Deel via

Column Jan Schils: Nieuwe golf van besparingen en belastingen op komst.

June 2013
Column
Jan Schils
Jan Schils
België ontsnapt dan wel aan een Europese boete voor een buitensporig begrotingstekort, maar volgens SenNet columnist Jan Schils is er geen reden tot juichen. Ons land heeft immers geen afstel, enkel één jaar uitstel om de begroting op orde te krijgen. En daarmee zijn we er dan nog lang niet. Wederom zijn het de bevolking en het bedrijfsleven, die de rekening zullen moeten betalen, aldus Schils.

Maak je borst maar nat voor golf van besparingen en belastingen.

Ondanks het falende Belgische begrotingsbeleid heeft de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de Europese Unie) het - enkel om politieke redenen - niet aangedurfd om België een boete van 750 miljoen euro op te leggen. Toch had ons land door het niet nakomen van de strikte begrotingsafspraken tussen de EU-lidstaten deze zware boete wel moeten krijgen.

Geen reden tot juichen.

De federale regering moet dit jaar nog 1 miljard euro extra besparen. En om in 2016 een begrotingsevenwicht te bereiken moet er vervolgens nog eens 13 miljard euro bezuinigd worden. Dat we ontsnappen aan de Europese boete is allesbehalve reden tot juichen. Want ook deze keer zijn het de bevolking en het bedrijfsleven, die de rekening zullen moeten betalen. In ruil voor de coulante houding van Europa tegenover België, moet de federale regering dit jaar immers nog 1 miljard euro extra besparen bovenop de reeds gedane inspanningen. En om in 2016 een begrotingsevenwicht te bereiken moet er vervolgens nog eens 13 miljard euro bezuinigd worden.

Record belastingdruk.

Hoe men het ook draait of keert, de federale regering, maar ook die van de gewesten, die gaan moeten bijspringen, zullen niet aarzelen de rekening voor het behalen van deze doelstellingen opnieuw naar de bevolking door te schuiven. En dit in de vorm van nieuwe en forse besparingen en vooral belastingverhogingen.

De fiscale druk in ons land bereikte dit jaar al een historisch record van 46 procent van het Bruto Binnenlands Product. En dat op een moment dat de fiscale druk in ons land (d.w.z. het overheidsbeslag) dit jaar een historisch record van 46 procent van het BBP "Bruto Binnenlands Product" (dus alles wat jij en ik verdienen) zal halen en daarmee in de 'Top 3 van Europa staat.

Met dank aan Hollande...

De Franse president Hollande wil niet dat de Europese Commissie dicteert hoe en op wat er bezuinigd moet worden. Dat de Europese Commissie zo gul is voor België heeft ons land voor een deel te danken aan Frankrijks president Hollande. Frankrijk is in hetzelfde bedje ziek als België en voert een politiek van openlijke rebellie tegen de Europese Commissie. "Frankrijk wil zijn begroting (die al sedert 1974 permanent een tekort vertoont) best op orde brengen", zegt Hollande, "maar de Europese Commissie moet niet dicteren hoe wij dat moeten doen". Daarbij doelt Hollande op de aanbevelingen, die de Commissie aan zijn land heeft gedaan om orde op zaken te stellen en die in een andere vorm ook aan België zijn gedaan.
De Franse president heeft inmiddels het door Europa opgelegde besparingsbeleid eenzijdig en tot grote ergernis van Duitsland afgezwakt en de Fransen een reeks nieuwe belastingen opgelegd, waaronder de gehate "rijkentaks".

Geen "boksbeugel".

"Europa mag niet alleen een budgettaire gendarme zijn. Het negeert dat België al zware begrotingsinspanningen heeft gedaan", aldus Di Rupo. Bij deze "opstand" tegen de Europese Commissie hebben zich ook de Vlaamse en Waalse socialisten (sp.a en PS) en de christen-democratische CDH van mevrouw Milquet aangesloten. Vooral premier Elio Di Rupo, vice-premier Laurette Onkelinx en PS-voorzitter Paul Magnette (de drie kopstukken van de PS) hebben zich daarbij niet onbetuigd gelaten.
Di Rupo: "Europa mag niet alleen een budgettaire gendarme zijn. Het negeert dat België al zware begrotingsinspanningen heeft gedaan."
Onkelinx: "Ik aanvaard geen liberale oplossingen. De Commissie moet België niet als boksbeugel gebruiken."

Noord-Zuid verschil

Feit is dat Europa België flink op de vingers heeft getikt en de federale regering-Di Rupo een aantal aanbevelingen heeft gedaan, die in het noorden en zuiden van dit land totaal verschillend worden begrepen en geïnterpreteerd. Of anders gezegd: de meerderheid van de Vlaamse politieke partijen (Sp.a uitgezonderd) aanvaardt de recepten van Europa, de Waalse partijen (uitgezonderd de liberale MR) willen er niets van weten. Zij zullen niet aarzelen hun dominantie in de huidige federale regering op te leggen aan hun Vlaamse regeringspartners, hetgeen erop neerkomt dat ze de PS-agenda voor dit land verder zullen uitvoeren.

Verhoging directe en indirecte belastingen.

Concreet wil een en ander zeggen dat er een verhoging in aantocht is van verschillende directe en indirecte belastingen. Aan de bevolking zullen verdere besparingen worden opgelegd in de gezondheid- en ouderenzorg. Sparen en beleggen zullen door bijkomende fiscale maatregelen worden getroffen want de regering vindt sowieso dat de Belgen teveel spaargeld oppotten. Daarom komt er (als de plannen van minister Geens van Financiën doorgaan) een 'Volkslening' in november a.s.

Geldhonger overheid.

Gevreesd moet worden voor btw verhogingen, niet alleen voor luxeproducten maar ook voor bepaalde werken en diensten. Ook een vermogensbelasting, waar de socialisten sterk voorstander van zijn, zal weer op de onderhandelingstafel komen. Het autogebruik, dat bij elke besparingsronde meer wordt belast, zal mogelijk ook deze keer niet de dans ontspringen.. Gevreesd moet worden voor btw verhogingen, niet alleen voor luxeproducten maar ook voor bepaalde werken en diensten. Zelfs de bouw, toch de motor van de economie, dreigt steeds meer in het vizier te komen van de geldhonger van de regionale en federale overheden. Waarbij we er terloops op wijzen dat door het wegvallen gedurende de afgelopen twee jaar van allerlei federale en regionale subsidies en de invoering van de energieprestatienormen de prijs van de bouw van een nieuwe woning toch al eventjes met 8500 euro is gestegen, zo heeft de Vlaamse aannemersorganisatie VCB eerder al becijferd.

Hoge loonkosten en belastingdruk.

De zelfstandigen vinden dat de regering Di Rupo niets substantieels doet aan de hoge loonkosten, de hoge belastingdruk en reusachtige administratie. Intussen zijn er geen tekenen dat de regering-Di Rupo iets substantieels wil doen aan de hoge loonkosten, de hoge belastingdruk en de reusachtige administratie, zo klaagt de UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemingen). Ruim 80 procent van de ondernemers kan de huidige regeringsploeg, waarin de drie Vlaamse partijen CD&V, Open VLD en Sp.a) een ondergeschikte rol tegenover de PS hebben aanvaard, na de verkiezingen van 2014 dan ook missen als kiespijn, zo blijkt uit een enquête onder ruim 3000 ondernemers.

Van Rompuy wil nog meer.

Wie niet vindt dat de Belgen al genoeg hebben bespaard en teveel belasting betalen is Europees president Herman Van Rompuy. "België heeft zich niet kapot bespaard. We kunnen nog een tandje bijsteken", verklaarde Van Rompuy dezer dagen in De Tijd. Zelf heeft Van Rompuy een jaarsalaris van 1,5 miljoen euro, waarop hij 25 procent inkomensbelasting betaalt. Dat is een heel stuk minder dan een EU- of Belgische burger die een even groot salaris verdient. Die betaalt al gauw 50 procent belasting of nog meer (75 procent "rijkentaks" in Frankrijk).

Rentebonus misbruikt.

Wat Di Rupo en zijn ministers ook mogen beweren over hun "zware" begrotingsinspanningen, Van Rompuy krijgt toch steun uit onverdachte hoek. Zo heeft de Gentse professor in de economie, Gert Peersman, in zijn boek "De perfecte storm" uit de doeken gedaan, dat de federale regering de ruimte, die sedert 2000 is ontstaan door de daling van de rente op de overheidsschuld, niet heeft gebruikt om de begroting verder te saneren en de overheidsschuld te verminderen. Ze heeft integendeel deze rentebonus misbruikt door meer overheidsuitgaven, waarmee zij de aanbevelingen van Europa om de staatsschuld te verminderen, aan haar laars heeft gelapt. Daardoor is het structureel primair begrotingstekort sedert 2000 gestaag gestegen, concludeert professor Peersman.

Overheid bleef uitgeven...

Tussen 2007 en 2012 stegen de overheidsuitgaven in ons land met 27 procent. In de Europese 'probleemlanden' gaven de overheden nauwelijks meer uit. Hoofdeconoom Geert Noels van Econopolis toont op zijn beurt aan dat in België gedurende de periode 2007-2012 de overheidsuitgaven met ongeveer 27 procent (!) zijn toegenomen tegenover een inkomstengroei voor de overheid van maar 17 procent. In de "probleemlanden" Griekenland, Ierland, Italië en Portugal stegen de overheidsuitgaven gedurende genoemde periode niet of nauwelijks en de inkomsten evenmin. Daar werd - in tegenstelling tot in België - wél duidelijk een bezuinigingsbeleid gevoerd. Het is volgens beide economen dus niet juist dat België zich kapot gespaard heeft...

Dexia hopelijk gezond.

En dan hebben we het nog niet over het Dexia-debacle gehad, waarvoor in het ergste geval -d.w.z. als deze bank failliet gaat- elke Belg € 5270 zal moeten ophoesten.

 
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels