Deel via

Sevilla, Córdoba, Granada: Maak een zonovergoten cultuurreis door Andalusië.

June 2013
Andalusië
Het wondermooie, warme Andalusië, met zijn zwoele naam, ligt in Zuid Spanje op minder dan 3 uur vliegen van Brussel. Met het vliegtuig is het een ideale bestemming om er een weekje tussenuit te trekken (ben je met de auto in Spanje, rijd dan door). Andalusië is genieten van een overvloed aan mooie bezienswaardigheden en terrasjes in prachtige culturele steden, je onderdompelen inde zuiderse gastvrijheiden als je wil kan je een week leven op de overheerlijke tapas!

Alhambra GranadaAlhambra Granada

Avondzicht op de  MezquitaAvondzicht op de Mezquita

Córdoba cuesta Del BailioCórdoba cuesta Del Bailio

Córdoba de mihrab in de MezquitaCórdoba de mihrab in de Mezquita

Córdoba mezquitaCórdoba mezquita

De Giralda in SevillaDe Giralda in Sevilla

De mooie tuin rond het AlhambraDe mooie tuin rond het Alhambra

De schitterende tuinen van het AlhambraDe schitterende tuinen van het Alhambra

Een terrasje in CórdobaEen terrasje in Córdoba

Feest in CórdobaFeest in Córdoba

GeneralifeGeneralife

Giralda SevillaGiralda Sevilla

SenNet reisadviseur Paul huurde ter plaatse een wagen. Hij maakt je warm voor Andalusië met dit reisverslag.

Vlot naar het Moorse Alhambra...

Met Brussels Airlines vlieg ik rechtstreeks op Malaga. Van daaruit rijd ik direct richting het schitterende Moorse Alhambra. In Granada check ik in in mijn hotel. En al in de namiddag maak ik in het centrum van Granada een wandeling door de historische wijk.

Kathedraal: van Gotisch naar Renaissance?

De Kathedraal van Granada is hoofdzakelijk opgetrokken in renaissancestijl en meet 115m bij 67m. Al kort na de start van de bouw werd de architect ontslagen
De kathedraal werd begin 16de eeuw nog als Gotisch bouwwerk getekend. Maar die plannen veranderden. Want al kort na de start van de bouw werd de architect ontslagen. Daarop maakte Diego de Siloé renaissancestijl van de kathedraal, voortgaande op de reeds bestaande fundamenten. Uiteindelijk werd er, met verscheidene tussenpauzen, gewerkt tot een eind in de 18de eeuw, dat is meer dan 200 jaar.
Ga zeker kijken naar de zuidkant van de kathedraal. Daar bevindt zich de Koninklijke kapel met heel wat praalgraven en een schitterende kunstverzameling (met onder andere werken van Memling, Bouts,… ).

Naar het Alhambra.

De volgende ochtend ga ik dan naar het Alhambra. Ik heb mijn tickets op voorhand gekocht omdat het aantal bezoekers gelimiteerd is tot 6.000 per dag en ik wil zeker zijn dat ik binnen mag!

Ik heb mijn tickets op voorhand gekocht omdat het aantal bezoekers gelimiteerd is tot 6.000 per dag en ik wil zeker zijn dat ik binnen mag!

Calat al Hamra of het rode kasteel wordt wereldwijd als één van de mooiste Moorse paleizen beschouwd. La Alhambra werd op de hoogste heuvel van de stad gebouwd. Jaarlijks komen toeristen uit alle landen naar Granada om deze Moorse miniatuurstad te ontdekken.

Het middeleeuwse paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada, is een 'must' als je naar Andalusië gaat. Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad. Vanop dit plateau heb je een schitterend uitzicht over de Sierra Nevada. Ik wandel door het doolhof van paleizen, Koninklijke verblijven en prachtige patio's. In het El Generalife, het vroegere zomerpaleis van de Nasridenkoning (gebouwd in begin 14de eeuw) heb ik vooral oog voor de mooie tuinen. Ik wandel langs een lange vijver met fonteinen, paviljoenen, colonnades,… De huidige tuinen werden in 1950 afgewerkt door de architect Fransciso Prieto Moreno.

Stierenstaart eten in Córdoba?

Na een uitgebreid ontbijtbuffet in mijn hotel in Granada, rij ik verder landinwaarts naar Córdoba. De gehele stad Córdoba, ook wel de parel van de rivier Gualdalquivir genoemd, is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Ik slenter door de kleine straatjes tot aan de kleinste hoekjes en plekjes. De gehele stad Córdoba, ook wel de parel van de rivier Gualdalquivir genoemd, is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed
Ik bezoek er ook de Mezquita, waar 2 godsdiensten verenigd zijn midden in de moskee werd er een kathedraal gebouwd! Even verder wandel ik dan weer door de Juderia, de Jodenbuurt die uitermate authentiek is en bestaat uit witgekalkte huisjes, kleurige bloemen en sfeervolle patio's. Córdoba staat ook bekend als de warmste stad van Europa! In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht 'Rabo de Toro', oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart. Er zitten nog ingrediënten in, hoor. De moeite van het proberen waard?

De Andalusische gezelligheid van Sevilla.

Van Córdoba gaat het vervolgens ongeveer 150 km westwaarts naar Sevilla, de hoofdstad van Andalusië. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa. Bezoeken die je zeker niet mag missen zijn: de Kathedraal van Sevilla en de Torre del Oro, de gouden toren. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa
Het Real Alcázar is een Arabisch geïnspireerd paleis dat in de loop der eeuwen werd aangepast aan de invloeden van verschillende stijlperiodes. Het is één van de oudste Koninklijke paleizen die nog steeds als dusdanig in gebruik is Het werd als kasteel gebouwd in de 10de eeuw en in de 12de eeuw en nog later in de 14de eeuw uitgebreid tot paleis.

TAPASCULTUUR

In Spanje heeft zich een verrukkelijke eetcultuur ontwikkeld, de 'tapas'. Tapas zijn smaakvolle voorgerechtjes die in tapasbars uitgestald worden en er uitermate kleurrijk en smakelijk uitzien. Het eenvoudigst is om met de vinger aan te wijzen wat je wilt hebben of meteen naar de speciale tapas te vragen. Daarna eet je de talloze heerlijkheden met een cocktailprikker of met de handen. Wat nooit mag ontbreken zijn de olijven die op veel verschillende manieren klaargemaakt worden. Tapear kan in het Nederlands niet met één woord omschreven worden. Er schuilt een totaal levensconcept achter. Samenzijn, eten, drinken, keuvelen, genieten, commentaar leveren op omstaanders, kortom wat in het zuiden onder 'leven' bestaat.

Zoek je schaduw in Sevilla?

Heel romantisch is het Oud-Joodse deel van de wijk Santa Cruz. Verdwaal in een doolhof van kleine straatjes en geniet op één van de vele binnenplaatsen van een terrasje. Hoewel de straatjes vol van licht zijn vind je hier ook weldoende schaduw en adem je de geur van bloemen in die overal over de railings van de kleine en romantische balkons hangen.

Op weg naar de kust van Andalusië.

Vanuit Córdoba zak ik af naar de kust, naar Jerez de la Frontera ofwel de stad van de Sherry. Zeer de moeite waard is ook de Spaanse rijschool. Deze is tot ver over de grenzen heen bekend
Ik bezoek er uiteraard één van de talrijke bodega's of wijnhuizen. Deze bieden je graag rondleidingen aan en natuurlijk is daarbij een glaasje inbegrepen… Zeer de moeite waard is ook de Spaanse rijschool. Deze is tot ver over de grenzen heen bekend. Ik woon een demonstratie bij en ben erg onder de indruk.

Proeven van een glaasje sherry?

Vanuit Jerez de la Frontera rij ik terug richting Malaga. Ik passeer nog Ronda. De arena van Ronda is één van de oudste en best bewaarde arena's voor stierengevechten van het land en is zeker een bezoek waard. Het stierengevecht zelf laat ik over aan de liefhebbers.

Malaga, kandidaat culturele hoofdstad 2016.

De havenstad ligt aan de Middellandse Zee, aan de toeristische Costa del Sol en op amper 100 kilometer afstand van de Straat van Gibraltar.

Malaga (in het Spaans uitgesproken als Màlaya), is omgeven door bergen: de "Heuvels van Axarquía". De stad wordt doorkruist door twee rivieren. De stad heeft zich kandidaat gesteld om in 2016 culturele hoofdstad van Europa te worden. Ze is trots op haar haar vele bezienswaardigheden.
Ik zoek in de gezellige stad nog een toffe tapasbar op en ga dan een hapje eten als afsluiter van deze heerlijke culturele trip.

Meer weten over deze reis?

Bekijk meer foto's Granada AlhambraGranada AlhambraHet Alhambra ligt op een heuvel met mooi vergezicht over de Sierra NevadaLekkere tapasLokaal folklorefeest in SevillaBloemenpracht in het AlhambraCórdoba Calle De Las FloresOverzichtskaart van de Spaanse provinciesSevilla Real Alcazar

 

Praktische informatie



REISFORMALITEITEN

Burgers van de Europese Gemeenschap kunnen vrij rondreizen in Spanje. Zowel volwassenen, kinderen als baby's dienen over een geldig identiteitsbewijs (eID, kids ID) te beschikken.

BAGAGE

Het maximaal gewicht opgelegd door de luchtvaartmaatschappij, bedraagt 20 kg per persoon. Daarnaast is een middelgrote handbagage (55x40x25cm – max. 6kg in economy klasse) toegelaten in de passagierscabine van het vliegtuig.

TAAL

De Spanjaarden stellen het zeer op prijs als je moeite doet om hun taal te spreken, al is het maar een eenvoudige buenos dias (goedemorgen), buenas tardes (goedemiddag), buenas noches (goedenacht) of gracias (bedankt).

ALHAMBRA

Het is sterk aan te raden om de entreetickets voor het Alhambra vooraf aan te kopen via internet. www.alhambra-tickets.es. Aangezien het aantal bezoekers gelimiteerd is tot 6000, worden aan de kassa zelf maar een beperkt aantal tickets verkocht.

VERVOER

Huurwagen/Eigen wagen

  • Hou rekening met de snelheidsbeperkingen wanneer je zelf met de auto rijdt. Er zijn tamelijk veel snelheidscontroles en campagnes voor veilig verkeer.
  • In Spanje worden verscheidene wegen onderscheiden. De snelste wegen zijn de autopistas, waarvoor tol moet betaald worden. Deze wegen zijn van zeer goede kwaliteit en worden goed onderhouden. Daarnaast zijn er de autovias die tolvrij zijn. De carretera nacional bestaat uit een landelijk netwerk van hoofdwegen dat wordt aangegeven met een N. Dan zijn er ook nog de kleine weggetjes die minder onderhouden zijn. Deze wegen vormen echter een zeer goede manier om het binnenland te ontdekken.
  • De toegestane hoeveelheid alcohol voor bestuurders is 0,5 promille.
  • Laat nooit waardevolle zaken liggen in je wagen.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels