Deel via

Staat Jordanië al op jouw wenslijst?

May 2013
petra
Jordanië was in ieder geval al lang de droombestemming van SenNet reisspecialist Guido. En plots was het zover en kon hij er heen. Hij voert je met lofbetuigingen en indrukwekkende beelden mee doorheen dit sprookjesachtige land in het Midden Oosten. Van de roze koningsstad Petra tot aan de Dode Zee. Wist je trouwens dat je daarin niet kan zwemmen?

Trekking per kameelVoor de avonturiers: een trekking per kameel.

Schatkamer petraZicht door de siq van de schatkamer

Absoluut te doen: een avondbezoek aan de schatkamer

Wadi RumWadi Rum

Wadi Rum, zeer verscheiden landschappenWadi Rum, zeer verscheiden landschappen

Kustlijn van de Dode ZeeKustlijn van de Dode Zee

Dobberen, drijven, spartelen in heet zoute waterDobberen, drijven, spartelen in heet zout water

Colonnade in JerashColonnade in Jerash

Arabische revolutie of niet, ik ga!

Ondanks enkele strengere controles kon ik vrij vlug de weg vinden naar mijn hotel in Amman, de hoofdstad van dit prachtige land. Jordanië strekt zich uit van de vruchtbare oevers van de Jordaan tot aan de Dode Zee in het westen. Jordanië zag tijdens haar eeuwenlange geschiedenis nomaden voorbijkomen, bijbelse profeten, slaven- en zijdehandelaars. Maar ook soldaten: Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, kruisvaarders en Osmanen. Het is een land uit de 'Sprookjes van 1001 nacht'.

Via mozaïeken uit de 6de eeuw naar Petra.

Al vroeg in de morgen staat onze chauffeur klaar om mij naar de zo geprezen ruïnes van Petra te brengen.  We rijden via Madaba.  Daar kan ik de zeer goed bewaarde mozaïeken van de St-Georgeskerk bewonderen. Er is er onder meer één met de kaart van Palestina!  Dan gaan we via de Koningsweg langs de burcht Shobak, dat ten tijde van de kruisvaarders bekend stond als 'Krak de Montreal'. Uiteindelijk komen we aan bij de wonderschone stad Petra. Morgen ga ik op verkenning.

Petra, de Roze stad, een hoogtepunt van onze reis.

De oude koningsstad Petra is door Nabateaanse handelaars in de rotsen gehouwen.
De oudste uitgehouwen huizen dateren van 7.200 jaar voor Christus en bevinden zich in de buurt van Petra. Petra zelf is gebouwd en verder afgewerkt in een periode van duizenden jaren tot het in de 2de eeuw voor Christus was uitgegroeid tot een grote stad van 10 km² en hoofdstad van de Nabateeërs.

De schatkamer is enkele jaren geleden uitgeroepen tot één van de nieuwe 7 wereldwonderen.

 

Spektakel van paleizen en tempels.

Na een indrukwekkende wandeling tussen hoge rotsen ontdek ik een mysterieuze en kleurrijke symfonie van gebouwen. Huizen, paleizen en tempels brengen ons onder invloed van de inval van het zonlicht een fascinerend spektakel.

’s Avonds keer ik nogmaals terug naar Petra. Ik wandel door de Siq ( de 2km lange kloof ) tot aan de Al-Khazneh ( de ‘schatkamer, gebouwd in 85 v Chr ).

De schatkamer is verlicht door 1.800 kaarsen... Een sprookje!

De site is volledig opgebouwd en uitgehouwen uit de roze kalksteen, vandaar dat Petra de naam kreeg van "Roze stad".

Wadi Rum, een andere planeet.

In een jeep word ik naar de mooiste plekjes van dit magisch landschap met buitengewone rotsformaties gebracht.
Een wadi of “rivierdal” staat het grootste deel van het jaar droog, maar kan bij hevige neerslag helemaal overstromen.

De uitzonderlijke kleurschakeringen in het graniet en zandsteen van de rotsformaties geven mij de indruk echt op een andere planeet te vertoeven.

Daarom is het niet verwonderlijk dat hier regelmatig filmopnames gemaakt worden, zoals voor de films “Lawrence of Arabia” en “The red planet” die zich hoofzakelijk op Mars afspeelt. In 2011 is Wadi Rum op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Dobberen op de Dode Zee.

Jordanië heeft vele uitzonderlijke toeristische trekpleisters en de Dode Zee is daar één van.

De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld en ligt ongeveer 400m onder de zeespiegel!

In de Dode Zee is geen of bijna geen leven mogelijk (vandaar ook de naam). Door de verdamping is er een zeer hoge concentratie van mineralen. De concentratie van zout bedraagt ruim 30% waardoor ik er zonder problemen kan blijven drijven. Tot mijn verwondering kan ik er niet zwemmen... ik spartel en draai en keer, maar ik geraak niet vooruit.

Een vreemde ervaring waarvan ik vind dat je die minstens een keer in je leven moet meemaken.

 

Jerash, best bewaarde Romeinse bouwwerken.

Helemaal in het Noorden van Jordanië ligt Jerash, vooral bekend om zijn archeologische site. In de eerste en de tweede eeuw na Christus kende de stad een grote bloei, vooral onder Trajanus en Hadrianus. Deze Romeinse keizers lieten er grote bouwwerken uitvoeren zoals de triomfboog van Hadrianus, het Forum, de tempel van Zeus, het Cardo Maximo, enz...

Het zijn stuk voor stuk schitterend bewaard gebleven monumenten die de weelde en bouwwoede van de Romeinen tonen.

In amper een week heb ik bijna heel Jordanië gezien, een schitterende variatie tussen cultuur en natuur, tussen kalmte en drukte, tussen moderne en antieke steden.

Meer info: http://www.imaginetravel.be/nl-be/reizen/all/jordanie/aanbiedingen.htm

Bekijk meer foto's

 

Praktische informatie

 

REISFORMALITEITEN

Je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort (dat nog minstens 6 maanden na retour geldig is) en van een visum. Het visum voor Jordanië moet je kopen op de luchthaven van Amman (Kostprijs: $30 – onder voorbehoud van wijziging). 

MUNTEENHEID EN WISSELEN

De Jordaanse munteenheid is de Jordaanse Dinar (JD). (1 JD = +/- € 1,1). Je kan het best cash geld meenemen, euro’s of dollars. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd. Jordaans geld en andere valuta mogen zonder beperkingen worden in- en uitgevoerd. 

KLEDING

In dit klimaat draag je het best lichte katoenen kleding. Voor de mogelijk frissere avonden en koele ochtenden is een wollen trui wenselijk. In de winter is een regenjas geen overbodige luxe. En voor de uitstappen zijn gesloten en comfortabele schoenen noodzakelijk. Jordanië is vrij tolerant wat kleding aangaat. Maar uit respect voor de morele gevoeligheden van de lokale bevolking raden wij aan om geen shorts of minirokken te dragen tijdens de bezoeken. En om je te beschermen tegen de soms bijna ondraaglijk hete zon blijft de boodschap toch om je huid zoveel mogelijk te bedekken. Dat is ook gemakkelijker bij het moskeebezoek. Vrouwen dienen in de moskee hun hoofd te bedekken; een gewaad krijg je meestal aan de ingang.

KLEDIJ EN PRAKTISCHE ZAKEN

Lichte kledij en gesloten schoenen voor de uitstappen. Een trui voor de frisse avonden in de winter. Vrijetijdskledij aan boord van uw cruiseschip, stadskledij voor diners in sommige luxehotels. Geen shorts, uitgesneden jurk of ontblote schouders bij bezoeken aan moskeeën. Ook nodig: zonnehoed, badpak, shorts, zonnebril en zonnecrème. Een zaklamp is aan te raden bij bezoek aan sommige graven en tempels en een verrekijker is praktisch voor het bewonderen van de natuur langs de oevers van de Nijl.

TIJD EN KLIMAAT

's Winters is het in Jordanië twee uur later dan in België; 's zomers één uur.
De winters (november - maart) zijn koud en regenachtig en de zomers droog en heet met gemiddelde temperaturen van 27°C.
In Jordanië zijn er door de hoogteverschillen bovendien nog diverse klimaatsoorten. De regenperiode valt samen met de winter. In de lente en de herfst is de temperatuur met een gemiddelde van 20° C het aangenaamst.

StadMin/MaxJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Amman Min45610141719191914106
Max 121317222830323230272114

ELEKTRICITEIT

Het elektriciteitsnet meet meestal 220 Volt. Een adapter van thuis kan handig zijn. In Jordanië is een verloopstuk voor zgn. "Engelse stekkers" nodig. 

FOTOGRAFEREN

Het is verboden om militaire installaties te fotograferen. Ook in de grensgebieden wordt er uitdrukkelijk gevraagd niet te fotograferen. Wil je graag een foto nemen van een persoon, dan vraag je dat op voorhand. Meestal willen de mensen graag op de foto. Maar als je geen toestemming krijgt dan fotografeer je best niet, anders kan er herrie ontstaan. Wees vooral voorzichtig met het kieken van vrouwen en biddende mensen. Vraag uitdrukkelijk of je foto’s mag nemen van kunstvoorwerpen in de musea.  

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels