Deel via

We moeten ook eens stilstaan bij wat we krijgen van de overheid.

June 2013
Fruit
Dat is de reactie van Robert uit Ninove op het arikel van columnist Jan Schils over de nieuwe golf van besparingen die op komst is. Hij vindt dat we niet mogen klagen en eens in acht moeten nemen wat we allemaal krijgen van de staat, zoals kortingen op openbaar vervoer, kinderbijslag, fiscale voordelen... Lees een greep uit de reacties...

We hebben geen reden tot klagen

We zijn rijk en uit angst voor de crisis sparen we nu nog meer. Wij zullen moeten teruggeven aan de staat wat we in het verleden teveel hebben gekregen. Er is hier (in mindere mate) gebeurd wat in Griekenland gebeurde. De Belgen behoren tot de rijkste mensen ter wereld, dat wil toch wat zeggen? We zijn rijk en uit angst voor de crisis sparen we nu nog meer. Dat de belastingen hoog zijn moet gerelativeerd worden: wat telt is wat we netto overhouden. Ook moeten we in acht nemen wat we allemaal krijgen van de staat subsidies (zonnepanelen, isolatiepremies, verbouwingspremies enz.) en tussenkomsten en kortingen (gratis openbaar vervoer voor sommigen, belastingaftrekken voor alles en nog wat, fiscaal voordelige bedrijfswagens, kinderbijslag, schoolpremie, maximum factuur voor gezondheidszorgen). We moeten dus echt niet klagen. Feit is wel dat het staatsapparaat heel wat goedkoper zou kunnen functioneren. Maar dat betekent ook dat er heel wat jobs zouden sneuvelen.
Robert (64) Ninove

De uitverkoop van onze economie moet stoppen

Vroeger was onze chocolade de beste, waar staan we nu? Besparen moet iedereen, alleen als je al aan je limiet zit is het moeilijk! Maar men moet ermee stoppen onze economie te promoten of te verkopen aan het buitenland . Vroeger was onze chocolade de beste, waar staan we nu?
Onze dubbele beglazing ( thermopane) was een primeur voor België! Onze ganse economie is om zeep door alles te verkopen en door de druk op onze zelfstandigen zo groot te maken, dat ze naar het buitenland trekken.
Nieke V. (58) Mol

Geef de regering kans om te regeren

Alles zou kunnen opgelost worden, maar de wil ontbreekt want iedereen wil zoveel mogelijk voor zichzelf graaien ! Er wordt teveel paniek gezaaid door allerlei journalisten en media. Geef de regering de kans om te regeren. Op veel vlakken worden toch verbeteringen aangebracht o.a. in de bestrijding van de fraude . De belastingadministratie levert goed werk en zou nog meer armslag moeten krijgen . De belastingwetgeving is te ingewikkeld, de meeste bedrijven betalen nauwelijks belastingen en de vrije beroepen ontsnappen eveneens aan de belastingen. Dat is niet rechtvaardig. De belastingen worden nu betaald door de werknemers uit de middenklasse ! Bedrijven en vrije beroepen frauderen dikwijls , denk maar aan het zwartwerk in de bouw of horeca. Subsidies aan bedrijven moeten stoppen. Wat niet rendeert moet niet bestaan ! Subsidies voor allerlei activiteiten afschaffen. Waarom moet een gemeente een plaatselijke voetbalclub sponseren met belastinggeld? Alles zou kunnen opgelost worden, maar de wil ontbreekt want iedereen wil zoveel mogelijk voor zichzelf graaien !!
V. (65) Ternat

Verspilling van belastinggelden

Het verspillen van de belastinggelden neemt ongekende vormen aan. Ook de werknemers zijn er schuldig aan door hun zwartwerk, gesjoemel met de fiscus , enz... Maar de overheden zijn toch wel de sterkste in het verkwisten van onze zuur verdiende centen. Hun graaicultuur heeft de crisis nog verergerd. Gek is dat de benadeelde bevolking gewoon laat betijen en nog akkoord is het probleem op te lossen door de verhoging van taksen en lasten te aanvaarden! We moeten zelfs de daders gaan herkiezen tijdens de verkiezingen zodat ze ons nog meer kunnen uitzuigen! Wat een hallucinant beeld. In de Zuiderse landen komt men er voor op straat, hier laat men zich gewillig naar de slachtbank leiden. Waarom? We leven nog teveel in weelde, zo simpel is het.
Karl (54) Vorselaar

De tering naar de nering zetten

Ik red me wel. Voor mensen die het allemaal echt niet meer kunnen vind ik het vreselijk. Met alleen AOW sta ik van mezelf versteld wat ik allemaal bespaar en de tering naar de nering kan zetten. Ik ben een oorlogskind uit de tweede wereld oorlog. We waren armer dan kerkratten en leefden in angst, maar we hebben het overleefd door de ijzeren wil van mijn ouders. Ik red me wel. Voor mensen die het allemaal echt niet meer kunnen vind ik het vreselijk dat het leven zo zwaar moet zijn door de hebzucht van banken en regeringen. Eens komt er een einde aan.
Carra (76) Rotterdam

De rijken correcte belastingen laten betalen

Indien de rijken nu eindelijk eens (wat ze al jaren niet doen) eerlijke belastingen zouden betalen zou een betere wereld mogelijk zijn . De politieke verantwoordelijkheid zit in het aanpakken van de correcte toepassing van wetgevingen .
Als politieke macht ook zwicht voor de druk en de chantage van het kapitalisme is alle eerlijkheid zoek. Het model Duitsland is het ordewoord geworden, maar de gevolgen van het economisch en vooral kapitalistisch denken, wordt met het blote oog zichtbaar.
Is eerlijkheid alleen nog afdwingbaar met revolutie?
Louis W. (58) Itegem

Ik laat mij niet bang maken!

Ik laat mij niet bang maken, want 1 miljard besparen komt voor iedere Belg neer op nog geen 8 euro per maand. Zolang dezelfde partijen het schoon weer blijven uitmaken, zal de gewone man leeg gemolken worden. Alles draait vierkant in dit land. Wie van ons (de Vlamingen of Belgen) heeft voor een Europa (zoals we dat vandaag kennen) gekozen?
Volgens mijn mening zijn dat de politici en hun partijen. In mindere mate misschien ook enkele grote multinationals. Maar van de gewone modale Belgen zullen er weinig zijn die dit Europa goedkeuren, tenzij deze die er rechtstreeks profijt kunnen uithalen (mooie job, subsidies ) . Hoeveel kost dat Europa aan België en hoeveel krijgt België daar rechtstreeks van terug?.
Het Europa van vandaag is erin geslaagd om de mensen bang te maken en de Belgische politici doen hieraan gezwind mee.
Een vermogensbelasting alleen zal België niet uit de crisis halen. Waar het om gaat is gewoon solidariteit.
Ik laat mij niet bang maken, want 1 miljard besparen komt voor iedere Belg neer op nog geen 8 euro per maand. Maar dan voor iedere Belg. Zonder uitzondering.
Jos V.G. ( 57) Beringen

Oplossingen bestaan maar doen pijn

1,2 miljoen ambtenaren, dat is al lang onhoudbaar. Oplossingen zijn er, maar die zullen pijn doen omdat niemand van de heersende politieke klasse tijdig ingegrepen heeft. Eén van de belangrijkste lijkt mij deze: 1,2 miljoen ambtenaren, dat is al lang onhoudbaar. Het enige dat men verminderd heeft, is het aantal militairen. Alle andere ambten namen de voorbije 15 jaar van jaar tot jaar steeds sneller toe. Sedert het jaar 2000 durft (of mag) het Politiek Zakboekje zelfs geen overzicht meer te geven van het ambtenarenbestand! Ambtenaren worden hoofdzakelijk betaald met wat de werkende klasse en het bedrijfsleven opbrengt. Er moeten dus meer ondernemers komen die in de private sector meer werk scheppen.
Het aantal ambtenaren moet drastisch naar beneden (minstens 35%).
Ook moet men ophouden met politieke dromen, zoals de hervorming van het onderwijs. Het is financieel onmogelijk om van elke actueel bestaande middelbare school een 'domeinschool' te maken, alleen al omdat de infrastructuur ontbreekt.
Nog een belangrijke besparing betreft de godsdiensten. Ik vind het ongehoord dat een Staat zich het recht voorbehoudt om godsdiensten te erkennen om deze dan met belastinggeld in leven te houden.
Het allerbelangrijkste lijkt mij wel een terugkeer naar de principes van gezond beleid. Eén van die principes luidt: hou het simpel.
Walter C. (65) Deurle

Invoering van de euro is de grote schuldige

Vele mensen zijn van mening dat de oorzaak van de crisis gekomen is door de euro. Heel veel landen hebben een begrotingstekort. Die landen met het grootste begrotingstekort moeten geholpen worden door de landen die moeten bijdragen met vele miljarden.
Jacobus V.S. (76) Maassluis

Invoering rijkentaks is een noodzaak

Ik heb er geen probleem mee belastingen te betalen, maar die moeten op een sociaal verantwoorde manier aangewend en gebruikt worden. Dat we iets meer aan belastingen moeten betalen in een crisistijd lijkt me aanvaardbaar. Dat dit grotendeels door de minder kapitaalkrachtigen moet betaald worden is sociaal onverantwoord. Een rijkentaks invoeren is dus noodzakelijk.
Ik heb er geen probleem mee belastingen te betalen, maar die moeten op een sociaal verantwoorde manier aangewend en gebruikt worden, vooral voor de minder kapitaalkrachtigen.
Dus is er voor de diverse bewindvoerders veel werk aan de winkel om tot een eerlijke verdeelsleutel voor geïnde belastingen te komen.
Ronnie D.M. (67) Tielt

Wij hebben het beste sociaal stelsel van de wereld!

Altijd maar klagen! Wij genieten wel van het beste sociaal stelsel van de wereld. Dat moet betaald worden. Dat er grote verschillen zijn in inkomensniveaus is normaal. Verstand, afkomst en mentale energie zijn bij iedereen anders en dit is aangeboren en niet verworven. Het belastingsysteem moet daarmee overeenstemmen. Wie door aangeboren gaven het meeste verdient moet ook het meeste bijdragen aan de maatschappij, om die toe te laten al haar burgers een behoorlijk leven te verzekeren. Ook aan degenen die het minst bevoordeeld zijn bij hun geboorte of door ongeval of tegenslag. Wat niet wegneemt dat de grootverdieners er best mogen zijn.
Jacoba C. (85) Kortrijk

Toekomst van België is niet rooskleurig

Hoe komt het dat niemand hardop durft te zeggen hoeveel geld er naar uitkeringen gaat?

Bedrijven die werkgelegenheid bieden hoeven voor mij geen belastingen te betalen. Grote bedrijven zijn niet land-gebonden, dus vertrekken ze als ze ergens anders een beter klimaat vinden.
België geeft teveel geld uit. Hoe komt het dat niemand hardop durft te zeggen hoeveel geld er naar uitkeringen gaat? Projecten die de staatskas leegvreten: over_ subsidiëring (zonnepanelen), fiasco's als het Fyra project, banken die steun krijgen en niet terugbetalen (ook al maken ze grote winsten). Hoge salarissen en hoge pensioenen voor ambtenaren, loodzware en inefficiënte administraties, teveel om op te noemen. Ik ben bang voor de toekomst van België en van Europa.
Wim I. (52) Maaseik

Teveel overheidskosten

Er dient dringend iets gedaan te worden aan de groeiende overheidskosten. Waarom hebben wij regeringen nodig met 577 afgevaardigden, 343 senatoren, 30 ministers en staatssecretarissen? Als we op deze zaken al de helft zouden besparen zou de loonkost al een serieus stuk kleiner worden
Bert D.J. (64) Waregem

Te lang boven onze stand geleefd

Wanneer gaan conservatieven en socialisten eens begrijpen dat de staat "wij allemaal zijn". De staatsschuld komt er toch maar omdat de burgers jarenlang boven hun stand geleefd hebben. De bedrijven en zelfstandigen hebben teveel belastingaftrek mogen doen. Er is te weinig controle geweest op sociale fraude, enkel de loontrekkenden zijn misschien een beetje slachtoffer, maar ook zij hadden tijdskrediet en zorgkrediet.
Wanneer gaan conservatieven en socialisten eens begrijpen dat de staat "wij allemaal zijn" en dat het Mattheüs effect ervoor zorgt dat degenen die al veel hadden meestal in verhouding toch nog meer krijgen. Als ik een schuld heb, omdat ik een huis gebouwd heb, moet ik dat ook afbetalen. Als we allemaal te diep in de buidel getast hebben om bedrijven te lokken, zelfstandigen vooruit te helpen, allerlei sociale projecten te steunen, dan is dat de feitelijkheid. Op een gegeven moment moeten we beseffen wat we wél kunnen en dat is allemaal samen inleveren.
Michel K. (57) Lokeren

Een vergelijking maken met andere landen?

Er zijn nauwelijks besparingen geweest maar vooral belastingen: de roerende voorheffing van 15 naar 25 %, de BTW op digitale televisie van 12 naar 21 %, de accijnzen zijn nog maar eens verhoogd, alsook de beurstaks .
Van echte besparingen is geen sprake.
Het wordt hoog tijd dat er nu eindelijk eens bespaard wordt op ons veel te groot en veel te duur overheidssysteem.
Heeft een land met 11 miljoen inwoners 6 regeringen met zo'n 58 ministers nodig?
Brussel met 1 miljoen inwoners heeft 19 burgemeesters nodig , een regering met 8 ministers en een parlement met 89 parlementsleden. New York met 10 miljoen inwoners heeft 1 burgemeester .
Waarom kan men in Nederland (ruim 16 miljoen mensen) regeren met 1 regering met 12 ministers?
Waarom wordt er in Nederland bespaard op het aantal parlementsleden dat van 150 naar 100 wordt gebracht?
Norbert V. (63) De Panne

De redactie wil alle lezers nog eens van harte danken die deze en andere waardevolle bijdragen naar de redactie inzonden als reactie op het artikel van columnist Jan Schils!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels