Deel via

Is jouw leeftijd een troef in de liefde?

December 2013
Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
'Op liefde staat geen leeftijd' luidt het gezegde en eigenlijk klopt dat als een bus. Maar hoe je de liefde beleeft is misschien wel anders met een jaartje meer. Ook als je naar de datingwereld gaat kijken merk je dat er duidelijk verschillen zijn tussen jonge en oudere daters. Mieke Mievis merkt op dat je ervaring als een pluspunt kan inzetten.

Meer registraties bij datingsites in 'donkere dagen'.

Door het koudere weer is de tijd van leuk keuvelen op terrasjes immers voorbij. Nu we in de 'donkere maanden' zijn, valt het op dat het aantal registraties bij datingsites stijgt. Ook de activiteit op de sites zelf -het aantal berichten dat verstuurd wordt- ligt beduidend hoger. Door het koudere weer is de tijd van leuk keuvelen op terrasjes immers voorbij. En veel buitenhuisactiviteiten waarbij singles elkaar beter kunnen leren kennen vallen stil.

Feestdagen en alleen zijn.

Met de feestdagen in het verschiet worden heel wat singles ook opnieuw geconfronteerd met hun alleen zijn. Dus willen ze hierin verandering in brengen door bijvoorbeeld online een partner te zoeken. Opmerkelijk is dat oudere singles zich erg bewust lijken te zijn van hun leeftijd en deze niet altijd als positief beschouwen. Maar hebben ze daarin gelijk?

Ouder en... minder aantrekkelijk?

Vooral voor oudere vrouwen blijkt dit een zorg. Heel wat oudere singles voelen zich minder aantrekkelijk. Ze -mannen én vrouwen- maken zich zorgen om hun rimpels, grijze (of uitvallende) haren, de niet al te strakke buikjes,… Hierdoor denken ze niet op te kunnen tegen hun jongere concurrenten. Vooral voor oudere vrouwen blijkt dit een zorg, zeker omdat mannen van hun leeftijd toch vaak zoeken naar een vrouw die net iets jonger is.

Of ouder en wijzer?

Toch is ouder zijn geen reden om eenzaam te blijven of zich ver van de datingmarkt te houden. In jouw grijze jaren ben je heel wat geëvolueerd en dat brengt heel wat voordelen mee, die voor een jonge single nog niet tellen.

Het innerlijk in het spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

Zo is het makkelijker om een partner uit te kiezen die echt bij je past. Het voordeel van de vijftigplusser is dat deze al vaak genoeg in zijn emotionele spiegel heeft gekeken. Omstandigheden dwongen hem veelal om dat te doen. Gelukkig, want inzicht in jezelf is een goede basis voor een relatie. Als je een geschikte partner wil vinden, is het belangrijk om je eigen verlangens, behoeften en verwachtingen te kennen. Zo is het makkelijker om een partner uit te kiezen die echt bij je past. Zonder zelfkennis is de kans groot dat je iemand kiest om niet alleen te zijn en niet iemand om een volwaardige relatie mee uit te kunnen bouwen. De meeste mensen die wat ouder zijn, kunnen het innerlijke dat ze in hun spiegel zien ook makkelijker aan een ander overbrengen én relativeren.

Je weet wat je wil.

Doorheen de jaren heb niet alleen levenservaring opgedaan, maar ben je tot het besef gekomen wat je wil, mét je leven en in je leven. Anders gezegd, je hebt nu een veel duidelijker beeld van wat je precies wil. In relaties gaat het ondertussen al lang niet meer over 'de vrouw met de mooiste benen' of 'de kerel die het stoerst kan rijden'. Wat dat soort uiterlijkheden en oppervlakkigheden aangaat weet je allang dat ze geen enkele meerwaarde hebben. Ze hebben niets te maken met de kern waarrond een relatie met iemand aanknopen draait; betrokkenheid, trouw, respect, elkaars overwinningen vieren en nederlagen betreuren. Voor minder ga je niet meer.

De wensput voorbij.

Je weet dat liefde niet altijd vanzelfsprekend is. Je kan natuurlijk aan je jeugdwensen blijven vasthouden, ook wat relaties aangaat. Maar de meeste vijftigplussers hebben inmiddels ontdekt dat (helaas) niet al hun wensen in vervulling gaan. Dat wil niet zeggen dat je pessimisme de kop moet laten opsteken. Maar de meeste vijftigplussers zijn het zweven wel voorbij en staan steviger met de voeten op de grond. Ze hebben een realistischer beeld van wat kan en niet kan in een relatie. Het zijn vaak mislukkingen die je in het verleden van je roze wolk hebben gehaald. Maar doordat je nu uitgaat van realistische verwachtingen ben je meer alert voor de valkuilen in de liefde.

Je weet dat liefde niet altijd vanzelfsprekend is. Blijvend betrokken zijn is een absolute must. Liefde is misschien wel een beetje werken, maar nu kan je vooral fijn werken. Dat is het voordeel als vijftigplusser.

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze heeft een eigen praktijk in Haacht en Ternat en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels