Deel via

Culinaire verwennerij in driesterrenrestaurant Hertog Jan. And the winners are ...

October 2013
HertogJan
De drie winnaars die culinair mogen gaan genieten in driesterrenrestaurant Hertog Jan in Sint-Michiels in Brugge, zijn bekend. Zij krijgen een eetvoucher t.w.v. € 75 voor een lunch of diner in dit exquise toprestaurant. Wij vonden hun inzending over culinair genieten in een toprestaurant de moeite waard. We selecteerden de beste inzendingen, van 15 naar nummer 1!

"ZO LEKKER DAT JE JE GELIEFDE ERBIJ VERGEET!"

Mijn omschrijving zal kort zijn, maar dit is waar gebeurd: Eens moest zij mij ter orde roepen in het sterrenrestaurant... Mijn smaakpapillen hadden haar naar de achtergrond verdreven. Ik zou het eigenlijk niet mogen zeggen, maar het was ... “Zo lekker dat je je geliefde erbij vergeet.”
Jacques F.

Het moet daarom niet altijd gastronomisch en in een chique kader zijn;  zelfs iets heel puur en eenvoudig bij ons thuis klaargemaakt of met vrienden geconsumeerd kan voor mij iets hemels teweegbrengen. Zowel bij mijn smaakpapillen als mijn andere zintuigen.
Het genieten begint reeds bij het binnenkomen in het restaurant of bij de vrienden: de sfeer, de aankleding, de begroeting bij het binnenkomen, de tafelversiering, de verlichting, de muzikale omlijsting...
Je welkom voelen is voor mij het voorspel van wat zal volgen.
Het eten zelf moet een streling voor het oog zijn, de smaak moet authentiek blijven.
Weten wat je eet is van groot belang.
Alles wordt soms te ingewikkeld verwerkt zodat je niet meer weet welke ingrediënten er op je bord liggen.
De keuze van het menu moet voor mij een samensmelting zijn van eerlijke en gezonde producten.
Als naspel is een praatje met de kok en het zaalpersoneel heel aangenaam.
Na een geslaagd avondje "UIT ETEN" kruip ik dan met een voldaan en gelukzalig gevoel onder de lakens en slaakt een zucht van geluk.
Nicole B.

Het hoogstaande van fijnproeven is voor mij als al de smaken zich in de mond vermengen, langzaam al de smaakpapillen prikkelen, in een grote extase exploderen en uiteindelijk geblust worden door een goddelijke wijn.
Joseph B.

De eerste keer dat ik met de échte gastronomie in aanraking kwam was in de "Belle Fleur" in Kapellen. Wat ik zo top vind in zo'n restaurant is dat je daar dingen eet die je thuis niet klaarmaakt. Toen was ik maar begin veertig en kon ik de moeite en het werk dat die topchefs in hun eten steken nog niet écht appreciëren. Maar door heel veel naar kookprogramma's op tv te kijken en te zien hoeveel werk zo'n ploeg steekt in het minste puntje saus, of het kleinste hapje, ben ik meer en meer de kunst van de "Haute cuisine" beginnen te ontdekken.
Van het moment dat je in zo'n restaurant binnenstapt ervaar je een totaal andere beleving. Wij proberen ons mooi te maken; ok het is geen must, maar als je dan toch zo'n prachtige ervaring mee wil maken, waarom dan, uit eerbied voor de chef, niet een beetje vestimentaire beleefdheid in acht nemen.
Het doorgaans vriendelijke personeel, de mooie tafelversieringen, de omgeving, maken dat je je welkom voelt en dat scherpt de verwachtingen aan.
Het bestuderen van de kaart, het bestellen van de wijn, het eerste voorpretje "de amuse", nog een hapje bij de apero, de mooie borden, het smakelijke en verzorgde eten tot aan de koffie met versnaperingen toe... alles is gewoon top en afgewerkt, tot in de puntjes verzorgd.
Het proeven, met kleine hapjes, want je wil geen enkele smaaksensatie missen, wat is dat een feest.
Ange V.

Wat betekent fijnproeven op hoogstaand niveau voor mij? Het is een totale verwennerij op culinair en emotioneel vlak. Genieten van hemelse spijzen en je volledig laten onderdompelen in het feeërieke uitzicht van wat op je bord ligt en zelfs met je ogen dicht, je tong laten strelen door de unieke smaken van de voortreffelijke gerechten. Je krijgt er zo'n heerlijk warm gevoel van, dat je geconfronteerd wordt met je diepste innerlijk en je volledig open staat voor je partner die voor je zit. Dat is het gevoel dat zo'n etentje bij mij opwekt.
Geneviève V.H.

Voor mezelf begint het genieten reeds met de keuze van het restaurant. Spijtig genoeg kan en wil ik niet meer dan 2 maal per jaar veel geld uitgeven aan uit eten gaan. 
En dan zijn de verwachtingen ook hoog gespannen. Mijn voorkeur ging tot nu toe naar de "Jeunes restaurateurs d'Europe" omdat zij de mogelijkheid bieden om lekker en gezond te eten in een mooie omgeving en tegen een eerlijke prijs! 
Volgens mij bevindt restaurant Hertog Jan zich nog enkele trapjes hoger en liggen de verwachtingen hier ook anders.
Als klant moeten we kunnen zien dat er gekookt wordt met goesting en correct bereide gerechten.
De presentatie  van de gerechten moet ons verbazen door de goede smaak, zodat we in de juiste stemming komen. De  bediening mag zeker vlot en vriendelijk verlopen.  Een knabbel als aperitiefhapje brengt ook een gevoel van waardering met zich mee.
Natuurlijk is spontaniteit een troef.
Maar als afsluiter wil ik toch nog even benadrukken dat de smakelijke bereidingen die op tafel verschijnen het totaal beeld scheppen van een geslaagde avond tafelen.
Gerda N.

Eten is de basisbehoefte van iedere mens, maar culinair eten overtreft echt alle verwachtingen. Je ogen worden verwend met een prachtige creatie; een schilderij, een kunstwerk op je bord. De versheid van de producten ruik je, het liefste nog even met je ogen toe, zodat je ieder klein detail in die geur kan waarnemen en laten doordringen tot in je diepste zelf... En dan vooral de smaak. Eerst heel voorzichtig proeven, geconcentreerd het smaakpalet herkennen. Je ziet de dauwdruppels als het ware op de vers gekweekte groenten, hier kwamen geen pesticiden aan te pas, de planten werden zorgvuldig uitgekozen uit de rijen naast elkaar. Hier geen onkruidverdelgers, maar een gemotiveerde tuinman die bij zijn dagelijkse inspectieronde ieder sprietje dat hier niet thuishoort manueel verwijdert. De tuinman laat het fruit rijpen in de zon en met liefde voor het vak, naar de perfecte rijpheid voelt. De verse vis wordt dagelijks aangevoerd, het vlees komt van dieren die nog bij het restaurant verzorgd en gevoederd worden. Niets is aan het toeval overgelaten. Gezonde stukken vlees met smaak, zo ver weg van de voorverpakte producten uit de warenhuisafdeling. 
En dat alles in een verzorgd -doch niet clean-  huiselijk kader. Geen stijf gedoe, maar een warme en menselijke ontvangst.  en dan nog het liefste gaan eten met de persoon die je zo graag ziet. Dat is culinair genieten... zalig.
Katrien V.

Voor mij betekent fijnproeven vooral genieten. En dat doe ik het liefst
in het gezelschap van charmant vrouwelijk gezelschap. 
Wat dit met eten te maken heeft, zult U vragen? Echt genieten van
lekkers op mijn bord doe ik gewoon het liefst met zijn tweeën.
Ik ben ook zeer sfeergevoelig. Maakt niet uit hoe
het interieur er uitziet (modern, klassiek of wat dan ook), de inrichting
moet voor mij een uitstraling hebben en mij een gevoel van ‘hier wil en kan ik' genieten van wat de chef mij culinair te bieden heeft’. Op de achtergrond heb ik het liefste - heel zachtjes, maar toch aanwezig-  wat aangepaste muziek. 
Naast het eten vind ik natuurlijk ook de aangepaste dranken
zeer belangrijk. Ik weet dat dit in de Hertog Jan zeker geen probleem
zal zijn aangezien de sommelier tot de absolute top mag worden
gerekend. En het hoeft niet altijd wijn te zijn. Ik heb reeds ondervonden
wat men met aangepaste bieren kan bereiken... 
Wat er dan op mijn bord komt moet mij vooreerst verrassen. Als
men mij serveert wat ik gemakkelijk zelf kan bereiden dan
maak ik het liever zelf klaar. Inventief en creatief moet het gerecht bereid zijn
om mij te bekoren. Hoe lekker een gerecht ook kan zijn, als het
om fijnproeven op hoogstaand niveau gaat dan moet er eigenlijk een
wereld opengaan, mij voorheen onbekend, maar wel zo dat mijn
smaakpappillen verwend worden als nooit voorheen. 
Dus geef me de juiste vrouw, de aangename sfeer, de aangepaste
dranken en het verrassend lekkere eten... dan ben ik aan het 
fijnproeven op hoogstaand niveau. 
Peter D.B.

Alles wat er op het bord ligt, ziet er prachtig uit. De gastvrije ontvangst, het fraaie interieur, de royaal geschikte tafels en de discrete bediening zorgen ervoor dat we ‘het helemaal naar ons zin hebben’. Ik laat me even dieper in de comfortabele stoel wegzakken, maar in een reflex is mijn rug weer kaarsrecht als de dame met stralende glimlach het volgende gerecht opdient. Mijn zintuigen worden verrast. Ik bewonder de compositie en neem de kleuren op het bord langzaam in mij op en dit ter voorbereiding op de komende sensatie van smaak. In mijn hoofd verbind ik verkenningspunten van warmte en koude en van vast tot vloeibaar. De tong fungeert als proefkonijn met zijn 4 zones waar bitter, zuur, zout en zoet elkaar perfect zullen aanvullen als in één groot avontuur. De smaakpapillen zijn geopend en wat ik proef is niet te beschrijven, zelfs een poging tot woorden zou dit palet van smaken en aroma’s nooit alle eer aan doen. Tijdens het eten wordt niet gesproken. Enkel af en toe hoor je aan onze tafel een goedkeurend gemompel van  “mmmmmm,  heerlijk”. Elke hap vereist dan ook volledige concentratie om te kunnen vatten wat we proeven. Terwijl ik aan mijn glas nip, bedenk ik hoe ‘evenwichtig’ de wijn proeft en kijk hoe traag de olieachtige druppels langs het glas glijden. Bij de koffie concludeert  mijn vrouw  hoe ze genoten heeft van die ‘ smaakbom’ . Ik glimlach en beaam dat het absoluut een ‘knaller” was. Een ware culinaire verkenning.
Carlo B.

Fijnproeven begint met het aanschouwen van het gerecht. De compositie van wat op het bord ligt moet een schilderijtje zijn. Je neemt een foto van het bord, want je familie en vrienden mogen nadien meegenieten. Daarna proef je een kleinigheid van elk element. Je laat de onderdelen je tong strelen. Direct doorslikken zou, ja toch, barbaars zijn. Sluit je ogen en probeer  te ontdekken wat er precies in zit en of de smaak nog eerlijk is. Daarna eet je voorzichtig verder, telkens meer en meer verrukt over de smaak. Om te besluiten dat de chef een kunstenaar is en dat het eten fantastisch was. Als het geluk meezit, kan ik nog eens terugkeren.

Een droom...
Wat is er mooier op aarde dan een heerlijke feestdis vol met tongstrelende gerechten!
Voor een fijnproever als ik is er niets mooier dan smullen van en likkebaarden bij de meest sublieme bereidingen, op het bord getoverd door een top chef.
Alle details zijn belangrijk; de kleuren, de geuren, het bord waarop het lekkers geserveerd wordt, de aangename inrichting van ruimte waarin je eet. Het brengt me in de stemming en we gaan op culinaire reis. Volg me...
We wandelen door de verrukkelijkste voorgerechten, vooral met kiemen van verse, vergeten groentjes, samen met een ietsepietsie fijngemalen noten, wat zalm en truffelboter... Laat maar komen, bekoor me maar... Het mag totaal nieuw zijn; aardpeer, warmoes, moerbeigelei, buffelmozzarella alle combinaties zijn welkom. Het kan zo gek niet bedacht, niemand zou er op gekomen zijn, dan de creatieve kok die 's nachts wakker ligt om te bedenken hoe hij kan scheppen met de talrijke kleuren en geuren die de natuur ons aanbiedt!
Bij rozengeur en maneschijn, aan een fris gedekt tafeltje, samen met mijn trouwe geliefde, nippen aan een heerlijk glas rode wijn, in een kunstig kristallen wijnbeker, elkaar in de ogen kijkend en bewonderend... Een gelukzalig gevoel komt over je heen, de dis samen delen, even stilstaan bij zinnenprikkelende en verrukkelijke culinaire hoogstandjes. Alle zorgen opzij, enkele uren zweven, batterijtjes opladen in het goede gezelschap van een uniek menu. Alles wat met stijl geserveerd wordt is origineel en een creatie van het hart.
Ode aan de kookkunst, ode aan de kookcreateur!!!
Maria A.

Als achterbuur van ‘De Hertog’, geniet ‘De Keyser’ van de verrukkelijke geuren die via de dampkap tot bij ons aanwaaien, terwijl wij het legertje koksmutsen door de keuken aan de overkant zien dansen.
Een heerlijk geurenfestijn, waarbij het water mij in de mond komt.  Terwijl ik de soep van mijn keukenprinses proef zie ik de uitverkorenen, in groot ornaat aanschuiven, om van de sterren te proeven als in een dure ruimtereis.
J.D.K.

De culinaire avond begint reeds bij het binnenkomen van het restaurant. Een beleefde en vriendelijke man of vrouw,  die de jassen aanneemt en u naar de tafel begeleidt, geeft onmiddellijk een goed gevoel. 
Om het eetfestijn te starten een glaasje champagne met enkele fijne hapjes en de toon is direct gezet. Een deskundige uitleg van het menu of de gerechten à la carte geven ook onmiddellijk een idee van het vakmanschap van het personeel . 
Wanneer we wachten op ons voorgerecht - dat zowel vis als vlees mag bevatten - hebben we even de tijd om te genieten van de tafelschikking. Het oog mag ook verwend worden. Bij het voorgerecht moet de sommelier zijn vakmanschap voor de eerste keer laten zien. Hij moet ons vertellen waarom deze wijn perfect bij dit gerecht past. Ook het eventueel decanteren en later inschenken moet gebeuren met passie. 
Als het hoofdgerecht geserveerd wordt, zijn alle tafelgenoten overdonderd door het kleurenpalet dat men waarneemt en de geuren die men kan opsnuiven. Ook kan men even de tijd nemen om het bord van de tafelgenoot even te bekijken en te beoordelen en er eventueel eens van proeven. De bijbehorende wijn - goed van temperatuur en smaak - tilt het niveau weer een stapje opwaarts. 
Enkele lekkere stukjes kaas - perfect van rijping - zijn een waardige afsluiter van dit bezoek . 
Een extra puntje geef ik altijd wanneer de chef - kok nog eventjes de tijd vrijmaakt om te vragen of alles in orde was. 
Bij het verlaten van de zaak moet ik deze 2 ervaringen rijker zijn: 
1.  Het gevoel dat het perfect was- het was een belevenis. 
2.  Het gevoel dat het elke euro waard was- zonder spijt over het bedrag dat we moesten betalen.
Ik ga liever één keer naar een top zaak, dan 3 maal eten waar er geen kwaliteit geserveerd wordt.
Marie A.

Hertog Jan;
Dit is niet 'op restaurant gaan’ of 'uit eten'. Vergeet gangen en menu’s, zet uw culinaire verwachtingen even opzij, want dit is de overtreffende trap. Stap in een festival van smaken op een afwisseling van culinaire wondertjes. Geef u over aan de vakkundige chef en zijn team en laat u meevoeren op een rollercoaster van smaaksensaties en kunstwerkjes. Uw menu wordt naadloos onderdeel van een avondvullend programma met voortdurend afwisselende sensaties.
Na een eerste opwarming wordt u vakkundig begeleid naar diverse hoogtepunten van culinair genot. Ongekende smaaksensaties en oogstrelende creaties zullen geleidelijk overgaan in mooie zoete afrondingen die zorgen voor een apotheose die in uw geheugen verankerd blijft. Onze sommelier zet al uw zintuigen op extra scherp met een uitgekiende selectie van wijnen. Uw smaakpapillen worden verwend tot ongekende hoogten om een onuitwisbare indruk achter te laten.
Dolf v.W.

Eten in een toprestaurant is zich begeven naar een gelukzalig paradijs voor de smaakpapillen.
Met veel respect en passie worden prachtig gedecoreerde, lustopwekkende borden geserveerd. Het schitterende aanzicht en de uitstraling doen me al op en top genieten. Op het ritme van de gangen wordt een culinair verhaal gepresenteerd van pure smaken, geraffineerde afwerking en evenwichtige smaakcombinaties.
In de fenomenale smeuïge gerechten proef je topproducten en de tomeloze ambitie van creatieve sterrenchefs strevend naar de ultieme pure perfectie.
Kortom, fijnproeverij brengt je in een extase en tovert als het ware een gelukzalige glimlach op het gezicht bij het voltallig gezelschap.
Mijn gastronomisch hart is veroverd.
Manu G.

Marie A., Dolf v W. en Manu G. zijn inmiddels gecontacteerd en de eetvoucher van Hertog Jan is naar hen onderweg. Een dikke proficiat en laat weten hoe het etentje heeft gesmaakt.
De redactie dankt alle schrijvers en schrijfsters voor de vele mooie inzendingen. 

1 reactie

BiekeB
Je zal moeten een boke met choco eten voor je €75. doe er maar €150 bij, en dan nog. Maar wel héél héél lekker.
29/10/13 17:01 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels