Deel via

Computer voelt jouw depressie aan.

July 2013
Computer
Hoe kan een computer nu sowieso iets 'voelen', vraag je je in eerste instantie misschien af. Maar de wetenschap staat niet stil. SimSensei is een nieuw programma dat in staat is te helpen bij een van de moeilijkste diagnoses in de geneeskunde. Ben je depressief... of niet? Hoe het programma werkt lees je in volgend artikel.

De computer volgt je lichaamsbewegingen.

Voortaan lijken computers te kunnen helpen bij een van de lastigste diagnoses in de geneeskunde: het vaststellen of je lijdt aan een depressie. Dat is mogelijk door het volgen van je lichaamsbewegingen.

Ben je depressief?

Opvallend zijn zijn bewegingen, aarzeling en het ontwijken van de blik van de ondervrager. 'Wanneer was je voor het laatst gelukkig?' De geïnterviewde schuift ongemakkelijk heen en weer in zijn stoel, voordat hij hakkelend antwoord geeft. Opvallend zijn zijn bewegingen, aarzeling en het ontwijken van de blik van de ondervrager — deze persoon is mogelijk depressief.

Interviewer is een digitale avatar.

De ondervrager is geen mens, maar SimSensei, een digitale avatar die mensen ondervraagt en hun emotionele toestand inschat. SimSensei is een nieuw programma dat is ontworpen om gemakkelijker te kunnen vaststellen of iemand depressief is.

Hoe werkt SimSensei?

Gezichtsherkenningssoftware en dieptegevoelige camera's uit de Kinect van Microsoft. Achter de schermen gebruikt het programma gezichtsherkenningssoftware en dieptegevoelige camera's uit de Kinect van Microsoft, oorspronkelijk ontworpen voor de spelcomputer Xbox. Zo kan SimSensei lichaamstaal interpreteren, waarna de computerpsycholoog kan reageren. Het programma werd afgelopen april in Sjanghai gepresenteerd op een conferentie over gezichtsherkenning.

Andere lichaamstaal en mimiek.

Scherer ontdekte dat de depressieve geïnterviewden vaker met hun handen friemelden. Om verschillen in lichaamstaal te kunnen vaststellen, interviewde het SimSensei-team, onder leiding van Stefan Sherer van de Amerikaanse University of Southern California, een mengelmoes van gezonde en depressieve mensen. Scherer ontdekte dat de depressieve geïnterviewden vaker met hun handen friemelden en hun blik lieten vallen. Ze glimlachten bovendien minder vaak dan gemiddeld.

15 tot 20 procent depressieven valt door de mazen van het net.

'Normaal gesproken screenen we mensen door ze een vragenlijst te laten invullen. Daarbij gaat echter het non-verbale gedrag verloren', zegt Scherer. 'Onze techniek kan dat veranderen.' Artsen zien depressie nu nog vaak over het hoofd. 15 tot 20 procent van de mensen raakt ooit gedeprimeerd, vaak zonder daarvoor te worden behandeld.

Computerprogramma meer objectieve waarnemer.

Een geautomatiseerd systeem kan uitkomst bieden, omdat het dienst doet als een objectieve waarnemer, zegt Jyoti Joshi van de Australische University of Canberra. Joshi ontwierp met haar collega's een systeem dat op zoek gaat naar kenmerkende gezichtsuitdrukkingen, trager knipperen en bepaalde bewegingen van het bovenlichaam. Net als SimSensei registreert haar systeem ook of de geïnterviewde wegkijkt of minder gebaren maakt dan gebruikelijk.

Joshi's team interviewde zestig mensen, waarvan de helft ernstig depressief was. In negentig procent van de gevallen stelde het systeem volgens haar de juiste diagnose.

Ook ernst van de depressie wordt duidelijk.

Cohn ontdekte dat wanneer mensen met een depressie glimlachen, zij spieren gebruiken die hun uitdrukking gladder houden. Een geautomatiseerd systeem kan bovendien nuttig zijn bij het vaststellen van de zwaarte van de symptomen. Jeffrey Cohn van de Amerikaanse University of Pittsburgh onderzocht hoe de gezichtsuitdrukkingen van mensen veranderen wanneer ze behandeld worden voor depressie. Cohn onderzocht de gezichten van 34 mensen met depressie, terwijl zij vragen beantwoordden over hun aandoening. Zo trainde hij een machine die keek naar 66 verschillende gebieden van het gezicht die samen emoties verraden. Het systeem kan nu subtiele veranderingen vaststellen wanneer bij iemand de zwaarte van een depressie verandert.

Cohn ontdekte dat wanneer mensen met een depressie glimlachen, zij spieren gebruiken die hun uitdrukking gladder houden. Verrassend was dat de proefpersonen ook minder vaak bedroefd keken, iets wat volgens Cohn te maken heeft met het idee dat mensen met een depressie minder contact proberen te maken met anderen.

Wedstrijd: welk systeem is het nauwkeurigst?

In oktober zullen onderzoekers van over de hele wereld deelnemen aan een wedstrijd om te zien wiens diagnosesysteem het nauwkeurigst is. Op een conferentie in Barcelona krijgen de deelnemers video's van interviews. Ze moeten hun algoritmen op die beelden loslaten, waarna ze een score krijgen aan de hand van het aantal juiste diagnoses.

 

Aanbieding New Science.

Dit artikel komt uit New Science, het nieuw wetenschappelijk tijdschrift voor Nederland en Vlaanderen New Science.
Om kennis te maken met dit nieuw interessant wetenschappelijk tijdschrift kan je als lezer van SenNet Magazine genieten van de aanbieding: 3 nummers voor € 9,95. Klik hier voor je bestelling.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels