Deel via

Insect heeft tandwielen aan zijn poten

October 2013
New Scientist
Wetenschappers hebben ontdekt dat een klein insect tandwielen aan zijn achterpoten heeft. De vondst bewijst dat het tandwiel niet louter een menselijke uitvinding is. Dat kan je lezen in dit artikel uit New Scientist, het wetenschappelijk tijdschrift bomvol leuke ontdekkingen uit de wetenschap. Op de bewegende beelden kan je alles haarscherp zien.

OxyTiME

Zoölogen vonden de tandwielen bij jonge cicaden (een soort halfvleugelige insecten). Het diertje kan gigantische sprongen maken, en blijkt dat talent te danken aan een nette tandwiel-structuur die aan de bovenkant van zijn achterpoten zit. Zodra het insect wil springen, grijpen de tanden in elkaar. Daardoor zijn de achterpoten gedwongen volledig synchroon te bewegen, waardoor de cicade niet scheef springt.

Volgens de onderzoekers evolueerde de tandwielen omdat deze het insect in staat stellen snel te vluchten voor gevaar, wat hem een grotere overlevingskans geeft. 'Er was een gigantische evolutionaire druk om sneller te zijn, en verder weg te kunnen springen', zegt onderzoeksleider Malcolm Burrows op de website van Popular Mechanics. Maar om dat te realiseren moest de reactietijd van de verschillende lichaamsdelen van de cicade ongekend precies zijn.

De tandwielen maken dat mogelijk. In slechts twee milliseconden springt het diertje weg. Dankzij de tandwielen zit er hoogstens dertig microseconden (dertig keer een miljoenste van een seconde) tussen de afzet van de twee poten.

OxyTiME

Omdat de sprong zo snel gebeurt, moet de controle over de poten wel mechanisch zijn. Andere springende dieren, zoals kangoeroes, vertrouwen op hun zenuwstelsel om de sprong te timen. Maar de beweging van de cicade is veel sneller dan het zenuwstelsel kan verwerken. Een signaal van de poten tot het brein reist ongeveer 6 milliseconden, drie keer langer dan de duur van de sprong.

Verrassend genoeg heeft een volwassen cicade-exemplaar geen tandwielen aan zijn achterlijf. De wielen gaan verloren wanneer het dier zijn 'jonge' exoskelet inruilt voor een volwassen exemplaar. De onderzoekers hebben vooralsnog nog geen idee waarom dit gebeurt.

 

OxyTiME

 

Aanbieding New Science.

Dit artikel komt uit New Science, het nieuw wetenschappelijk tijdschrift voor Nederland en Vlaanderen New Science.
Om kennis te maken met dit nieuw interessant wetenschappelijk tijdschrift kan je als lezer van SenNet Magazine genieten van de aanbieding: 3 nummers voor € 9,95. Klik hier voor je bestelling.


Met OxyTiME krijg je ook nog eens 20% korting op het jaarabonnement.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels