Deel via

Column Jan Schils - Deze gevolgen heeft de afschaffing van maaltijdcheques.

October 2013
Column
Jan Schils
Jan Schils
Maaltijdcheques heb jij misschien ook gekregen? Ze bestaan al 48 jaar. De politiek wil ze nu afschaffen. Politiek zwaargewicht Vande Lanotte stelt voor het geld samen met het loon van de werknemers te laten mee storten. SenNet columnist Jan Schils heeft enkele bedenkingen bij dit voorstel. Hij pleit voor onderzoek naar de zware consequenties, onder meer voor de economie en werkgelegenheid en kant zich tegen overhaaste beslissingen.

Politiek zet definitieve aanval in op de maaltijdcheques.

Het is zo goed als zeker dat de maaltijdcheques gaan verdwijnen. Ze werden bijna een halve eeuw geleden ingevoerd om de koopkracht van de werknemers te ondersteunen. Mogelijk worden maaltijdcheques nog tijdens de regeerperiode-Di Rupo I afgeschaft en vervangen door een rechtstreekse storting van een nettobedrag op de rekening van de werknemers.

OxyTiME

Vervangen door een niet belast nettobedrag...

Nadat eerder al de politieke partijen CD&V, SP.a en Open VLD zich daarvoor -deels openlijk, deels in bedekte termen- hadden uitgesproken, lijkt nu politiek zwaargewicht en federaal minister van Economie, Johan Vande Lanotte, de definitieve aanval tegen de maaltijdcheques te hebben ingezet.

Vande Lanotte wil de maaltijdcheques afschaffen en het geld samen met het loon van de werknemers mee storten. Het geld zou niet worden belast, maar ook niet meetellen voor het pensioen. Een garantie daarvoor kan de minister niet geven...

Geen overhaasting.

Zelf heb ik enkele bedenkingen bij dit voorstel. De belangrijkste is dat de voor- en tegenstanders er totaal verschillende voor- en nadelen aan koppelen. Zo dringt de vraag zich op of dit geen onderwerp is voor een gedegen en totaal onafhankelijk onderzoek. Zo ja betekent dat de politiek nu niet overhaast te werk mag gaan en niet mag proberen de kwestie vlug-vlug ter goedkeuring door het parlement te jagen.

Is het een tussenstap naar belastbaar maken?

Een regering met chronisch geldgebrek zoals in België zou wel eens in de verleiding kunnen komen om de omzetting van het bedrag van de maaltijdcheques in een nettobedrag op de rekening van de werknemer als een tussenstap te beschouwen naar het belastbaar maken van dat geld. En dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

"Waanzinnig systeem"?

Volgens Vande Lanotte kosten de maaltijdcheques de ondernemingen 80 miljoen euro, terwijl dat geld niet naar de mensen gaat. 'Het is een fluitje van een cent dat geld gewoon op de rekening van de werknemer te storten', zegt de vicepremier. Hij noemde het systeem van de maaltijdcheques dezer dagen in een dagbladinterview "waanzinnig". Onder meer omdat het nodeloze administratieve lasten veroorzaakt. Volgens Vande Lanotte kosten de maaltijdcheques de ondernemingen 80 miljoen euro, terwijl dat geld niet naar de mensen gaat.

Wetsvoorstel is al klaar.

In zijn standpunt tegen de maaltijdcheques wordt hij bijgetreden door senator Rik Daems van Open VLD: "Er ligt al sedert juli een wetsvoorstel klaar om zowel de maaltijdcheques alsook de ecocheques af te schaffen. Ik ben blij dat er eindelijk een meerderheid gevonden lijkt te zijn voor dit wetsvoorstel." Daems wil haast maken. Hij heeft de voorzitter van de bevoegde Senaatscommissie zelfs gevraagd om het voorstel met hoogdringendheid te behandelen. Er zou al in oktober over gestemd kunnen worden, zodat het systeem volgend jaar reeds afgeschaft kan zijn met inachtneming van een overgangsperiode.

Gepensioneerden emotioneel betrokken.

Als de maaltijdcheques verdwijnen, gaat dat enkel de werknemers aan, onder wie nog altijd een groot aantal actieve 50-plussers. Vele gepensioneerden zullen zich wel betrokken voelen bij het verdwijnen van de maaltijdcheques die hen tientallen jaren vertrouwd zijn geweest. En ook al omdat hun werkende kinderen er nu mee geconfronteerd worden.

Bijna halve eeuw oud.

Momenteel maken ruim 1,6 miljoen werknemers gebruik van de cheques. De maaltijdcheques werden op het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw ingevoerd en bestaan precies 48 jaar.
Het ging om een systeem van alternatieve verloning. Werkgevers mochten zo sociale voordelen aan hun werknemers toekennen, die vrijgesteld waren van belastingen en sociale bijdragen. Het maximale bedrag van dit extralegale voordeel bedraagt 140 euro per maand.
Momenteel maken ruim 1,6 miljoen werknemers in 70.000 bedrijven gebruik van de cheques. Het cijfer komt van VIA, de Belgische federatie van uitgiftebedrijven van maaltijdcheques, waaronder Sodexo het meest bekende bedrijf is.

Voor buitenshuis eten.

Aanvankelijk waren de maaltijdcheques bedoeld voor werknemers die niet in een bedrijfsrestaurant terecht konden en elders op restaurant gingen. Gaandeweg mochten ze gebruikt worden als betaalmiddel in meer en meer restaurants en zowel in de grootdistributie (warenhuizen,supermarkten) als bij de lokale kleine kruidenier voor de aankoop van allerlei voedingswaren.

De zware gevolgen van de afschaffing.

De VIA is allesbehalve gelukkig met het initiatief van Vande Lanotte en Daems. Volgens de federatie kan de afschaffing van de maaltijdcheques zware gevolgen hebben voor zowel de werknemers als de ondernemingen. VIA heeft becijferd dat er daadwerkelijk een injectie van 2,2 miljard euro in de Belgische economie door verdwijnt. En dat vooral in de voedingsindustrie en de horeca, terwijl deze laatste sector het toch al zo moeilijk heeft en geteisterd wordt door een vloedgolf van faillissementen. VIA zegt bovendien te vrezen voor een verlies van 8000 arbeidsplaatsen in de voedingsindustrie en de horeca.

Werkgevers ook de dupe.

Nu zou een besparing van 2 procent op de loonkosten verdwijnen. Maar ook de werkgevers zijn volgens VIA de dupe, omdat maaltijdcheques een aanzienlijke besparing betekenen aan sociale en fiscale lasten. Nu zou een besparing van 2 procent op de loonkosten verdwijnen. En in de categorie van de laagste inkomens zou de afschaffing van de maaltijdcheques bij werknemers het verlies van 4 procent extra koopkracht veroorzaken... VIA geeft toe dat de maaltijdcheques ook geld kosten op het vlak van administratie en dienstverlening. Maar door de succesvolle invoering van de elektronische maaltijdcheques en de verlenging van de geldigheidsduur tot een jaar zullen de nadelen van het papieren systeem binnenkort verdwenen zijn, meent de federatie.

 
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

18 reacties

Vandela is in de verste verte mijn vriend niet maar afschaffen die ganse handel in cheques !
15/10/13 15:34 REAGEER
Billyjoeke
Herinner je nog het schrijven van eurocheques aan de kassa van de Delhaize. Ellenlange files en dan werden deze hoop cheques in de bank overgeschreven naar een register, ingevuld in de computer en dan doorgestort... Allemaal niet meer van deze tijd. Dit is net hetzelfde als het bijdrukken van vals geld, zoals de ecocheques, allemaal exclusief toebedeeld aan een drietal vriendjesbedrijven van de SP, waarbij 12proc commissie netjes verdeeld wordt op kosten van de brave burger.
15/10/13 17:40 REAGEER
Bobvm
Zeker afschaffen, samen met bedrijfsauto's, eco cheques en groepsverzekeringen. Ofwel hebben de werknemers dan een lager loon of krijgen ze een stuk loon waarop zij belast worden.
De files zullen kleiner worden, de inkomsten van btw en belastingen zullen verhogen!

Eigenlijk is het allemaal een verdoken vorm van belastingontduiking!
15/10/13 18:09 REAGEER
jpguissard
Fiscaal gezien wint iedere burger die recht kon hebben op maaltijdchecks geld maar verliest hij aan pensioen.
De huidige berekeningsfiche hield geen rekening met de uitbetaling door de werkgevergaf .Het is een verlies aan pensoien sinds de invoering van het systeem dus een verlies aan inkomsten voor iedereen.Het verlies blijft echter groter voor mensen die deze zaak als onkosten kunnen laten gelden; Dus een etischprobleem.
15/10/13 19:04 REAGEER
Gregory
Dit had er nooit mogen komen en ik ben er al altijd tegen geweest.Zijt ge ziek of gaat ge met pensioen of in verlof dan krijgt ge niets.Mijn vrouw is zes maanden inactief geweest door kanker en dan als ge juist veel geld nodig hebt zijt ge dat ook kwijt.Liever belasting erop betalen en terug vinden in je verlofgeld of toch wat meer ziektevergoeding en zeker ook voor het pensioen.Daar ik gepensioneerd was en zo een "vervangingsinkomen "heb en mijn vrouw door haar ziekte ook een "vervangingsinkomen" had,kreeg ze dagelijks €9 minder.Daarbij het verlies van de maaltijdscheques en ge moogt je plan trekken.Had dit in mijn loon gezeten had ik toch wat meer gehad.
15/10/13 19:08 REAGEER
bpwl
Versta er niks van. Wordt gestort als netto loon. Geen belasting zoals vroeger. Geen pensioenrechten zoals vroeger. Geen verandering van injectie in economie want er verandert niks aan de bedragen. Alleen geen nodeloos nutteloos werk voor het omzetten van euro's in maaltijdcheques met beperkte houdbaarheid en beperkte bruikbaarheid. Deze 50+ er is blij dat die ondingen eindelijk verdwijnen.
15/10/13 20:37 REAGEER
bpwl
En om vollediger te zijn ... netto loon ... de vermindering van sociale en fiscale lasten blijven uiteraard hetzelfde. De besparing van 2 of 4 procent op de loonkost blijft ook hetzelfde. Maaltijdcheques werden gebruikt ipv euro's om eten te kopen, en liefst voordat ze vervallen waren. Als we diezelfde euro op onze rekening krijgen kopen we evenveel eten als vroeger, maar met wat minder werk en stress (sh*t ze zijn bijna vervallen) dan vroeger. Die 2.2 miljard blijven dus ook hetzelfde. En neen ... het kost de overheid niks meer omdat iedereen het nu zou krijgen ... de toekenningsregels zijn niet veranderd. Het wordt enkel anders uitbetaald.
15/10/13 20:49 REAGEER
pegasuseen
Héél zeker afschaffen dat cheques gedoe, als ik aan de kassa sta en moet betalen met maaltijdcheque's dan waan ik me in oorlog toen de mensen ook met bonnetjes hun eten moesten halen, is niet meer van deze tijd weg ermee, wat ook de gevolgen moge zijn, wat de faillissementen betreft, voor het invoeren van de maaltijdcheques waren minder dan nu insgelijk voor de werkloosheid dat zijn ander oorzaken.
15/10/13 21:28 REAGEER
zjos
In onze firma kregen bedienden maaltijdcheque's, de arbeiders niet. De cheques bieden volgende voordelen : 100% vrijgesteld van sociale lasten, € 1 aftrekbaar per titel en niet belastbaar voor de begunstigde. Men kan dus stellen dat deze 3 gederfde inkomens voor de staat worden betaald door de gehele gemeenschap. De niet ontvangers van maaltijdcheques betalen dus mee aan deze handel. Idem voor bedrijfswagens, ecocheques, e.d. . Eigenlijk wordt een circuit gegenereerd die op die manier geld van de gemeenschap gebruikt om allerhande voordelen aan bepaalde mensen te geven, en op een achterbakse wijze de loonkosten beïnvloeden. En zoals reeds aangehaald, doordat deze cheques niet bij het inkomen worden opgeteld verliest men later op z'n pensioen. Afschaffen geheel die handel.
15/10/13 23:09 REAGEER
bpwl
"... € 1 aftrekbaar per titel en niet belastbaar voor de begunstigde. ..." betekent wel dat de begunstigde die 1 € afgetrokken ziet van zijn bruto loon. Maw het is logisch dat die 1€ per maaltijdcheque een vermindering is van de belasting daar het een vermindering is van het bruto loon. Het betreft de eigen bijdrage van de werknemer in de maaltijdcheque. Krijg je een maand 20 cheques, dan vermindert je bruto loon op die manier met 20 €. Heb je een bepaalde maand er maar 10 (wegens verlof, ziekte, afwezigheid etc) dan vermindert die maand je loon met 10€.
16/10/13 00:19 REAGEER
pat
al die onzin hierboven, tegenwoordig wordt alles elektronisch gedaan wat de maaltijdcheques betreft, dus niet liggen leuteren dat je lang moet wachten aan de kassa aub! en het artikel goed lezen!
16/10/13 08:08 REAGEER
pat
Al die onzin van reactie's hierboven, mensen, lees het artikel, tegenwoordig gebeurt alles elektronisch wat de maaltijdscheques betreft, dus beter lezen voor je deze onzin schrijft over lange wachtrijen aan de kassa's!
16/10/13 08:13 REAGEER
ericverhulst
Als men nu een consequent zou denken en alle belasting op arbeid afschaffen?
De loonkosten zouden dalen, de nettolonen zouden terug kunnen stijgen en er zou ook terug werk zijn (o.a. voor 50+). We zouden miljarden (zowel bedrijven als de overheid) besparen op de administratie (zelfs met computer blijft het vandaag hopeloos ingewikkeld). De overtollige ambtenaren kunnen wellicht ook aan de slag in de privé-sector. Gedaan met de crisis.
Nu, ik weet het wel. Er zijn teveel belangengroepen die liever vasthouden aan het korte termijn voordeel en de weerstand zal hoog zijn. Maar dit is uiteindelijk de enige conclusie die men kan trekken als men de hele cheque gedoe analyseert.
16/10/13 09:16 REAGEER
ericverhulst
Als men nu een consequent zou denken en alle belasting op arbeid afschaffen?
De loonkosten zouden dalen, de nettolonen zouden terug kunnen stijgen en er zou ook terug werk zijn (o.a. voor 50+). We zouden miljarden (zowel bedrijven als de overheid) besparen op de administratie (zelfs met computer blijft het vandaag hopeloos ingewikkeld). De overtollige ambtenaren kunnen wellicht ook aan de slag in de privé-sector. Gedaan met de crisis.
Nu, ik weet het wel. Er zijn teveel belangengroepen die liever vasthouden aan het korte termijn voordeel en de weerstand zal hoog zijn. Maar dit is uiteindelijk de enige conclusie die men kan trekken als men de hele cheque gedoe analyseert.
16/10/13 09:16 REAGEER
aronjaco
Ik ben al altijd tegen al die systeempjes van "nepgeld geven aan de arbeiders" geweest. De vakbonden hebben daaraan ten volle meegewerkt en de werkende mens keek enkel naar zijn of haar direct profijt. Echter, i.p.v. profijt is er op het einde van de rit enkel nadeel, pensioen lager , niet medebepalend voor verlofgeld, kosten betalen , sociale zekerheid niet van toepassing enz..
Dus meer dan tijd dat dat hele handeltje , en dus niet alleen maar de maaltijdcheques, wordt afgeschaft. Wat moet gebeuren is de " onder de toonbank toegekende zgn. voordelen", gewoon omrekenen en in het loon opnemen, dat met belastingen en sociale voordelen.
16/10/13 10:45 REAGEER
Julieke
Als men alles wel overweegt zijn we aan een derde wereldoorlog bezig maar zonder wapens. De overheid geraakt er niet meer aan uit en vinden telkens nieuwe machtspelletjes uit. Als ze eens begonnen met zichzelf minder uit te betalen en hun pensioen ook te minderen dan zouden ze hun wetten eens zelf ondervinden. Iedere Belg gelijk voor de wet dus iedere Belg evenveel "in the pocket" zou dat niet (h)eerlijk zijn?
16/10/13 11:01 REAGEER
bloempje
Maaltijdcheques hebben wel degelijk hun nut, heeft men een extra uitgave dan kan men hier mee nog zijn eten kopen.
Het was destijds wel onderhandelingsmaterie voor de vakbonden om als er een loonstop was zoals in de jaren 80 en nu hiermee uit te pakken en de werknemers waren maar wat blij als de waarde van de maaltijdcheque steeg. Akkoord het telt niet mee voor de sociale voorzieningen( pensioen, verlofgeld, ...)
Maar we zouden ons beter focussen op de andere maatregelingen die nu genomen worden op kap van iedere burger geen verlaging van de btw tarief op elektriciteit en gas (basis behoefte), indexsprong, loonstop.
Mijn mening heren ministers volgend jaar worden jullie hier hopelijk op afgerekend
en nu HANDEN af van de maaltijdcheque
16/10/13 19:52 REAGEER
MarcN
Nu hadden we eens iets in handen, als gewone werkman, iets onbelast. Als ze het bedrag v/d maaltijdcheques bij het loon voegen, hogere schijf, meer belastingen. Zijt zeker dat ze het zullen vergeten om het bedrag v/d maaltijdcheques met de tijd niet te zullen belasten. Alles is die vent van Oostende naar de knoppen aan het doen. Alles wordt bij onze bedrijven, lees Electrabel/Telefoonmaatschappijen, afgeroomd naar beneden. De bedrijven kunnen geen reserves meer aanleggen bij zo een beslissingen. Met vaste inkomsten, vaste abonnementen hadden bedrijven nog een buffer. Maar we zijn naar een Lowkost Maatschappij aan het gaan in Belgïe. Inderdaad kan er ineens 80 miljoen bespaard worden met onze maaltijdcheques af te schaffen. Er komt ineens een klad werklozen bij. De mensen die daar werken hebben ineens geen werk meer. Goed bezig Belgen, met blindelings zo naar iemand te luisteren, per toeval ook iemand die mee in het bestuur van Electrawinds zetelt. Btw naar beneden op elektriek en gas!! Som, zeer stom in deze tijden.
17/10/13 19:54 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels