Deel via

Het is nooit te laat! Een senior wordt thrillerschrijver

July 2011

Pas toen hij met pensioen ging, wist Leuvenaar Willy Bogaerts zijn jeugddroom te realiseren. Als prille zestiger publiceerde hij zijn eerste boek. Hij schreef het samen met zijn zoon Steven. Het schrijversduo is een unicum in Vlaanderen. Met 'Dodelijke Begeerte' verscheen zopas de zesde politiethriller van Bogaerts. SenNet Magazine strikte het duo voor een dubbelinterview in Leuven, de stad waarin al de boeken zich afspelen.

Zo vader, zo zoon

Allebei hebben ze een band met SeniorenNet. Papa (en mama) zijn actieve gebruikers van SenNet, Steven werkte mee aan het pensioendossier. Maar vader en zoon hebben nog veel meer gemeen. Ze zijn niet alleen spraakwatervallen, ze delen ook een gelijkaardige levensloop. Willy studeerde af als economist aan de KU Leuven. Steven behaalde het diploma Wetenschappen aan dezelfde universiteit. Professioneel komen ze uit de communicatiesector én het bankwezen. Ze zijn gepassioneerd door taal en schrijven samen misdaadromans!

Uniek schrijversduo

Willy: "Na mijn pensionering was ik eerlijk gezegd wel bang om in het bekende 'zwarte gat' te vallen. Schrijven heb ik altijd leuk gevonden, dus dacht ik 'waarom geen boekske schrijven'. Toen ik aan Steven voorstelde om dat samen te doen, was hij meteen enthousiast. En met z'n tweeën heb je geen last van een 'writer's block' hè?"

Eigenzinnig kantje

Willy: "Misschien wilde een deel van mij ook een boek schrijven om te bewijzen dat senioren nog best een grote uitdaging aankunnen. Ik ben voortdurend aan het werk, maar ik ben gelukkig geen broodschrijver. Ik blijf toch een vrijbuiter. Schrijven onder druk zou ik echt niet kunnen. Het zou mijn creativiteit ernstig aantasten." (lacht)

Botsen van stijlen

Steven: "Ruzie hebben we eigenlijk nooit. Verder dan verhitte discussies komt het niet. Maar twee generaties die samen schrijven leidt onvermijdelijk tot confrontaties. 'Mijnheer Bijvoeglijk Naamwoord', noem ik mijn vader wel eens. Papa zijn taal is bloemrijker, dat is typisch aan zijn generatie, hè? Ik schrijf meer to-the-point."

1+1= meer dan 2

"Maar de samenwerking werpt zijn vruchten af. Ze heeft geleid tot onze kenmerkende stijl met korte, vlotlezende zinnen. We schrijven heel filmisch. Een regisseur zou het verhaal meteen als scenario kunnen gebruiken. Een hint." (lacht)

Drukker dan Ooit

Willy: "Na mijn pensioen had ik opnieuw een fulltime bezigheid. Over een uit de hand gelopen hobby gesproken. (lacht) Met de uitgever is afgesproken dat we elk jaar een boek afleveren en dat vergt een ijzeren discipline."

Zo vliegt een jaar voorbij

Ik ben verantwoordelijk voor de verhaallijn. Die denk ik tijdens de zomer uit. Na een maand of vier ligt het verhaal van a tot z vast en leg ik het aan Steven voor. Als we het eens geworden zijn, gaat de tekst per mail als een pingpongbal heen en weer. Ik werk overdag aan de boeken, Steven 's avonds na zijn uren.

Schrappen, schrappen en dan nog eens schrappen

Tijdens de vier maanden van schaven, bijschaven en vooral schrappen krijgt het verhaal zijn definitieve vorm. Steven houdt daarbij de continuïteit in het oog. Hij checkt bijvoorbeeld of de details nog kloppen als we stukken tekst weglaten.

In mei verschijnt het boek en ben ik bezig met de administratie en promotie. Dan geef ik lezingen en interviews. Met 'Dodelijke Begeerte' hebben we zopas onze zesde politiethriller afgeleverd. Ondertussen werk ik ook aan het volgende boek. En zo blijft een mens bezig.(lacht)

Monnikenwerk

Willy: "In een politieroman is het belangrijk dat de plot minutieus in elkaar geschroefd wordt. Alle details moeten kloppen. Onze lezers houden dat nauwlettend in de gaten.(lacht) We hebben trouwens vastgesteld dat de meeste thrillerlezers vrouwen zijn tussen 40 en 65 jaar. Dat kun je wel zien aan de commentaren op onze website.

Spitten en graven

Steven: "Je kunt onze boeken lezen als serie maar ook afzonderlijk. De hoofdfiguren blijven hetzelfde maar telkens is er één centraal thema, zoals de kunstwereld of het universiteitsmilieu. Ons debuut 'Blik vol Passie' speelt zich af in de banksector. Die kennen we natuurlijk heel goed. Dus moesten we oppassen dat we niet te realistisch omsprongen met details. De beschrijvingen zouden dan iets te herkenbaar worden." (lacht)

Verder hebben we een hele goeie band met het politiekorps van Leuven. We weten hoe een verhoorkamer er van binnen uitziet. Dat bezoek heeft indruk gemaakt. De hedendaagse verhoortechnieken zijn ronduit verbluffend. Hoe die psychologisch en technisch in elkaar zitten is werkelijk subliem.

Levend schrijven

Steven: "Levend schrijven betekent dat onze romanfiguren zich in de 'echte wereld' bewegen. De boeken hebben steevast Leuven, onze thuisstad, als decor. Je herkent de horecazaken, de straten en de pleinen. We nodigen de horeca uitbaters ook uit op onze boekvoorstellingen. Samen met hen organiseren we wedstrijden voor de lezers.

We gaan eveneens op 'misdaadwandeling' langs locaties uit ons boek. Soms vinden groepjes een straat niet. Want af en toe verzinnen we er één als we niet willen dat een moord plaatsvindt op een adres dat echt bestaat!" (lacht)

Fan van Marco Borsato

Onze personages meten we ook 'echte' en herkenbare hobby's of smaken aan. Zo is commissaris Bottu fervent fan van Marco Borsato. Laatstgenoemde heeft dit ook ontdekt. Op zijn site poseert hij met twee boeken van ons in de hand, tof hè?

Schrijven is genieten

Schrijven kan ik echt aanraden. Het houdt de geest actief. Schrijven vergt behoorlijk wat hersengymnastiek. De bijna driehonderd pagina's van mijn boek dwalen bijna dag en nacht door mijn geest. Tot met een klik alles op zijn plaats lijkt te vallen. Dan is het feest in dit hoofd! (lacht)

Levenswijsheid

Steven: "Wees jezelf. Doe je nooit anders voor dan je bent, want mensen zien dat. Die levenswijsheid hang ik een beetje op aan mijn favoriete hoofdpersonage uit onze boeken, commissaris Bottu. Het leven van deze 60-er gaat niet over rozen. Bovendien verbergt hij iets vreselijks uit zijn verleden."

Willy: "De ondertoon van onze boeken is dan ook dat het verleden een verpletterende invloed heeft op je leven. Je kunt je verleden niet loslaten."

'Dodelijke Begeerte' is uitgegeven door Houtekiet. Je vindt het in de boekhandel of supermarkt. Meer info over bovenstaande vind je op www.bogaerts.info, waar ook de boeken op een eenvoudige manier kunnen besteld worden.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels