Deel via

Ik ben niet verliefd. Kan de relatie slagen?

October 2013
Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
Je komt op latere leeftijd iemand tegen, het klikt, jullie kunnen goed met elkaar opschieten, maar ... de vonken blijven uit. Jij bent niet verliefd. Misschien de ander wel. Wat moet je doen? Is het al dan niet verliefd zijn een breekpunt? Volgens sommigen zijn er vijf dimensies in de liefde die aanwezig zouden moeten zijn, wil je dat een relatie kans maakt op slagen. Relatiecoach Mieke Mievis overloopt ze samen met jou.

Het relaas van Jaak.

Of moet ik mij niet blindstaren op het feit dat ik niet verliefd ben. "Na twee jaar alleen te zijn, had ik besloten om opnieuw iemand nieuw in mijn leven toe te laten. Via online daten ben ik een lieve vrouw tegengekomen. Ze is warm, mooi, we kunnen goed opschieten met elkaar, we lachen, we hebben ongeveer dezelfde hobby's, staan op dezelfde manier in het leven. We hebben elkaar nu een keer of vijf gezien. Ik merk dat zij steeds dichterbij komt en haar berichten tussen de ontmoetingen door laten niets meer aan de verbeelding over: zij is verliefd op mij. Alleen ben ik dat niet op haar. Wat doe ik hier nu mee? Ikzelf ben 57 jaar en weet ook niet of ik nog vaak zo een vrouw ga tegenkomen, toch twijfel ik… Of moet ik mij niet blindstaren op het feit dat ik niet verliefd ben en genieten van al die leuke momenten die er wel zijn?"
Jaak

De 5 dimensies in de liefde.

Volgens sommigen zijn er vijf dimensies in de liefde. Die vijf dimensies zouden aanwezig moeten zijn, wil je dat een relatie kans maakt op slagen. Ik overloop ze even samen met jou.

  1. Veiligheid:
    Je voelt je veilig bij haar. Dat wil zeggen dat je het gevoel hebt dat je tegen deze vrouw kan zeggen wat je wil, dat ze je woorden nooit gaat misbruiken om je achteraf te kwetsen. Ook het gevoel dat eerlijkheid hoog in het vaandel staat. Je hoeft niet alles te dubbel checken en controleren, je mag gerust vertrouwen in haar.

    Veilig wil ook zeggen dat je niet voor haar moet zorgen. Dat ze niet verslaafd is aan drank of drugs, dat je niet moet zorgen voor financiële middelen of niet moet komaf maken met oude demonen.
  2. Leuk:
    Het is gewoon leuk om met haar te zijn. Samen zijn is fijner dan alleen en jullie halen het beste in elkaar naar boven. Er wordt gelachen, is een speelsheid, een beetje gek doen, een ongeremde vrolijkheid en bijna puberaal plezier tussen jullie. Niet altijd, uiteraard, maar jullie kunnen samen die sfeer makkelijk oproepen.
  3. Respect:
    Ze respecteert je voor wie je bent. Niet voor wie je misschien kan worden of ooit geweest bent, zelfs niet voor wat je doet. En dat respect voel je ook voor haar. Wanneer er ook maar een moment in deze jonge fase minachting naar boven komt, start je met een onevenwicht en dat maakt uiteindelijk alles kapot.
  4. Vertrouwdheid:
    Praten gaat vanzelf en luisteren moet je niet afdwingen. Je hebt nooit of zelden het gevoel dat je vooraf thema's moet voorbereiden om aan elkaar te vertellen. En je hebt ook niet het gevoel dat je bepaalde thema's uit de weg moet gaan omdat ze te moeilijk zijn voor haar. Alles kan open en eerlijk besproken worden.
  5. Passie en genegenheid:
    Jullie hebben met andere woorden zin om elkaar aan te raken, te liefkozen, te kussen en te knuffelen. Er worden complimentjes gegeven en ze worden graag ontvangen. Dit is iets wat er altijd moet zijn, niet afgedwongen mag worden en je ook niet doet omdat je vindt dat de ander het doet. Het moet met andere woorden oprecht zijn en moeiteloos.

En hier wringt het schoentje.

Karakteriële verschillen, verander je niet. Daar moet je je bij neerleggen. Bij dit laatste wringt bij jou het schoentje. Je moet weten, Jaak, dat verliefdheid geen voorwaarde is voor een goede relatie. Er zijn heel wat gearrangeerde huwelijken die perfect werken. Maar het helpt, net als lichamelijke aantrekking, wel om je deels aan te passen aan je partner. Verschillen zijn er altijd en verliefdheid (en passie) helpt die verschillen te aanvaarden of samen te overbruggen. Zeker wanneer het verschillen zijn in het karakter van jou en de ander. Karakteriële verschillen, verander je niet. Daar moet je je bij neerleggen en dan is verliefdheid een welgekomen hulpmiddel.

Soms komt de passie later.

Maar jullie verhaal is nog jong en soms komt passie pas later, wanneer het gevoel van veiligheid er helemaal is. Maar misschien komt het ook niet. Hoe lang die termijn van 'proberen' moet duren, kan ik niet zeggen. Meestal wordt drie maanden voorgesteld. Maar daar moet je partner het ook mee eens zijn. Dus kan je daar maar beter heel eerlijk over communiceren.

Komt de passie niet, is het niet alleen aan jou om te beslissen of jullie verder gaan. Zij moet ook voor zichzelf uitmaken of ze in een relatie wil stappen met een man waarvan ze weet dat hij niet verliefd is op haar.

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze heeft een eigen praktijk in Haacht en Ternat en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

6 reacties

terduinen
Het relaas van Jaak: er voor gaan man! Je bent twee jaar alleen en vrij snel hierna vind je de naald in de hooiberg! Niet verliefd op haar, maar het wel samen aangenaam vinden, samen lachen, plezier maken, gelijklopende humor, gelijklopende hobby's. je vindt haar mooi, warm maar je bent niet verliefd op haar! Dat is niet erg! wanneer je elkaar als tof aanvaard, aangenaam bent voor elkaar, en mekaar vindt in vele dingen!
Alle voorwaarden zoals ook Mieke Mievis zegt zijn vervuld, allen jij twijfelt! Geef de relatie en k
16/10/13 09:23 REAGEER
terduinen
aanvulling bij het relaas van Jaak: geef de relatie een kans! wat nog ontbreekt of nog moet groeien komt met de tijd! Jullie zijn ook geen 16 jaar meer! Je kijkt nu gans anders op het leven! Doch het is zo moeilijk iemand te vinden die je mooi en aantrekkelijk vindt, met wie je samen kan genieten, het +/- samen eens bent, mekaar waarderen...............het is zo moeilijk Jaak dat jij deze kennismaking (relatie) best zijn kans geeft! Succes! En geniet van elkaar en het geluk dat jullie elkaar vonden!
16/10/13 09:30 REAGEER
Julieke
Een goede verstandhouding is soms beter dan dolle verliefdheid. Profiteer van het leven nu het nog kan want het leven is soms kort.
16/10/13 11:31 REAGEER
Wotan
De genoemde 5 dimensies lijken hier zelfs een eis en voorwaarde voor een goede relatie. Ik geloof het niet. Ik denk, dat er heel wat relaties zijn waar deze dimensies nauwelijks, of gedurende lange periodes van vele jaren, aanwezig zijn. Desondanks kunnen het in mijn belevingswereld goede relaties zijn. In de huidige cultuur stellen we, naar mijn indruk, te hoge eisen aan relaties en te lage aan ons zelf.
16/10/13 11:38 REAGEER
Wotan

FOUTJE IN VORIGE BERICHT (LEES 'AFWEZIG' I.P.V. 'AANWEZIG'). EXCUSES. DUS ZÓ:

De genoemde 5 dimensies lijken hier zelfs een eis en voorwaarde voor een goede relatie. Ik geloof het niet. Ik denk, dat er heel wat relaties zijn waar deze dimensies nauwelijks, of gedurende lange periodes van vele jaren, afwezig zijn. Desondanks kunnen het in mijn belevingswereld tóch goede relaties zijn. In de huidige cultuur stellen we, naar mijn indruk, te hoge eisen aan relaties en te lage aan ons zelf.
16/10/13 11:47 REAGEER
Hanna


Geniet ervan en geef jullie zelf gewoon 'n kans! Er zijn inderdaad heel wat relaties die nauwelijks deze 5 dimensies hebben.

H.Stüber
17/10/13 22:46 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels