Deel via

Hypnose kan je helpen om gezond en gelukkig te zijn!

May 2013
Veronika
Hypnose is veel meer dan een vermakelijk staaltje van 'betovering' dat je dingen laat doen die je niet wilt. Wist je dat het je kan helpen om minder of geen pijn te voelen bij de tandarts of een medische ingreep? Dat het werkt om gemakkelijk van het roken af te komen? Dat het eetstoornissen of trauma's verhelpt? SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko vertelt je alles over de troeven van hypnose. En je leest hoe jij dagelijks gehypnotiseerd wordt...

Hypnose is nuttig.

Hypnose roept dan ook vaak beelden op van mensen die als kip zonder kop rondlopen, van zwierende pendulums Natuurlijk heb jij ook al van 'hypnose' gehoord. Zij het dan dat de meesten onder ons het eerder kennen van films en tv dan dat we zelf bij een hypnotiseur zijn geweest. Hypnose roept dan ook vaak beelden op van mensen die als kip zonder kop rondlopen, van zwierende pendulums, van mensen die 'betoverd' worden.
Maar het is onterecht hypnose zo te stigmatiseren. Wist je dat het al eeuwen lang wordt gebruikt bij medische procedures? Ook nu maakt de medische wetenschap gebruik van hypnose.

Wat is hypnose?

Er worden veel definities gebruikt voor hypnose.
Een hypnotische staat is een toestand waarbij je ontspannen bent en je geest open staat. Je hersenen werken op een ander golflengte, deze is vergelijkbaar met die van de slaap.
De hypnose zelf is een middel om binnen deze ontspannen staat dichter bij je kern te komen. Je ontdoet je als het ware van je maatschappelijk masker en overtuigingen. Je wordt stil genoeg om helder te luisteren naar je ziel.
Een hypnotiseur zal je helpen om deze staat van bewustzijn ten volle te gebruiken om dichter bij je doel te komen. Je kan een antwoord op een vraag krijgen of verlicht worden van fysiek of fysisch lijden.

Anders omgaan met pijn.

Hypnose wordt zo in veel ziekenhuizen gebruikt om mensen te helpen om te gaan met pijn of angst voor pijn.
Onder hypnose kan je leren om pijnprikkels op een andere manier te interpreteren. Dit lijkt bijna onmogelijk; je hebt pijn of je hebt geen pijn.
Pijnprikkels kunnen zo minder intens worden Maar ons brein is echt een wonder. Wist je bijvoorbeeld dat foto's van koude dingen zoals een winterlandschap mensen met brandwonden helpen om minder pijn te voelen?

Je kan leren om lichamelijk prikkels anders te interpreteren en er anders op te reageren. Pijnprikkels kunnen zo minder intens of zelfs niet gevoeld worden. Dat kan van pas komen bij bevalling, bij pijnlijke onderzoeken, bij de tandarts.

Verslavingen te lijf gaan.

Niet alleen pijnprikkels kan je anders voelen, ook hunkering of verslaving kan je bestrijden met hypnose. Veel mensen stoppen met roken onder begeleiding van een vaardige hypnotiseur.

Stoppen met roken.

Wanneer je wil stoppen met roken moet je door twee belangrijke veranderingen; je moet naar een nieuw zelfbeeld als 'niet roker' en je lichaam moet zich aanpassen. Therapeuten die hypnose gebruiken om je te laten stoppen met roken helpen je om de typische 'craving' naar sigaretten te zien als iets aangenaams. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je jezelf een leven zonder sigaretten kan voorstellen.

Zelfhypnose toepassen.

Je kan -als je een beetje karakter hebt- ook zelfhypnose toepassen. Het populaire boek "Stoppen met roken" van Alan Carr is eigenlijk een goed voorbeeld van hoe je dat kan aanpakken. In het boek leer je om het 'nicotinemonstertje' weg te sturen dat om de zoveel tijd in jezelf naar boven komt en tegen je 'zegt' dat je zin hebt in een sigaret. Het doet je tegen jezelf en je omgeving zeggen dat je niet meer wilt roken en dat het eenvoudig is om het te laten, omdat het je gewoon niets meer zegt.

Eetstoornissen oplossen.

Bij anorexia kan het je zelfbeeld veranderen zodat je leert je goed te voelen bij (gezond) eten. Dwangmatig eten, te veel of niet genoeg eten, is ook goed te behandelen met hypnose. Als je niet van chocolade kan afblijven of je zonder honger volpropt, kan het je zelfbeheersing geven om dit gedrag te laten. Bij anorexia kan het je zelfbeeld veranderen zodat je leert je goed te voelen bij (gezond) eten.

Ook ingezet als middel bij therapie.

Met hypnose kan je problemen zoals een laag zelfbeeld oplossen, helpen bij traumaverwerking,... In de tijd van Freud was hypnose al een populaire manier om hysterie bij vrouwen te behandelen.
En ook vandaag wordt hypnose succesvol ingezet bij allerlei therapieën. Met hypnose kan je problemen zoals een laag zelfbeeld oplossen, helpen bij traumaverwerking, angsten, obsessief gedrag, slapeloosheid, faalangst, …

In een therapeutische setting kent hypnose heel wat voordelen. In een ontspannen staat kan je je veel gemakkelijker concentreren op wat belangrijk is. Hierdoor worden verbanden duidelijker en kan je veel sneller gezonder en gelukkiger worden.

En wat met vorige levens?

Binnen de hypnose is een aftakking ontstaan dat regressiehypnose of reïncarnatiehypnose wordt genoemd. Sommige psychiaters hebben gemerkt dat wanneer ze hun patiënten vroegen om terug te gaan naar de oorsprong van hun probleem, deze mensen het plots hadden over andere personen, tijden en plaatsen.
Binnen de hypnose is zo een aftakking ontstaan dat regressiehypnose of reïncarnatiehypnose wordt genoemd.
In deze richting gaat men er van uit dat problemen in ons leven te maken kunnen hebben met iets dat gebeurde in een vorig leven of bij de geboorte.

Er is geen bewijs voor het waarheidsgehalte van deze claims. Het kan ook zijn dat mensen hun eigen symbolische verhaal creëren dat hun verder op weg helpt.

Jij wordt dagelijks gehypnotiseerd.

Studies tonen aan dat al na één minuut televisiekijken je hersenactiviteit verandert. Als je dacht dat je nog nooit in aanraking bent geweest met hypnose, heb je hier een eyeopener.
Studies tonen aan dat al na één minuut televisiekijken je hersenactiviteit verandert van bèta-golven naar alfa-golven.
Deze alfa-golven zijn de hersenactiviteit die er ook is tijdens een ontspannen, suggestieve en hypnotische toestand.
Begrijp je nu waarom bedrijven zo veel geld over hebben voor tv-reclame...?

Wat is hynose niet?

Via televisie hebben we een beeld van hypnose gekregen als iets waarbij je helemaal de controle over jezelf verliest en waarbij de hypnotiseur je gekke dingen laat doen. Mensen zijn dan ook vaak zenuwachtig om onder hypnose te gaan.
Maar je kan nooit iets doen onder hypnose wat je niet wilt.
Hypnose is dus niet iets waarbij je volledig de controle verliest. Zelfs onder hypnose kan je elk moment weer rechtstaan en uit je hypnose komen.

Gaat het lukken?

Iedereen stelt zich eveneens de vraag of het bij hem of haar wel zal lukken om onder hypnose te komen? Mensen willen niet dat het bij hen mislukt. Ook dat veroorzaakt vaak spanning.

Controle kunnen afgeven.

Feit is dat niet iedereen even gevoelig is voor hypnose, hoewel iedereen wél hypnotiseerbaar is. Er zijn twee belangrijke dingen die een goede hypnose ondersteunen. Ten eerste moet de persoon die onder hypnose gaat controle kunnen afgeven. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk of zelfs mogelijk. Mensen wiens problematiek net is dat ze anderen heel moeilijk vertrouwen, zijn beter geholpen met andere technieken.

Ik heb zelf goede ervaringen met kinderen. Voor hen voelt hypnose vaak heel natuurlijk aan en ze vinden het vaak ook heel leuk. Zoals ik al zei, gaat het niet over controle verliezen! Het verschil is hier het volgende; om je te kunnen ontspannen, moet je een beetje kunnen "loslaten". Je moet de andere persoon even laten voor wat hij is en hem voldoende vertrouwen om je te kunnen ontspannen. Sommige mensen zijn te sterk bezig met de hypnotiseur en kunnen daardoor niet gehypnotiseerd worden.

Een ander belangrijk element is dat de persoon die je hypnotiseert vertrouwen uitstraalt. Er moet als het ware een "klik" zijn tussen de persoon die hypnotiseert en de persoon die gehypnotiseerd wordt. Als die er niet is, is het veel moeilijker en soms zelfs onmogelijk om onder hypnose te gaan.

Verder zijn er individuele verschillen tussen mensen. Sommige mensen gaan heel gemakkelijk onder hypnose en hebben minder sessies nodig dan anderen.
Ik heb zelf goede ervaringen met kinderen. Voor hen voelt hypnose vaak heel natuurlijk aan en ze vinden het vaak ook heel leuk.

De ene hypnotiseur is de andere niet.

Het is belangrijk dat de hypnotiseur weet wat hij doet. Zeker bij psychische problemen raad ik aan om na te kijken of de therapeut een degelijke opleiding heeft gehad.

Hypnose moet je zien als een middel. Je zou het kunnen vergelijken met een taxi. Je bestelt die om op een bestemming te geraken. Een snelle wagen is ook handig. Maar door gewoon in de taxi te gaan zitten ga je nergens komen. Je hebt een goede en betrouwbare chauffeur nodig.

 
Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels