Deel via

‘Reizen’ maakt gezond én gelukkig!

June 2013
Veronika
Stap uit je vertrouwde omgeving en zet een stapje in de wereld. Want of je nu een uitstap maakt, een tripje of een verre reis... Het geeft zuurstof aan je geest én lichaam. SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko legt je in dit artikel haarfijn uit waarom het een 'must ' is af en toe je rugzak of valies te pakken. En met de zomer voor de deur heb je een massa inspiratie om haar advies op te volgen.

Reizen doet je goed!

Het maakt niet uit of het ver is of dichtbij. Feit is dat reizen je goed doet. Even naar de "buren" aan de andere kant van de provincie of het land? Op vakantie naar het buitenland of op reis naar de andere uithoek van de wereld...? Het maakt niet uit of het ver is of dichtbij. Feit is dat reizen je goed doet. Je laadt de batterijen op, verruimt je geest en ontspant je lichaam. Kortom, het maakt je gezond en gelukkig.

Er even tussen uit, naar het 'andere'.

Indian wedding Het gaat er om dat je even uit je vertrouwde omgeving stapt. Door onze opvoeding, onze rolvoorbeelden, omgeving, onze media en de rest van onze leefwereld, krijgen we een bepaald beeld van de wereld. We denken dat dit beeld het juiste is, het "goede". Wel, dat is het ook. Voor ons althans. Wie regelmatig eens weggaat weet het goed genoeg. Je draait mee in de 'rat race'. En als je dan in een andere omgeving komt is het net of al je zintuigen aangescherpt worden. Je ruikt, proeft en beleeft anders, gewoon omdat alles nieuw is.

Je wordt een 'nieuw mens'?

Wij mensen beleven niet alleen anders wanneer we met vakantie zijn, we 'zijn' ook anders. Door je vertrouwde omgeving te verlaten staan we open voor 'het nieuwe'. Kunnen we onze zorgen even vergeten of ze relativeren, zien dat er méér is.

Het 'anders' zijn beleven.

Wat we rationeel weten beleven we, als we 'ons nest ' even verlaten. We weten immers wel dat elke cultuur zijn eigen manier heeft ontwikkeld om met dezelfde levensitems om te gaan zoals trouwen, kinderen krijgen, gezin en familie, vrienden hebben, geld, sterven... Maar als we op pad gaan beleven we dat. Zelfs in ons eigen kleine landje is dat al zo. Daar ontdekken we al (weliswaar eerder kleine) verschillen qua gewoontes en tradities tussen pakweg Limburgers en West-Vlamingen of Vlamingen en Walen.

Verschillen uit noodzaak geboren.

Veel levensgewoonten zijn uit noodzaak geboren. We zijn nu eenmaal ingesteld op overleven. En iemand die in de woestijn woont heeft zich op een andere manier moeten aanpassen dan iemand die in de bergen opgegroeid is, gewoon omdat de levensomstandigheden anders zijn. En dat is maar één van de factoren die invloed hebben op culturele, maatschappelijke en religieuze verschillen. Maar gewoon ook het feit dat het landschap anders is of de landelijke en stedelijke omgeving zijn we ons niet bewust, als we altijd in de vertrouwde omgeving blijven.

Pelgrimstocht

Met andere ogen kijken.

En dat is nu het mooie van 'reizen'. Dat maakt ons weer attent op deze zaken. We kijken met andere ogen, zetten een andere bril op om zaken in de wereld te bekijken. En dat doet iets met ons zelf. Wij worden anders.

Reizen geeft meer zelfkennis.

Door geconfronteerd te worden met 'het andere', leren we ook onszelf beter kennen. Net door te botsen op verschillen, worden we ons werkelijk bewust van eigen gewoontes. Tea En ook gewoon van het feit dat we die gewoontes hebben. We nemen die ook onder de loep.

Kookprogramma's niet voor niets populair.

Wat in de hele wereld, in alle culturen belangrijk is, zijn de maaltijden. Niet alleen wat we eten, maar ook hoe we eten is voor velen het belangrijkste aspect van de culturele identiteit.

We leren veel over mensen door met hen te eten of te zien hoe ze hun maaltijd bereiden of gebruiken. Net zoals het aan de andere kant van het land of in een nieuwe streek fijn is om te weten wat de specialiteiten zijn, is het in een cultuur die je helemaal vreemd is, zeer interessant om op voorhand op te zoeken wat de gebruiken rond eten zijn.

Wist je dat het bijvoorbeeld in China beleefd is om een beetje eten op je bord te laten liggen als teken dat je genoeg te eten hebt gekregen.

Wondermooie universele taal.

Thai child Hoewel we elkaars taal niet altijd begrijpen, zijn er universele zaken die mensen binden.

Elke moeder weet bijvoorbeeld hoe het voelt om een kind in je armen te hebben. Verliefdheid voelt overal hetzelfde. Een geliefde verliezen doet bij iedereen pijn...

Omdat we die emoties allemaal, waar ook ter wereld kennen, kunnen we elkaar op dit niveau begrijpen. Laat je hart spreken op momenten dat je woorden te kort komt en we merken dat er een dimensie ontstaat waarin geen taal nodig is.

Waar we beter mee oppasssen.

Waar we op reis best mee opletten, is hoe dicht we bij iemand komen. Wist je bijvoorbeeld dat het in een aantal culturen onbeleefd is om een kind over zijn hoofdje te aaien? Men denkt daar dat de ziel van het kind in het hoofd zit en daaraan mag je niet raken.

Zeker zijn op verre reizen.

Als je niet helemaal zeker bent over wat je in het buitenland of op verre reizen wel en niet kan doen, informeer je best bij je reisleider of bij een allochtoon die je leert kennen. Wat je ook altijd kan doen is de mensen observeren en hun gewoontes overnemen.

Italian sea

Een reis kan je 'uit de knoop' halen.

Reizen kan ook helend werken of therapeutisch. Wanneer je in de knoop zit bijvoorbeeld of op een kruispunt in je leven bent en je weet niet welke richting je nu uit moet, kan een reis je antwoorden bieden.

Omdat we op reis meer ons hart volgen en omdat reizen ons een ander perspectief kan bieden over het zelfde probleem, gebeurt het vaak dat er puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Jong geleerd... én oud gedaan...

Jongeren voelen dit principe automatisch aan. Ze trekken er vaak op uit om een grote of verre reis te maken voor ze gaan studeren of na hun studies gaan werken. Steeds meer mensen voelen na hun 50ste de behoefte om de wereld in te trekken. Opmerkelijk is dat pelgrimstochten populair zijn bij alle leeftijdscategorieën.

Vakantie veel meer mogelijk voor iedereen.

Reizen hoeft niet duur te zijn. Als je (een beetje) avontuurlijk bent aangelegd kan je via CouchSurfing (https://www.couchsurfing.org/) op iemand zijn zetel gaan slapen. Zo leer je meteen nieuwe mensen kennen!

Je kan ook nieuwe transportmiddelen uitproberen. Je kan bijvoorbeeld veel goedkoper met de bus in Europa reizen dan met het vliegtuig. Alhoewel er met bijvoorbeeld onze eigen OxyTiME 'Paspoort voor de levensgenieter', een prachtig reisaanbod is, voordelen van vliegreizen, grote reizen, citytrips, maar ook hotelovernachtingen, hotelarrangementen, campingreizen, vakantiehuizen, boottripjes, cruises, zeildagen etc. Alle info op www.oxytime.be (Jij hebt toch al een OxyTiME?)

Uit in eigen stad of streek!

Of neem de tram en stap uit in een buurt die je niet kent en ga daar op ontdekking. En wie nu mort dat een uitstap toch te veel centjes kost; je eigen buurt opnieuw ontdekken kan ook veel verrassingen opleveren! Hoe vaak heb je al in dat bos vlakbij je gemeente gewandeld? Maak eens een picknick om samen op een plaid te genieten langs het water van de vaart of het kanaal. Heb je die fietsroute rond je woonplaats al gedaan? Of neem de tram en stap uit in een buurt die je niet kent en ga daar op ontdekking. En beslissen om nu eindelijk eens de musea in onze eigen stad te bezoeken kan heerlijke momenten opleveren. Wie ook hier niet uit de voeten kan, kan nog altijd reizen in zijn hoofd. Een mooi boek kan je naar een andere wereld brengen. Net als reisreportages op bepaalde tv-zenders.

Ik wens je een heerlijke zomer!

Veronika Sjinkarenko.

 
Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels