Deel via

Slaat jouw hart wel eens op hol? Doe de online test!

April 2013
dokter
'Voorkamerfibrillatie treft elk uur vier Belgen'. Daarom vraagt de BeHRA aandacht voor deze wijdverspreide hartkwaal. Hierbij slaat het hart op hol en begint het zeer onregelmatig te kloppen. Er is nu een nieuwe online risicotest en je kan een gratis hartritmecontrole laten uitvoeren tijdens de 'Week van het Hartritme'. Zo kan je de sluipende aandoening tijdig trachten op te sporen.

Bonzend hart? Doe de online test of neem deel aan de 'Week van het Hartritme' .

In België maakt 'Voorkamerfibrillatie elk uur vier slachtoffers. Dat is de onthutsende vaststelling van de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association). Daarom organiseert deze werkgroep van de Belgische Vereniging voor Cardiologie voor de vierde keer op rij de 'Week van het Hartritme', die loopt van 22 tot 26 april. Op donderdag 25 april vindt dan de Nationale Dag van Sensibilisering voor VKF plaats.

Ongerust? Doe de online test.

Een absolute primeur dit jaar is de gebruiksvriendelijke en wetenschappelijke online test. Je beantwoordt een vragenlijst die het persoonlijke risico op VKF berekent. En ook (in geval van onbehandelde VKF) het risico op een trombose of beroerte. 
SenNet Magazine belde met dokter Georges H. Mairesse, voorzitter van de BeHRA om hier het fijne over te weten. Want één op vier aandoeningen per uur is niet niks.

SenNet Magazine: We kunnen stellen dat de online test een succes is?

Dokter Mairesse: Ja, de online risicotest werd eind januari gelanceerd en er namen ondertussen al bijna 11.000 Belgen de proef op de som. We zijn dan ook bijzonder trots op deze splinternieuwe test. Ze vormt de perfecte ondersteuning voor onze jaarlijkse campagne in aanloop naar de eigenlijke 'Week van het Hartritme 2013' 
Vorig jaar konden we ook op heel wat belangstelling rekenen, met 89 ziekenhuizen die hun deuren openstelden voor 22.000 Belgen die er gratis hun hartritme lieten controleren.

SenNet Magazine: Kan u eens precies uitleggen wat voorkamerfibrillatie precies is?

Dokter Mairesse: VKF is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) kunnen veroorzaken.

SenNet Magazine: We begrijpen dat oudere personen meer risico lopen op VKF?

Dokter Mairesse: VKF is de meest voorkomende hartritmestoornis en wordt frequenter met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 15 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar hebben te maken met deze stoornis.

SenNet Magazine: En hoeveel patiënten zijn er?

Dokter Mairesse: Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan VKF toegenomen met 60 %.

SenNet Magazine: Wat zijn de symptomen?

Dokter Mairesse: VKF kan symptomen veroorzaken als hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Bij 1 op 3 mensen geeft VKF helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar hier gaat het slechts om een momentopname. Gezien VKF bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om het hartritme zelf te leren controleren door het nemen van de polsslag.

SenNet Magazine: Zijn er al conclusies te trekken uit de online testen?

Dokter Mairesse: Uit de eerste resultaten van de online test blijkt dat van alle mannelijke respondenten 50% en van alle vrouwelijke 61% jonger is dan 60 jaar en minder dan 1% kans loopt op VKF

SenNet Magazine: De Week van het Hartritme mikt vooral op de oudere leeftijdsgroep, zegt u?

Dokter Mairesse: Inderdaad, omdat deze leeftijdscategorie met een hoger risicopercentage kampt. Van alle respondenten is nu slechts 2% ouder dan 80 jaar. In deze leeftijdsgroep hebben mannen en vrouwen een risico op VKF van respectievelijk 15 tot 18% en 13 tot 17%. Volgens de resultaten van de test loopt ongeveer 1,5% van alle respondenten, meer dan 20% risico op een trombose of beroerte (in geval van niet behandelde VKF).

In deze leeftijdsgroep hebben mannen en vrouwen een risico op VKF van respectievelijk 15 tot 18% en 13 tot 17%.

 
SenNet Magazine: Waarom adviseert u aan iedereen om de online test te doen?

Dokter Mairesse: De test is eenvoudig en bewijst hier zijn nut als 'poortwachter'. Ze geeft ieder een individueel beeld over de eventuele noodzaak tot controle van het hartritme. Het bakent dus voor een groot deel het beoogde doelpubliek voor de Week van het Hartritme af, wat de efficiëntie van onze actie alleen maar ten goede kan komen.


SenNet Magazine: Omdat we niet willen dat iedereen meteen panikeert legden we nog wat vraagjes voor aan Dr Goethals. Hierbij de vragen en de antwoorden.


1. Wanneer is er sprake van voorkamerfibrillatie en wanneer heb je last van 'gewone stress'?

Bij voorkamerfibrillatie is de hartslag totaal onregelmatig, bij stress is er een snelle regelmatige hartslag met hartbonzen.

2. Wanneer moet je je zorgen beginnen maken?

Als de pols totaal onregelmatig is (hetgeen verschilt van gewone 'overslagen' bijvoorbeeld), ook als je verder geen klachten hebt (1/3 mensen hebben geen klachten), bij ongewone kortademigheid, bij onregelmatige hartkloppingen, bij moeheid tijdens inspanning, pijn op de borst dus de andere klachten bij voorkamerfibrillatie

3. Wat kan je doen om jezelf of een ander te helpen?

Probeer voorkamerfibrillatie tijdig te onderkennen door de polsslag te tellen of door je huisarts te raadplegen als je 'risico' vertoont op voorkamerfibrillatie.

4. Zijn er levensgewoonten die het risico op de ziekte verhogen?

Zwaarlijvigheid, ongezonde voeding met veel zout, overmatig alcoholgebruik, ...

5. Kan iedereen zich gratis laten testen tijdens de week van de hartritmestoornissen?

Iedereen kan dat maar bij voorkeur alleen als je verhoogd risico hebt of klachten. We willen immers zoveel mogelijk afwijkende personen opsporen.

6. Moet je reserveren voor de test?

Je kan reserveren via de website (per afspraak, dan is er een minder lange wachttijd) of je kan gewoon naar het ziekenhuis van je keuze stappen op de aangegeven uren en wachten in de rij. Welk ziekenhuis voor welke optie kiest, vind je op de website.

7. Hoeveel tijd neemt het onderzoek in beslag?

Het nemen van een hartscan zelf neemt hoogstens één minuut in beslag. Er zijn enkele voorbereidingen (formulier, losmaken van kledij) die enkele bijkomende minuten vragen.

8. Als de uitslag normaal is, voor hoe lang ben ik dan gerust?

Een normale uitslag is slechts een momentopname, regelmatige controle is wenselijk.

9. En stel dat er een abnormaal resultaat is van de test, wat moet ik dan doen?

Bij een abnormale test dient de patiënt zijn huisarts te raadplegingen voor het instellen van een behandeling.

10. Waar vind ik alle gegevens voor de test?

De test - naast een lijst met de deelnemende ziekenhuizen - is beschikbaar op: www.mijnhartritme.be.
Je kan ook een instructiefilmpje bekijken.

SenNet Magazine: Dank u 'hartelijk' voor uw heldere antwoorden, dokter Peter Goethals!

1 reactie

LEEMANS
PER TOE VAL OP SPOED.DAT IK VKF HEB.BEN ER NIET HELEMAAL.GERUST IN.IS HET NORMAAL DAT GE GOUW.MOE BENT,?EN BRAAK.NEIGINGEN HEBT .BEDANKT GR

23/08/14 10:11 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels