Deel via

Was, scrub, peel: tips voor een mooie huid in de herfst!

November 2013
Schoonheidsspecialiste
Christine Huybrechts
Stefan Martens
Het is najaar en tijd voor reiniging, scrub en peeling van je huid. SenNet beauty consulente Christine Huybrechts legt je haarfijn uit waarom je je huid nu best een boost geeft en hoe je dat aanpakt. Ze geeft advies voor dagelijkse verzorging thuis. En je krijgt een overzicht van behandelingen bij de schoonheidsspecialiste en dermatoloog. Enne, ja meneer, ook jouw huid mag je tegenwoordig verzorgen.

Extra huidverzorging nu het kouder wordt.

In deze drogere omgeving dehydrateert onze huid sneller, zeker als we ouder worden. Als het kouder wordt, kan onze huid wel wat extra verzorging gebruiken. En ten eerste wegens ... de droge lucht binnen; in huis, in de winkel, op kantoor... We zetten de verwarming een graadje hoger en daardoor wordt de lucht in huis droger. In deze drogere omgeving dehydrateert onze huid sneller, zeker als we ouder worden. Bovendien maakt de koude buiten onze huid gevoeliger. We gaan ons velletje dus beter een beetje extra in de watten leggen met een hydraterend serum, voedende nachtcrème of een extra voedend masker.

Hoe kan je huid de extra boost beter opnemen?

Om ervoor te zorgen dat deze extra verzorging zijn werk efficiënt kan doen, is het belangrijk dat onze huid deze extra boost goed kan opnemen.
Daarvoor is ten eerste een goede reiniging van de huid essentiëel. Als de huid vol afgestorven huidschilfers hangt, kan geen enkel product er nog goed indringen. Dus die 'oude' huidschilfers moeten we eerst verwijderen. Zeker als de huid ouder is en ook als je geen make-up gebruikt heb je daarmee te kampen.

Waarom is de herfst een ideaal seizoen voor scrubs en peelings?

Het najaar is een ideaal seizoen voor peelings en huidvernieuwende behandelingen. De zon verdikt de hoornlaag van onze huid en met de zomer achter ons is dat het geval. Op onze leeftijd moeten we ook werk maken van rigoreuze reiniging, want bij het ouder worden werken de kleine haarvaatjes in onze huid wat trager en ook daardoor stapelen de huidschilfers zich op. Die moeten we nu dus verwijderen.

Chemische peelingChemische peeling

Geen zon na peeling?

Het komt in dit seizoen ook goed uit om een peelingbehandeling te doen, want na zo'n peeling mag je niet in de zon. De huid moet wat rust krijgen om haar beschermende film te herstellen. Er is nu dus een groter risico op verbranden én op pigmentatiestoringen, waar een oudere huid zo al gevoeliger voor is. Je kan dat soort behandelingen dus beter doen na de zomer en vóór de winter. En als je van plan bent om op vakantie te gaan naar een warm land moet je hiermee ook rekening houden, natuurlijk.

Kijk eerst wat je zelf thuis kan doen.

De huid moeten we reinigen, daarover zijn we akkoord. Maar hoe geraak je nu wijs uit de verschillende soorten reinigende producten en behandelingen die ons worden aangeboden? Hoe weet je wat jouw huid nodig heeft?

Doorsnede van de huid.Doorsnede van de huid.

De dagelijkse routine.

Voor de dagelijkse hygiëne maak je best gebruik van reinigingsmilk en lotion. Zij reinigen de huid aan de oppervlakte, verwijderen make-up en ook huidschilfers en stof. Als je geen make-up gebruikt, kan je ook direct kiezen voor een zachte reinigende gel, die je met water kan gebruiken. Liefst een formule die aangepast is aan de huid van het gezicht. Deze diep reinigende gel gaat de poriën in de diepte reinigen, wat reinigingsmilk en lotion niet doen, zij blijven meer aan de oppervlakte.

Ban de zeep voor je gezicht.

Zeep is minder geschikt. Gewone zeep bevat te veel agressieve bestanddelen, die de beschermende hydro-lipide film van onze huid aantasten. Zeep is goed om onze handen te wassen als we in de tuin gewerkt hebben, maar te agressief om dagelijks voor ons gezicht te gebruiken. Als we toch écht onze huid willen reinigen volgens de regels van de kunst en zéker als de huid onzuiver is, is het best om 's avonds milk en lotion te gebruiken en 's ochtends de reinigende gel. Daarna brengen we natuurlijk een dagcrème aan om de huid te beschermen en te verzorgen.

Christine in actie.Christine in actie.

Ook voor de mannenhuid.

Voor de verzorging van de stoere mannenhuid is tegenwoordig ook aandacht. Ook zij maken om dezelfde redenen als boven beter geen gebruik van zeep. Voor de mannenhuid is een reinigende gel aangewezen, milk en lotion zijn niet geschikt. Als dagverzorging zijn er speciale gels in de handel. Een crème is niet geschikt voor de huid van mannen. Een crème bevat te veel vet voor hun huid waardoor die plakkerig aanvoelt. De meeste mannen vinden dat niet aangenaam. En hun vrouwen ook niet...

Wekelijkse verzorging met een scrub.

Een keer in de week kunnen we een scrub gebruiken. Een scrub is een product met een korrel in, waarmee we, vermengd met water, ons gezicht gaan wassen. Door de wrijving wordt een deel van het bovenste laagje van de huid los gemaakt en verwijderd; huidschilfers en dode huidcellen. Dit zorgt voor een mechanische peeling of scrub. Er zijn allerlei scrubs op de markt, ze bevatten bv gemalen pitjes. Het spreekt vanzelf dat je achteraf de huid goed moet verzorgen, er is immers een laagje verdwenen. Een scrub of een peeling pelt een laagje huidschilfers en dode huidcellen (hoornlaag) weg, maar ze reinigt de poriën niet.

Professionele verzorging en huidverjonging.

Peeling behandelingen werken efficiënt bij rimpels, littekens, vale, vermoeide huid en pigmentvlekken. Het zijn huidverjongende anti-aging behandelingen omdat ze de productie van nieuwe cellen stimuleren. Ter ondersteuning van het effect is het aan te raden om peelings regelmatig te herhalen, bv met enkele weken tussentijd. Dit ter ondersteuning van het effect, zowel als je de peeling bij de schoonheidsspecialiste als bij de dermatoloog laat uitvoeren. Deze professionele huidvernieuwende behandelingen zijn zowel voor de dames als voor de heren geschikt. De professional zal aan de hand van een huidanalyse de geschikte behandeling adviseren.

Je huid laten verwennen bij de schoonheidsspecialiste.

De behandeling in het schoonheidssalon bestaat ook altijd uit 2 delen. Bij de schoonheidsspecialiste kan je terecht voor een peeling en huidvernieuwende behandelingen. Zij gebruikt formules die krachtiger zijn dan wat je thuis gebruikt en zij kan je raad geven in verband met de producten die je thuis zou kunnen gebruiken.

De behandeling in het schoonheidssalon bestaat ook altijd uit 2 delen. Eerst krijg je de grondige reiniging van de huid waaronder ook een peeling, daarna een verzorgende behandeling die de huid herstelt, verzorgt, en problemen zoals rimpels aanpakt, vaak in combinatie met verzorgingsproducten op basis van fruitzuren.

Beauty

De mogelijke huidvernieuwende behandelingen.

De schoonheidsspecialiste kan kiezen voor een mechanische peeling of scrub, met een scrubcrème of microdermabrasie. Hierbij wordt een apparaat gebruikt dat met behulp van een compressor kleine aluminiumdeeltjes op de huid spuit. Dit "zandstraal" proces zorgt voor structuurverfijning en opfrissing van een vermoeid ogende en onregelmatig gepigmenteerde huid.

De enzymatische peeling.

Het is ook mogelijk een enzymatische peeling toe te passen, door een crème op basis van enzymen te laten inwerken op de huid. Enzymen zitten in onze maag en helpen bij de vertering. De enzymen bv. uit ananas, gaan de dode huidcellen losmaken door ze als het ware op te peuzelen. Het gaat hier om een milde peeling, die ook geschikt is voor gevoelige huidjes.

Aan de slag met fruitzuren; cosmetische peeling.

Een andere mogelijkheid is een behandeling met fruitzuren (AHA's of Alpha Hydrolic Acid) in lage concentraties. Dit zijn cosmetische peelings. Deze zuren, bv Glycolzuur halen een laagje huidcellen weg en stimuleren de aanmaak van nieuwe, jonge cellen. Het spreekt vanzelf dat de huid nadien goed gehydrateerd, gevoed en verzorgd moet worden. De formules die ter beschikking staan van de schoonheidsspecialiste, zijn mild en oppervlakkig, in vergelijking met de sterke chemische peelings die je kan laten doen bij de dermatoloog. Maar niet iedereen heeft die diepe peelings nodig.

Chemische peelings bij de dermatoloog.

De chemische peelings die je bij de dermatoloog kan laten doen, zijn veel krachtiger. Het is mogelijk dat de huid rood ziet of afschilfert gedurende enkele dagen. Deze chemische peelings bevatten hogere concentraties Glycolzuur of Trichloorazijnzuur (TCA) of zelfs Fenol, maar dat zijn hele diepe peelings die onder narcose in het ziekenhuis moeten worden uitgevoerd. Na de peelings bij de dermatoloog moet de huid meerdere maanden zorgvuldig beschermd worden tegen de zon. Goede nazorg is noodzakelijk.

Laser resurfacing voor je huid.

Resurfacing laser is de aangewezen techniek bij rimpels en littekens. De nieuwste techniek op gebied van peeling, is natuurlijk de laser, meer bepaald de resurfacing laser, en in het bijzonder de ultrapulsed CO2 laser. Resurfacing laser is de aangewezen techniek bij rimpels en littekens om de huid gladder te maken, de vorming van nieuw collageen te stimuleren en de huid te verstevigen. Laser-resurfacing vormt een gesofisticeerd alternatief voor de traditionele peelings. Ze geeft mooie resultaten, maar blijft toch een ingrijpende techniek die een goed planning en nazorg vergt.

Christine Huybrechts
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherpeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels