Deel via

Tip: Maak deze fietstocht rond Baarle en ontdek parels van bieren. Gratis route!

August 2013
Fietstocht
Heb je zin om een prachtige fietstocht te beginnen én eindigen bij een ambachtelijke brouwerij met een heerlijk artisanaal biertje? Bierkenner John Verbraeken stippelde deze route voor je uit vanuit het gezellige grensplaatsje Baarle. Je krijgt 50 km fietsplezier rond de micro-brouwerij 'De Dochter van de Korenaar'. Met bezienswaardigheden, mooie natuur en stopplaatsen.

Bierjuweeltjes door uit de hand gelopen hobby.

Dochter van de Korenaar

Verspreid over Vlaanderen en Nederland zijn tal van kleine brouwerijen te ontdekken waar nog op ambachtelijke manier bier gebrouwen wordt. Je kan er proeven van pittige streekbieren. Een leuk verhaal krijg je er gratis bij. Deze micro-brouwerijen zijn immers ontstaan als uit de hand gelopen hobby van mensen die voor en na hun professioneel werk begonnen met het brouwen van bier. Hun passie voor bierbrouwen staat het commerciële aspect, om bijvoorbeeld hun brouwerij open te stellen voor het grote publiek, wel eens in de weg. Dat is jammer, want hun ambachtelijke brouwerij is de ideale plek om even halt te houden tijdens een heerlijke fietstocht.

Fietsen van en naar 'De dochter van de Korenaar'.

Je komt terecht in mooie natuur, pittoreske dorpjes en kan halt houden aan mooie bezienswaardigheden en leuke stopplaatsen. Bij brouwerij 'De dochter van de Korenaar' in Baarle kan je op vrijdag- en zaterdagnamiddag wél terecht in de brouwerij en dan is het genieten... Bierkenner John Verbraeken en fotograaf Danny Van Tricht stippelden voor jou een tocht uit vanuit een grote lus van en naar de brouwerij. Je komt terecht in mooie natuur, pittoreske dorpjes en kan halt houden aan mooie bezienswaardigheden en leuke stopplaatsen De tocht is volledig uitgetest en er werd zoveel mogelijk gekozen voor rustige wegen en weggetjes. Waar mogelijk maken John Verstraeten en Danny Van Tricht gebruik van het knooppuntennet.

Het traject vanuit Baarle-Hertog, Baarle-Nassau...

Dit biedt je de mogelijkheid om een ganse dag fietsplezier te combineren met het opsnuiven van het mooie in de regio. De afstand van de fietstocht bedraagt ongeveer 50 km. De tocht is in lusvorm uitgewerkt ( zelfde vertrek- als aankomstplaats ).
Dit biedt je de mogelijkheid om een ganse dag fietsplezier te combineren met het opsnuiven van het mooie in de regio. Op de fiets ben je immers met al je zintuigen direct verbonden met de omgeving : je ziet elk grassprietje, je hoort de vogeltjes fluiten en je ruikt de bloemetjes en de bossen. Tussendoor kan je her en der een stop inlassen en op een terrasje of een rustbank even stilzitten bij Gods wondere natuur. Uiteraard passeer je ook mooie en typische horecazaken, waar je de inwendige mens kunt versterken.

Niet voor de racefiets.

Omdat niet alle wegen verhard zijn, is een racefiets niet direct aangewezen voor deze fietstochten. Een degelijke stads- of hybridefiets zal je gemakkelijker over de kleine paden helpen. Daarom richten wij ons tot de actieve, recreatieve fiets(t)ers.

De fietstocht: Rond brouwerij " De dochter van de Korenaar " in Baarle-Hertog

Wist je dit over het gezellige grensplaatsje Baarle?

Dochter van de Korenaar

Op de website van de VVV Baarle lezen wij: " Het dorp, Baarle, bestaande uit de Nederlandse gemeente, Baarle-Nassau, en de Belgische gemeente, Baarle-Hertog, ligt midden in de denkbeeldige driehoek van Breda, Tilburg en Turnhout. Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, maar niets is minder waar. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie, wat inhoudt dat een grondgebied volledig wordt omringd door een grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt, is dat er sprake is van 30 enclaves. In Baarle loopt de grens kris kras door wegen en huizen. In de bebouwde kom worden de grenzen aangegeven door speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. De huisnummers zijn vergezeld van de Nederlandse of Belgische driekleur. Eén huis in Baarle heeft zelfs 2 huisnummers, vermits de grens dwars door de voordeur loopt.

Baarle was smokkelaarsparadijs.

In het verleden was Baarle ook de plaats bij uitstek voor smokkelaars. Smokkelen was een lucratieve sport, waaraan flink werd verdiend. Roomboter was een bijzonder gewild artikel om naar België te smokkelen. Ook suiker en jenever waren smokkelwaar. Later werd overgegaan op vee. Smokkelaars en douanes ( of commiezen ) speelden regelmatig een spelletje van kat en muis. Om de douane op het verkeerde been te zetten, trokken de smokkelaars speciale klompen aan, die achterstevoren werden gedragen. De gemaakte afdrukken op de grond liepen daardoor in tegengestelde richting. Wanneer smokkelaars dan weer vrouwen aantroffen die boter hun kleding droegen, werden deze vrouwen verhoord naast een warme kachel zodanig dat de gesmolten boter langs hun lichaam dreef."
Vandaag trekt Baarle door zijn unieke situatie veel toeristen aan en kan je op zomerse dagen over de koppen lopen en is het ook heerlijk vertoeven op de terrasjes.

Dochter van de Korenaar

Brouwerij " Dochter van de Korenaar "

Adres:
Brouwerij " Dochter van de Korenaar "
Pastoor de Katerstraat 24
2387 Baarle Hertog

Ontstaan van micro-brouwerij 'De dochter van de Korenaar'.

In 2007 begon de Nederlander, Ronald Mengerink, samen met zijn echtgenote, Monique de Baat, een brouwerij in hogervermeld pand, dat hij met eigen handen had opgetrokken. Van kindsbeen af heeft Mengerink als hobby om iets drinkbaars te maken. In het begin gebruikte hij daarom de havermoutvlokken uit de provisiekast van zijn moeder. Later bleef hij voor eigen gebruik bier brouwen. Om zijn droom waar te maken, verkochten hij en zijn vrouw hun zelf opgeknapt huis in Bretagne en zochten zij hun heil in Baarle-Hertog.
Hij koos de naam " Dochter van de Korenaar " omdat deze naam synoniem is van bier. Volgens oude Mechelse kronieken zou Keizer, Karel V, gezegd hebben " Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar dan tegen het bloed van de druiventros ".

Dochter van de Korenaar

Bier specialiteiten:

Ronals Mengerink is begonnen met Noblesse blond ( een alcoholvolume van 5.5 % en rijping op de fles ), en ging na een levensvatbaar marktaandeel te hebben veroverd, op de experimentele toer. Daarbij verloor hij echter nooit de kwaliteit uit het oog. Zo zagen achtereenvolgens Bravoure, Embrasse, Courage en Finesse het levenslicht. Verschillende van deze bieren krijgen een rijping op gebruikte whisky-, cognac- en wijnvaten wat zorgt voor een typische " oak " smaak.
Deze zoektocht naar het maken van kwaliteitsbieren werd in 2009 bekroond door de Goudse Bierprijs en in 2011 mocht de brouwerij de " Zythos Consumententrofee " in ontvangst nemen.

Openingsuren proeflokaal:

Vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur

Sfeerbeeld fietstocht:

Vertrekkend vanuit het enclavedorp, Baarle, kom je snel op het Belslijntje, een oud treinspoor, dat Tilburg met Turnhout verbond. Deze kaarsrechte weg leidt je via een ommetje in Alphen naar de Chaamse bossen ( 1325 hectare ), een oase van rust tussen Chaam en Alphen. Ooit bestond het gebied uit zandverstuivingen en natte heide met verschillende vennen. Veel van deze heideterreinen zijn tussen 1900 en 1934 ontgonnen en bebost en het gebied werd door het aanleggen van grachten en waterlopen ontwaterd. Te natte plekken werden omgevormd tot grasland. Het bos heeft hieraan zijn verrassende afwisseling te danken.

Dochter van de Korenaar

Heel recent werden de voormalige landbouwgronden teruggebracht in de " oude " staat en werd het gebied weer natter gemaakt. Op die manier ontstonden er opnieuw vennen en moerasgebieden en konden vele oorspronkelijke dieren terugkeren naar hun heimat en ontloken er nieuwe planten en bloemen.

Na deze mooie passage door de bossen kom je in de uitgestrekte landbouwgebieden en rijd je kris kras door Nederlandse dorpen zoals Chaam ( bekend voor zijn natourcriterium ) en Ulicoten. Met de mooie bakstenen kerktoren van Hoogstraten op de horizon en voortdurend flirtend met de grens bereik je België en rijd je naar Wortel-Kolonie, bekend om zijn landloperskolonie. Landlopers en bedelaars vonden hier onderdak. In 1993 werd de " Rijksweldadigheidskolonie van Wortel " omgevormd tot strafinrichting. In 1999 werd het gebied uitgeroepen tot cultureel-historisch erfgoed, enig in Europa. Het prachtige natuurgebied van Wortel-Kolonie wordt gekenmerkt door bossen, weilanden, oude heidelandschappen en monumentale, kaarsrechte dreven.

De fietstocht brengt je verder langs het recreatiegebied " de Pampa " en hierna doorkruis je uitgestrekte landbouwgebieden om na een passage door het landelijke Zondereigen aan de andere kant van Baarle het Belslijntje op te zoeken, dat uiteindelijk Baarle bereikt naar het vertrekpunt, waar een Noblesse of iets zwaarder, een Embrasse, lekker zal smaken.

Print hier de volledige wegbeschrijving af.

Waar logeren?

Bed en Breakfast " De Hertog van Baerle "
Yvonne de Beer
Zondereigen 1-B
2387 Baarle-Hertog
Telefoon 00 32 (0)14 82 88 83

Bed en Breakfast " Kelpiebrink "
Greet en Theo v.d. Heerdonk
Reth 18
5111 Baarle-Nassau
Telefoon 00 31 13 (0)13 5072863 Email: metis@worldonline.nl

 

Uit het boek: Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen van John Verbraeken met foto's van Danny Van Tricht, een uitgave van Davidsfonds Uitgeverij.

Deze praktische gids bevat 12 fietsroutes langs ambachtelijke brouwerijen. Fiets langs de Struise Brouwers in Oostvleteren, stap binnen in brouwerij Wilderen in Sint-Truiden, De Dry Fonteinen in Beersel of proef van de bieren van de Halve Maan in Hulst. Per fietstocht vind je een korte historiek van de brouwerij en een voorstelling van de bieren die ze ter plaatse brouwen. En natuurlijk leidt de gids je ook langs gezellige cafés, musea, abdijen, historische gebouwen en andere bezienswaardigheden uit de streek.

Elke fietstocht is ongeveer 50 kilometer lang. Ideaal voor een daguitstap! De fietsgids bevat duidelijke kaarten, heldere routebeschrijvingen en geeft de moeilijkheidsgraaf van de route aan. En dankzij zijn handig formaat, kan je hem zo meenemen op je tocht.

Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen’ van Davidsfonds Uitgeverij kan je verkrijgen in de boekhandel of klik hier om het boek online aan te kopen. Met OxyTiME krijg je daarbij 25% korting

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels