Deel via

Column Jan Schils: Ministers, stop met onrust zaaien bij spaarders.

May 2013
Column
Jan Schils
Jan Schils
Hebben politici niet de verantwoordelijkheid om eerst beter na te denken alvorens ze paniek zaaien met ondoordachte en zelfs gevaarlijke uitspraken, die ze later weer intrekken? Dit keer is onze federaal minister van Financiën Koen Geens de boosdoener. Hij pleitte eerst in 'De Standaard' voor de afschaffing van de vrijstelling van belastingen op spaarrente. Toen hierop kritiek kwam van diverse partijen, slikte hij zijn woorden in. Maar onrust had hij intussen wél veroorzaakt.

Aanslag op ons spaarboekje.

In een interview met De Standaard pleitte federaal minister van Financiën Koen Geens ervoor om de vrijstelling van belastingen op de eerste 1880 euro rente op een spaarboekje geleidelijk te verlagen en uiteindelijk af te schaffen. Daarmee zei Geens in feite het zelfde als eerder gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank. Hij bezorgde de verklaring van de bankpresident meer politiek gewicht. Maar... de minister had zijn verhaal niet tevoren afgetoetst bij de regering, al zijn de Waalse socialistische collega's het wel met hem eens maar kunnen zich dat om electorale redenen niet toegeven.

"In het wilde weg uitspraken doen".

Glashard ontkende hij aan het spaarboekje te willen raken:"Dat is zeker nu geen goed idee. Na de verschijning van het artikel in de krant werd het ballonnetje van Geens om de vrijstelling van belasting op spaargeld af te schaffen aan flarden geschoten door zowel de Vlaamse liberalen (Open VLD), socialisten (sp.a), nationalisten (N-VA) en alle Franstalige partijen. En wat gebeurde er? Prompt maakte de minister een bocht van 180 graden en keerde hij op zijn stappen terug. Glashard ontkende hij aan het spaarboekje te willen raken:"Dat is zeker nu geen goed idee. De mensen hebben op dit ogenblik hun buik vol van belastingen," aldus Geens achteraf.

Is dat wel verantwoord?

Die manier van doen stemt tot nadenken. Zouden politici, en zeker een minister op zo'n belangrijke post, niet beter eerst twee keer nadenken vooraleer ze in het wilde weg uitspraken doen die zware gevolgen kunnen hebben?

Ook in Nederland zo'n blunder.

Eerder dit jaar gebeurde soortgelijks al in Nederland. Ook toen ging het over het spaargeld. De Nederlandse collega van Geens, Jeroen Dijsselbloem, verwekte opschudding, toen hij tijdens de financiële crisis op Cyprus de Europese staatsgarantie onderuit haalde, dat spaargeld tot 100.000 euro "veilig" stelt. Een blunder van formaat van de voorzitter van de landen, die de Eurogroep vormen. Ook Dijsselbloem trok zijn verklaring later in. Maar die had wel blijvende onrust en achterdocht bij de spaarders in de hele EU tot gevolg. En die duurt tot vandaag-de-dag voort.

Het vele spaargeld is verleidelijk...

Op de spaarboekjes van de Belgische gezinnen staat op dit moment zo'n 240 miljard euro. Hoe men het ook draait of keert, het is de "Belgische regering-in-constante-geldnood" kennelijk een doorn in het oog dat die grote geldsom de economie weinig of niets oplevert. Geens is het eens met gouverneur Coene, dat er meer fiscale voordelen moeten komen voor 'financiële lange termijn producten' zoals obligaties. Dat gaat dus ten koste van het oude vertrouwde spaarboekje.

Hoe risicovol zijn obligaties nu?

Obligaties zijn - kort gezegd - leningen, die overheden en bedrijven die geld nodig hebben, aangaan bij het publiek in ruil voor een rentevergoeding. Een obligatie geeft de zekerheid dat geleend kapitaal op de vervaldatum wordt terugbetaald. Maar op voorwaarde natuurlijk dat de uitgever van de obligatie zijn kredietwaardigheid (rating) heeft behouden en niet failliet gaat.

Brengen obligaties veel op?

Op dit moment is de situatie zo dat de meeste staatsobligaties nog bitter weinig opbrengen. Na aftrek van de roerende voorheffing nauwelijks 0,7 procent. En daarmee wordt de huidige inflatie van 1 procent en de verwachte inflatie van 2 procent voor de komende jaren, niet gedekt. Bedrijfsobligaties brengen een beetje meer op, maar ook hier is het rendement sterk ingekrompen tot circa 1,5 procent na aftrek van de roerende voorheffing.

Potje van gemaakt.

Politici en banken zouden zich overigens wel eens mogen afvragen waarom de burgers hun geld oppotten? Juist, omdat zij er een potje van hebben gemaakt. En ook omdat ze nogal koppig en vaak arrogant aan hun fouten blijven vasthouden.

Volgens N-VA-fractieleider in de Kamer, Jan Jambon, is de regering Di Rupo "creatief op zoek naar belastingverhogingen en moet wie werkt, spaart en onderneemt er weer aan geloven".

Rutten verwijt de minister de mensen schrik aan te jagen. Voorzitster van de Open VLD, Gwendolyn Rutten, is kort en duidelijk: "Van het afpakken van dit fiscaal voordeel voor de spaarder kan geen sprake zijn. Het probleem is het instabiel fiscaal kader, niet de spaarder." Rutten verwijt de minister de mensen schrik aan te jagen. Ook sp.a-voorzitter Bruno Tobback fluit Geens terug: "Hij veroorzaakt paniek bij de verkeerde mensen. Er zijn nog genoeg onbelaste vermogenswinsten die de minister van Financiën kan aanpakken."

Volkslening in de maak...?

Via de volkslening wil de regering aan de miljarden van de spaarders geraken. Intussen werkt de federale regering ook aan een zogeheten 'volkslening'. Dat zou kunnen gebeuren door een of andere vorm van kasbons uit te geven tegen een voordelige voorheffing van 15 procent in plaats van de wettelijk vastliggende 25 procent. Via de volkslening wil de regering aan de miljarden van de spaarders geraken om in de economie te pompen en allerlei werkverschaffende projecten en KMO's financieren. Minister Geens wil deze volkslening al in november lanceren, maar enig scepticisme is zeker op zijn plaats.

Geen oplossing.

In België (en grote delen van Europa) heerst een negatief investeringsklimaat. Voor wat België aangaat, doet de regering weinig of niets aan de zware fiscale druk, veel te hoge loon- en energiekosten en een contraproductieve regelgeving. Daarbij komt een dramatische toestand van de staatsfinanciën en de onwil om structurele veranderingen door te voeren. Hierdoor worden ondernemers en investeerders afgeschrikt. Zolang België daar niets aan doet -en de Waalse socialisten (PS) willen daar niets van weten- zullen ook volksleningen geen soelaas bieden. Bovendien bestaat het gevaar dat de federale regering tussentijds de bestemming van de volksleningen wijzigt, bijvoorbeeld om de gigantische staatsschuld van 378 miljard euro te verkleinen.

Nieuwe aanslag op vermogens.

Op die zogeheten "bedrijfsbonus" zal vanaf 1 oktober 2014 maar liefst 25 procent belasting moeten worden betaald. Minister Geens is op dat terrein trouwens al heel creatief bezig. Want behalve op de spaarders heeft hij het ook gemunt op de beoefenaars van vrije beroepen en de kleine ondernemers om de staatskas te spekken. Wie stopt met zijn bedrijf, betaalt nu nog 10 procent voorheffing (belasting) op de reserves die hij door arbeid heeft aangelegd. Op die zogeheten "bedrijfsbonus" zal vanaf 1 oktober 2014 maar liefst 25 procent belasting moeten worden betaald. Het gaat dus om een pure aanslag op de vermogens van alle beoefenaars van een vrij beroep in dit land.

"Wolf in schaapsvacht...?"

Toen Geens onlangs als minister aantrad, was hij bij het grote publiek zo goed als onbekend. In enkele weken tijd is hij erin geslaagd hoe dan ook van zich te doen spreken. Politieke commentatoren spraken van een "minzame professor" en een "kamergeleerde", maar ook van een "wolf in schaapsvacht ...?" Het gelijk zal wel ergens in het midden liggen.

 
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels