Deel via

Waar het hart van vol is, loopt 'de blog' van over!

June 2011

Wist je dat je jouw passie of hobby met heel veel mensen kan delen, simpelweg door het bijhouden van een 'blog'? Een blog is een eigen website, waarop je allerlei informatie kan zetten over je interesse(s), passie(s) of dagelijkse bedenkingen. Zo maakten Greta en Bob al meer dan 'een sportpaleis vol' aan nieuwe vrienden dankzij GroB8. Op hun blog delen ze hun reis- én kookavonturen met hun lezers. Zij maakt de foto's en hij schrijft de teksten. Je vindt er bijvoorbeeld heel wat culinaire weetjes, handig!

Gelezen worden, daar draait het om!

'Elke dag is een geschenk! Hopelijk draagt mijn blogje hiertoe bij', lees je op GroB8. De blog oogt professioneel en aantrekkelijk. Vrolijke foto's van verre oorden geven je meteen zin om je koffers te pakken. En die gerechtjes met rijmende namen wil je meteen uitproberen. Er staan humoristische verhaaltjes op en fijne weetjes.

een publiek moet je verdienen.

De blog spreekt aan. Ze staat al twee jaar in de top 20 van 'Meest gelezen blogs' in de rubriek 'Reizen' en werd al 44.000 keer bekeken. Maar een publiek moet je verdienen. Er wordt hard gewerkt aan Grob8 om er een succes van te maken.

Hey, dat wil ik lezen

Bob: 'Ik geef leuke weetjes mee over onze reisbestemmingen.' 'Daarvoor doet hij veel opzoekwerk', valt Greta haar echtgenoot bij, 'Bob blijft zoeken tot hij er alles over weet. Zo hebben we hebben in Noorwegen de middernachtzon gezien. Dan gaat hij uitvissen hoe dat juist zit, om daar dan over te kunnen schrijven. En dat probeert hij dan leuk te verpakken'.

Tip 1: aanlokkelijke titeltjes

Bob bedenkt ook altijd de aantrekkelijkste titeltjes voor hun belevenissen. 'Tja, die zijn belangrijk, de meeste mensen laten zich leiden door de titeltjes. Die nodigen uit om te klikken en te lezen. Als je als aanhef 'Fietsen in Limburg' gebruikt, kan je misschien ook nieuwe lezers aantrekken die op die trefwoorden gegoogled hebben. Als die mensen dan toevallig op je blog terecht komen, blijven ze misschien wel hangen.'

Tip 2: kies je rubriek

De rubriek waar je blog instaat is ook belangrijk voor het succes. Want zeg nu zelf, er zijn zoveel blogs. Over reizen alleen al 940. In totaal zijn er meer dan 18.000 blogs op SeniorenNet. Je moet er trachten 'uit te springen'. Zo heeft bijvoorbeeld de rubriek 'Herinneringen en ervaringen' bijna geen bezoekers. De naam klinkt dan ook alsof je al half dood bent (lacht). Op een zeker moment ben ik veranderd van de rubriek 'Koken' naar 'Reizen'. Want ik schrijf over allebei. Ik wissel de twee af.

Tip3: rijmen

Ik breek mijn hoofd ook over originele titeltjes in mijn kookrubriekje 'KokenEten'. Als ik een zin rijmend wil maken, roep ik regelmatig de hulp van Greta in om het mooi te laten klinken. Schat, wat rijmt er op 'artisjokken'?(lacht)

Tip 4: het oog wil ook wat

Eén maal per week kook ik. Greta legt het kookproces én het resultaat vast op foto. Dat oogt fijn en een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Al zijn de woorden ook belangrijk hoor! (lacht)

Tip 5: een extraatje

Ik geef op mijn blog het recept en ga dieper in op één ingrediënt van het gerecht. Zo kom je bijvoorbeeld alles te weten over Parmezaanse kaas of rozemarijn. Én ik probeer het altijd op een leuke manier te brengen. Soms behandel ik de geschiedenis van het ingrediënt, vertel waar het vandaan komt. Maar, zoals ik al zei, altijd leuk aangekleed, zeg maar, met allerlei plezante details. Dat is het extraatje bij 'KokenEten'. Ik houd een lijst bij van bijvoorbeeld groenten of vlees die ik nog wil bespreken. En die moeten dan natuurlijk een keer het hoofdbestanddeel van een gerecht zijn dat ik ga maken, het is dus een heel gepuzzel.

Tip 6: Verleidelijke blog

Ik heb de kleur van mijn blog gewoon gekozen uit het aanbod. Je kan je eigen design maken met jouw kleur, sfeer en lettertype. Ik vond dat beige en bruin mooi én het leest vlot.

Ik weet precies hoeveel bezoekers ik heb per dag

Wat ik persoonlijk zeer interessant vind, zijn de statistieken die ik als blogger kan raadplegen op SenNet. Als ik 's morgens opsta ga ik altijd eens kijken. Je ziet ze verschijnen als je met je paswoord op je blog inlogt (doet voor). Ik weet precies hoeveel bezoekers ik heb per dag. Kijk, vandaag al 11 en gisteren 43. Zo kan ik dat volgen per week, per maand... Ik weet dat ik lezers heb uit 66 landen, zelfs uit Bosnië-Herzegovina (lacht). Dat kan ik zelfs op de wereldkaart bekijken.

Bob maakt de balans op

In totaal heb ik 214 teksten op mijn blog staan en 48.000 foto's. Ik heb al meer dan 44.000 hits. Dat betekent dat al meer dan 44.000 mensen mijn blog bezocht hebben. Wat maakt dat ik al twee jaar in de top 20 van 'Meest bekeken blogs' in de rubriek 'Reizen' sta.

Hoe blijf je aan de top?

'Kijk, nu sta ik op de achtste plaats. Dat kan steeds veranderen. Als ik aan het zakken ben, moet ik snel weer actie ondernemen. Ik probeer één keer per week iets nieuws op onze blog te zetten.' 'En daar is hij toch al gauw een halve dag mee bezig', vult Greta aan. 'Ik stuur ook altijd een mail met een grapje om te zeggen dat ik weer een nieuw stukje op mijn blog heb staan', lacht Bob.

Zo, hopelijk kunnen de tips van Bob en Greta jou helpen om publiek naar je website te krijgen. De GroB8 blog van Greta en boB vind je op http://blog.seniorennet.be/grob8.

Iets verder in SenNet magazine, binnen de rubriek 'Leven in balans' kom je nog meer te weten over de passies van Greta en Bob, en over hun leven!

Meer weten over blogs? Surf naar http://blog.seniorennet.be/kenmerken_seniorennet_blogs.php

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels