Deel via

Zot verliefd als 50-plusser?

March 2013
Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
Kan je als 50–plusser nog even waanzinnig verliefd worden als toen je jong was? Dat is de vraag waarop onze relatiedeskundige Mieke Mievis een antwoord geeft in dit eerste artikel in onze reeks over relaties. Ze legt ook uit hoe verliefdheid werkt. En waar je bij het daten als 'oudere jongere' best rekening mee houdt. Ben je benieuwd?

Als 50–plusser nog nét zo verliefd?

Kan je als vijftigplusser even zot verliefd worden als toen je twintig was? Het antwoord is ja! Laat me even uitleggen hoe verliefdheid ongeveer werkt. Als je verliefd bent, gaan onze hersenen meer complexe golfpatronen ontwikkelen en worden ze actiever, vooral in die gebieden die verbonden zijn met euforie en beloning. Andere gebieden, die met verdriet en angst samenhangen, zijn minder actief of zelfs helemaal uitgeschakeld. Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor dit aan- en afzetten van bepaalde gebieden, door er voor te zorgen dat er meer of minder verbindingen zijn tussen verschillende gebieden.

Geheime verliefdheidscocktail.

Bij een zware verliefdheid worden veel verschillende hormonen en hersengebieden tegelijk geprikkeld. Helaas heeft nog geen onderzoeker gevonden wat precies de samenstelling van deze 'verliefdheidscocktail' is.

Wat onderzoekers wel weten, is dat bij de hersenen van verliefde mensen vooral de hormonen dopamine, noradrenaline en fenylethylamine (PEA) sterk actief zijn. Deze stimulerende stoffen geven de verliefde een buitengewoon energiek, euforisch en bijna 'high' gevoel.

Down en droevig.

Aan de andere kant kunnen verliefde mensen ook heel erg down en droevig zijn wanneer ze niet bij hun geliefde kunnen zijn. Dat komt omdat de serotoninespiegel van verliefde mensen tot een ziekelijk laag niveau zakt. Als er niet voldoende serotonine in de hersenen aanwezig is, raken mensen uit balans. Dat verklaart de stemmingswisselingen van verliefden. Het ene moment voelen ze zich zielsgelukkig, even later intens verdrietig.

Hoe anders verliefd dan een 20-er?

Het grote verschil bij een twintiger zit hem dus niet in de hormonencocktail, wel in de manier van verliefd worden. Meer twintigers dan vijftigplussers worden verliefd op het eerste gezicht. En die uitdrukking 'op het eerste gezicht' mag je letterlijk nemen. Er is al heel wat onderzoek gebeurd naar verliefdheid en naast de hormonencocktail die door je lijf giert, hebben onderzoekers ontdekt dat mensen verliefd worden op personen die ons aan mensen herinneren die belangrijk voor ons zijn. Op basis van hun uiterlijk roepen onbekende personen dan een positief gevoel in ons op. Dat kan zowel een ouder zijn, als een goede vriend. Dat wordt de liefdesmap genoemd.

Gevoel van geborgenheid.

Vijftigers worden vaker verliefd op iemand die ze al langer kennen. Wetenschappers vermoeden dat ons centrale zenuwstelsel hiervoor verantwoordelijk is. Het zenuwstelsel wil het interne milieu van ons lichaam in een toestand van evenwicht, de "homeostase", behouden.

Personen die wij al lang kennen en die wij vertrouwen, worden als veilig beschouwd. Zij doen geen onverwachte dingen en dat geeft ons een gevoel van geborgenheid. Met andere woorden: een gevoel waar ons zenuwstelsel naar streeft. Het contact wordt daarom steeds leuker en kan omslaan in verliefdheid.

Reken niet meteen op vlinders.

Daarom is het als vijftigplusser geen goed idee om te gaan speeddaten, maar wel om op een rustige manier contacten op te bouwen en potentiële partners een aantal keer te zien. Zeg dus niet dadelijk nee na een eerste geslaagde date als je niet onmiddellijk vlinders in je buik voelt fladderen, maar leg het volgende etentje al maar vast.

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze schrijft een rubriek in 'Nina' en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels