Deel via

Stralende teint: Is het nodig mijn huid te verzorgen na 50 jaar?

November 2013
Schoonheidsspecialiste
Christine Huybrechts
Stefan Martens
Hoe houden we onze huid zo mooi mogelijk. Of krijgen we ze mooi? Onze huid is misschien wel ons grootste goed. Het is onze 'verpakking' en hoe we ons tonen aan de wereld. Na 50 is het babyvelletje toch veranderd, om het mild uit te drukken. Vanaf nu krijg je topadviezen van SenNet schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts. Is het wel nodig om je huid te verzorgen, Christine?

Het was puur natuur.

Het uitgebreide gamma aan schoonheidsproducten van vandaag was er vroeger niet. Maar toen leefde ook onze huid in een andere wereld; De lucht was zuiverder - door minder industrie, minder uitlaatgassen -, en ook onze huid was zuiverder. Tegenwoordig krijgt onze huid meer te maken met luchtvervuiling en 'fijn stof' waar je vroeger nooit van hoorde. Het hangt in de lucht, we ademen het in. Het maakt niet alleen onze vensterbanken smerig, maar kleeft ook op onze huid en dringt door tot in onze poriën.

Daar verschijnen de rimpeltjes.

hoe verzorgen we onze huid nu het beste na 50 jaar? Het is daarom van het grootste belang om goed zorg te dragen voor onze huid. Het blijft ons grootste orgaan. We krijgen langzaamaan een paar rimpeltjes, onze huid is niet meer zo elastisch. We kopen een anti-rimpel crème en doen anti-aging behandelingen, maar hoe verzorgen we onze huid nu het beste na 50 jaar?

Poetsen en verzorgen, dat lijkt logisch.

Twee zaken zijn heel belangrijk voor een goede huidverzorging; enerzijds een goede reiniging van de huid en anderzijds een goede verzorging. En beiden zijn even belangrijk.
Dat vraagt natuurlijk om een woordje uitleg.

Ouder worden is een beetje trager...?

Bij het ouder worden, gaan onze vitale functies iets minder goed werken. Dat merken we dagelijks; we kunnen niet meer zo hard lopen, hebben al eens wat moeite met trappen te nemen, na de menopauze gaat het moeilijker om gewicht te verliezen, we krijgen misschien een buikje, aderspat... Zo verloopt het ook met de conditie van onze huid; de microcirculatie vertraagt een beetje. Het gaat om de bloedcirculatie in de haarvaatjes, de kleine bloedvaatjes net onder de huid. De beschermende hydro lipide film, die van nature op onze huid zit, kan aangetast zijn en dat maakt de huid gevoeliger.

Invloed van hormonale veranderingen op de huid.

Ook hormonale veranderingen in het lichaam kunnen hierbij een rol spelen. De haarvaatjes kunnen uitzetten, dan krijgen we couperose. Dikwijls werken de haarvaatjes minder goed, met als gevolg dat er afvalstoffen in de huid blijven zitten, die eigenlijk hadden moeten afgevoerd worden, en droogt de huid uit, omdat de voedingsstoffen moeilijker bij de bovenste huidlagen geraken. Dit leidt tot huidveroudering, vlekjes, schilfertjes, een vale huid, rimpeltjes, pukkeltjes, een verdikte huid of juist een fijne dunne huid,...

Hoe kunnen we de huid helpen om afval op te ruimen?

Dus de huid reinigen is de boodschap! We kunnen onze huid wel helpen om van die opgestapelde afvalstoffen en vervuilende bestanddelen af te geraken. En dit door een goede reiniging. Onze verzorgende producten kunnen op een gereinigde huid ook beter inwerken, dat spreekt vanzelf. Als er te veel huidschilfers en dode huidcellen op onze huid kleven, kan je dure crème niet goed inwerken. Dus de huid reinigen is de boodschap! Bovendien werken hydraterende crèmes vooral op de bovenste huidlagen, dus kunnen we er maar beter voor zorgen dat de cellen voedingsstoffen kunnen opnemen.

Hoe kunnen we de huid het beste reinigen?

Zeep is nogal agressief voor de huid, maar water alleen reinigt onvoldoende. De beste keuze is om een zacht reinigend niet agressief schuim te gebruiken, een zachte gel, liefst een formule voor het gezicht. Reinigingsmelk en/ of -lotion zijn ook prima.

Nu kunnen we de huid perfect verzorgen.

Vooral een degelijke dagcrème is essentieel. Na de dagelijkse reiniging gaan we de huid verzorgen. Vooral een degelijke dagcrème is essentieel. Deze crème gaat de huid verzorgen en hydrateren, en ook beschermen tegen invloeden van buitenaf, uitdroging en vervuiling.

Welke dagcrème moet je gebruiken?

Dat hangt natuurlijk af van welk type huid je hebt. En ook van je leeftijdsfase. Bij het ouder worden droogt ons lichaam uit. Een baby heeft een hoger percentage water in het lichaam dan een ouder persoon. Door dat minder hoog percentage water droogt onze huid uit, want onze huid is het orgaan dat het best zonder water kan. Dehydratatie is de belangrijkste oorzaak van fijne rimpeltjes en kan een trekkerig gevoel geven. Een hydraterende crème is dus noodzakelijk.

Er zijn een heleboel mogelijkheden in crèmes en producten.

Je kan professioneel advies zoeken als je problemen hebt. Er is keuze genoeg, afhankelijk van je voorkeur en budget. Je kan kiezen voor een gewone hydraterende crème, een rijkere formule die de huid ook voedt als nachtverzorging, een product dat ook een anti- rimpel werking heeft,… Indien gewenst kan de verzorging ook nog uitgebreid worden met een oogcrème, een aparte nachtcrème, een serum, een masker, een verzorging in het schoonheidssalon … Er zijn verzorgingslijnen op de markt die de oorzaken van huidveroudering aanpakken, producten of behandelingen die de bloedcirculatie stimuleren, crèmes met vitamines en nog veel meer. Je kan professioneel advies zoeken als je problemen hebt om de juiste verzorging voor je huid te vinden.

Hoe je het beste product kiest is natuurlijk een verhaal op zich.

Het hangt om te beginnen af van de huid, maar ook van het budget en van de resultaten die je wil bekomen... ik heb hierboven een paar mogelijkheden opgesomd, maar de lijst is eindeloos.

Hydratatie is het minimum voor de huid om ze te verzorgen, er zijn nog heel veel mogelijkheden daarbuiten. Als de huid droog is kunnen we daar zeker wat aan doen, dat is redelijk eenvoudig. Is de huid in minder goede toestand dan kunnen we de conditie verbeteren.

Kan je huidveroudering stopzetten?

Anti-aging behandelingen hebben zeker hun nut, maar voorzichtigheid is geboden. De veroudering van de huid kan je niet stopzetten, dat is een illusie. Maar je kan het proces wel vertragen. Dat lukt wel, maar een heel deel producten en behandelingen moeten wel met een kritische blik bekeken worden. Ze zijn allemaal wel nuttig en waardevol, meestal werken ze ook wel, maar er zijn er ook een heel deel die eigenlijk te duur zijn voor het resultaat dat ze maar kunnen geven. En sommige houden zelfs een risico voor de gezondheid in. Anti-aging behandelingen hebben zeker hun nut, maar voorzichtigheid is geboden.

Met het gezond verstand kom je al een heel eind.

Mirakels kunnen schoonheidsspecialisten niet doen. We kunnen de klok wel een beetje terugzetten, maar niet stilzetten. De vraag is of dat écht moet. Willen we er wel opnieuw als een 30-jarige uitzien? Tegen welke prijs? Gaat het hier alleen over centen, want er zijn ook behandelingen waarbij een gevaar bestaat voor de gezondheid. De mensen moeten vrij kunnen kiezen, we kunnen ze wel informeren. Ik zal in een van de volgende artikels schrijven over de verschillende soorten behandelingen en producten. Goede informatie kan voorkomen dat je teleurgesteld wordt.
Bijvoorbeeld crèmes van 300 euro of meer zijn volgens mij hun prijs niet waard, maar ze zijn er wél.

Moet je overstappen op een ander product na 50 jaar?

Dat hangt van je huid af en van je behoefte. Je moet op zoek naar een ander product als je het gevoel hebt dat je huidige product niet meer voldoet.
Misschien kan je het huidige product behouden, maar heb je iets extra nodig, zoals een goede reiniging, een bijkomende verzorging, zeker iets extra voor rond de ogen... Misschien kan je binnen hetzelfde merk blijven, maar ga je eerder naar een anti-rimpel formule of een rijkere formule moeten overstappen.

Christine Huybrechts
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherpeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

2 reacties

vitas
Beste,
Overdrijven we niet een beetje ?
Mijn moeder is 89 jaar geworden en waste haar dagelijks met sunlight zeep,
ook haar gezicht en deed daar nadien niveacreme (grote blauwe dozen)of uiercreme
aan, zij had bijna geen rimpels, zij rookte niet en nam een gezonde voeding.
Zit het ook niet in de genen ? En rokers hebben sneller rimpels dan niet rokers.
Groetjes,
Liliane.
21/11/13 07:55 REAGEER
Isabelle
Dag Liliane, ik heb ook al heel vaak gehoord dat Niveau uit de blauwe doos de beste gezichtscrème is en veel beter (en goedkoper!) dan veel andere middeltjes die men op de markt brengt... mvg, Isabelle
21/11/13 08:13 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels