Deel via

Insecten: nuttig ‘gesuis’ of schadelijk ‘gespuis’?

May 2013
Insecten
Insecten zijn soms hinderlijk: rondzoemende wespen zijn niet zo fijn als je buiten eet en muggenbeten kunnen je gezellige zomeravond vergallen. Maar wat zijn nuttige insecten en welke kunnen je tuin of groen schade toebrengen? En wat doe je daar dan aan? Stefaan De Tuindokter leid je rond in de boeiende wereld van de insecten.

de tuindokter op onderzoek De tuindokter op onderzoek

Het kruipt en het vliegt!

In onze tuinen of groene omgevingen kruipt en vliegt er vaak van alles rond. Insecten zitten verscholen onder een pot of graven zich vakkundig in de grond. Sommige diertjes -zoals een hommeltje of een mooie vlinder- zien er best wel schattig uit. Van andere insecten -zoals kevers en spinnen- kan je spontaan de rillingen over je lijf krijgen.

Ook bij insecten: onbekend is onbemind!

Insecten roepen angst en gruwel op omdat we ze niet goed kennen. Bovendien kunnen we ze niet goed inschatten. Iets wat we bijvoorbeeld wel kunnen bij een huisdier als een poes of een hond. We hebben geen controle over insecten en dat is waar de meeste mensen niet van houden.

Miljoenen soorten insecten

Feit is, op onze aardbol leven miljoenen soorten insecten. Daarvan zijn de kevers misschien wel de talrijkste groep. Ze zijn met meer dan 350.000 verschillende soorten.

De wereld van insecten is een boeiende maar beslist ook wel een moeilijke wereld. Tenzij je een goede leermeester hebt natuurlijk!

Vraag: Wie of wat vreet mijn haag op?
Overdag zie ik niets zitten en toch worden de bladeren van mijn haag opgegeten! Ik weet eigenlijk niet wie de schuldigen zijn... Wat moet ik doen?

Antwoord van De Tuindokter:
Vele insecten zijn 's nachts actief. Wanneer ze immers overdag hun gangetje zouden gaan zijn ze een makkelijke prooi voor andere insecten of roofdieren (vb. vogels). Wat je het beste kan doen om te zien wie de schuldigen zijn is het schadebeeld onderzoeken. Zo wijst hoekige vraatschade vaak op de aanwezigheid van kevers. Je zou ze kunnen proberen wegvangen met vangbekers, kleefplaten of met lokhormonen. Je kan ze ook bestrijden via de plant.

de tuindokter op onderzoek Tijdens een inspectie wordt op alles gelet

Waarom hebben insecten schrikkleuren?

We onderscheiden insecten in alle vormen, kleuren en formaten. Sommige insecten hebben zogeheten schrikkleuren. Dat betekent dat ze zeer opvallend gekleurd zijn, zoals bijvoorbeeld de ongewenste en zeer vraatzuchtige leliehaantjes. Zij maken dat andere dieren meteen 'schrik krijgen'. Die weten door de opvallende kleuren meteen dat deze beestjes giftig zijn ofwel een zeer sterke geur- en smaakstof bevatten. Je merkt dat zelf ook meteen op wanneer je toevallig in een lieveheersbeestje knijpt.

Koningen van vermomming

Andere insecten zijn dan weer echte 'meesters' in de camouflage of vermomming. Nachtvlinders of motten kunnen massaal op de stam van een boom aanwezig zijn terwijl jij ze vaak niet eens opmerkt.

Mensen noemen insecten vaak ongedierte. Dat is natuurlijk wel serieus overdreven en fout. Het is zoals je zou zeggen dat planten onkruid zijn.

Advocaat van de insecten!

Voor alle duidelijkheid: insecten zijn belangrijk. Meerdere insectensoorten staan in voor de bestuiving van bloemen en planten. En er zijn soorten die zorgen voor het evenwicht en de biologische bestrijding van andere insecten.

Bestrijdingstip: beetje gruwelijk maar nuttig!
Veel insecten ademen niet via hun mond maar via kleine poriën op hun achterlijfje (= tracheeën). Als je bestrijdingsproducten op basis van olie gebruikt (en die besprenkelt over een plant waarop insecten zitten) dan verstoor je de ademhaling van de insecten... Ze sterven een verstikkingsdood of komen door uitputting om het leven.

de tuindokter op onderzoek Een kolonie zwarte bladluizen

Is dit nu een nuttig of schadelijk insect?

Om te weten of een insect nuttig of schadelijk is moet je proberen te achterhalen met welk diertje je precies te maken hebt. Je moet dus goed kijken wat je ziet of welke schade je eventueel kunt vaststellen. M.a.w. eerst observeren en dan het probleem determineren. Daarna pas kan je onderzoeken wat je (indien nodig) kan doen om het probleem op te lossen of het euvel te verhelpen.

Heb je zelf een schadebeeld opgemerkt?

In het eerste boek van DE TUINDOKTER kan je te weten komen wat dit wil zeggen. Je kan ook altijd contact opnemen om een bezoek ter plaatse aan te vragen op www.detuindokter.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels