Deel via

LAT, samenwonen, trouwen? Wat wordt de volgende stap in je nieuwe relatie?

June 2013
Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
Je begint als single en leert iemand kennen. Het is leuk, fijn, je voelt elkaar goed aan, kunt haast niet zonder elkaar, lacht veel,… kortom: het klikt. Maar wat dan? Je hebt elk een huis, elk een eigen leven uitgebouwd. Wat wordt dan de volgende stap in je relatie? Relatiecoach Mieke Mievis zet de mogelijkheden en hete hangijzers op een rijtje.

Was het LAT of AAP: Afspreken Als het Past?

De meeste singles beginnen in een LAT-relatie: Living Apart Together. Een echte LAT-relatie vraagt enorm veel communicatie. Je moet bewust tijd maken voor de ander, de agenda vaak overlopen, dingen laten vallen om samen te kunnen zijn. Iets anders is trouwens een AAP-relatie (Afspreken Als het Past, dixit hoogleraar Verhaeghe U Gent). Aap-ers zijn eigenlijk mensen in een LAT-relatie die het niet al te nauw nemen. Ze spreken gewoon af wanneer het hun uitkomt. Zo is een relatie meer een gaatjesvuller van de agenda die nog leeg staat, dan dat het echt een inspanning vraagt om elkaar te zien. Om van uit een AAP te gaan samenwonen, vraagt heel wat.

Om vanuit een LAT te gaan samen wonen.

relaties

De meeste singles beginnen met een LAT-relatie maar willen na een tijd wel gaan samenwonen. Sommigen doen dat omdat ze de nadelen van een LAT-relatie beu zijn: het voortdurende koffer-in-de-auto gevoel, het steeds moeten afspreken, toch nog die momenten alleen,... Anderen kiezen voor samenwonen omdat ze klaar zijn voor de volgende stap. Vanuit een LAT gaan samenwonen lijkt misschien een grote stap, maar juist omdat je gewend bent om zoveel af te spreken en te communiceren, gaat dit best vlot. Al zijn er natuurlijk grote veranderingen en praktische zaken te regelen.

Samenwonen: kleine of grote stap?

De beslissing is genomen: jullie gaan naar 'the next level'. Wat verandert er dan? Wel allereerst moet je beslissen wie er bij wie gaat wonen. Sommige koppels nemen die beslissing voornamelijk uit praktische overwegingen: wie heeft het grootste huis, vanuit welk huis is gaan werken het makkelijkst voor beiden, wie heeft er schoolgaande kinderen... Bij andere stellen wordt een beslissing genomen vanwege emotionele aspecten: de ene woont in het huis van zijn/haar dromen, de ander van de ouders of grootouders... Sommige paren kiezen er ook bewust voor om samen een nieuwe start te nemen en in te trekken in een nieuw huis.

Steeds meer tijd samen spenderen.

De meeste Latters beginnen met het opbouwen van de tijd die ze samen doorbrengen. In het begin wordt er gewoon afgesproken, dan blijft een van de twee al eens slapen; een nacht wordt een weekend, aan dat weekend wordt een dagje toegevoegd. Tot je uiteindelijk merkt dat je meer bij de ander woont dan dat je nog tijd in je eigen huis doorbrengt.

Oeps, de huisregels.

De grootste fout die de meeste Latters maken is dat ze zomaar bij elkaar intrekken zonder vooraf de huisregels te bepalen. Dat klinkt misschien een beetje zwaar, maar ieder heeft gewoonten die hij of zij als vanzelfsprekend beschouwt maar toch overleg vragen: Afspraken over huistaken, over pc gebruik, over de temperatuur in de slaapkamer of in huis, over orde en netheid,.. . Maar ook over de opvoeding van de kinderen, familiefeestjes, verwachtingen rond verjaardagen of feestdagen als Kerstmis of Nieuwjaar. Best bespreek je dat soort zaken allemaal nog voor je 'samenhokt'. Want een ander kan niet in jouw hoofd kijken. En denken dat het zichzelf allemaal wel zal uitwijzen klopt zeker niet. Integendeel, juist dit soort zaken kan wrijving doen ontstaan.

relaties

'Meubelen en huisgerief'.

En wat met de meubelen? Als je bij de ander intrekt en die laat alle meubelen staan en er is geen plaats voor jouw spullen, dan zal je je nooit echt thuis kunnen voelen. De meeste Latters kiezen er voor om 'the best of both' te nemen. Zo is er een stukje van elk in huis. Na verloop van tijd kopen jullie toch dingen samen.

Rekening houden met elkaar.

Het grootse verschil tussen een LAT-relatie en samenwonen zal zijn dat je nu altijd moet rekening houden met de ander. Het is niet meer 'jij en ik', maar 'wij' geworden en dat uit zich in de kleinste dingen. Laten weten wanneer je thuis komt of waar je naartoe gaat bijvoorbeeld. Grote aankopen beslis je vanaf nu samen, rekeningen worden samengelegd of er wordt toch een gemeenschappelijke pot gemaakt. De meeste Latters slagen wel in samenwonen als ze goede afspraken maken en voldoende communiceren over wat hun stoort -of beter gezegd- wat ze graag anders zouden willen, maar nog meer… praten over wat ze leuk vinden!

Oproep: Heb jij tips of trics voor gelukkig gaan samenwonen?

Heb je adviezen, raad voor mensen die met de nieuwe relatie gaan samenwonen? Had je dingen anders gedaan? Wat zijn de geheimen voor een gelukkige nieuwe relatie?
Laat het ons weten op redactie@sennetmagazine.be.

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze schrijft een rubriek in 'Nina' en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels