Deel via

Jouw tips voor een paar kilootjes minder.

June 2013
Fruit
Dank je wel voor alle nuttige tips om zonder dieet een paar kilo lichter te worden. En... vooral gezond te blijven. Daarom draait het toch in de korte tijd dat we op deze aardbol mogen vertoeven. In jullie reacties zien we dat het gewoon allemaal draait om gezond ... verstand. opmerkelijke weetjes .

Als we onze kennis samen leggen zouden we in Vlaanderen –zeker als 50-plussser in onze 'tweede jeugd'- allemaal fitte, gezonde mensen zijn, die goed op een goed gewicht zijn. We weten wel hoe we lekker en gezond kunnen eten, als we lezen wat jullie insturen als reactie op het artikel 'Doe 5 dingen anders en word 5 kilo lichter'. Het komt neer op minder eten, ook van specifieke producten als rijst, pasta, aardappelen, suiker, vetstoffen... En anders eten. Maar niet diëten. Kijk maar snel wat jij kan opsteken van deze adviezen en tips!

Grof brood is de sleutel.

Wit brood zit boordevol koolhydraten en is dus niet zo best voor de slanke lijn. Als je toch brood eet, vervang dan het wit door volkoren brood, best met vast kruim en niet te vers. Wit brood zit boordevol koolhydraten en is dus niet zo best voor de slanke lijn. Het bevat geen voedingsstoffen en is enkel maar ongezond voor darmen, maag, hart en eigenlijk heel het organisme.
Lisette (45) Schoten

Stoppen met roken is gemakkelijker.

Het teveel aan gewicht kwijt raken is veel moeilijker dan stoppen met roken. Stoppen met roken kost slechts één enkele handeling . Om te vermageren moet je met véél meer rekening houden .
Achiel V. (79) Kapellen

Enkele gemakkelijke tips.

Neem de trap in plaats van de lift , drink een glas lauw water op je nuchtere maag.
Christiane C. (70) Turnhout

Chia-zaadjes... de oplossing?

Gebruik Chia-zaadjes. Ze zijn zeer gezond en ze geven een voldaan gevoel. Je kan ze in koude en warme gerechten gebruiken. Niet duur en gemakkelijk in gebruik.
Marie-Lou (63) Oostende

Enkele psychologische tips.

  1. gebruik borden en glazen die een maatje kleiner zijn.
  2. snij je boterhammen in vier kwartjes, je krijgt de indruk meer te eten.
  3. een salade met rauwkost geeft een gevuld gevoel, je zal automatisch minder brood eten.
  4. eet meer zelfgemaakte soep! Twee borden bij de warme maaltijd vullen goed en zijn niet calorierijk.

Lieve V.D. (62) Mortsel

Een goed te volgen levenswijze.

  • 's Morgens vers fruitsap van 4 stuks fruit (bv appel, peer, pompelmoes en appelsien)
  • 's Middags twee boterhammen met mager beleg
  • 's Avonds: veel groenten en mager vlees (bv kip, vis, kalfsvlees en een paar aardappels ).
  • En tussendoor magere kaasjes , yoghurt of fruit.

Liliane W. (59) Kapellen

Bewust anders gaan eten.

De Chinese groene thee is heerlijk en helpt goed om het vet te verbranden en dus af te vallen. Enkele maanden geleden ben ik begonnen met gewoon anders te gaan eten. Veel bewuster magere zuivelproducten, minder vlees , meer vis en meer groenten gaan gebruiken.
Tip : Neem bij de warme maaltijd een glas Chinese groene thee. Voordat je begint met koken, even water aan de kook brengen en de thee toevoegen . Lekker laten trekken en op tafel zetten als je gaat eten . De Chinese groene thee is dan heerlijk en helpt goed om het vet te verbranden en dus af te vallen. In combinatie met anders eten lukt dat prima. Veel fruit en heel veel groenten maar minder aardappelen , rijst of pasta.
Trijnie W. (63) Noorderveld

Eet de helft minder én maar 1X per week gefrituurd.

De beste en efficiëntste tip die ik ooit kreeg was de raad van een gynaecoloog: eet de helft minder. Je mag alles blijven eten, uiteraard geen vette sausen, en slechts één keer friet of kroketten per week.
Rietje V. (73) De Haan

Verminder het bereidingsvet drastisch.

Het bereidingsvet van de maaltijden terugdringen tot 2 soeplepels per dag. Je moet het bereidingsvet van de maaltijden terugdringen tot 2 soeplepels per dag, te verdelen over ofwel de groenten ofwel het vlees. Hoe vloeibaarder hoe beter. Ook af en toe eens wisselen van oliën, niet enkel olijfolie gebruiken. Twee liter water drinken doet ook wonderen en natuurlijk veel bewegen!!Trappen doen, laat de lift staan!
Lucrèse

Zoek de juiste combinatie.

Je kan een goed resultaat boeken met een juiste combinatie: groenten met vlees, of groenten met brood, of groenten met aardappelen. Eet fruit een half uur voor de maaltijd of drie uur na de maaltijd.
Frida V.D.W.

Kort maar krachtig: water!

Een glas water voor het eten en twee na het eten doen wonderen
Ginette D.B.

Eerst een goede check-up.

Toch eerst een check-up laten doen bij de dokter of alles nog in orde is met onze fameuze schildklier. Die zou er wel eens kunnen voor zorgen dat al onze inspanningen om af te vallen tevergeefs zijn. Een traag werkende schildklier verstoort ons metabolisme, dus vaarwel slanker worden.
Mia D.S.

Een gezond snoepje.

In de zomer vries ik soms yoghurtjes in en steek er een stokje door. Heel lekker als frisco, koud en toch gezond.
Marleen S.

Lekkere saus met groenten.

500gr wortelen raspen, stuk knolselderie, stuk komkommer, appeltje raspen in dunne sliertjes in keukenmachine. Een beetje olijfolie met wat mosterd en kruiden naar keuze en een beetje zoetstof (bv. stevia). Alles goed mengen en over de groenten doen . Alleen nog een volkoren boterham erbij. Je hebt de ganse middag geen honger meer.
Sjan K.

Hoe droger de boterham hoe beter.

Denk eraan dat alle" beetjes" helpen. Smeer geen boter meer op je boterham, ook geen ander smeersel. Je wordt dit snel gewoon en je proeft weer de volle smaak van brood. Denk eraan dat alle" beetjes" helpen. Vermageren is een kwestie van in en uit. Met in bedoel ik alles wat je eet en drinkt, met uit bedoel ik wat je verbruikt met bewegen. Kies voor een "droge" boterham !
J.F.

Minstens eenmaal per week op de weegschaal.

Je gewicht zeker in het oog houden. Weeg je 1x per week op dezelfde dag, in dezelfde omstandigheden en noteer dit in een schriftje. Zo merk je het snel indien je bijkomt aan gewicht.
1 à 2 kg is er sneller en gemakkelijker af dan 5 kg.
Denise D.

Een aanrader.

  • s'Morgens rond 8 uur: 1/2 glas fruitsap met een 1/2 glas water en minstens 2 stukken fruit (vb.1 appel, 1 peer). Naargelang het seizoen kan dat variëren. Daarna 2 bruine boterhammen met confituur en een tas koffie (zonder suiker maar met melk).
  • Rond 10 uur: een tas zelfgemaakte soep ofwel een glas water.
  • s' Middags : 150 gr. aardappelen, 200 gr groenten en 100 gr vlees of 150 gr vis. (alles klaargemaakt met olijfolie of Alpro soja of Becel bakken en braden). Als room kan je soja cuisine gebruiken. Dit is wel even wennen want melkerij boter en room smaken veel beter, maar zijn minder gezond.
  • Rond half 3 : een tas koffie met een koekje (een zonde, maar dat mag nu).
  • Rond half 6 : 5 boterhammen (van een brood van 400 gr) met kaas of een slaatje of een sneetje magere hesp.
  • Rond half 9 : nog een stukje fruit, of een potje yoghurt of eens zelfgemaakte rijstpap of vanillepap.
  • Tussendoor wel een paar glazen water drinken.

Van een dieet kun je dus eigenlijk niet spreken, noem het liever "gezond" eten.
Jozef V.D.P.

Opletten voor suiker.

Vermijd alles waar suikers in zitten. Suiker is de grote schuldige van ons dik worden. En dan vooral de glucose, fructose stroop, die bijna overal in zit. Vermijd dus alles waar suikers in zitten, ook bv. ham of bacon uit een pakje, want ook daar zijn suikers aan toegevoegd.
Geen wit brood en andere witte meel producten.
Niet te veel fruit! Bevatten ook suiker!
Tony H.

Oneens met de bewering over de alcohol.

"Ook alcohol bevat veel suiker en dus calorieën." Dit is niet correct. Alcohol levert zogenaamde lege calorieën. De scheikundige formule van alcohol (ethanol) is C2H5OH.
Alcohol is een natuurlijke, kleurloze vloeistof die ontstaat door vergisting van vruchtensuikers of van suikers uit granen. Al sinds de oudheid wordt op deze manier alcoholhoudende drank gemaakt. De alcohol wordt in het lichaam afgebroken door de lever. De alcohol wordt gemetaboliseerd met behulp van enzymen. Dit gaat in twee stappen. Eerst oxideert de alcohol tot acetaldehyde dan verder tot acetaat. Acetaldehyde blijkt ook kankerverwekkende eigenschappen te hebben.
Methylalcohol is lever toxisch, dus giftig.
Karel T. (53) Voorburg

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels