Deel via

Maak een treinreis door Graubünden. Ontdek het mooiste van de Alpen

December 2013
Reizen
Reizen met de trein door Graubünden, dat is net als per spoor 'wandelen' door het grandioze berglandschap van de Alpen. Dat heeft SenNet Reisspecialist Paul Ryckaseys al vanaf de eerste dag van zijn trip kunnen ervaren. Toen stapte hij in de rode wagon van de 'Rhätische Bahn' voor een reisje per spoor in de mooiste vakantieregio van Zwitsersland.

Benictijnen klooster DisentisBenictijnen klooster Disentis

Blik op ChurBlik op Chur

Blik op piz bernina, hoogste berg GraubündenBlik op piz bernina, hoogste berg Graubünden

Brusio viaductBrusio viaduct

Bündner nusstorteBündner nusstorte

BündnerfleischBündnerfleisch

Centrum ChurCentrum Chur

Glacier express door bergenGlacier express door bergen

Zwitserse verwennerij.

"Ik was de dagen voor ik per trein vertrok al behoorlijk verwend in Zwitserland. In Luzern en aan het meer van Lugano had ik al kunnen genieten van imponerende panorama's over de bergen van Graubünden. Meteen een prachtig begin om mijn hoofddoel van deze reis te verwezenlijken. Dit vakantiegebied ontdekken van het Zwitserse kanton Graubünden, dat zichzelf 'Vakantieregio nr 1 van Zwitserland' noemt. Maar het meeste keek ik uit om dit te doorkruisen met de trein.

Van Tirano naar St.Moritz

De bekende 'Bernina Express' vertrekt in het Noord-Italiaanse Tirano, waar je de mediterrane sfeer nog kunt proeven maar ook al de aantrekkingskracht van de hoge Alpen voelt. Er zijn honderden tunnels en bruggen. De trein gaat er meteen met volle kracht tegenaan, om op een smal spoor, met af toe een tandrad in het midden de grote stijgingspercentages te overwinnen. Maar het klimmen gaat met gemak omdat de spoorlijn op een ingenieuze manier is gebouwd met soms indrukwekkende architecturale constructies. Er zijn honderden tunnels en bruggen en wanneer we het beroemde cirkelviaduct Brusio naderen houd ik mijn camera klaar voor een foto van deze onvoorstelbare site. De trein slingert zich sierlijk door de bochten en bereikt even later het hoogste punt op de route, de Bernina bergpas. Ik zet mij aan de linkerkant van de wagon want daar heb ik het mooiste uitzicht op het Bernina-bergmassief en de Morteratsch gletsjer.

Prachtige uitvalsbasis St.Moritz.

In de gezellige stad St.Moritz kan ik alle kanten op. Ik kan er terecht voor lange wandelingen, om te shoppen, musea te bezoeken of van de regionale keuken te proeven. Kortom, een 'rustdagje' in St.Moritz biedt vele mogelijkheden.

Een vlak fietspad voert tot in de vakantieplaats Pontresina, door prachtige naaldbossen, langs kabbelende bergriviertjes én met uitzicht over vierduizend meter hoge bergen. Ook aan de Diavolezza kan ik niet weerstaan want de bergbaan brengt mij in geen tijd naar een hoogte van 3000 meter waar ik als aan de grond genageld sta bij het zien van die overrompelende pracht van Graubünden, een wereld van gletsjers en sneeuw.

Op weg met de Glacier Express

De treinconducteur begroet mij met 'Willkommen, Allegra!' wanneer we St.Moritz uitrijden. Het spoortraject richting Chur is door de Unesco als Werelderfgoed erkend. Ik ben in Engadin, waar Duits en Reto Romaans de officiële talen zijn. Vandaag wacht mij een adembenemende treinreis door het mooiste deel van Graubünden. Het spoortraject richting Chur, de hoofdstad van Graubünden, is door de Unesco als Werelderfgoed erkend.

Je kijkt je ogen uit.

Ik doorkruis een spectaculair berglandschap waarvan ik me bijwijlen afvraag hoe de trein zich hierdoor een weg kan banen. De constructie van tunnels en bruggen, honderd jaar geleden gebouwd, is zo vernuftig dat de treinen van de Rhätische Bahn probleemloos de grote hoogteverschillen overwinnen. Toppers langs de route zijn Bergün en het Landwasserviaduct.

Ik kijk mijn ogen uit, naar het kolkende water van onstuimige rivieren, naar het silhouet van de mooiste bergen van Graubünden en naar de schilderachtige dorpen die aan mij voorbijglijden. Toppers langs de route zijn Bergün, misschien wel het mooiste bergdorp van Graubünden en het Landwasserviaduct, een brug van 65 meter hoog, gebouwd op vijf elegante pijlers. Indrukwekkend!

Doorheen parels van dorpen.

Het is intussen middag en er wordt in de trein een heerlijke maaltijd opgediend, een regionaal gerecht dat model staat voor de zeer smaakvolle keuken van Graubünden.

De Glacier Express neemt nu iets meer vaart, volgt het Rheintal richting Rhäzüns en nog meer parels van dorpen waar ik beslist terugkeer voor een langere vakantie in Graubünden. Misschien kies ik dan voor Feldis dat zich ginds, hoog in der bergen, nestelt als een oord van rust en stilte waar je eindeloze bergwandelingen kunt maken.

Auf Wiedersehen Graubünden.

Mijn avontuurlijke treinreis gaat maar door en ik tuimel van de ene verwondering en bewondering in de andere. Wat is Graubünden mooi! Ook in het dal richting Oberalppass, voorbij Disentis en Sedrun. Die locatie roept bij veel mensen jeugdherinneringen op als ze er vroeger met de mutualiteit hun vakantie doorbrachten. De Glacier Express vervolgt intussen rustig zijn weg aan de voet van de Matterhorn.

De Glacier Express vervolgt intussen rustig zijn weg, met als einddoel Zermatt, aan de voet van de Matterhorn. Niet alleen ik maar alle treinreizigers zijn stil geworden, onder de indruk van zoveel natuurschoon, van een reis door Graubünden die voor altijd in mijn geheugen staat gegrift."

Bekijk meer foto'sGlacier bij Disentis Glacier bij DisentisGlacier expressGlacier express abdij bij DisentisGlacier express bij BergünGlacier express op landwasserviaductGastronomyKapunsKathedraal ChurKerk BergünMapMorteratsch gletsjerMorteratsch gletsjerNatuur bij St.MoritzRhaetian RailwayRijnkloof bij Disentis overviewSteenbokSteenbokRode trein Rhätische BahnSt.MoritzSteilste spoor ter wereldTreintje naar Muotas MuraglUitzicht op de Engadiner Seen vanaf Muottas MuraglUitzicht vanaf Muottas Muragl (onderweg fietstocht St.Moritz pontresina)Wandelaars op DiavolezzaGraubündenGraubündenGraubündenGraubündenGraubündenGraubündenGraubündenGraubündenGraubündenGraubünden

Graubünden praktisch.

  • Info Graubünden: nl.graubuenden.ch - bezoek het Engadiner Museum in St.Moritz – proef een Bündner notentaart –
  • Info over het Werelderfgoed Rhätische Bahn: www.rhb.ch/
  • Trein+fietsen in Graubünden: www.veloland.ch/en
  • Informatie over St.Moritz: www.st.moritz.ch
  • Makkelijke fietstochten vanuit St.Moritz: naar Pontresina, Sils Maria en Samedan.

Meer info vind je bij Imagine Travel.

Voor OxyTiMERS: boek bij OxyTiME Travel Services en geniet van 5 % korting op www.oxyTiME.be

 

10 X vraag en antwoord over treinreis door Graubünden.

1. Is dit het uitgelezen jaargetijde om Graubünden te bezoeken? Waarom?

Graubünden is het ganse jaar door een goede bestemming om te bezoeken: in de zomer omdat alles dan zeer groen staat en het ruikt naar de alpenweides, in de herfst vanwege de prachtig gekleurde bomen, in de winter voor de feeërieke landschappen en in de lente omdat dan alles in de natuur opnieuw tot leven komt.

2. Is het de bedoeling om dit stukje Zwitserland - is het Duitstalig Zwitserland? - per trein te bezoeken?

Inderdaad, er wordt voornamelijk Duits gesproken. Ook nog Italiaans en Retroromaans.
Deze reis kan met verschillende speciale treinen gecombineerd worden.
Meer info vind je bij Imagine Travel

3. Wordt dat niet saai om uit het raampje naar de bergen te kijken?

Iedereen natuurlijk zijn keuze maar deze rit gaat toch door spectaculaire landschappen met indrukwekkende hoogteverschillen.
Je zal overdonderd worden door de prachtige natuur en zeker geen opslagruimtes zien...

4. Hoe lang duurt de trip, hoe is het reisje opgebouwd?

Meer info vind je bij Imagine Travel

5. Mikt Graubünden met dit aanbod op een speciaal publiek?

Er is een breed publiek en grote belangstelling , maar deze manier van reizen wordt toch iets sneller gedaan door een 50+publiek

6. Waar blijf je met je bagage? Hoe organiseer je het voor het eten en logies als je steeds onderweg bent.

Zie programma op de website.
Eten overdag is op de trein, 's avonds zijn er hotels voorzien. Bagage neem je mee. Overnachtingen zijn telkens in goede hotels, dicht bij de stations.

7. Waarom is deze trip een aanrader? Waarom moet ik deze reis doen?

Het is een manier van slow travelling om de Indrukwekkende natuur van Graubünden te ontdekken.
De trein rijdt door en langs plaatsen waar je anders niet of moeilijk kan komen.

8. Is het de bedoeling om deze reis te koppelen aan een wintersportvakantie met langlaufen of skiën?

Neen, dit is echt een totaal andere reis.

9. Waarom kies je voor zo'n trein reis i.p.v. voor een skireis?

Dit zijn 2 totaal andere reizen en concepten.
De treinreis is voor mensen die de natuur willen zien en de cultuur opsnuiven.
Een skireis is voor mensen die willen skiën..

10. Wat doe je trouwens tijdens de avonden?

De avonden brengen we door in hotels in Zermatt, Lugano, Sankt Moritz,... mooie leuke steden.

3 reacties

madelief
Het lijkt me een prachtige reis. waar krijg je meer informatie over boeken etc.
Bedankt voor de mooie foto's Toen ik jong was ben ik in die omgeving wel op vakantie geweest. Maar het lijkt wel of je het landschap nu meer waardeert. MADELIEF
11/12/13 12:31 REAGEER
danodies
wij zijn er in 2004 geweest je kan er weinig over vertellen omdat je het zelf eerst mee moet maken het is op zich een hele belevenis door de bergen en tunnels te rijden met de trein waar niemand anders kan komen. wij hebben ze alle drie meegemaakt de aroza express de glace epress en de bermuda express.
ja als je echt van de natuur houd mag je dit zeker niet missen.
de opstap plaats is op drie verschillend plaatsen. de enne reis duurd 3 uur de andere vier uur . je kan niet onderweg uit of in stappen. de prijs is voor iedereen anders. maar ik kan je wel vertellen dat het niet goedkoop is.wij zijn er geweest met een bus reis.en dan is het goedkoper dan op eigengelegenheid.ons slaapadres was in een hotel in parpan. deze reis is zeer aanteraden zeker voor die echt van de natuur houden. en dan is geld maar een bijzaak.................zeker weten.
11/12/13 13:49 REAGEER
Raf
Wij waren in aug. met de camper in Graubunden en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om met de Rhastische Bahn een uitstap te maken.
We hadden het geluk om dit te doen bij prachtig weer, zeker een aanrader.
In principe kan je op meerdere plaatsen opstappen en afstappen, op internet isn heel veel te vinden m.b.t. de Bernina express ( www.rhb.ch/bernina-express ), traject prijs uurregeling ....
Reserveren is wel verplicht en best eeen of meer dagen vooraf, u krijgt een persoonlijke zitplaats toegewezen, wij zijn van Davos tot Tirano en terug.
Onze camper stond op een camping in Glaris nabij Davos, met een toeristenpas van de camping konden we gratis met de bus heen en met de trein terug van de camping naar het station in Davos.
Een echte aanrader. De treinreis was een onderdeel van een rondreis door Duitsland - Zwitserland - Italië - Duitsl. ( Zwartewoud) Frankrijk.
Groeten en zij die het doen veel plezier.
14/12/13 14:45 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels