Deel via

Zo doe je dat: fotograferen in een tropische Zoo

June 2011
TEST

De fotografiegroep (beginners) wist weer prachtige beelden vast te leggen, dit keer van vlinders, vogels, tropische planten en reptielen. Hoe krijg je fladderende vlinders scherp in beeld? Hoe vermijd je overbelichting op een zonovergoten dag? Dat stelt specifieke eisen aan je fototoestel. Hieronder kan je een selectie kiekjes bekijken die de moeite meer dan waard zijn!

Fotograferen in een tropische zoo

Mentor Tobias vertelt hoe het in zijn werk gaat. De Vlindertuin in het Zeeuwse Kwadendamme is een prima leerschool om te leren spelen met de instellingen van het fotoapparaat.

Hoge sluitertijd

De vlinders en vogels fladderen er letterlijk om je hoofd. In die situatie moet je dus heel snel fotograferen met een hoge sluitertijd tot wel 1/2000ste seconde. Als voorbeeld: met deze sluitertijd kan je bij een waterval de druppeltjes zien op de foto.

Leren spelen

Snel fotograferen is op zich niet zo moeilijk. In de overdekte vlindertuin is het echter niet alleen warm maar ook heel licht. En dat laatste maakt de taak er niet eenvoudiger op. Je dreigt immers al snel overbelichte foto's te krijgen. Het wordt dus experimenteren en spelen met ISO waarden, sluitertijd en diafragma (= de opening van je lens).

Slome reptielen

De Vlindertuin is omgevormd tot een tropische zoo. Buiten ontelbaar veel vlinders, vind je er ook reptielen en tropische planten. Voor bloemen en reptielen die zich nauwelijks verroeren moet je het toestel dus weer anders instellen. De fotografen moeten dat leren en zijn daar vrij goed in geslaagd, zoals je in de fotoselectie kunt zien.

Bijleren

Er zitten prachtige foto's tussen. Ook van mensen die nog maar een paar maanden bij onze groep zijn aangesloten. En die nu al zeer goede foto's maken. Achteraf becommentariëren we de resultaten. Onder meer op techniek en compositie.

Kleurzweem

Of we maken ze attent op kleurzweem. Dat is zo'n waas in geel of rood die over de foto hangt. Onze hersenen zijn kennelijk zo ingesteld dat we die niet 'zien', zeker niet op onze eigen foto.

Zo leer je bij

Ik heb een volledig word-document aangemaakt waarin uitgelegd wordt hoe je kleurzweem kunt wegwerken op een foto. Met daarin natuurlijk ook vermeld hoe je kleurzweem kunt voorkomen (lacht). Als je de witbalans op automatisch instelt, heb je gewoonlijk geen probleem. Dat word-document stuur ik naar alle leden. Die kunnen op hun beurt tips en commentaar doorsturen. Die verwerk ik dan vooraleer ik het document op de mailgroep zet.

We hebben een ganse dag in de Vlindertuin doorgebracht. We zijn begonnen om 10 uur en hebben gewerkt tot sluitingstijd. Als afsluiter hebben we met onze groep van ruim 30 man op het terras nog iets gedronken. Het was prachtig weer. Een aantal mensen zijn nadien in Goes nog iets gaan eten.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels