vooral de appel-, peren- en kersenbomen staan in bloei. Perenbomen geven altijd witte bloesem, appelbloesem heeft roze bloemblaadjes met een roze hartje en ook de kersenbomen zijn helemaal roze.

Check de fruitkalender.

De zeer korte bloeiperiode is typisch voor fruit. Amper twee weekjes duurt het: eerst komen natuurlijk de knoppen, dan ontluiken langzaam de bloemen tot de bomen in volle bloei staan.
Raadpleeg de fruitkalender van de provincie Limburg (zie link onderaan) om te zien wanneer de bloesemperiode is aangebroken.Omdat niet alle fruitbomen tegelijkertijd in bloei staan heb je misschien iets langer tijd om een bezoek te plannen. Maar aarzel niet, en raadpleeg de Bloesemmeter fruitkalender van de Toerisme Limburg (zie link onderaan) om te zien wanneer de bloesemperiode is aangebroken. In de fruitkalender staan de fruitactiviteiten, met de bloesem -en fruitmeter kunnen de toeristen checken wanneer de bloesems er zijn. Vorig jaar bijvoorbeeld zorgde felle regen ervoor dat de bloemblaadjes al snel slap hingen en van de bomen vielen.

Belevenissen in Haspengouw.

De regio viert de bloesemtijd volop. Met fruitterrassen, fruittochten, fruitige picknicks én veilingen en fruitbedrijven die de deuren openzetten voor pittige rondleidingen.

Oogstfestiviteiten brengen je in de stemming. Pluk mee met de fruitboeren, pers je eigen appelsap, picknick tussen de plantages en volg het fruit van tak tot veiling.

Haspengouwse wijnen proeven.

De jongste jaren ontpopt Haspengouw zich ook als gerenommeerde wijnregio. Verschillende lokale wijndomeinen wonnen prestigieuze prijzen. Tijdens de bloesem -en oogstfestiviteiten maak je ook kennis met deze wijndomeinen en proef je van hun lekkere Haspengouwse wijnen.

Verschillende lokale wijndomeinen wonnen prestigieuze prijzen.

Geniet op een originele manier van het fruitlandschap.

Geniet op jouw manier van het lieflijke fruitlandschap. Pas op, de streek Haspengouw is groot. Met de auto ga je het mooie van de streek niet volop beleven. Behalve dan als je regelmatig uitstapt voor een wandeling. Er zijn trouwens in de streek ook allerlei bezienswaardigheden. Als je daar meer over wil weten krijg je een aantal tips in het filmpje dat de groep Reizen twee jaar geleden maakte van haar bezoek aan de Bloesemroute. Je vindt de link naar het filmpje onderaan dit artikel.

Er zijn trouwens in de streek ook allerlei bezienswaardigheden.

Maar gewoon wandelen gaat ook, samen met een gids of op eigen houtje. Er zijn heel wat bewegwijzerde wandelroutes voor je uitgestippeld. Of ontdek de mooiste fruitlandschappen op de fiets. Er is de themafietskaart 'Fietsen door fruitig Haspengouw van bloesem tot oogst'. Er zijn ook fietsknooppunters die je een mooie route aan de hand kunnen doen, met op tijd en stond een leuke stopplaats aan een café of restaurantje.

Omhoog en omlaag.

Houd er wel rekening mee dat de streek glooiend is. Dus een elektrische fiets meenemen of huren is misschien nog niet zo'n slecht idee voor de iets minder sportievelingen. Er zijn ook nog originele manieren om de streek te verkennen. Zo kan je je heerlijk laten rondleiden in een fietstaxi, huifkar of toeristische shuttle. Of je kan zelf rondrijden in een 'groen wagentje', een 'golfkarretje', zeg maar. De Limburgers stellen ook Vespa's, Calessino's, Twizzy's, retro VW-busjes ter beschikking... Er zijn mogelijkheden zat!

Zo kan je je heerlijk laten rondleiden in een fietstaxi, huifkar of toeristische shuttle. Of je kan zelf rondrijden in een 'groen wagentje'.

Fruitig smullen.

In Haspengouw proef je het hele jaar door van het lekkers dat de natuur voortbrengt. Lokale koks ontwikkelen een gastronomisch palet waarin fruit een grote rol speelt. Dat merk je in de Haspengouwse eetgelegenheden die heerlijke streekgerechten met fruit opdienen.

Wegdromen in de fruitstreek.

Wil je jezelf graag enkele dagen onderdompelen in een fruitfestijn in Haspengouw? Boek dan een van de vele charmeverblijven: een kamer in een B&B, kasteel, vierkantshoeve, familiehotelletje … de fruitstreek is even lekker als gastvrij. En het fruit dat je bij het ontbijt krijgt is van de beste kwaliteit!

Overnachten in de streek?
OxyTiME charmehotels €29 p.p.p.n.

Wij hebben alvast een paar aanraders voor je, charmante hotelletjes waar jij met je OxyTiME 'Paspoort van de Levensgenieter' kan overnachten voor €29 per persoon per nacht...

Lanaken Eurotel Lanaken – Different Hotels

Hier voelt men de Bourgondische spirit bruisen. Een rijkelijk decor en excellente service nodigen je uit om deel te nemen aan de joie de vivre.

Genk M Hotel – Different Hotels

Dit hotel is centraal gelegen tussen het schitterende Molenvijverpark en het bruisende stadscentrum van Genk.

Tongeren Eburon Hotel – Different Hotels

Een trendy viersterrenhotel gelegen in het centrale deel en de rondbogen van het historische klooster in de oudste stad van België.

Genk Hotel Atlantis – Different Hotels

Op amper 3 km van het gezellige stadscentrum van Genk, praktisch gelegen. Het trendy 'Hotel Atlantis' heeft moderne kamers, lounge bar en een Italiaans restaurant!

As Hostellerie Mardaga – Different Hotels

Hostellerie Mardaga is een charmant hotelletje, gelegen in het groene hart van Limburg en synoniem voor zalig vertoeven en gastronomie op niveau.

Bekijk Haspengouw in het filmpje.

De groep Reizen van SenNet bezocht Haspengouw. Leuke uittips vind je in dit filmpje.

Bekijk meer foto's

 

LINKS

* Ontdek de bloesem- en fruitactiviteiten (incl. de activiteiten in de wijndomeinen) in de online fruitkalender op www.toerismelimburg.be/fruit

Toeren door Haspengouw:

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels