Deel via

Belgen ontdekken uit welk land de hond als huisdier stamt.

November 2013
New Scientist
Belgische wetenschappers hebben ontdekt in welk werelddeel de hond voor het eerst als huisdier werd gehouden. Door domesticatie zijn wilde honden door onze voorouders immers omgevormd tot huisdier. Maar waar kwam dat voor het eerst voor? Dat kan je lezen in dit artikel van de Nederlandstalige versie van het interessante wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

De hond als huisdier komt uit Europa.

De voorouders van Fikkie, Bello en andere trouwe viervoeters die we als huisdier houden, komen uit Europa en niet uit Azië. Genetici en paleontologen van het 'Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen' vergeleken het genetisch materiaal van de 18 oudste wolven- en hondenrestanten met dat van hun huidige soortgenoten. Hieruit konden de onderzoekers afleiden dat 'moderne' honden nauwer verwant zijn met oude wolven en vroegere hondensoorten uit Europa.

Dus niet begonnen in het Midden-Oosten of China.

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat men in het Midden-Oosten of China is begonnen met de domesticatie van honden. Daarbij evolueren wilde honden door menselijk toedoen in de loop van de tijd tot huisdier. Dankzij een grote hoeveelheid genetische gegevens konden onderzoekers het begin van de transformatie van wolf naar hond plaatsen tijdens de laatste ijstijd.

Al zo'n 18.000 jaar of langer hond.

De transformatie van de wolf naar hond begon ongeveer zo'n 18.800 tot 32.100 jaar geleden. Zij gebruikten daarvoor nieuwe technieken om het mitochondriaal DNA te halen en te analyseren uit fossiele resten, zoals botten en tandwortels.

De hond van Goyet is het oudst bekende hondenfossiel. Bron - KBIN

De schedel van oudste hondachtige gevonden in Namen.

De fossielen die de onderzoekers gebruikten voor het onderzoek zijn zo'n 14.000 tot ruim 30.000 jaar oud. Ze bestudeerden onder meer een 32.000 jaar oude hondenschedel. De schedel is het oudst bekende fossiel van een hondachtige, en werd in 2009 gevonden in de grotten van Goyet nabij het Belgische Namen.

Goyet-hond toch niet verwant met moderne hond.

De onderzoekers hebben echter vastgesteld dat de hond van Goyet geen directe voorouder is van de moderne hond. Wel kunnen ze afleiden dat de Goyet-hond uit een vroege domesticatieperiode stamt zonder nakomelingen. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Science.

 

Aanbieding New Science.

Dit artikel komt uit New Science, het nieuw wetenschappelijk tijdschrift voor Nederland en Vlaanderen New Science.
Om kennis te maken met dit nieuw interessant wetenschappelijk tijdschrift kan je als lezer van SenNet Magazine genieten van de aanbieding: 3 nummers voor € 9,95. Klik hier voor je bestelling.


Met OxyTiME krijg je ook nog eens 20% korting op het jaarabonnement.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels