Deel via

Column Jan Schils: Handen af van Zwarte Piet!

November 2013
Column
Jan Schils
Jan Schils
Moeten Sinterklaas en miljoenen kinderen het binnenkort zonder Zwarte Piet stellen, zoals een duidelijke minderheid het wil? Deze vraag houdt heel Nederland - en in mindere mate ook Vlaanderen - dezer dagen in de ban. Ongetwijfeld zal de discussie in het zicht van 6 december weer fel oplaaien. Onze columnist Jan Schils valt van de ene verbazing in de andere en doet zijn zegje.

Droom ik of is deze collectieve zotternij werkelijkheid?

Blijf met je handen af van dit onschuldige kinderfeest. Waar zijn we mee bezig? Dat vraag ik me af. Zelfs het 'Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding' (CGKR) in Brussel is van oordeel dat bij de figuur van Zwarte Piet geen sprake is van opzettelijk of strafbaar racisme. Dan zou je in feite maar een enkele conclusie moeten trekken: blijf met je handen af van dit onschuldige kinderfeest. Er zijn genoeg andere echte problemen in de wereld om je druk over te maken, vind je niet?

Symbool van de terugkeer naar slavernij?

De commotie over Zwarte Piet begon enkele weken geleden. Toen veegde de Jamaicaanse Verene Sheperd de vloer aan met Zwarte Piet in een Nederlands radioprogramma. Sheperd is een 'experte' die wel eens klusjes voor de Verenigde Naties (VN) opknapt op het gebied van racisme en mensenrechten. "Ik vind de figuur van Zwarte Piet ronduit beledigend. Hij is het symbool van een terugkeer naar de slavernij en moet verdwijnen", zo gaf ze ten beste.

Zwarte Piet al langer onder vuur.

Al decennia lang ligt Zwarte Piet bij een fanatieke minderheid zwaar onder vuur. Sheperds kritiek was in feite niet nieuw. Al decennia lang en vooral de laatste dertig jaar, ligt Zwarte Piet in Nederland bij een fanatieke minderheid zwaar onder vuur. Die produceert echter zoveel lawaai dat men zou vergeten dat de Nederlanders van jong tot oud in overgrote meerderheid achter de Sint en zijn knecht ('assistent' voor de critici) staan.

Piet krijgt steun van miljoenen.

Nederland was in rep en roer na de uitspraak van Sheperd. De reacties bleven niet uit. Binnen de kortste keren ondertekenden enkele honderdduizenden Nederlanders een petitie ten gunste van het voortbestaan van Zwarte Piet. Op Facebook gaven meer dan twee miljoen mensen te kennen deze petitie te steunen. Ook in Vlaanderen volgden enkele duizenden mensen het Nederlandse voorbeeld.

VN reageert geschrokken.

De Mensenrechtenraad van de VN haastte zich de gemoederen te bedaren. Bij de Verenigde Naties schrokken ze zich een hoedje. Temeer omdat radio- en tv-stations niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld tot in Australië en Nieuw-Zeeland toe (waar veel Nederlanders wonen), het bericht rondstuurden dat de Volkerenorganisatie voorgoed van Zwarte Piet afwil...

De Mensenrechtenraad van de VN haastte zich dan ook in de persoon van Xabier Celaya (lid van deze raad) de gemoederen te bedaren: "Mevrouw Sheperd werkt op vrijwillige basis voor de VN en wordt ook niet door de Volkerenorganisatie betaald. Ze heeft in eigen naam gesproken. Het is nooit de bedoeling van de VN geweest om de figuur van Zwarte Piet te verbieden."

Maar de bal was al aan het rollen.

Maar het kwaad was inmiddels geschied en de bal ging - geholpen door de Nederlandse gewoonte dat iedereen, gevraagd of ongevraagd zijn of haar mening verkondigt - aan het rollen. Werkelijk iedereen, voor- of tegenstander, voelde zich geroepen iets over dit "geweldige" (!) probleem te verkondigen. Niet alleen politici en de media, maar alle organisaties, verenigingen, psychologen, psychiaters, pastoors en dominees, tot gewone mannen en vrouwen, jongens en meisjes, reageerden via de sociale media of anderszins. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bestookten elkaar met haatmails en dat nationale spelletje wordt - zij het op een lager pitje - nog steeds voortgezet.

Op straat voor Zwarte Piet.

In Den Haag kwam het, op initiatief van de 16-jarige Mandy Roos, tot een betoging van honderden mensen voor het voortbestaan van Zwarte Piet. Mandy Roos had de betoging trouwens op het getouw gezet, omdat ze het zo sneu vond voor haar 9-jarig zusje als Zwarte Piet zou verdwijnen...

Wat is nu eigenlijk het probleem?

Ze vereenzelvigen dat alles met slavernij en racisme... Waarrond draait "het" probleem van Zwarte Piet? Dat is met veel omhaal maar eigenlijk zeer eenvoudig uit te leggen. De tegenstanders willen af van diens pofbroek, maillot, smetteloos witte molensteenkraag en vooral van diens zwart kroeshaar en zwart gemaakte gezicht. Ze vereenzelvigen dat alles met slavernij en racisme... Dat Sinterklaas - volgens de legende - na zijn aankomst in Spanje vanuit het Turkse Myra- de Moorse edellieden in dat land uit hun slavernij bevrijdde, in ruil waarvoor zij hem sedertdien enkele weken per jaar helpen cadeautjes aan brave kinderen te bezorgen, kan deze opponenten niet vermurwen.

Vooral mensen uit Suriname, Curaçao en de Nederlandse Antillen zien die uitleg niet zitten en voelen zich geviseerd. Ze worden daarbij vooral gesteund door mensen uit het progressieve kamp in Nederland.

Belgisch compromis voor Zwarte Piet?

Intussen gaan er (of je het nu gelooft of niet) stemmen op die neigen naar een typisch Belgisch compromis. Men wil immers het gezicht van Zwarte Piet bruin, rood, geel, groen of blauw maken om maar een paar kleuren te noemen. Bruin en geel zijn inmiddels al van het toneel verdwenen wegens 'racistisch'... Ook zou de 'Piet-nieuwe-stijl' een meer eigentijdse kleding moeten krijgen. Voor de rest zou er niet geraakt mogen worden aan dit aloude (culturele) volksgebruik.

Nog zotter ...

De Nederlandse Post maakt het nog bonter. Uitgerekend de Nederlandse Post maakt het nog bonter. Ze komt (en dat is geen aprilgrap of Belgenmop) uit met een reeks speciale Sinterklaaspostzegels waarop Zwarte Piet een paars (!) gezicht heeft en Sinterklaas op zijn paard zit met een schoen waarin een winterwortel zit! "We hebben bewust voor een andere kleur voor het gezicht van Zwarte Piet gekozen en dat heeft niets te maken met de huidskleur van de knecht van de Sint", maakt het postbedrijf zichzelf en de publieke opinie wijs.

Toch nu al nieuwe Piet.

De enorme opwinding heeft er intussen wel toe geleid dat verschillende Nederlandse steden en dorpen hebben laten weten dat zij Zwarte Piet volgend jaar willen aanpassen aan de "tijdsgeest". Sommige willen dat dit jaar al doen. Hoe? Dat blijft een verrassing...

Vlaamse Alice slaat de spijker op de kop.

Talloze mensen hebben de laatste weken op tv, radio, in de kranten, op Facebook en andere sociale media gereageerd op de aanvallen op Zwarte Piet. De overgrote meerderheid bleek pal achter hem en zijn zwart gemaakt gezicht te staan.

Onder de honderden reacties die mij onder ogen kwamen, heb ik die van een zekere Alice Holemans uitgekozen, die mijns inziens de spijker op de kop slaat. Ze verwoordt op magistrale wijze waarop het in dit soms verhitte debat werkelijk aankomt:

"Toen ik nog een klein meiske was, zo ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw, kwamen de 'Congoboten' aan in Antwerpen. Dagelijks kwam ik 'zwarte mannekes' - zoals ze toen genoemd werden- tegen. Ik zei hen huppelend goeden dag, zoals mijn pa het me geleerd had. En zij begroetten mij vriendelijk terug, waarschijnlijk zoals hun pa het hen had geleerd.

Toen werd het winter. De kleine kinderhartjes klopten vol verwachting. Ook het mijne, want Sinterklaas ging komen. En op een schone dag was hij daar. De eerbiedwaardige grijze Sint stond er met aan zijn zijde een vrolijke knecht, Zwarte Piet genaamd.

En kunt u nu geloven dat er dat er geen enkel, maar dan ook geen enkel haartje op mijn krullenbol ook maar even een gelijkenis zag tussen mijn 'zwarte vrienden', die ik geregeld tegenkwam en deze zwart geschminkte vrolijke knecht?

En nu, ettelijke Sinterklazen later, in een wereld waar mensenrechten dagelijks worden geschonden, waar oorlogsstokers hun gangetje kunnen gaan, waar vervolgingen en martelingen nog dagelijks kost zijn, waar gekoloniseerde inheemse volkeren moeten vechten voor hun soevereine rechten, wordt dit plotseling een item voor de Verenigde Naties!
Ik zou hard lachen, moest het niet zo triest zijn."

 
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.
 

49 reacties

bamse
Inderdaad, blijf met je handen af van onze tradities. Vroeger werd er nooit een punt van gemaakt, en nu met onze "mooie" multiculturele samenleving wordt dit onschuldige kinderfeestje verstoord. Is er nog wel iets dat niet als racisme bestempeld wordt, hebben de autochtone Belgen dan niks rechten meer en moeten we constant op eieren lopen, bang dat we misschien toch een allochtoon zouden beledigen. Goe bezig.
11/11/13 19:06 REAGEER
Toka
Het is een gebeurtenis in Nederland en niet in België voor goede orde van zaken.
16/11/13 20:15 REAGEER
knollletje
Dit vind ik nu ook gedurig worden we bestempeld als racist maar als men eerlijk is en rondom ons kijken dan zien we echt wie de racisten zijn want zij willen dat wij onze cultuur opgeven en zowaar de hunne volgen maar zo gaat het niet zij moeten zich aanpassen zonder weliswaar hun cultuur te loochenen , en dat word ook niet gevraagd als wij en land bezoeken passen we ons aan bij hun gewoontes . Dring jullie denken niet op maar pas je aan anders zal het nooit lukken
22/11/13 13:14 REAGEER
polske
vind ik ook handen af van al onze tradities. Waar gaan we heen, Kruisbeelden weg in de ziekenhuizen, kom je op straat en denken ze maar dat je naar hen ziet krijg je een tirade over je dat gaat dan wel in de Vlaamse taal want dan ben je racist wat mag nog moeten we met een boerka lopen ?Nu mag er geen kruis meer op de hoed (mijter) van de sint en nu zwarte piet moet ook al weg ik zeg neen en nog eens neen .
11/11/13 20:49 REAGEER
benjike
waar zyn ze mee bezig is al jaren en jaren een traditie waarom komt er nu een reactie op door een paar onnozelaars die het willen afschaffen, ik ben 65 jaar heb het niet anders geweten ik ben zelf 5 maal zwarte piet geweest in myn tyd op school en alleen de reactie van de kleine kindjes was en is zo mooi om te zien laat toch de kinderen hun plezieren hou jullie met ernstige zaken bezig hoor, en probeer dat op te lossen.groetjes.handen af van sinterklaas en zwarte piet.
11/11/13 21:23 REAGEER
Uylenspiegel
Over mijn lijk. Wat gaat men ons nog allemaal afnemen voordat we een vuist maken.
Maak eerder werk vd extremisten, dievenbendes, verkrachters en al zij die hier niet thuis horen. Wie geen respect heeft voor onze normen en tradities mogen van mijn part ophoepelen.
12/11/13 10:27 REAGEER
Myette
Zoals al gezegd... het valt werkelijk op dat sommige onruststokers, onder het mom van "mensenrechten" de tradities in de christelijke wereld aan het ondermijnen zijn, nu moet Zwarte Piet er weer aan geloven en dit terwijl er hier in België dagelijks ontelbare "zwarte mensen" het land binnen stromen en goed opgevangen worden... dan heb je nog de "kerstbomen" die sommige andere religies zouden storen... moet tolerantie dan steeds van één kant komen, de onze?
12/11/13 11:23 REAGEER
sheila
Wanneer is de Kerstman aan de beurt?
Die gebruikt de elfjes (liliputters?) als hulpjes.
En de rendieren voor de arreslee (dierenmishandeling?)
De negerzoenen moesten ook al de naam veranderen.
Moet toch niet veel gekker worden!!!
Hoelang zullen de jodenkoeken nog bestaan?

12/11/13 11:29 REAGEER
eedevieda
Ik ben als "Zwarte Piet" al meer dan 35 jaar op pad met de lieve Sint en jaarlijks zien we terug de blijde gezichten van de kinderen in oa de scholen, verenigingen onthaalouders enz...... . Ze zingen liedjes van en voor de Sint maar ook liedjes voor Zwarte Piet.
Voor degenen die er tegen zijn, laat gewoon de Sint en zijn Knecht niet meer bij jullie komen maar laat aub. de andere mensen bij hun traditie.
Laat onze kinderen gewoon kind zijn.
12/11/13 12:47 REAGEER
coze
GELUKKIG DAT ER mensjes ZIJN DIE ZICH BEZIG HOUDEN MET ZWARTE PIET

DANK ZIJ DIE mensjes ZULLEN ER MINDER MENSEN STERVEN VAN HONGER EN OF GEBREK AAN MEDICATIE IN AFRIKA

B R A V O !

12/11/13 13:02 REAGEER
joann
wat een onzin ik kom altijd in Afrika er sterven daar geen mensen van de honger en medicatie krijgen ze ook niet als de Nederlander die daar woont ze niet voor hun betaald
en laat hier de cultuur met rust wie het daar dan niet mee eens is moet maar oprotten hier rotzooi genoeg hier in ons landje en wie er nu gaat demonstreren moet meteen opgepakt worden en nooit meer los gelaten worden
13/11/13 11:52 REAGEER
Cleotheoneandonly
Hoe kan dit idiote 'issue' of onderwerp een wereldronde gemaakt hebben? Te gek gewoon! Al diegenen die er iets op tegen hebben op ONZE Zwarte Piet, moeten hun geschiedenisboekjes maar eens gaan doornemen! ONZE Zwarte Piet is nu DE ZWARTE PIET V/D EEUW geworden haha. Men moet wel even weten dat ONZE Zwarte Piet een door schoorsteenvuil ZWART gezicht kreeg door het kruipwerk en men moet ook even weten dat het ZWART v/h gezicht niet overal even mooi (ja!!) zwart was, zoals vuil is, als iets vuil wordt!!! Belachelijk om daar z`øøøøøøøøveel tijd aan te spenderen, echt te gek!! Blijf met je al of niet zwarte Piethanden van ons énige kinderfeest af!!! Ga je eerst eens wassen...
12/11/13 14:17 REAGEER
sjuulp1
Zijn er in dit zwarte-pieten-verband al (eindelijk scherpe, zoals hiervoor gepubliceerde ?) uitspraken of reacties bekend van democratische parijvoorzitters ?

J.Slembrouck
12/11/13 15:19 REAGEER
A3aan
Jawel: VVD-leider en premier Marc RUTTEN sloeg de spijker op de kop: "Zwarte Piet is nu eenmaal ZWART, daar kan ik weinig aan veranderen."
12/11/13 21:11 REAGEER
Robifoto
Eigenlijk is elk woord in deze discussie er één teveel!
Wat ik onthou is " als één iemand in het water springt, spring je dan ook?"
Als Nederland "iets" wil afschaffen moet ieder land dit voorbeeld dan volgen?
Waarom gaan onze politici steeds hun kennis opdoen over de landsgrenzen?...
Is het daar dan zoveel beter? of is er hier een gebrek aan intellect?
Blaas een ballon op tot deze strak genoeg is maar doe hem niet knallen, daarvoor is deze niet gemaakt!
12/11/13 16:17 REAGEER
joann
omdat wij te veel van dat idioten gezelschap hebben er zitten er teveel die zich overal mee bemoeien en moeten betaald worden die gaan echt niet bezuinigen ze maken ons wel kapot de gewone mens en als er hier een is die de waarheid spreekt mag dat niet want dan discrimineert hij nou ik vind dat hij het heeeel goed doet hij moest alleen wat meer te zeggen krijgen hier in dit klote land dan zou het allemaal anders gaan voor de gewoonen mens
13/11/13 12:14 REAGEER
SCHIETTECATTE
Waarom is het vandaag nog nodig, als men lekkers en speelgoed wil geven aan de kinderen, daar een racistisch en verouderd symbool op te plakken ?
Laten wij niet vergeten dat dit het zinnebeeld is van de katholieke blanke overheerser met zijn zwarte domme knecht !
Trouwens wat vertellen arme ouders aan hun kinderen als zij geen speelgoed kunnen kopen bij gemis aan geld ? Dat zij "stout" waren ?
Opvoeden is de waarheid aan de kinderen vertllen in plaats van sprookjes.
Laten wij dus met deze grove leugen stoppen !
12/11/13 16:32 REAGEER
GML
Geen sprookjes meer ?
Dus weg met Disney, De Grimm's, Andersen, Fabiola e.a.
Bij uitbreiding : weg met alle literatuur, zowel voor kinderen als volwassenen.
Alleen nog "harde" informatie : artikels uit Physical review, Journal of biological chemistry ?
Onze peuters gaan een leuke tijd tegemoet !

J. Mertens
13/11/13 00:59 REAGEER
mich
Hoe is het mogelijk dat er zulke idioten rondlopen zoals u. Laat u behandelen man en ...misschien door een linkse halal psyhiater; waarschijnlijk is het voor u hopeloos!!!!
13/11/13 20:01 REAGEER
rony1
Dit is een onderwerp waar geen enkele discussie over gevoerd moet worden!
Dit is een traditie van onze contreien en daarmee is alles gezegd. Wie zich hier niet kan in vinden (zoals in zoveel gebruiken van ons volk) kan opkrassen!
En of Piet nu zwart is van door de schoorsteen te kruipen, in de modder te vallen of door een ander 'voorval' heeft geen belang. Handen af van onze tradities en gewoonten en bemoei jullie met jullie eigen zaken!!!
12/11/13 16:54 REAGEER
Louisa
Hebben die mensen nu echt niets anders te doen?Vroeger wisten we veel minder(geen TV), hadden veel minder tijd,moesten hard werken en hadden wel wat anders aan ons hoofd dan het afschaffen wat voor ons normaal bij onze opvoeding hoorde.Maar we waren gelukkig dat Sinterklaas en Zwarte Piet kwam en hij moest niet zoveel brengen.
Ja de tijden zijn veranderd maar VERBETERD ??????groot vraagteken.
12/11/13 18:55 REAGEER
josepha
Iraanse Zwarte Piet wordt wél beschermd door de VN
www.ad.nl
Niet alleen Nederland kent een Zwarte Piet. Ook in het Midden-Oosten verschijnt een soortgelijk figuur één keer per jaar in de straten. De VN heeft deze Hajji Firuz al uitgeroepen ...
12/11/13 19:02 REAGEER
Toka
Waarom reageert de Jamaicaanse Nederlandse mevr. Sheperd daar niet tegen? Omdat ze het besterft van schrik en dat is niet omdat die figuur zwart is hoor!! ;-)
16/11/13 20:21 REAGEER
HerVan
Onbegrijpelijk en Belachelijk. Wel typerend voor het hedendaagse egocentrisme en de extreme macht van luide minderheden.
Straks moeten de boeken van Karl May met Indiaan "Winnetou", Daniel Defoe met de kleurling "Vrijdag" nog openbaar verbrand worden wegens racisitisch ?
Gaan de stripverhalen van "Suske en Wiske", "Kuifje" "Sjors en Sjors en Sjimmie" enz. dan ook verboden lektuur worden wegens beledigend voor "niet-blanken" ?
H. Vanderheyden
12/11/13 21:09 REAGEER
HerVan
Absoluut belachelijk. Wat nog ?
De boeken verbieden van Karl May met de Indiaan "Winnetou", Daniel Defoe zijn Robinson Crusoe met de inboorling "Vrijdag"?
Kuifje, Suske en Wiske, Sjors en Sjimmie strips uit de bebliotheek halen en publiekelijk verbranden want die zouden racisitisch zijn ? Komaan zeg !
Het meest bangelijke is dat sommige organisaties gehoor geven aan deze idiote oproep en hun Zwarte Pieten "aanpassen".
Democratie wil trouwens niet zeggen dat de meerderheid moet toegeven aan de eisen een fanatiek minderheid omdat die veel lawaai maakt.
12/11/13 21:30 REAGEER
ceesbavel
Wat vreselijk dat mensen die meestal zijn binnen gekomen in het land van beloften ,zich om zulke eenvoudige dingen te komen verzieken .
neem bijvoorbeeld die prim of prijm die schreeuwlelijk uit de Antillen of die kant ergens.
Die man is zijn advocatuur afgepakt wegens wan gedrag in Nederland die wil nu nog het genot van de allerkleinste kinderen afpakken.
Geef dit soort schreeuwers geen podium meer.
12/11/13 23:14 REAGEER
gemelos
Dat mens weet niet hoe het VERHAAL is!
Zwarte Piet is ZWART omdat hij door de SCHOORSTEEN Pakjes naar beneden gooit!
Dat ROET is in zijn gezicht gekomen, DAT IS ALLES !!!!!!
Ik hoop dat iemand haar dat JUISTE VERHAAL wil vertellen !!!
Dus conclusie, Zwarte Piet is NIET zwart van zichzelf, hij is gewoon BLANK !!
HET IS ALLEMAAL ROET !!!!!!
Dat mens zit met zichzelf in de knoop, ze heeft een COMPLEX omdat ze een kleurlinge is ! Ze moet naar een Psychiater !!
13/11/13 00:36 REAGEER
joann
zo is het oprotten hier als ze het er niet mee eens is dit is onze traditie wij wonen toch nog hopelijk in Nederland en wie er gaat demonstreren moet opgepakt worden en naar een arm land gestuurd worden om daar werk te doen dan doen ze tenminste wat nuttigs
13/11/13 12:20 REAGEER
Louis
Hoe lang gaan we eigenlijk nog dulden dat al onze tradities met de voeten getreden worden?
Kruisbeelden enz. moesten weg uit openbare gebouwen, er wordt gediscuteerd over bepaalde feestdagen en wat nog allemaal! Allemaal dikke zever. Nooit mag een samenleving zijn eigen waarden weggooien ten voordele van te gast zijnde vreemdelingen, die zich hier zogezegd willen inburgeren. Tolerantie en aanpassing is deze mensen blijkbaar onbekend, zoals ook zij de echte racisten zijn, gesteund door enkele van onze eigen landgenoten die om een of andere duistere reden willen meedoen met deze laatsten. Nu weer Sint Niklaas en zwarte Piet. Amai, wat een gezever over een kindersprookje. En die Pieten dat zijn inderdaad mensen met onze bleke kleur en heeft niets te zien met zwarte medemensen. Zwart geworden door het roet van de schouwen!!! Opgesmukt met wat pluimage en oorringen zonder enige bijbedoeling. Bedankt ook aan de "Heer" Prem, die vol meehelpt om dat sprookje te verbrodden voor de kleinsten. Hou die gast a.u.b. van het scherm en uit de kranten. Niets aanpassen hier en gewoon verder doen zoals men bezig was is de boodschap!!!!!
13/11/13 02:04 REAGEER
Wildy43
Mevrouw Sheperd : ALS JIJ ONZE ZWATE PIET TRACHT AF TE NEMEN
SPELEN WIJ OOK NIET MEER VOOR SINTERKLAAS


Je zal wel te dom wezen om dit te begrijpen.
13/11/13 08:41 REAGEER
joann
rot op Sheperd wij leven hier ons
eigen leven met traditie
13/11/13 12:22 REAGEER
snegem
Zullen wij ook de opera,s Othello en Aida ook maar afschaffen?
13/11/13 09:08 REAGEER
Jongkie
Waarom zo vraag ik mij af moet de overheid door de knieen gaan voor een kleine groep mensen die n.t.b. naar onze westerse landen zijn gekomen voor vrijheid, werk, betere sociale voorzieningen. Onze westerse wereld hebben wij volgens de Christelijke waarden en normen groot gemaakt en waarvan de hele kleine minderheid ook mee van profiteert. Die kleine minderheid probeert onze samenleving kapot te maken door hun eigen negatieve ideeën aan de grote gemeenschap op te dringen. Ik ben van mening als het hun niet bevalt laten zij dan elders zoeken waar zij denken dat het beter is.
13/11/13 10:52 REAGEER
Eric
Tja, Er was in Nederland altijd reclame voor de ,,winterschilder" om het binnenshuiswerk te laten doen in de winter. Ik zal mijn schoorsteen van binnen paars, rood, groen en geel laten schilderen, dan klopt die straks beter bij de Pietenkleur.
Ik ken overigens helemaal geen donker gekleurde mannen, die als voornaam Piet hebben. En rond 1600 werd er al gezongen: wie gaan er meer ter kaperen varen, moeten mannen met baarden zijn. Jan, Piet, Joris en Corneel die hebben baarden enz. Dus Piet is niet de naam voor een man met een donkere huidskleur, maar bestaat al veeleer langer. Dus is Zwarte Piet niet een afstammeling van het donkere ras, maar een schoorsteenveger. In delen van Duitsland is die dat ook en loopt met een ladder rond. Hoezo knecht, zonder Piet kan Sint niet eens die pakjes op zijn plaats voor de schouw krijgen: die raakt toch hopeloos verstrikt met die jurk van hem in de schouw?
Straks komt nog dat Sint een pedofiel is met die kinderen op zijn schoot, of een travestiet met zo'n jurk aan..
13/11/13 11:04 REAGEER
Eric
Tja, Er was in Nederland altijd reclame voor de ,,winterschilder" om het binnenshuiswerk te laten doen in de winter. Ik zal mijn schoorsteen van binnen paars, rood, groen en geel laten schilderen, dan klopt die straks beter bij de Pietenkleur.
Ik ken overigens helemaal geen donker gekleurde mannen, die als voornaam Piet hebben. En rond 1600 werd er al gezongen: wie gaan er meer ter kaperen varen, moeten mannen met baarden zijn. Jan, Piet, Joris en Corneel die hebben baarden enz. Dus Piet is niet de naam voor een man met een donkere huidskleur, maar bestaat al veeleer langer. Dus is Zwarte Piet niet een afstammeling van het donkere ras, maar een schoorsteenveger. In delen van Duitsland is die dat ook en loopt met een ladder rond. Hoezo knecht, zonder Piet kan Sint niet eens die pakjes op zijn plaats voor de schouw krijgen: die raakt toch hopeloos verstrikt met die jurk van hem in de schouw?
Straks komt nog dat Sint een pedofiel is met die kinderen op zijn schoot, of een travestiet met zo'n jurk aan..
13/11/13 11:07 REAGEER
Mavabu
Hallo Jan Schils duidelijke uitleg, Wat een heisa en gezever over die zwarte pieten.
Moeten we nu echt onze cultuur en gewoontes opgeven voor het eerste beste aandacht te kort komend kletswijf van de VN,
die van zwarte Pieten, maar ik vermoed nergens iets van begrijpt.
Echt het word tijd, dat we met z’n alle die waardeloze en verwerpelijke kletsmajoors met hun gezever,
eens ’n ouderwets maar zeer doeltreffend pak ransel geven,
en ook niet te vergeten de media die met deze intrieste volksverlakkerij meedoen, en het feestje voor iedereen verzieken.
Mijn serieuse Tip....Onthoud welke kranten tv presentatoren en of zogenaamde deskundige en waardeloze, onvolwassen en zich aan verantwoording ontrekkende klootzakken hier aan meedoen, uitlachen en ter verantwoording roepen, en vervolgens nooit meer op stemmen en krant opzeggen, je moet eens kijken hoeveel er dan plotseling niet meer over praten, maar helaas krijg ik als nederlander de indruk dat 90 % van nederland dit wel leuk vind en ze daardoor weer wat kunnen mopperen, ik schrijf nederlander, maar dat is binnenkort ook al niet meer, sinds de regeringspartij PVDA ontdekt heeft dat buitenlanders op hun stemmen omdat zij met geld van hardwerkende nederlanders voor sinterklaas spelen, kijk naar rotterdam dat is al helemaal marokaans met de PVDA burgemeester voorop.
13/11/13 11:32 REAGEER
tupac
De Sint en Zwarte Piet moeten onder Enesco komen wij maken ons toch ook niet druk om andere culturen. Vooral in deze crisus moet van ons belastinggeld gedebateerd worden wat een onzin.
13/11/13 11:40 REAGEER
joann
hallo mensen
Belachelijk dit ik denk geen aandacht aan geven want daar kikken die zielige mensen op
maar wel op laten pakken bij elke demonstratie en terug sturen naar eigen land daar heeft man in de regering gelijk in maar mag dat ook niet want dan discrimineert hij ook nee dit is geen discriminatie tegen over de Nederlander kom op mensen word toch eens wakker
13/11/13 12:27 REAGEER
lili
zoals hier reeds is aangehaald waar haalt men het recht om zwarte Piet af te schaffen
geen denken aan inderdaad de groene en de spa zijn vol lof over de zo prachtige multiculturele samenleven,men mag nog zoveel proberen het lukt niet en het zal nooit niet lukken,het is al heel moeilijk met gelijkgestelde geloofs overtuigingen over een te komen
laat staan met andere,wat mij altijd opvalt is als er te krijgen is b.v in scholen met St Niklaas ,met Kerst of met Pasen dat zij alijd op de eerste rij staan om speelgoed en snoep of dergelijke zij altijd op de eerste rij staanim zoveel mogelijk te ontvangen,
als ge tegen iets bent moet neen zeggen en niet achterbaks zijn
13/11/13 14:08 REAGEER
lili
nu willen ze dit afschaffen iets wat al heel lang bestaat ,wat is het volgende??????
maar als er te krijgen is met Sint Niklaas,Kerst,en Pasen dan staan ze op de eerste rij dan zijn ze vergeten dat het discriminatie of rascisme is , hoe hypocriet kan een mens zijn
13/11/13 15:10 REAGEER
jance
Spijtig allemaal dat onze "gasten" zich hiermee moeien. Ik vrees dat ons nog veel ergere dingen te wachten staan....
13/11/13 22:58 REAGEER
RolfClason
Toneel op het toneel: lieden die geen doe-alsof spel begrijpen en dan beginnen te roepen over discriminatie of respect. Jaren geleden speelde ik op de school waar ik lesgaf in een toneelstuk de rol van een racistische huisbaas. Na afloop werd ik aangevallen door een vader: volgens hem had ik niet mogen zeggen "Een kachel in je kamer? Had je soms in Turkije een kachel in je kamer?" Ik trachtte die vader uit te leggen dat niet ik, maar die huisbaas die uitspraak gedaan had, maar het was hem onmogelijk aan zijn verstand te brengen.
Idem nu bij het gekrakeel over Zwarte Piet. Er is nu eenmaal bullshit en grote bullshit, maar wat de tegenstanders van Zwarte Piet roepen is alleen maar te betitelen als elephantshit.
14/11/13 14:00 REAGEER
Momo
Jonge jonge jonge............wat een kleinzielige en soms heel enge reacties lees ik hier.
Tijd voor een ander geluid!

En nee, ik ben niet donker en ik ben niet een jonge linkse rakker!

Maar die zwarte piet is helemaal niet zo'n oude traditie!
Hooguit 100 jaar.
En willen wij dan alles terug wat we 100 jaar geleden hadden?
Dan hadden vrouwen nog steeds geen kiesrecht..........bijvoorbeeld.
En dan hadden we nog steeds geen elektriciteit en computers en wat nog meer......
Schei toch uit mensen, met die ongenuanceerde en haatdragende "meningen" over een zogenaamd cultureel erfgoed.
Tradities horen te veranderen. Mensen en maatschappijen horen zich te ontwikkelen.
Laat het beeld van zwarte piet dan ook veranderen. Daarmee blijft het Sinterklaasfeest heus nog wel in stand hoor. Maar wat is er mis met aanpassing en modernisering?
Daar
15/11/13 01:48 REAGEER
Toka
Wat opvalt is dat in deze tijden media een groots wapen zijn want alles wat die uit spuien wordt door de bevolking als waar aanvaardt. 50 jaar geleden misschien toen men nog meer beroepsethiek had was dit misschien zo maar nu niet meer. De media zijn geëvolueerd, de mensen ook maar duidelijk minder snel. De kritische geest, waarden zijn afgenomen. Een minderheid die geplaagd zit met frustraties en onverwerkte trauma's ziet nu de kans om in naam van de democratie en de mensenrechten hun eisen op te dringen. En men loopt er met open ogen in.....in naam van het eigenbelang! Als journalisten, politici en de nieuwsorganen er niet zoveel aandacht hadden aan besteedt ,zou deze uitspraak een stille dood hebben gestorven. Doch zij springen erop omdat publiciteit nu eenmaal een geldkwestie is
voor de media telt het aantal lezers en kijkers, voor de politici het aantal kiezers en voor de Jamaicaanse Miss Sheperds haar carrière. Zij zit nu wel gebeiteld.Want met iemand die zulk een ophef kan veroorzaken kan valt niet te sollen zal men denken.
Media is een sterk wapen en mag worden gebruikt om o.a. mistoestanden en misbruik aan te klagen. Vraag is of een onschuldig kinderfeest dit ook is en of er geen andere manieren zijn om frustraties te uiten??
Laat aan de kinderen wat voor de kinderen is, hun onschuld en laat de volwassenen hun ijdelheid en hun domheid.
15/11/13 09:38 REAGEER
MOGI
Hello....hopelijk herhaal ik niet waar al ergens iemand op geantwoord heeft.
De mensen die op Facebook kijken zullen wel gezien hebben dat de petitie van zwarte Piet een enorm succes was. Het is tot nu toe de grootste "like" verzameling in een rekordtijd sinds FB bestaat. Me dunkt over de 2.000.000 likes voor het voortbestaan van onze legendaire lieve zwarte man.
Laat onze kindjes kindjes zijn zolang het kan...en die Jamaicaanse Miss een Miss... en traditie traditie.
Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan......................
20/11/13 16:49 REAGEER
ClownGriet
Als clown kom ik elk jaar opnieuw op Sinterklaasfeesten waar er uiteraard steeds ook Zwarte Pieten zijn. Ik herinner me een woon- en zorgcentrum waar de kok zelf Zwarte Piet speelde, en hij was een zwarte! Die man had daar duidelijk zelf geen enkel probleem mee!
Ook op mijn werk hebben we eens een zwarte gevraagd als Zwarte Piet en ook die man had daar geen enkel bezwaar tegen en heeft dat prima gedaan.
Wat is eigenlijk het probleem als zelfs de kleurlingen er zelf niks uit maken?! Zij en wij vinden het problemen zoeken!!!
Laat de kinderen toch nog kind zijn en ontneem hen niet alle mythen en fantasie!!!

21/11/13 11:57 REAGEER
Observer
Onkunde Galorus! Al diegenen die denken dat Sinterklaas een Vlaams cultureel erfgoed is moeten toch eens een boek open doen en wat research gaan doen. Er is NIETS vlaams aan de hedendaagse Sinterklaas en zijne zwarten piet. Dat BDW vr deze bedriegeruj zijn gele papillon aandoet....triestig! De hedendaagse Sinterklaas is een katholieke christelijke misvorming v h oude Germaanse, Noorse, Celtische, - noord Europese stammen festival vh midwinter solsticium- Odin op Wilde Jacht, zwarte Raven. Zoek het eens op. Tot 300jr geleden, het Vaticaan Odin vervangt dr fanatiek christelijke Nicolaas ui Smyrna. De Zwarte Raven werden eerst vervangen dr het arme Germaanse kind dat zwart werd door in de schouwen te kruipen. Toen de economie veranderde en in de winter appelsientjes van Spanje kwamen werd h arme Germaanse kind vervangen door een Moor. Et Voila, de geschiedenis vd dit zgn Vlaams cultureel "erfgoed "?! S niets anders dan bisschoppen hun superiotiteit spuwen door misbruik van vertrouwen, orders die hun kinderen beliegen en bedriegen zodat de bisschop zijn macht kan tonen. Zo'n 300 jaar geleden voordat de katholieke kerk Odin vervangt door Nicolaas lieten de Kinderen op de nacht van de winter solsticium, nog hun sokken en botten gevuld met wortelen, hooi, vr het paard v Odin in het veld staan. Hiervoor gaf Odin hen geschenken. Het Christendom verving Odin dr Nicolaas uit Smyrna en Santa Claus met Lange witte baard en 8 vliegende herten die geschenken brengt was geboren. Er is ECHT NIETS Vlaams aan Sinterklaas !
"Blijf met je handen af van dit onschuldig kinderfeest" zoals u hierboven schrijft is weinig onschuldig. Als Vlaanderen echt een kinderfeest wil, dan Moet het de inhoud vh feest Eerst aanpassen zodat ouders niet meer worden misbruikt door religieuze bullebakken die kinderen misbruiken.
21/11/13 17:15 REAGEER
Vemkeriky
Wat een zever, beneden de waardigheid van de anders zo schrandere Nederlanders! Zwarte piet ziet zwart van het schouwroet! Het is wel een blanke die zwart op zijn handen en snoet smeert! En bovendien had Sinterklaas ook nog een tweede knecht Nicodemus, en dat was eveneens een blanke. Dus als ze willen reclameren, wat ronduit belachelijk is, moeten ze dat op basis dat er geen enkele zwarte medemens mee gemoeid is!
Wat er wel moet veranderen aan het Sinterklaasfeest is de snoep. Er moet veel meer gezonde snoep gegeven worden in de vorm van mannekens etc.. gedroogd fruit of kaas of bifi's, of lekker gewoon speciaal fruit...ipv. nu enkel chocolade, speculaas, en marsepein.
21/11/13 19:43 REAGEER
Elanor
Wie is hier eigenlijk racistisch?
22/11/13 22:40 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels